Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en echt héél völ mèr)

VoV, 12-10-2019. 6:31 uur. Eindelijk is het dan zover, nadat de eerste prijs van het nieuwe seizoen dezelfde of nieuwe eigenaar heeft gekregen, dat ook de Eredivisieploegen weer mogen gaan spelen om de punten. De speelsters stonden al te trappelen van ongeduld, vandaag en morgen is het dan zover dat ze voor hun oude of nieuwe club de ballen erin mogen rammen of van de vloer mogen houden. Ook over de grens beginnen de competities weer of zijn inmiddels begonnen, ook daar kunnen we dus af en toe shoppen voor een top 10 plaats. En dat geeft ons ook meteen een ruimere keuze voor de Top 10

Omdat het de dag van de Twentse Derby is, ook Apollo 8 dames II speelt net als hun eerste selectie een derby en wel tegen Rosstars, treft u zo links en rechts door dit artikel Twentse spreuken aan die we geleend hebben van een overzicht van Marcel Tettero. Soms zijn die van toepassing op hetgeen er stond of nog gaat volgen, maar soms slaat het ook nergens op en staat de spreuk er omdat het een volgens ons wel een mooie spreuk is.

Nen good’n schriewer wodt maakt deur nen good’n lèèzer. // Kakel’n kan iedereen, eier legg’n nich.

Maar eerst wat andere zaken. We hadden de afgelopen week een beetje een onbestendig gevoel m.b.t. het ontslag van bondscoach Morrison. Een moeilijk te duiden gevoel, een gevoel met een bijgedachte. Van alle kanten kwam het nieuws omtrent zijn ontslag en de reden daarvan op ons af, een slechte volleybalzomer van de oranjedames, (mislukt VNL, mislukt OKT, mislukt EK, mislukte World Cup) gaf na een uitgebreide evaluatie, na het OKT was er ook al geëvalueerd, niet genoeg vertrouwen voor het OKT II in Apeldoorn in januari 2020 en het WK 2022. Morrison had gefaald, moest opstappen, om het in vijf woorden te zeggen.

Dramn is gen keunst, deurdramn wal

Morrison werd in 2017 binnengehaald mede op voorspraak van de voormalige bondscoach Guidetti, die de boel hier in de steek liet toen hij voor Turkije aan de slag kon. Morrison had geen ervaring als verantwoordelijk hoofdcoach, was wel een succesvol assistent van de USA teams (m + v) geweest en ook assistent bij diezelfde Guidetti bij VakifBank. Hij had de naam goed op te kunnen leiden en qua strategie de nodige slimheid in huis te hebben. Maar had dus geen ervaring als hoofdcoach. In zekere zin werd er dus voor gekozen om de Guidetti – koers voort te zetten. Met een andere onervaren hoofdcoach aan het roer.

De twee eerste jaren waren succesvol (Guidetti – effect?) met een 2de plaats op het EK en een vierde op het WK. Maar wat er deze zomer volgde was een volleybalfiasco, waarvoor de goede opleider en slimme strateeg verantwoordelijk gehouden werd. De technisch directeur was er vaak bij geweest en zag met eigen ogen dat het niet goed was. En hij had gesignaleerd dat het zo niet meer kon. “Hijzelf had dingen waargenomen, er was geëvalueerd met speelsters en met externe kenners. Het team was het zelfvertrouwen kwijt, was er naar op zoek, omdat maar steeds niet werd gewonnen en dat had invloed op de groep.”

’t Geet der um geleik te hebn, nich geleik te kriegn.

We zijn wel benieuwd hoe zo’n uitgebreide evaluatie in zijn werk gaat. Tellen alleen de resultaten, worden daarin de speelsters (allemaal of een selecte groep?) uitgebreid gehoord en hebben zij een belangrijke/beslissende stem bij de benoeming van de opvolger, wordt van hen gevraagd een profielschets van de opvolger te geven? En is het dan toevallig dat de namen Ferhat Akbas en Danielle Santarelli genoemd worden door World of Volley, die beweerde deze namen via een goed ingelichte bron te hebben vernomen. (Van deze coaches zelf?)

Toevallig, toeval bestaat niet zegt men, was Akbas de coach bij CSM Bucuresti, de voormalige club van Oranje teamcaptain Maret Balkestein – Grothues en mid Nicole Koolhaas en is Santarelli de coach bij Volley Conegliano, waar Robin de Kruijf, die ervoor koos niet met Morrison naar de World Cup in Japan te gaan, onder contract staat. Misschien zijn de bronnen van VoV minder goed ingelicht dan die van WoV, maar wij horen nog andere namen circuleren. Een interim – coach misschien, die alleen het OKT doet en die al op Papendal rondloopt?

Wel nen hoog’n deunk van zichzölf hef, kik nich geern in ‘n speegel

De harde hand moet er weer gevoeld worden. De zweep erover. De beleving moet terugkomen en er moet geschreeuwd worden aan de zijlijn, laptops moeten sneuvelen. Er moet weer passie te zien zijn. Morrison ‘one side out, now’ was veel te lief, de dames luisterden niet meer naar hem, hij raakte zijn autoriteit na ieder verloren setje een beetje meer kwijt. Okay, Morrison was verantwoordelijk en niet de speelster die niet scoorde, de ballen uit en in het net sloeg, de ballen liet ketsen en niet koelbloedig genoeg was om op beslissende momenten raak te slaan. Die niet thuis gaven toen het er op aan kwam. Dat was dus allemaal Morrison aan te rekenen.

En daarom moet hij wegwezen (met waarschijnlijk een mooie afkoopsom in de achterzak omdat hij nog een contract had). En het is hem ook aan te rekenen dat de Nevobo 1,5 miljoen voor het OKT in Apeldoorn heeft moeten betalen, als hij in Italië had gewonnen was dat niet nodig geweest. En als de ploeg bij de VNL tot de Final Six was doorgedrongen en beter had gepresteerd bij de World Cup waren er nog een paar leuke FIVB premies richting Nevobo gegaan. Dat is hem ook aan te rekenen.

Als het morgen regent geven we Morrison de schuld of Piet Paulusma of het KNMI. Zo werkt het nu eenmaal. Als we iemand anders de schuld kunnen geven, voelen we ons allemaal weer een beetje beter. Dat lucht op, we hebben een zondebok. Dat pleit ons een beetje vrij voor het gebeurde, voor hetgeen er misging. Het vingertje wijst en dan het liefst naar de ander!

Shit, dat onbestendige gevoel is er nog steeds! Nee hoor, niet uit sympathie voor Morrison maar wel uit antipathie voor het gebeurde. Voor al hetgeen gebeurde, waarvan hij slechts een onderdeel was.

‘t Makkelkst is ‘t um ‘n aander de scheuld te gemm’n.

De Oranje dames zijn op de FIVB ranglijst, ondanks alles wat er afgelopen zomer is gebeurd, wel een plaatsje gestegen. Ze staan nu zesde. Door de punten die door de deelname aan en de achtste plaats bij de World Cup vergaard werden. Boven Nederland staan China (1, +1), USA (2, +1) Servië (3, -2), Brazilië (4, 0) en Rusland (5, 0). Na Nederland volgend dan Japan (7, -1), Italië (8, 0), Korea (9, 0) en de Dominicaanse Republiek (10, 0). Met tussen haakjes de posities en de gestegen of gedaalde plaats)

Eczacibasi Vitra heeft in Turkije de Supercup gewonnen. Zij versloegen VakifBank, de ploeg van Guidetti, met 3-2. De 2-0 voorsprong (25-14, 25-21) werd pas in de vijfde set, na 2 uur en 20 minuten, in winst omgezet. Via 15-11. Tijana Boskovic werd MVP, voor de tweede keer binnen pakweg een maand. Die titel kreeg ze ook na de gewonnen EK finale.

D’r schier oetzeen geet nich deeper as ‘t vel.

Nog even over CSM Bucuresti, de voormalige ploeg van Maret Balkestein – Grothues, Nicole Koolhaas en Ferhat Akbas, de man die op een short list bij de Nevobo zou staan. Die ploeg heeft zich met het dames seniorenteam uit de nationale competitie terug getrokken. Zij worden in de toekomst voor een aantal jaren uitgesloten van deelname aan CEV competities. Dus als ze zich ooit weer plaatsen, moeten ze eerst jaren in de wachtkamer.

Al leer ie ‘n schaop ok ‘t Oonzevader, he röp toch aaltied: bèè.

In ons overzicht van Nederlandse spelers en speelster in het buitenland is er na Duitsland, Frankrijk en Italië vandaag aandacht voor België en Turkije. Een overzicht, niet meer dan dat. Als deze overzichten aanvulling behoeven wegens onvolledigheid vernemen we het gaarne, we kunnen er dan ook in de toekomst met de verslaggeving rekening mee houden.

 Asterix Avo: Paula Boonstra, Lieke Clerkx
 Hermes Oostende: Fanny Lafeber, Maureen van der Woude
 Ladies Volley Limburg: Laura Overwater, Eric Meijer als assistent trainer coach
 B&W Company Lendelede: Loladina Zwaanswijk
 Maaseik: Jelte Maan, Just Dronkers.
 Achel: Allan van de Loo, Brian Schouren, Raygid Isenia, Joeri Polman, Rob Bontje.
 Par-Ky Menen: Jente de Vries
 Lindemans Aalst: Tim Smit
 VDK Gent: Michiel Ayhi, Chris Ogink, Stijn van Schie

Voor Turkije kwamen we tot de volgende opsomming:

 Aydin BBSK: Celeste Plak en Maret Balkenstein – Grothues
 Yesilyurt SK: Nicole Koolhaas
 THY SC: Anne Buijs
 Galatasaray: Yvon Beliën
 Fenerbahce: Wouter ter Maat

Omdat we toch internationaal bezig zijn geven we ook maar even de stand van zaken bij de World Cup voor mannen na 8 wedstrijden. Tot en met gisteren. Brazilië staat met 24 punten bovenaan, dan volgen Polen (7w-21p), USA (6w-17p), Japan (6w-17p), Rusland (4w-12p) en de nummer zes is Italië met Dick Kooy (4w-11p). Egypte van Gido Vermeulen staat 10de met 2 gewonnen wedstrijden en 8 punten.

Prachtig was het duel op donderdag tussen USA en Brazilië (0-3), verrassend de winst van Japan op Rusland (3-1) en enigszins verrassend de nederlaag van Italië tegen datzelfde Rusland (1-3), nadat de eerste set met 25-13 was gewonnen door de ploeg van Kooy werden nipte (25-27, 26-28) en een ruime nederlaag (12-25) geleden.

Lach’n mo’j leer’n, huul’n koomp vanzölf.

De Top 10 dan maar. De vierde van het seizoen alweer. In een weekend met vele topduels in de landelijke competities. En daar kunnen we natuurlijk niet aan voorbijgaan, de derby in Twente tussen twee van de drie op daar het hoogste niveau spelende damesteams.

1> Apollo 8 vs. Eurosped. Eredivisie dames. De derby als eerste duel en dus als laatste duel van het reguliere seizoen. Mooi dat de Nevobo het zo plant. Zou het Apollo 8 in de nieuwe samenstelling wel lukken om een setje van het nieuwe Eurosped af te pakken, of misschien nog wel meer dan één? Vorig seizoen slaagden ze daar niet in en verloren twee keer met 3-0. Maar wie weet of ene Robert Allen Zimmerman gelijk had toen hij ooit beweerde dat ‘The Times They Are A-Changin’ aangebroken was. Wellicht kent u Robert Allen Zimmerman beter als Bob Dylan.

Wel nooit ‘n hoes hef bouwd, dèènkt dat de muur’n oet de groond greuit.

2> Zalsman Reflex vs. VCN. Topdivisie Heren. De vroege topper waarin Reflex zonder enige twijfel zal proberen de twee punten achterstand op de koploper VCN goed te maken en de gasten er alles aan gaan doen om da te voorkomen. Voor de fans belooft het een pracht volleybalgevecht te worden. Met een ongewisse afloop. Het is nog te vroeg in het seizoen om daar een uitspraak over te doen. Achteraf is het allemaal wel te beredeneren, maar dat is net als mosterd na een kroketten maaltje.

Nen slecht’n snieder gef de naold de scheuld

3> VV Utrecht vs. MKB Accountants / VCV. Eerste Divisie A Heren. Alweer een topper, een duel tussen de twee teams die bovenaan staan en daar willen blijven staan. VVU had een kickstart, wellicht voor de buitenstaander wat onverwacht omdat in het verleden de diesel eerst op gang moest komen. Van ex-Topdivisionist VCV was wel zo half om half een sterke opening verwacht. Dat hebben ze dus waargemaakt, nu gaat het om het vervolg. Voor beide teams, met een vijfsetter wint geen van beide veel, maar verliest dat ook niet. Alhoewel, er ligt een kaper op de kust!

Zölms as nen voggel löp weet he dat he vlöggel hef.

4> Ledûb vs. VCN II. Eerste Divisie Dames B dames. Twee teams die en plaats op het podium hebben tegen elkaar. En natuurlijk willen ze daar blijven staan en als het even kan nog een plaatsje opschuiven. Dat kan zomaar gebeuren gezien de andere duels.

Peerde vaalt ook, al hebt ze veer peut

5> Krekkers vs. IBM Client Innovation Center Benelux Veracles. Eerste Divisie A Dames. We hebben Krekkers voor vandaag in de agenda staan. Altijd het gevoel dat we daar bijzonder welkom zijn. Maar we hopen wel dat ze dit seizoen weer terugvallen op hun muziekkeuze bij het inspelen van vorig jaar. U weet het misschien nog wel, Ella en de verkeerslessen voor alle andere weggebruikers dan trekker-chauffeurs. En niet die headbangende dreuntjes die de trommelvliezen nu zeer doen spelen. Want dan komen we later. Krekkers vs. Veracles is een mirakels mooi affiche en voor ons de voorwedstrijd voor Set-Up ’65 vs. FAST. We zijn er vandaag bij en berichten daar natuurlijk weer uitgebreid over.

Ok bleende hooner vindt mangs ‘n keurnke

6> Pharmafilter US vs. Sliedrecht Sport II. Topdivisie Dames. De Eredivisiedegradant en de promovendus uit de Eerste Divisie komen elkaar in de Topdivisie tegen. Grote verschillen zijn tot nihil terug gebracht, beide ploegen hebben vijf punten uit drie wedstrijden, waarbij Sliedrecht vanwege een voordelig quotiënt een plaatsje hoger staat, ze zijn vierde. En daar is helemaal niks mis mee voor een promovendus. Voor de degradant, die inmiddels van de eerste schrik bekomen is, geldt dat ook wel, gezien de ware metamorfose die het team onderging.

Mooie wichter en gescheurde kleer bliewt aoweral hang’n.

7> HHB Coaching CSV vs. VC Sneek. Eerste Divisie A Heren. Klinkt een beetje vervelend, is niet zo bedoeld, maar het is wel een kelderduel. Nummer tien thuis tegen nummer elf. Als de deur van de kelder maar niet op slot gaat, want dan kun je er niet meer uit. Gezien echter de minimale verschillen naar de hogere plaatsen op de ranglijst is daar geen sprake van. De deur staat wagenwijd open, de vraag is alleen welk team over de drempel heenstapt en omhoog klimt.

Vraog mie niks, dan kank’k ok nich leeg’n.

8> Sliedrecht Sport vs. Active Living Orion. Eredivisie Heren. Best wel een eer als je in de eerste wedstrijd van het seizoen de Landskampioen en Supercup winnaar op bezoek krijgt. Daar kunnen de andere acht teams mooi even een beetje jaloers op zijn. Een prachtige gelegenheid om te laten zien dat in het nieuwe seizoen mogelijk andere criteria gelden. Wat dat betreft zal Sliedrecht willen aanknopen bij de resultaten in de reguliere competitie van vorig seizoen, toen ze zowel thuis (3-2) als uit (1-3) wonnen. In de Kampioenspoule waren toen de rollen omgedraaid met 0-3 verlies thuis en een 3-2 nederlaag in Doetinchem. Iets waar Orion met genoegen aan terugdenkt.

Wel in ‘n glaaz’n hoes woont, mot nich met steen gaon smiet’n

9> Havoc vs. SOMAS / Activia. Eerste Divisie B Dames. Terwijl Bob Marley ‘No woman, No cry’ uit de boxen laat klinken moeten we ons concentreren op positie negen van de Top 10. Promovendus tegen koploper, yeah, als je verliest ‘shet no tears, yeah’. ‘everything is gonna be alright, yeah, no woman, no cry.’ Denk terug aan de tijden dat je nog won, yeah, no woman, no cry. Altijd mooi als de koploper op bezoek komt en je kunt bewijzen dat je in ieder geval een keer beter bent dan de nummer één, yeah. Dan volgt Amy Winehouse met ‘Back to Black’, maar dat lijkt me meer iets voor de Ladies uit Aken.

Wel te völ wil, hef aait te weinig geluk // Wel aait geluk hef, hef gin vestaand neudig

10> De keuze is aan u, maar denk erom niet een van de bovenstaande duels kiezen. Dat verstoort het de balans in de samenstelling, als u begrijpt wat we bedoelen.

Um iets duudelijk te maak’n mo’j vaak aoverdriew’n en völ votlaot’n.

We gaan u natuurlijk zondag en daarna informeren over de afloop van één en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen hartstikke welkom bij VoV. Stuur ze maar naar g.heerink@arghent.nl dan plaatsen we ze. Als u al een team- of actiefoto heeft stuur die dan mee.

Wel zwig vesprek zich nich. // Gries hoar is ‘n juweel op ‘n kop.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.