Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer). #01-2022.

VoV, 17-09-2022. 4:46 uur. Is het idioot om een Top 10 samen te stellen als er nog geen wedstrijd gespeeld is en nog geen enkel team heeft laten zien wat ze in competitieverband in hun mars hebben? Of is dit misschien toch ook weer niet zo idioot, immers als een van naam en faam bekende musicus/ zanger/band/ schrijver/ regisseur een nieuwe cd/ boek of film uitbrengt krijgt deze ook weleens al vast een Top 10 notering zonder dat er een noot gehoord, een letter gelezen of een beeld gezien is, dus waarom zou dat dan niet bij een van naam en faam bekend volleybalteam kunnen?

Maar de eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat het natuurlijk altijd gokken blijft. Op safe spelen is gewoon een derby nomineren, daar is meestal het nodige vuurwerk te verwachten. Ook al is het de eerste wedstrijd van het seizoen. En er staan al een aantal burenruzies op de planning.

In de Topdivisie A bij de dames worden de volgende wedstrijden gespeeld:

 • Krekkers vs. US D2
 • Apollo 8 D2 vs. Rivo (Twentse derby, Top 10 notering)
 • Dynamo Tubbergen vs. Donitas
 • DeVoKo vs. Sudosa-Desto D2
 • Set-Up ‘65 vs. Alterno
 • Veracles vs. VC Sneek D2. (Noordelijke derby, Top 10 notering)

Zeer interessante indeling met zes Twentse teams. Voor US Dames 2 en de teams uit het noorden staat er zo ongeveer elke tweede uitwedstrijd een reisje richting Twente op het programma. We verwachten dat Krekkers hoge ogen zal gooien gezien het aantal versterkingen dat zij aan de selectie hebben kunnen toevoegen. Benieuwd wat de herintreders DeVoKo en Set-Up ’65 gaan doen, net als we benieuwd zijn naar debutant Sudosa-Desto Dames 2.

En in de Topdivisie B bij de dames:

 • AVV Keistad vs. Spaarnestad
 • VoCASA vs. VollinGo (Herkansing na Topdivisie toernooi DeVoKo, waar het 1-1 werd, Top 10 notering.)
 • Sliedrecht Sport D2 vs. Volley Tilburg
 • Ledûb vs. US Amsterdam
 • Activia vs. Armixtos (Topper vorig seizoen vs. debutant. Top 10 notering)

Armixtos debuteert met een loodzware uitwedstrijd tegen de kampioen van vorig seizoen Activia. VoCASA en VollinGo speelden vorige week in Denekamp nog tegen elkaar (1-1) en kunnen revanche nemen voor het gelijke spel. US, dat de koers richting Eredivisie zet, zal net als vorig jaar opnieuw willen meedoen om de prijzen en kan meteen in het zuiden fors aan de bak bij Ledûb, waar ze wat competitie ouverture en bekertoernooi een slechte historie hebben.

Sliedrecht Sport D2 vs. Volley Tilburg mag je niet missen als je in de gelegenheid bent om dat te zien en AVV Keistad en Spaarnestad zullen beide de eerste zege van het nieuwe seizoen willen bijschrijven onder het motto “Wat we hebben kunnen ze ons niet meer afnemen.”

Nog even tussendoor. Wist u al dat Nicole van de Vosse, de diagonaal van het op het EK succesvolle Oranje U19 team volgend jaar voor Regio Zwolle Volleybal gaat spelen. Zij vertrekt bij het zgn. Team 24, dat niet meer in de Eredivisie uitkomt. Met een duur woord, Team 24 wordt uit gefaseerd. Van Team 24 was toch al een mini exodus gaande, Fleur Savelkoel, Demi Korevaar en libero Romy Brokking vertrokken eerder al richting Duitse Bundesliga.

Dan is er nog een andere transfer te melden. Spelverdeelster Lotte Groninger verruilt een Alpenland voor Scandinavië. Zij gaat van VC Tirol naar de Zweedse topploeg Hylte Halmstad.

Volgend seizoen wordt het aantal Nederlandse spelers en speelsters dat in Griekenland gaat spelen met 50% uitgebreid. Dat waren Maret Grothues en Freek de Weijer, dat worden Maret Grothues, Gijs Jorna en Anna Mebus. Anna Mebus landde er op woensdag 24 augustus en was blij eindelijk aan haar Griekse avontuur bij O.O. Lamias 2013 te kunnen beginnen.

Duitsland is voor veel spelers en speelsters een belangrijke stap voorwaarts in hun carrière. Ook volgend seizoen is weer veel Nederlandse inbreng in de eerste en tweede Bundesliga.

SC Potsdam en SW Erfurt hebben zelfs drie landgenotes in de selectie. Bij Potsdam zijn dat Hester Jasper, Fleur Savelkoel en Sarah van Aalen. Bij Erfurt Vera Mulder, Demi Korevaar en Romy Brokking. MTV Stuttgart verwelkomde spelverdeelster Britt Bongaerts, Eline Timmerman bleef de club trouw. En dan zijn er nog een viertal clubs waar een enkele Nederlandse actief gaat worden. Fleur Meinders bij de Ladies in Black, Kirsten Knip bij de Rote Raben, Indy Baijens bij SC Schwerin en Iris Scholten bij USC Münster.

Bij de mannen gaat Auke van der Kamp opnieuw voor Lüneburg uitkomen, speelt Luuc van de Ent volgend seizoen in Düren en slaat diagonaal Stijn van Tilburg de ballen voor Herrsching tegen de vloer.

In de tweede Bundesliga komen Fabienne Coenders en Marjolijn Oskam voor Skurios Borken uit en behoort Laurine Vinkesteyn tot de selectie van Leverkusen. Erik Kerp speelt bij de mannen van Schüttorf.

Oranjeperikelen: De geblesseerde Indy Baijens mist het WK in eigen land. In overleg met de staf van Oranje heeft zij de voorbereiding van het nationaal team op het WK Volleybal een aantal weken geleden verlaten. Zij kampt met een blessure aan haar knie, en focust zich op haar herstel.

Kirsten Knip meldde op haar Facebookpagina: “Jullie krijgen eindelijk antwoord op de vraag die ik bijna dagelijks in mijn berichten inbox binnenkrijg: “Ik ga niet mee naar het WK” Kirsten had een zomer in gedachten die qua volleybal ongeveer als volgt ingevuld zou worden: “Veel trainen zoals steeds de laatste 10 jaar, de VNL en oefenwedstrijden met als klap op de vuurpijl het grootste toernooi in eigen land voor het geweldige oranje publiek. Maar niets was minder waar, ik ben er niet bij. Man wat doet dit zeer.”

De Nevobo meldde dat de voorkeur van de trainersstaf uitging naar het libero duo Myrthe Schoot en Florien Reesink. “Na enkele maanden op Papendal te hebben getraind met andere speelsters, die eveneens niet tot de wedstrijdselectie behoorden, kiest Knip er nu voor om zich te focussen op haar club in Duitsland.”

Dat laatste klinkt alsof de keuze door Kirsten Knip is gemaakt om het zo te doen, maar het staat wel een beetje haaks op hetgeen er eerder vermeld staat. Kirsten Knip staat nog wel op de longlist van 24 speelsters voor het WK, en kan dus in theorie nog wel opgeroepen worden. Juist, in theorie.

Ron Zwerver schreef in zijn boek “Eeuwig Goud” al dat we in Nederland onze sporthelden niet weten te waarderen. Bijvoorbeeld een fiets van de Nevobo krijgen omdat je Olympisch kampioen bent geworden of 10 jaar in Oranje spelen en dan op deze manier een einde aan de loopbaan als international zien komen, dat kan allemaal in Volleyballand Nederland.

Dan is er nog een mutatie bij het Oranje WK gebeuren te melden. Bas van de Goor heeft zijn taken als toernooidirecteur bij het WK dames moeten neerleggen vanwege een fietsongeluk. Lonneke Slöetjes neemt een gedeelte van zijn taken over en samen met Manon Nummerdor-Flier is ze meteen te zien in Volleybal voor Domoren, waarvan nu drie afleveringen op de Nevobo site staan.

Terug naar de Top 10, we kijken even of er in de Topdivisie A heren nog een duel zit dat we kunnen nomineren. Op het programma staan:

 • Reflex vs. VoCASA H2
 • Webton vs. Madjoe
 • DIO Bedum vs. EVV Elburg
 • AVV Keistad vs. Sudosa- Desto

Geen volledig programma. Webton is van plan een belangrijke rol bovenin te vervullen en zij zullen niet het enige team zijn dat met dat voornemen aan het nieuwe seizoen begint. Kon wel eens dringen worden in het linker rijtje, maar we parkeren onze keuze even langs de zijlijn, al is Reflex vs. VoCASA H2 wel een tot de verbeelding sprekend duel.

Neen hieruit kunnen we geen keuze maken voor de Top 10. In de B-divisie dan:

 • USV Protos vs. Inter Rijswijk
 • Peelpush vs. Volley Tilburg (Zuidelijke derby, Top 10 notering)
 • VIVES vs. Spaarnestad (Hoe doet de debutant het? Top 10 notering)
 • VV Utrecht vs. Donki Sjot
 • VCV Veenendaal vs. Compaen
 • Zaanstad vs. Sliedrecht Sport H2

Debutant VIVES werd vorig seizoen met vlag en wimpel kampioen, ondanks dat er geen teams kampioen werden. Wordt de vuurdoop tegen Spaarnestad een vervolg op het succesverhaal van vorig jaar? Compaen reist naar Veenendaal en zal niet met een lege punten pot aan de terugreis willen beginnen en als klap op de vuurpijl is Zaanstad vs. Sliedrecht Heren 2 wel een knaller om het seizoen mee te beginnen. Weten die teams in ieder geval hoe de vlag erbij hangt.

Nog even over het WK van de dames: Een aantal nationale teams is zich druk aan het voorbereiden op het WK, zo speelden Italië, Servië, Turkije en Polen een vierkamp afgelopen week. Polen verloor drie keer met 3-1. Turkije won drie keer met 3-1 en Servië verloor daarnaast ook nog met 3-0 van Italië.

Japan oefende tegen Canada en Frankrijk en won twee keer met 3-0, België won ook met 3-0 van Canada maar verloor met 2-3 van Columbia. Frankrijk leed een 1-3 nederlaag tegen Argentinië, maar de Argentijnse dames moesten met 0-3 hun meerdere erkennen in Columbia. Het was oefenen, ter voorbereiding op. Laten we dat niet vergeten.

Hier laten we het bij. Allemaal een goed begin van het seizoen en moge de doelstelling gehaald worden. Blijf erin geloven en blijf vooral gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.