Vizier op volleybal

 

WK U19: Vijfde plaats Sonneville\ De Jong

VoV, 17-09-2022. 18:03 uur. Bij het WK U19 in Turkije sloten Noa Sonneville en Maren de Jong de poulefase als tweede in Poule G af. Het toernooi kende daardoor een vervolg in de Round of 24, de tussenronde voor de achtste finale. Daarin waren Rodtiguez/ Aguilla uit Costa Rica de tegenstanders.

Het NL-duo kende totaal geen problemen met dit tweetal.  Met 21-13 en 21-7 werd ruim en makkelijk gewonnen. Met mooie serveseries van bijvoorbeeld zes en vier punten, met daarin de nodige ketser aces, maakten ze eenvoudig het verschil.

Na de Round of 24 volgde de Round of 16, waarin het duo Dodd/ Fejes uit Australië aan de andere kant van het net stond. Ook die partij ging naar het NL-duo, de verschillen waren minder groot dan de partij ervoor, maar altijd nog groot genoeg om van ruime winst te spreken, Met 21-15 en 21-18 plaatsten Sonneville/ de Jong zich voor de kwartfinale.

Daarin waren de Amerikaanse dames Massey/ Pater de volgende te nemen hindernis. Dit duo had tot aan de kwartfinale een clean sheet, dus nog geen enkele set verloren.  Het werd een gelijk opgaande strijd waarin het Amerikaanse duo aan het eind van de twee sets net dat beetje meer geluk/ klasse had dan het Nederlandse.

In de openingsset wisselden de teams elkaar met enige regelmaat aan de leiding af. Nederland had bij 6-5 een puntje voor, USA bij 7-8 en Nederland weer bij 11-10, de stand bij de technische time out. Zo ging het nog even door tot aan de big points. USA kreeg opnieuw een setpoint op 20-21, die via een uitgeslagen Nederlandse aanval werd omgezet in 20-22 setwinst.

In set twee kwam Sonneville/ de Jong bij 9-6 drie punten los van de tegenstander, waarop USA de time out inging. Na 11-8 maakten ze twee keer een serie van drie punten (11-11 en 13-15) en moest Oranje dus in de achtervolging. Via een breakpoint op 16-17 en 18-18 (twee keer een technische fout bij USA) nam Oranje de leiding bij de big points over. En kreeg op 20-19 de kans om de tiebreak af te dwingen. Maar dat lukte helaas niet, USA kwam op 20-21, waarop Nederland de time out inging. Na die pauze scoorde USA het winnende punt voor de 20-22 setwinst en 0-2 wedstrijdwinst.

Voor Sonneville/ De Jong zit het WK U19 er dus met een vijfde plaats op.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FB Erna Everaert-van Doorn