De koploper en rode lantaarndrager in TDA

VoV, 18-09-2022. 3:26 uur. Er is weer aangefloten in de sporthallen. De voorbereiding en de oefenpotjes zitten erop. De vakantie is afgelopen en volleyballen doe je weer met schoenen aan op een goede vloer en niet met blote voeten in het zand. De bal vloog gisteren weer heen en weer over het net in de Topdivisie A bij de dames, niet aan een stuk door natuurlijk, want anders waren er maar weinig punten te tellen. De eerste successen, de eerste teleurstellingen. De eerste koploper en de eerste rode lantaarndrager, het hoort er allemaal bij als de competitie weer van start is gegaan.

En bij Krekkers vs. US Dames 2 de eerste blessure, bij Sophie Meijer van Krekkers bijvoorbeeld sloeg het noodlot al toe na de 0-3 stand in de eerste set. Daar raak je als ploeg wel even vanuit je evenwicht, hetgeen ook in het verdere verloop in deze set te zien was. Via 11-18 en 15-21 ging de winst met 20-25 naar de bezoekers uit Amsterdam.

Krekkers moest er blijkbaar nog even inkomen en uiteraard wilden ze de feestavond vanwege het 50-jarig bestaan niet met een nederlaag gaan vieren. Dus vanaf de tweede set werden de bakens verzet en werd er uit een ander vaatje getapt. En dat resulteerde in drie opeenvolgende setwinsten. Met de duidelijke verschillen bij 25-17, 25-15 en 25-19 werd de 0-1 achterstand omgebogen in een 3-1 zege.

Apollo 8 D2 vs. Rivo werd een 3-0 zege voor de tweede selectie van de Eredivisionist. Het was de eerste Twentse derby en meteen de eerste winst voor de ploeg van de nieuwe trainer/ coach Gertjan ter Harmsel. Na de winst van het Topdivisie toernooi vorige week in Denekamp gaf zijn ploeg een prima vervolg aan deze oefenzaterdag. Via 25-18, 25-21 en nogmaals 25-18 bleef de thuisploeg zonder setverlies en bleven de gasten uit Rijssen dus logischerwijs zonder setwinst

Bij Dynamo Tubbergen vs. Donitas bracht een vijfsetter de beslissing. De thuisploeg wist de eerste set op het nippertje te winnen met 26-24, kwam daarna met 1-2 in sets achter via 21-25 en 19-25, maar vocht zich in de vierde set knap langs de Groningers en pakte met 25-18 een beslissende vijfde set. Daarin kwam het team van Damir Colo maar net tekort om de eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen met winst af te sluiten. Donitas nam met 13-15 de 2-3 zege mee naar Groningen.

DeVoKo vs. Sudosa-Desto D2 was het duel tussen promovendi in de Topdivisie A en leverde DeVoKo de eerste overwinning op. Al zag het er daar lang niet naar uit. De eerste set ging verloren. Toen ze de zenuwen de baas waren en de servedruk kon worden opgevoerd werden de tweede en derde set binnengehaald voor de 2-1 stand. De gasten uit Assen hadden in de vierde set een gepast antwoord en beide teams hadden daarna hun eerste puntje in de Topdivisie binnen. Dat leken er in de tiebreak twee te gaan worden voor de gasten toen ze met 0-7 voorkwamen. Via een geweldige inhaalrace wisten de Denekampse dames die achterstand nog om te buigen naar een 15-12 setzege en dus een 3-2 overwinning.

Set-Up ‘65 hield vs. Alterno de volle buit in eigen huis. Al was het in de vierde set wel kantje boord, Alterno stond met 2-1 in sets achter en deed een uiterste poging om een vijfde set af te dwingen. Daarin slaagden ze bijna, pas op 27-26 kon de thuisploeg doordrukken en de 3-1 zege veiligstellen nadat ze via 25-20, 16-25 en 25-21 op 2-1 in sets waren gekomen.

Veracles vs. VC Sneek D2. De noordelijke derby was in de tweede set met 25-23 spannend, in de andere twee hielden de Groningers de Friezen onder de twintig punten. Via twee keer 25-18 kwam de 3-0 winst tot stand.

Oh ja, de koploper na één wedstrijd is Apollo 8 Dames 2 uit Borne, de rode lantaarn ligt in Rijssen bij Rivo.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort uit Krekkers vs. US Dames 2.