Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #10-2021

VoV, 20-11-2021. 4:59 uur. Alweer zaterdag. De eerste week van de drie weken zonder publiek op de tribune is alweer voorbij. Nog twee te gaan en hopelijk wordt er als we bij nul zijn niet een nieuw aantal aan volleyballend Nederland opgelegd.

Afgelaste en uitgestelde wedstrijden: Een aantal wedstrijden die voor dit weekend in de agenda stonden gaan om (corona)redenen niet door en worden naar een latere datum verschoven. Dit begint omvangrijke vormen aan te nemen met een totaal van 15 wedstrijden. Totaal zouden er 55 wedstrijden gespeeld worden in de Eredivisies t/m de Eerste Divisies, daarvan gaan er dus 15 niet door. Dat begint aardig op vorig seizoen te lijken, toen de competitie er helemaal uitging. En let wel dit is de situatie per vanmorgen vroeg, wie weet wat er nog bijkomt.

 • Zaterdag 20-11 (13x):
 • Eredivisie Heren: VoCASA vs. TV Limburg
 • Topdivisie A dames: VC Sneek dames 2 vs. Veracles en VC Zwolle dames 2 vs. WVC Volley
 • Topdivisie B dames: Sliedrecht Sport dames 2 vs. AVV Keistad.
 • Topdivisie A heren: Madjoe vs. AVV Keistad en PDK vs. EVV
 • Topdivisie B heren: Spaarnestad vs. Protos en Donki Sjot vs. VCV
 • Eerste Divisie A dames: DeVoKo vs. VoCASA dames 2
 • Eerste Divisie B dames: Peelpush dames 2 vs. Havoc, Next Volley vs. VC Velden en Stravoc vs. Inter Rijswijk.
 • Eerste Divisie B heren: Donki Sjot heren 2 vs. Skunk.
 • Zondag 21-11 (2x):
 • Eredivisie dames: FAST vs. Team 22 en Eurosped vs. SV Dynamo Apeldoorn

NL-Teams in de Europacup duels: Nadat eerder landskampioen Sliedrecht Sport werd uitgeschakeld voor verdere Europese deelname overkwam dit van de week ook SV Dynamo Apeldoorn, de landskampioen bij de mannen. Orion bekert wel verder na de administratieve 3-0 en werkelijke 3-2 zege tegen het Engels-Poolse Polonia Londen. Apollo 8 is nog in de race voor de volgende ronde en Lycurgus is nog niet aan die race begonnen. Zij krijgen van doen met de ploeg die Dynamo uitschakelde.

De topscorers volgens de Nevobo statistieken: Wil iemand bij de Nevobo op zoek gaan naar de vermiste vier sets bij Eurosped en de drie bij Sneek. Dan kunnen we weer zien wie de beste speelsters in de Nederlandse Eredivisie bij de dames zijn.

Bij de mannen levert het vergelijk met de gespeelde sets volgens de uitslagen en die vermeld staan ook nog de nodige verschillen op. Dus ook hier ontbreekt er nog wel het een en ander. VoCASA bijvoorbeeld loopt ver achter.

Een tip: Veel teams uit de divisies lager dan de Eredivisie zenden wegens de fan verbanning van de tribunes ook livestreams uit via YouTube of een Facebookpagina.  Vaak komt daar vanwege de cameraopstelling het scorebord niet goed in beeld. Als er nu iemand regelmatig even een briefje voor de camera houdt met daarop “Set 1, tussenstand ”, dan hoeven niet hele volksstammen zich af te vragen “Hoeveel staat het” c.q. met ieder punt mee te schrijven.

Wedstrijden in Europa en van donderdag en vrijdag: SKRA Belchatow, de ploeg van Dick Kooy, won zonder Dick Kooy met 3-0 van Mladost Brcko en is de CEV Cup door naar de volgende ronde.

SC Potsdam, nog ongeslagen, van Sarah van Aalen speelde tegen USC Münster, de ex-ploeg van de Nederlandse spelverdeelster en het huidige team van Iris Scholten (foto boven). Münster stuntte door met 2-3 te winnen, Iris Scholten die 28 punten liet noteren, werd MVP van de wedstrijd. Na 2-1 achter in sets trok Münster de zege met 22-25 en 9-15 naar zich toe en beëindigde daarmee een serie van vier nederlagen op rij. Sarah van Aalen had in de eerste set een invalbeurt en begon de andere vier in de basis. Ze scoorde 2 keer en kreeg het hoogste rapportcijfer van haar team.

In Frankrijk ontving Toulouse van Gijs Jorna Nantes. Het werd een 1-3 nederlaag voor Toulouse dat na de 1-1 in sets via 22-25 en 26-28 onderuitging. Jorna was met 18 punten en een aanvallend scoringspercentage van 62% goed op dreef. Nantes staat nu 7de, Toulouse 8ste.

Transfers en mogelijke transfers. Midden, nou ja midden, in het lopende seizoen maakt international Twan Wiltenburg de overstap van België naar Italië. Hij verlaat het ‘Nederlandse bolwerk’ Achel in de Belgische competitie en gaat bij Cisterna spelen. Hij wordt na Abdel-Aziz, van Garderen en Klapwijk de vierde Nederlander in de Italiaanse Serie A.

Met de uitschakeling van IBB Polonia door Orion in de CEV Cup is er ook een eind gekomen aan de periode dat Ramon Martinez Gion verbonden is aan de Londense club. Hij kan dus ook op zoek naar een nieuwe werkgever.

Mooi (sponsor)nieuws van Sliedrecht Sport: Sliedrecht Sport kon deze week melden dat ze  Officious  als lid van de Business Club konden verwelkomen. “Wij ondersteunen graag lokaal verenigingen en stichtingen waar wij persoonlijk betrokken bij zijn”, lichtte Bert de Rover, manager projectinrichting toe. “Dat ben ik bij Sliedrecht Sport als buurman en vrijwilliger, dus is dit een mooie volgende stap.”

Daarnaast was er voor Jongens A ook goed nieuws. Zij werden van nieuwe tenue ’s voorzien door Vermaas Slaapcomfort en zij lopen er nu weer tip-top bij. Als dat geen boost is voor de moraal.

De Top 10 dan maar. We hadden een aantal leuke partijen in de gedachten voor een Top 10 notering, maar uitstel van die wedstrijden haalde er een streep door. Een hernieuwde check langs de diverse divisies leverde daarna het volgende resultaat op.

01> Orion vs. Lycurgus, Eredivisie heren. Orion is de supermaand november tot nu prima doorgekomen. Super maand vanwege de thuisduels vs. Dynamo, Polonia en Lycurgus. De eerste twee werden met een 3-2 zege afgesloten en vanavond komt Lycurgus op bezoek. Natuurlijk gaat Orion weer vol voor de winst, maar dat zal de ploeg aan de andere kant van het net ook doen. Deze onderlinge confrontaties behoren al jaren tot de topduels in het Nederlandse mannenvolleybal en gelukkig kunnen de fans er via de livestream van meegenieten. Om 20:30 uur wordt er aangefloten, zorg dat u ervoor klaar zit.

02> Apollo 8 vs. VCN, Eredivisie dames. Na 1-3 verlies tegen Team 22, de 2-3 winst tegen Set-Up en 2-3 verlies tegen La Laguna Tenerife kunnen we nou niet bepaald zeggen dat Apollo aan een goede reeks bezig is. Vandaag volgt weer een belangrijk duel (vs. VCN) en dan is volgende week het uitduel vs. Tenerife aan de orde. Druk, druk. Of VCN wellicht van dit volle en zware programma van Apollo kan profiteren? Als die kans er is, zullen ze dat zeker niet nalaten!

03> Donitas vs. Sudosa-Desto. Topdivisie A dames. De strijd om de koppositie in deze Topdivisie. De werkelijke koploper (Donitas) tegen de virtuele, waarbij de virtuele ook de werkelijke wil worden en de werkelijke de virtuele die stap omhoog zal willen dwarsbomen. Hoe warm het in de blauw-gele hel in Groningen zal worden? En of Sudosa-Desto tijdig alle brandjes weet te blussen? We houden u op de hoogte.

04> Dynamo vs. Krekkers, Topdivisie A dames. Derby time in de gemeente Tubbergen. Alle andere Twentse derby’s vallen voor beide teams waarschijnlijk in het niet bij deze. Deze moet je winnen, mag je niet verliezen. Daar wordt weken van tevoren over gesproken en weken na de tijd nog over nagepraat, door de winnaar, niet door de verliezer. En ons kent ons in de gemeente Tubbergen, dus reken maar dat iedereen de druk zal voelen. Bij Krekkers misschien iets minder omdat daar een aantal speelsters van elders komt.       

05> Compaen vs. Zaanstad, Topdivisie B heren. Derby time in de Zaanstreek. Hier maken we ons met een Jantje van Zaanstreek af door te verwijzen naar hetgeen er onder de vorige notering vermeld staat. In de hoop dat we de plank daarmee niet misslaan.

06> Orion H2 vs. SV Dynamo H2. Topdivisie B heren.  

07> Orion vs. Ledûb, Topdivisie B dames.

De nummers 6> en 7> zouden we als volgt willen samenvatten. “Het moet wel een super de luxe Super Saturday in Doetinchem worden met drie noteringen in onze Top 10. De wedstrijden zijn er ook naar. Aansprekende duels van de dames en tweede selectie van de heren. Duels waar wat op het spel staat, waar keihard voor belangrijke competitiepunten wordt gestreden om in hun divisie een stap voorwaarts naar een hoger positie te maken. Van vroeg in de namiddag (17:30 uur) tot laat in de avond is Orion in de weer om hun tegenstanders een slechte middag/ avond te bezorgen.  Maar of dat ook lukt?

08> VVU D2 vs. Armixtos. Eerste Divisie B dames. De twee teams (Peelpush D2 en Havoc) aan kop van de ranglijst, die nog boven Armixtos staan, hebben een vrij weekend. Armixtos staat er vier punten achter en kan met twee straks één wedstrijd achterstand op dit tweetal nu al koploper worden. Daarvoor is een vijfpunter nodig tegen Utrecht Dames 2. Of als dat niet lukt kunnen ze een mooie basis leggen voor het op termijn veroveren van de koppositie. In Meijel en Haps zullen ze met belangstelling het resultaat afwachten.

09> VVH vs. SSS H2. Eerste Divisie A heren.  De nummer één gaat bij de nummer twee op bezoek. Meer afstand nemen, liefst twee handen vol punten, of het verschil proberen tot ééntje terug te brengen en alles wat in dat scala aan mogelijkheden zit is een optie.

Voor positie 10> is de keuze zoals in het verleden weer aan u. En geen team kiezen dat al gekozen is.

Dat was het, meer is er niet. Goed weekend. Blijf gezond. We zien de verslagen wel tegemoet, tenminste als u uw volleybal belevenissen via VoV met heel Nederland, heel Europa of heel de wereld wilt delen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort, USC Münster en Sliedrecht Sport.