Zeges voor Sliedrecht, Zwolle en VVU in Eredivisie.

VoV, 21-11-2021. 7:40 uur. In de Eredivisie bij de dames gingen de drie wedstrijden van gisteren wel door, voor vandaag zijn twee van de drie afgelast.

In Zwolle behaalde de plaatselijke volleybaltrots een 3-0 zege op het bezoekende Voltena. Met als absolute uitblinker aan hun kant Susan Schut (foto boven), die maar liefst 28 punten voor haar rekening nam in drie sets. Zwolle had vooral heel veel serve druk, totaal 20 aces, via een aantal dames die een ace-hattrick scoorden. Zoals Emily Silderhuis en Daantje Vennik in de eerste set.

Zwolle moest in de eerste set even wennen aan de speelstijl van Voltena en kwam met 2-7 achter. De aces van Emily Silderhuis maakten 6-7 en na de 12-12 serveerde Daantje Vennik Zwolle met drie aces naar 15-12. Voltena herpakte zich uitstekend na de time out en draaide 15-12 om in een 15-18 voorspong door o.a. scores van Lynn van Mill. Ze moesten bij 20-18 de time out in, nadat uitblinkster Susan Schut met twee kanonskogels twee aces had geslagen, Voltena kon tot 23-22 blijven aanklampen, daarna maakte Susan Schut en een ace de set uit.

In de tweede set pakte Zwolle met een het initiatief en moest Voltena al bij 5-3 in de achtervolging. Hun time out op 11-7 had geen effect, die op 18-14 ook niet, nadat ze via een ace van Sarah van Esch op 15-14 waren gekomen. Opnieuw was Susan Schut niet af te stoppen en sloeg vanaf elke positie de ballen bij Voltena tegen de grond, zo ook bij 20-14. Voltena bleef op een afstand van vier à vijf punten. Lara Hendricks en Iris Reinders maakten de punten naar 24-20, waarna Susan Schut met een harde pipe aanval de set besliste.

Tot 11-11 in de derde set kon Voltena bijblijven, daarna maakte de serveserie van Susan Schut een eind aan de illusie dat er misschien nog een tiebreak mogelijk was. Schut serveerde, ondanks time-outs op 14-11 en 19-11, haar ploeg in een ruk naar 20-12. Invalster Lotte Bruinsma nam het laatste punt voor de 25-15 en 3-0 zege voor haar rekening.

Met een eigen score van 68 om 34 eigen punten had Zwolle heel veel voordeel, voornamelijk door de 20 om 3 aces en de 43 om 28 aanvallende punten.

Sliedrecht Sport had Set- Up ’65 in de Basis op bezoek en behaalde een redelijk eenvoudige overwinning. De gasten konden in het begin van de sets nog aanhaken, maar gaandeweg de sets werden ze op een ruime achterstand gezet.

In set één stond er bij 18-11 een dikke voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord, dat via 21-14 in 25-16 eindigde. Met Christie Wolt (5 punten) bij Sliedrecht en Jorieke Bodde bij de gasten als belangrijkste puntenmakers in deze set.

In de tweede set nam Sliedrecht na 9-9 afstand naar 17-13. Set-up ’65 wist nog tot op één puntje terug te komen (18-17) maar had daarna geen antwoord op de serie naar 22-17. De set ging met 25-20 naar de thuisploeg. Christie en Jorieke sloten met een subtotaal van 9 en 8 punten na de tweede set af.

In de derde set maakte Sliedrecht via een serveserie van Jolijn de Haan na 21-17 de set in een keer uit. Haar ace zette Sliedrecht op matchpoint bij 24-17, een aanvallende fout van de gasten bezorgde Sliedrecht de winst met 25-17.

Jolijn de Haan werd met 12 punten topscorer. Jorieke Bodde en Elyne Nijhuis kwamen voor Set-Up op 10 punten. Het verschil in eigen score van 51 om 37 werd vooral door de 34 om 23 aanvallende punten gemaakt.

In Utrecht moest VVU van ver komen om de winst in eigen huis te houden. Na de 0-2 lukte het hen om Peelpush naar een 3-2 nederlaag te spelen.

Peelpush besliste de eerste set voor zich door eerst een 11-7 achterstand bij 12-12 in te halen en daarna de 16-15 in 16-19 te veranderen. Ze pakten de set met 21-25. In de tweede set haalden ze twee keer dezelfde truc uit. Eerst van 18-15 naar 18-19 en dan van 19-19 naar 19-22 om met 22-25 af te sluiten.

VVU bleek ervan geleerd te hebben, in de derde set pasten zij dit scenario ook toe. Peelpush kon nog van 13-9 naar 13-13 terugkomen, maar op de serie van 16-16 naar 21-16 hadden ze geen antwoord meer en verloren met 25-19. VVU moest bij 7-12 achter in de vierde set in de achtervolging, deed dat met succes (13-12) en knalde daarna keihard door naar 18-13. De 25-17 betekende verlengen.

In de tiebreak ging het tot 5-5 gelijk op, met de serie naar 10-5 forceerde VVU de winst, die ze na 11-8 met 15-8 konden bijschrijven.

Lotte van der Horst van Peelpush werd met 22 punten topscorer. De Luxemburgse international Carla Mulli van VVU bleef er ééntje bij haar achter. Totaal 15 om 7 blokpunten en 57 om 49 aanvallende punten maakten het verschil in het voordeel van VVU.

Sliedrecht is momenteel koploper en blijft dat ook na dit weekend. Bij Apollo 8 vs. VCN vandaag is de tweede plaats de inzet. Daar staat nu nog Zwolle met één puntje voor op dat tweetal.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.