Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer)

VoV, 13-10-2018. 5:40 uur. Wegens chronisch tijdgebrek hadden we verwacht dat de VoV weekend Top (en meer ) deze week iets minder lang van tekst en onderwerpen zou zijn dan gebruikelijk. Het WK in Japan en andere verplichtingen legde een groot beslag op onze tijd, we hebben wat moeten schipperen om de Top 10 toch nog op papier te krijgen, maar toen we een keer in de flow zaten, bleven we in de flow.

Het leek wel een volleybal wedstrijd, maar dan van idee via vingers naar toetsenbord met als tegenstander de tijd en niet van passer loper via spelverdeler en afmaker naar de vloer. Al kan je als je heel erg veel fantasie en voorstellingsvermogen hebt ook wel weer een link tussen die twee leggen.

De Oranje damesploeg, en zij niet alleen,  zat een beetje veel in spanning toen na zeven gewonnen wedstrijden en een 2-3 nederlaag de zo zeker gewaande Final Six nog niet binnen was. Tegen alle verwachtingen in en ondanks het “We zijn door” op Ziggo na de 2-1 voorsprong tegen Brazilië moest er toch nog een setje gewonnen worden, of gewoon drie setjes gepakt worden om eerste in de poule te worden. Dat laatste deed Oranje met verve, tegenstander Servië had zijn dag niet, laten we het daar maar op houden. Kon zich niet motiveren om er vol voor te gaan en verloor zoals ze nog niet eerder van Oranje verloren hadden. Met 3-0, volledig hulpeloos en kansloos!

Oranje, Italië, Servië, China, Japan en USA  zijn de teams die na twee ronden om de titel gaan strijden. Italië heeft als enige nog geen wedstrijd verloren en die bombarderen we dan ook maar meteen tot favoriet. Al kwam China gaande weg het toernooi ook steeds beter voor de dag. We gaan het zien of Oranje de doelstelling, een medaille halen, kan verwezenlijken. Vanaf maandag eerst de derde ronde tegen USA en China overleven, dan gaan voor goud of brons. Meer is er niet van.  

Europese Champions League. De Nederlandse vertegenwoordigers in de voorronde van dit toernooi boekten wisselende resultaten. Sliedrecht Sport veegde via een 0-3 zege de vloer aan met Graz, Lycurgus moest in het eigen MartiniPlaza zijn meerdere erkennen in Aich / DOB uit Oostenrijk. Met 1-3, dat wordt nog een lastige klus om de volgende ronde te halen.

Youth Olympic Games in Buenos Aires. Bij de Jeugd Olympische Spelen stonden de mannen op twee zeges en waren koploper in de poule. Bij de meiden was de score tot gisteren één maal winst (wegens blessure opgegeven partij) en één maal winst. Gisteren werden de laatste poulewedstrijden door hen gespeeld. Met positieve resultaten, beide duo’s zijn door en kunnen hun weg richting de medailles vervolgen. Lees daarvoor het separate verslag en het Olympisch dagboek deel 4 van vandaag bij VoV.    

Hebt u als team het presentje al gekocht?  Voor de scheids, want het is van 6 tot en met 14 oktober de week van de scheids. Het kan dus nog voor degenen die het vorige week vergeten hadden. En als de ploeg niet zo goed bij kas zich mag het iets anders ludieks zijn. Ook dat kan nog, zie voor leuke suggesties onze Weekend Top 10 van vorige week. Is het eigenlijk de bedoeling, omdat er twee weekenden in deze periode vallen, dat een team twee keer ‘iets doet’ of ‘iets geeft’, wanneer ze verschillende scheidsen hebben op die twee zaterdagen. Dan is het dus ook mogelijk dat een scheids twee keer ‘iets’ krijgt maar ook dat hij ‘niets’ krijgt. Wat ‘iets en niets’ dan ook maar is. We gunnen het ze wel hoor, maar vier je zo’n ‘week van de scheids’ twee keer?

De Top 10  dan maar. Onze keuzes zijn ons inziens heel erg logisch, al denken waarschijnlijk tig teams van Delfzijl via De Lutte tot Terneuzen daar anders over. En om daar uiting aan te geven hebben we positie 10 leeg gelaten. Kan uw keuze er in ieder geval ook in.

1>Nederland vs USA. WK Final Six in Japan. Maandagmorgen om 9:10 uur. Ho Ho VoV, dan is het geen weekend meer! Jawel hoor voor ons wel, we houden er deze keer een lang weekend op na. Met de extra dag na de zondag en niet voor de zaterdag. China vs USA is op zondag gespeeld, Nederland heeft daar de laatste info uit kunnen halen, die wellicht nuttig kan zijn voor hun wedstrijd. Om medaillekansen te houden moet Nederland of de Olympisch kampioen (China) of de wereldkampioen (USA) de weg naar de Final Four in de halve finales versperren. We gaan zien of ze dat lukt.

2>VC Sneek vs Eurosped.  Eredivisie dames. Twee teams met een grote volleybalhistorie in Nederland, al werden de succes van Eurosped nog onder een andere naam behaald. Sneek verloor vorige week in Ootmarsum, Eurosped won in Apeldoorn. Maar thuis haalt Sneek altijd het beste naar boven. “Soms lijkt het alsof je tegen een muur staat te spelen” zegt Eurosped in de voorbeschouwing, “Alle ballen, hoe hard ook geslagen, komen terug.”

3>Innovatiemakelaars.nl WSV vs OBEG Donitas. Topdivisie dames. Twee zeges heeft de op dit niveau debuterende thuisploeg al op naam. Donitas doet daar niet voor onder, zij hebben er al eentje meer. Dat kon dus weleens knallen worden in Varsseveld. Geen 13 oktober vuurwerk ten gevolge van een Oktoberfest, maar gewoon knallende ballen, wie er met de Mikasa voor kassa zorgt en of WSV de punten in de eigen Casa kan houden? Wie het weet mag het zeggen.

4>Krekkers vs Dynamo. Eerste Divisie A dames. Burenruzie optima forma. De eerste uitgave van de Twentse ‘EL Clásico’, later dit seizoen volgen er nog een aantal in de Eredivisie, maar qua onderlinge afstand in kilometers kunnen die niet op tegen deze klassieker. Sentimenten over en weer, Krekkers dat tot nu nog maar matige resultaten behaalde, nog niet won, en Dynamo dat al twee keer als winnaar van het veld stapte. De zenuwen worden getest, binnen de lijnen, op de bank en op de tribune. Dynamo heeft met de nieuwe ploeg niets te verliezen, Krekkers alles te winnen.

5>Weghorst Makelaardij WVC Volley vs Springendal Set-Up ’65 II. Eerste Divisie A dames. En nog een derby, pats boem, er maar meteen er achter aan. Zullen we deze dan maar een Twentse ‘junior El Clasico’ noemen. Voor het eerst op de agenda, moet nog groeien, heeft geen historie op dit niveau. De 4-0 nederlaag in Balk moet hard zijn aangekomen bij WVC, de 4-0 zege op VC Zwolle II een mooie opsteker van Set-Up ’65 II. En dus nu tegen elkaar.

6>Sliedrecht Sport 2 vs Next Volley.  Eerste Divisie B mannen. Ook hier de schijn van een klassieker, ware het niet dat daar meer de link gelegd werd naar Sliedrecht Sport H1 vs Next Volley H1. Maar omdat de Sliedrechters omhoog en Next Volley omlaag ging in de divisie waarin ze speelden komen die teams elkaar voorlopig wel niet meer tegen. Dus moet de tweede selectie van Sliedrecht de honneurs waarnemen. Dat zullen ze met verve doen, ze zijn mede koploper en Next staat voorlaatste. Uitgemaakte zaak?, bij een klassieker is dat dus nooit het geval. “Het kan raar lopen” werd niet voor niets voor het eerst bij een dergelijk duel gezegd / geschreven, al weten we niet waar en wanneer dat was.

7>Volley Tilburg vs VC Olympia. Eerste Divisie B dames. Topper! Koploper op bezoek bij de nummer twee. Belooft vuurwerk aan beide kanten van het net, zoals er bij de thuiswedstrijden van Volley Tilburg wel vaker de vonken vanaf springen. Debutant VC Olympia verdedigt het hoogste plaatsje op het podium, aan de thuisploeg de taak om hen eraf te krijgen, met in het achterhoofd dat VC Velden zomaar de lachende derde kan worden van al dat gedrang om een toppositie.

8>Rijswijk vs CAS-CRM/ZVH.  Topdivisie mannen. Topper. Strijd om op het podium te blijven of er te komen. Voorlopig heeft Inter Rijswijk de beste papieren. Na hun stapje terug uit de Eredivisie hebben ze in de Topdivisie de winnende draad opgepakt en nog niet weer losgelaten. En dat zullen ze ook niet van plan zijn tegen CAS –CRM/ ZVH dat in een vrij recent verleden onder een andere naam ook nog op het hoogste niveau uitkwam. In de schaduw van dit duel zou Webton Hengelo wel eens goede zaken voor de ranglijst kunnen doen, onder voorwaarde dat ze goede zaken in Veldwijk doen.

9>Apollo 8 vs Dros Alterno.  Eredivisie dames. Wordt het een echt feestje in de Veste in Borne bij het eerste thuis optreden van de Apollo dames in de Eredivisie. De Veste heeft er wel zin in, daar vindt het Oktoberfest plaats. Alterno zal het team, de fans en andere feestvierders toch geen domper op de feestvreugde willen bezorgen, of toch wel?

Eredivisie volleybal in Borne, hoe lang is het nog maar geleden dat…, ja dat de koers naar boven werd ingezet door trainers als Ger Bouwknegt, Jeffrey Scharbaai en Bart Oosting. Je zou het bijna vergelijken met de zegetocht die Rivo ooit vanuit de divisies omhoog maakte, alleen dan de vrouwelijke versie ervan. In de voorbereiding speelden Apollo en Alterno ook tegen elkaar met 2-2 als resultaat. “Een eredivisiewaardig team worden.” is de doelstelling van de thuisploeg voor dit seizoen. “Handhaving is belangrijk en dan binnen vijf jaar Europees gaan spelen en dan speel je dus in Nederland ook om de landstitel mee.”

10>Mag u zelf invullen, als het maar niet een van de bovenstaande noteringen is, want dubbele noteringen kan nu eenmaal niet in een Top 10. Het is maar dat u het weet!

Dat was ’t wel.  Meer hebben we niet voor u, al met al toch nog langer geworden dan we verwacht hadden. We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV. Stuur ze naar g.heerink@arghent.nl

gh @ Vizier op Volleybal.