Vizier op volleybal

 

YOG: Beachduo’s naar volgende ronde

VoV, 13-10-2018. 5:48 uur. Raïsa Schoon en Emi van Driel hebben op de Youth Olympic Games door een eenvoudige zege op het duo Mianda Ania Dorcas / Nathalie Kutekemenyi Bidimine uit de Democratische Republiek Congo de eerste ronde van de knock-out fase bereikt.  Het KBU duo werd tweede in de poule en gaat door naar de “Round of 24”, de tussenronde voor de laatste zestien. Daarin spelen ze vandaag om 18:00 Nederlandse tijd tegen Poletti / Ediger uit Paragay.

In het beachstadion van Buenos Aires werd het 2-0 (21-9, 21-13). De tegenstanders hadden helemaal niets in te brengen en dat was gezien hun eerdere resultaten ook wel verwacht. In de openingsset stond er in een ommezien  13-3 op het scorebord, dat verschil van zo’n tien punten werd vastgehouden. Via 16-6 en 18-8 ging de set met 21-9 ten einde. Vooral de 16-jarige Dorcas werd gezocht, zij kon onvoldoende uitrichten in haar aanval. Alles liep prima in de eerste set voor het Oranje duo, er werd slechts een keer een aanval niet gescoord. Uit dertien pogingen scoorden Schoon en Van Driel ieder zes keer.

In de tweede set was er een mooie serie van 6-3 naar 12-3, die het verschil maakte. Nu konden de meiden uit Congo wat vaker scoren en ze hielden de achterstand op zeven à acht punten. maar ze hadden eigenlijk geen schijn van kans om er een derde set uit te halen. Via 14-8 en 18-10 werd het een ruime 21-13 zege. Vooral Dorcas had haar spel wat beter op orde, uit elf aanvallen sloeg ze nu tien punten binnen. Bij de Nederlandse meiden kwam de druk vooral bij Emi van Driel te liggen, waar ze goed mee omging. Ze kon negen punten bijschrijven.  Dat aangevuld met vier aces van Schoon zorgde ervoor dat ook het tweede bedrijf binnen afzienbare tijd naar de speelsters naar het KBU duo ging.

Lees ook op VoV het Olympisch dagboek deel 4 van René van der Giessen over de matchday in Buenos Aires.

Bij de mannen waren Matthew Immers en Yorick de Groot nog ongeslagen en zij speelden gisteren in hun poule tegen de Australiërs James Takken / Mark Nicolaidis. Wat er aan spanning ontbrak bij het Nederlandse damesduo, werd ruim gecompenseerd bij de mannen. Het werd weliswaar in twee sets beslist, maar beide keren duurde de sets langer dan waar normaal een set ophoudt.

De Nederlanders wonnen met 21-23 en 20-22. Met 6 punten uit drie wedstrijden werden ze poulewinnaar en plaatsten zich rechtstreeks voor de “Round of 16”, ofwel ze kunnen de tussenronde overslaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB / YOG. Bron o.a. Nevobo.