Vizier op volleybal

 

De VoV weekend top 10 (en meer)

VoV, 09-11-2019. 6:00 uur. We wisten even niet hoe we de uitspraak “Ik ben Harry Potter niet” van de nieuwe bondscoach bij de dames moesten uitleggen, maar onwillekeurig schoot ons wel het melodietje van Herman van Veen in de gedachten, die hele mooie dingen bezong en zou doen als hij kon toveren.

 Als hij kon toveren, kwam alles voor elkaar.
 Als hij kon toveren was niemand de sigaar.
 Als hij kon toveren, kon toveren, ja wat Giovanni Caprara, wat als je kon toveren?

Maar Giovanni Caprara is Harry Potter niet, heeft niet de Schweinstein Academie als leerling-tovenaar bezocht. En kan dus niet toveren. En daar is hij heel eerlijk en duidelijk in. Maar wat is nu de diepere betekenis achter zo’n uitspraak? Is het een excuus vooraf? Een bevestiging van wat we al wisten? Een slimme hint?

Zijn er toverkunsten nodig om de Oranje dames het OS-ticket te bezorgen, omdat ze dat zonder de magie van een tovenaar niet kunnen halen. Omdat ze niet goed genoeg zijn om Turkije en/of Polen te verslaan. Mogen we geen wonderen verwachten van Caprara, hij kan immers niet toveren, en dat is wellicht nodig om de Oranje dames uit de zomerdip te halen en de volleybalzon volop te laten schijnen hartje winter. We weten het niet, we denken er nog maar even over na!

“Sterk vonden we wel de uitspraak dat samenwerken met Nederlandse volleybalsters fantastisch is, ze werken hard en willen elke dag beter worden.” Dat hoort de bond, de speelsters en wij allemaal natuurlijk heel erg graag. Nederland het beloofde volleyballand, het land van melk en honing voor een volleybalcoach. Ook dat hij liet blijken bijzonder trots te zijn op zijn aanstelling bij Oranje is heel erg fantastisch positief, al hadden we wel graag nog gelezen dat hij al een aantal weken in zijn favoriete Oranje pyjama gaat slapen en dat tot aan het OKT zal blijven doen.

Een mededeling: De statistieken in de Eredivisie dames zijn nog niet bijgewerkt, Dezelfde hiaten als vorige week zijn nog steeds aanwezig. Het klopt dus niet, niet te veel op uit doen als u wilt nakijken welke dames het goed doen.

Hoe de Nevobo dan kan schrijven dat de meest scorende aanvalster dit weekend tegen de beste passer van de Eredivisie speelt is ons een raadsel. Bij Sliedrecht Sport en Sneek ontbreken 4 sets in de statistieken. Eurosped en Zwolle missen er ook nog één. Sorry, we geloven het artikel pas als alles volledig is bijgewerkt. De beweringen in het artikel zijn op onjuiste gegevens gebaseerd. Eline Timmerman van Eurosped staat maar 1% achter bij de beste aanvalster en Dagmar Boom van Eurosped is ook met minimaal verschil tweede. Eerst bijwerken dan pas vergelijken lijkt ons!

De Nevobo op jacht naar talent: Ben je een talentvolle volleyballer of volleybalster en zou je in aanmerking willen komen voor Pre Jeugd Oranje? Of weet je iemand waarvan jij echt denkt dat hij/zij talent heeft? Dan is dit je kans om jezelf of hem/haar op te geven!

Eerst selecteert de Nevobo in de regio en vervolgens is er een laatste selectiemoment op Nationaal Trainingscentrum Papendal. Geboortejaren meisjes 2006|2007 en jongens 2005|2006. In februari 2020 krijgen deze jonge talenten dan de kans om selectie te doen voor de nieuwe lichtingen van Pre Jeugd Oranje.

Wanneer kom je in aanmerking voor Pre Jeugd Oranje? Een voorwaarde is in ieder geval dat je super moet zijn.

 Als je super gemotiveerd bent en hard wil trainen
 Als je superhandig bent met een bal
 Als je super explosief bent
 Als je graag voor Oranje wilt spelen
 Als je spelen en trainen op hoog niveau leuk en uitdagend vindt
 Als je al lang bent of wordt is dat een plus
 Als je aan de leeftijdseisen voldoet

Lees verder op volleybal.nl hoe het selectieproces verder in zijn werk gaat.

Onze landgenoten elders in Europa: Op 12 november werd er in Frankrijk een bekerronde afgewerkt. Paris Volley (Robin Overbeeke) won met 3-1 van Nantes, drie van de vier sets eindigden met twee punten verschil. Poitiers (Michael Parkinson) versloeg Narbonne met 0-3, hier eindigden alle sets met twee punten verschil o.a. 27-29 en 30-32. Toulouse (Gijs Jorna) haalde via 3-2 bij Montpellier de volgende ronde, die was er niet weggelegd voor Ewout Gommans. Hij verloor met Chaumont met 3-0 bij Tours.

Er is ook weer een begin gemaakt met de Europese toernooien. De voorronde van de Champions League (CL, m) en de Challenge Cup bij de dames. (CC, v)

Wessel Keemink (CL, m) verloor de heenwedstrijd met OK Budva kansloos in Portugal tegen Lisboa. Met 3-0 (15, 17, 18) Het verschil werd gemaakt met 7 om 0 blokpunten, 9 om 1 aces en een 11 om 21 foutenlast. Niels Klapwijk won met Arcada Galati thuis met 3-0 (23, 17, 21) van Seme NOVI SAD. Klapwijk werd met 20 punten topscorer van de partij.

Anne Buijs (CC, v) won met het Turkse THY met 0-3 bij Kaposvari. Zij scoorde 17 keer en werd daarmee topscorer. Ze had een aanvallend scoringspercentage van 55%. THY hield met drie foutserves en vier aanvallende fouten in de hele wedstrijd de foutenlast erg laag.

De beker in België. Na de returns in de kwartfinale gaan de halve finales (op 20 en 30 november) tussen Aalst vs. Leuven en Maaseik vs. Roeselare. Het qua bezetting sterk Nederlands georiënteerde Achel kon de 3-1 thuiswinst tegen topper Roeselare niet in een plaats bij de laatste vier omzetten en verloor via de golden set. Leuven schakelde Menen uit, Maaseik kende geen probleem met Waremme, hetzelfde gold voor Aalst tegen Hellvok. Bij de dames gaat de halve finale in een heenwedstijd en return tussen Charleroi Volley vs. Asterix Avo en VDK Gent vs. Hermes Oostende.

In Zwitserland verloor Anna Mebus met TS Volley Düdingen met 3-2 van Kanti Schaffhausen. Het was hun eerste nederlaag van het seizoen. De 77 om 77 eigen score en de 29 om 33 foutenlast beslisten de partij, waarin Düdingen met 1-2 had voorgestaan, maar vervolgens met 25-23 en 15-8 ten onder ging.

Rochelle Wopereis verloor met VK Liberec met 3-2 van Prague. De 2-0 achter in sets werd nog weggewerkt, maar het was daarna niet meer voldoende voor de winst in de tiebreak, die met 15-11 verloren ging. Alba Blaj, de ploeg van Kirsten Knip en Femke Stoltenborg, is na de vierde zege op rij (3-0 tegen hekkensluiter U. Cluj) naar de tweede plaats gestegen in Roemenië.

De Top 10 dan maar. Kent u de programma’s waarin de hitlijsten zonder verder commentaar worden gedraaid. En na een poosje een terugblik wordt gegeven op wat u gehoord hebt. “Op nummer 189 stond ‘Only the Lonely’ en we sloten dit blok van tien af met ‘Lonely at the Top’ van Mick Jagger van het album She’s the Boss, een nieuwe binnenkomer in de lijst van dit kwartaal.”

Heel even, een fractie van een halve dag hebben we overwogen om onze VoV Top 10 ook éénmalig op deze wijze te presenteren, dan niet met een terugblik maar met een vooruitblik, nummers en naam vermelden en verder niets. Hebben we toch maar niet gedaan. We hebben de top 10 aan andere kapstokken opgehangen.

1>  Sliedrecht Sport vs Draisma Dynamo. Eredivisie heren. “It’s lonely at the Top” is er te lezen op de website van Sliedrecht Sport. Omdat ze alleen koploper zijn. Alsof ze er al heel lang en heel onbereikbaar staan. Alsof ze het koud hebben van eenzaamheid. Tjonge, wat staan we daar eenzaam te wezen, helemaal alleen, in ons eentje, beetje zielig, zonder wie dan ook in de buurt. Door iedereen verlaten, maar dat hebben we wel aan ons zichzelf te danken. Wellicht kan Draisma een eind aan deze situatie maken en weer voor wat gezelschap zorgen. “Only the lonely are lonely at the Top”

2>  IMS / Voltena vs. Laudame Finacials VCN. Topdivisie dames. “The only way is up”.  Voor de een is het “Lonely at the Top”, de ander wil maar steeds omhoog, steeds hoger. Eenrichtingsverkeer naar boven. Voltena is als koploper op de hoogste positie van de ranglijst in de Topdivisie aangekomen, hoger kan niet. Ook als ze meer afstand nemen blijft het positie één. Het lijkt ons nu meer een situatie te zijn geworden van Stay=Okay. Al zal tegenstander VCN dat niet zo okay vinden. “Up, up and away” zal hen meer aanspreken, maar dan voor henzelf.

3>  NTC Vastgoed Donitas vs. Zalsman Reflex. Topdivisie heren. “Once upon a time in the North”. Drie top guns hebben zich in het Noorden verzameld voor een shoot-out. Groningen is the place to be, the city and the provincy. Donitas, Reflex en VCN gaan uitmaken wie er aan het eind van de dag onder de meeslepende klanken van een mondharmonica vol trots naar de stand kan kijken en kan zeggen “the only way is up, stay=okay of it’s lonely at the top”

4>  SOMAS/Activia vs. VCN Dames 2. Eerste Divisie B dames. De ‘Heen en Weer’ vaart niet alleen in Volendam, maar misschien is er in de buurt van Sint Anthonis ook wel een watertje waar je kunt oversteken en weer terug kunt varen. Naar de koppositie en terug, visa versa. Voor Activia was het al eens ‘lonely at the top’, ze zochten vervolgens het gezelschap van de kopgroep weer op, maar presteerden het toch weer om omhoog te gaan. VCN dames2 staat klaar om ze opnieuw te laten zakken, daar gaan ze hun uiterste best voor doen.

5>  Sudosa – Desto vs. EVV Bultman-Hartholt. Eerste Divisie A mannen. Is het seizoen al sinds 21 september onderweg, heeft EVV er nog maar vier wedstrijden opzitten. Ze staan twee duels achter Sudosa en hebben acht punten minder. De ploeg uit Drenthe is de nummer twee, EVV de nummer drie. Het is natuurlijk een goede optie om niet ‘All alone at the Top’ te komen.

Gewoon zorgen dat je wedstijden achterloopt. En die niet inhalen, achter blijven lopen, voor een vertekend beeld blijven zorgen. ‘No problemo, it ain’t over until it’s over.’ De kampioen is pas na 22 wedstrijden bekend, nadat alle teams dat aantal hebben gespeeld. Ook EVV. Want daarvoor wordt er gejaagd op de number one en voor je het weet is het ‘lonely at the top’.

6>  Banierhuis Taurus II vs. Zaanstad II. Eerste divisie B mannen. Als er een ploeg weet hoe eenzaam het aan de top is, dan is dat wel Taurus II. Zij staan daar, met kleine tussenpauzes, al met al toch al wel een heel seizoen, vorig jaar meegerekend. Zij zouden recht van spreken hebben als ze het zouden zeggen. We hebben hen het echter nog niet horen verzuchten. Alles went, ook een ‘long end at the Top’. Het is zelfs een beetje verslavend. ‘All Alone and lonely at the top’, zalig man van niemand last. Houden zo.

7>  OBEG Donitas vs Dros Alterno II. Topdivisie dames. “Once upon a time in the North”. Deel II, de vrouwelijke versie. Alleen dan niet tussen drie top guns maar tussen twee tob guns, die tot heden zo’n beetje alleen nog maar met losse flodders hebben geschoten. Dat is zeker van toepassing op Donitas, Alterno II pakte in ieder geval nog twee keer een punt. “Stay=Not Okay and the only way is up” is zeker voor deze twee ploegen van toepassing! Het wordt de hoogste tijd dat de liefhebbers van @jetjegarnalenkroketjes beginnen te werken aan hun weg omhoog. De ladder staat klaar, nu nog klimmen.

8> Wevo ’70 vs Krekkers. Eerste Divisie A dames. “The wall, The blue wall, Another brick in the blue wall” (ofwel een driemansblok), in Weerselo zweeft die blauwe muur heen en weer boven het volleybalnet. Van links naar rechts en weer terug. Hangt daar aan luchthaken. “We don’t need another teacher”, hebben ze trainer / coach Heerkes niet meer nodig, horen we dat goed van Pink Floyd?

Krekkers komt met zwaar materieel van Schmidt Bouwmachines naar Weerselo om die Blue Wall te slopen, en er zelf een Donker-Nijhof-Wesselink exemplaar boven te metselen. Serveren, blokkeren en slaan, hard, harder, het hardst. Laden en de trekker overhalen, steeds weer. Herladen en weer overhalen. Wevo vs. Krekkers wordt een spierballen powerduel! Met de vloer als lijdend voorwerp. En ze hebben nog niet eens zo lang een nieuwe vloer!

9> Axell Claims Sovoco vs VC Sneek. Eerste Divisie B mannen. Bedenk wel, erbij staan in onze Top 10 is misschien wel net zo belangrijk dan een toppositie bezetten. En bedenk “its lonely at the top”. Ja, ja doordrammer, dat weten we nu ondertussen wel.

10>  Zoals altijd is de keuze weer aan u. En u weet het, geen wedstrijden kiezen die er al bij staan.

We gaan u natuurlijk zondag en daarna weer informeren over de afloop van de wedstrijden. Eerst via korte samenvattingen per divisie, daarna middels onze eigen verslagen en als laatste via de verslagen die via de mail bij ons binnen komen, die uiteraard weer heel erg welkom zijn op g.heerink@arghent.nl . U mag uw team of een actiefoto meesturen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.