Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer)

VoV, 17-10-2020. 4:04 uur. Geen wedstrijden aanstaand weekend in Nederland en toch een Top 10? Of wat daar dan van overblijft. Kan dat? Ja dat kan! Als je tenminste de Top 10 in het volleybal niet als een nationaal gebeuren wilt beschouwen. En over onze landsgrenzen heen kijkt. Een beetje ruim denken hebben we wel nodig, nu wij een viertal weken met afgunst naar het buitenland moeten kijken. Hoe men daar gewoon de ballen tegen de grond blijft meppen, in België uitgezonderd, terwijl hier te lande het volleybal in de wachtstand staat.

Na de tweede week zonder publiek en dus alleen spelers, speelsters, hun staf en de arbitrage bij de wedstrijden is er voorlopig helemaal niks meer te doen in de sporthallen. Spelen zonder publiek bleek een voorloper te zijn van de verscherpte regels, die afgelopen week bekend werden gemaakt. Men zegt dat we het daar zelf naar gemaakt hebben. De in de afgelopen weken uitgestelde wedstrijden gaven al een vingerwijzing in die richting. Bij percentages van rond de 30% uitstel voor wedstrijden op nationaal niveau is een normaal verloop van de competitie eigenlijk ook niet meer gewaarborgd.  Hoe het verder gaat??? Daar kunnen we gerust meer dan één vraagteken achter zetten.

De verplichte time – out, al probeerde het NOC NSF deze time out voortijdig te beëindigen door de vaderlandse corona arbitrage ervan te overtuigen dat eredivisies van andere sporten dan voetbal ook profs zijn en wat de speelgerechtigheid in coronatijden betreft evenveel rechten hebben dan de heren en dames voetballers, gaat dit weekend in.

Men schreef m.b.t. het verzoek alle Eredivisies te laten spelen: “Nu de uitzondering voor de BVO ’s in het betaalde voetbal is uitgebreid naar de eredivisieclubs voor vrouwen, gaan wij ervan uit dat dit nu ook snel voor de topcompetities in de andere takken van sport mogelijk wordt, dus ook voor volleybal. De topcompetities door laten gaan is echt wel te realiseren.” De clou zit ‘m dan wellicht toch wel in de veiligheidsvoorwaarden, die hetzelfde moeten zijn als in het eredivisievoetbal. En of alle andere bonden, clubs, teams daaraan kunnen voldoen c.q. de middelen hebben om bijvoorbeeld wekelijks alle verplichte testen te laten uitvoeren? Dat is nog maar de vraag.

Gisteren werd bekend dat er geen uitzondering voor andere sporten dan Eredivisie voetbal en topsport komt. Er werd en wordt dus alleen een uitzondering gemaakt voor voetbal op het hoogste niveau en sporters met NOC*NSF-topsportstatus. Sportbond NOC*NSF wilde een uitzonderingspositie voor andere sporten, maar minister Van Ark liet weten dat dit er niet in zit. (niet geschoten is altijd mis, ja toch)

De Talent Teams hebben wel een uitzonderingspositie zoals in vele andere gevallen ook. Op Papendal leven de TTP-teams in een bubbel, zo’n modewoord dat wij ook maar gebruiken, al geloven we er geen moer van. Zij blijven gewoon trainen, zij hebben de status die daarbij hoort en gaan straks bij de mannen en de vrouwen met de top vier teams de strijd aan voor een podiumplaats.

Profiterend van een voorsprong van een week of zes normale trainingsarbeid ten opzichte van de andere ploegen, die zich in viertallen op 1,5 meter van elkaar moeten zien te redden. Want het zal even duren voordat die andere teams na deze gedeeltelijke lock-down en de aangepaste trainingsvoorschriften weer op het niveau van voor de verplichte time out zijn.

Nu het NOC NSF bot heeft gevangen gaan de competities in Nederland voor de Eredivisie zoals het er nu uitziet op 11 november verder. Dat geldt dan niet voor Dynamo Apeldoorn, dat dan voor de CEV Cup thuis tegen Ankara speelt en voor Sliedrecht Sport dat voor de Challenge Cup naar CV Gran Canaria reist. Op 14 november komen beide teams dan wel weer in actie. Dynamo uit bij Orion en Sliedrecht uit bij Zwolle. Nogal intensief na de gedwongen lange pauze.

Gevolgen corona voor volleybalverenigingen: In opdracht van het ministerie van VWS, in afstemming met de VSG en NOC*NSF, houdt het Mulier Instituut voor de tweede keer een peiling onder verenigingen naar de gevolgen van de coronacrisis.

Door het invullen van een vragenlijst kan er een beter beeld worden gecreëerd die betrekking heeft op de behoeften van de verenigingen in deze bijzondere tijd, op financieel en organisatorisch gebied. Het Mulier Instituut roept jullie namens NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten en het ministerie van VWS, op om deze vragenlijst voor woensdag 28 oktober in te vullen. De uitkomsten hiervan zijn van grote waarde. De totale invultijd bedraagt zo’n 20 minuten en men gelieve maximaal één vragenlijst per vereniging in te vullen. Tijdens het invullen van de vragenlijst is het handig om enkele gegevens over de begroting van de vereniging bij de hand te hebben.     Naar de vragenlijst

De afgekondigde maatregelen per woensdag 14 oktober zorgen logischerwijs ook voor vele volleybal specifieke vragen van verenigingen. Om die reden zijn de meest gestelde vragen door de Nevobo op een rijtje gezet. De vernieuwde volleybal specifieke FAQ vind je onder DEZE LINK.

Trainen op 1,5 meter met 4 personen: Nevobo adviseert de maximale groepsgrootte van 4 personen per heel volleybalveld toe te passen. Dit hangt uiteraard wel af van de vormen die je kiest. Als je voor individuele balbeheersing kiest dan kun je wel 2 groepjes van 4 personen kwijt, allebei op een helft van het veld (mits dit past binnen het maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte). Zodra er met een net ertussen gespeeld wordt, dan is het niet haalbaar om dat met 2 groepjes van 4 tegelijkertijd te doen, wil je de continue 1,5 meter afstand kunnen aanhouden. Blokkeren op een (bij het net) aangevallen bal is vanzelfsprekend niet toegestaan aangezien dit binnen de 1,5 meter is. Een aantal oefenvormen staan onder  DEZE LINK. 

Even kriskras door Europa: De doordeweekse update van de wedstrijden van afgelopen weekend betrof alleen Italië, Duitsland, Frankrijk en Turkije en dan ook alleen nog maar van de dames. Een aanvulling hierop onderstaand, met tevens de midweekse uitslagen uit Italië voor zover van toepassing.

In Zwitserland verloor Volley Düdingen, van spelverdeelster Ana Mebus met 3-2 van Viteos NUC. Düdingen kon een 2-0 achterstand wegwerken, maar ging in de tiebreak met 15-13 ten onder. Mebus stond vijf sets in de basis, ze scoorde 4 keer. Uitblinker bij NUC was Tia Scambray met totaal 36 punten.

In Polen boekte LKS Lodz, de ploeg van Britt Bongaerts, een 3-1 thuiszege tegen Bydgorszcz. Na een nipte 25-23 en 26-24 in de tweede en derde set konden ze in de vierde met 25-17 ruim voor blijven. Bongaerts scoorde 4 keer.

Midweeks plaatste Lodz zich voor de poulefase van de Champions League door de uitwedstrijd bij Volley Kamnik met 1-3 te winnen. Thuis hadden ze al met 3-0 gewonnen. Bongaerts speelde drie sets en scoorde 2 keer.

Indy Baijens won met Chemik Police met 3-0 (21, 20, 17) van Bielsko-Biala. Baijens had in de derde set een invalbeurt en behaalde aanvallend een 100% score met 3 uit 3. Lodz is zesde in de stand, Chemik Police zevende.

Bij de mannen in Polen verloor Robbert Andringa met Olsztyn afgelopen weekend met 3-1 bij Zaksa. Andringa had een invalbeurt in de tweede set en begon in de volgende twee sets in de basis. Hij scoorde 9 keer.  Afgelopen donderdag pakte hij een 3-2 zege tegen Verva, na een 1-2 achterstand. Via 25-14 en 15-13 haalde zijn ploeg de winst binnen. Andringa scoorde 11 keer en stond alle vijf sets in de basis.

Bij de mannen in Italië wonnen de ploegen van Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz hun uitwedstrijden afgelopen weekend met 0-3. Ter Horst nam met Perugia de winst mee bij Verona, mede door 8 scores van hemzelf en 20 van Wilfredo Leon en Nimir Abdel-Aziz won met Trentino bij Piacenza. Met een scoringspercentage van 77% in de aanval was Abdel-Aziz erg trefzeker. Totaal maakte hij 20 punten, ploeggenoot Dick Kooy kwam tot 13 treffers.

Midweeks was de ploeg van Thijs ter Horst met 3-0 te sterk voor Cisterna. Ter Horst scoorde in dat duel 14 keer.

In Frankrijk verloor Toulouse, de ploeg van Gijs Jorna en Michael Parkinson, afgelopen weekend thuis met 0-3 (15, 19, 18) van Tours. Jorna scoorde 6 keer, Parkinson maakte er 3. Gisteravond speelden ze tegen Nantes Rezé. En wonnen met 3-1. Mede door 13 punten van Jorna en 8 van Parkinson. De eigen score van 72 om 47 spreekt boekdelen. Ja, soms duurt het even om u op de hoogte te houden en soms zijn we er heel snel bij,

Bij de dames in Italië werd er midweeks ook gespeeld. Conegliano van Robin de Kruif had vrijaf, de wedstrijden Brescia vs. Busto A. en Novara vs. Cuneo werden niet gespeeld. Chieri, waar Annick Meijers een invalbeurt had, won met 3-2 van Monza, dat Floortje Meiners maar twee sets, waarin ze 2 keer scoorde, inzette. Yvon Beliën maakte 9 punten voor Firenze, dat met 1-3 bij Bergamo won en Perugia verloor met 3-0 bij Trentino. Nicole Koolhaas maakte 6 punten voor Perugia.

In Turkije verloor Aydin, dat nog steeds zonder de geblesseerde Maret Grothues aantrad, afgelopen dinsdag met 1-3 van koploper Eczacibasi Vitra.

De Top 10 dan maar doen?  Onze keus is voor dit weekend gevallen op een aantal duels in het buitenland met Nederlandse inbreng, aan één of aan beide kanten van het net. Alleen kwamen we niet verder dan vijf noteringen en met uw eigen voorkeurskeuze tot zes. Dat moet dan maar in deze volleybal schaarse periode.

1 Serie A1, Italië. Trentino vs. Perugia. Thijs ter Horst (Perugia) gaat op bezoek bij de ploeg van Nimir Abdel-Aziz en Dick Kooy. Perugia is na vijf wedstrijden nog ongeslagen, Trentino staat 7de. Een duel met veel Nederlandse power aan het net, en daarnaast toppers als Wilfredo Leon en spelverdeler Giannelli binnen de lijnen.  

2 Bundesliga, Duitsland. Potsdam vs. SSC Schwerin. De nummer één na twee wedstrijden gaat op bezoek bij de nummer twee. Met bij Schwerin Nederlandse inbreng van Femke Stoltenborg en Nicole Oude Luttikhuis.

3 Ligue A Feminine, Frankrijk. Paris St. Cloud vs. Chamalières. Met aan beide kanten van het net voormalige VC Sneek speelsters. Diagonaal Paula Boonsta voor Paris en Nynke Oud op spelverdeling bij de gasten. Teams staan in de middenmoot van de ranglijst, Paris is 6de, Chamalières 8ste.

4 Serie A, Italië. Perugia vs. Conegliano. De Oranje midspeelsters Nicole Koolhaas en Robin de Kruijf staan aan weerzijden van het net. Conegliano is de onbetwiste koploper, Perugia staat op de 11de plaats. Alleen een stunt van Koolhaas c.s. zou nog meer aan de nominatie bijdragen.

5 Serie A, Italië. Novara vs. Brescia. Nog een duel tussen twee Oranje speelsters. Nika Daalderop vs. Marrit Jasper. Al is het nog wel even afwachten of Daalderop in de basis staat. Ze heeft namelijk met o.a. de Belgische Herbots, de Italiaanse Bosetti en de Poolse Smarzek wel een aantal toppers als concurrenten voor een plaats in de starting six.

6 De keuze is aan u.  Weet u het nog. Geen duel kiezen dat al is opgenomen! Ladies in Black Aachen of USC Münster zou een goede keuze kunnen zijn.

We gaan u in de loop van zondag en daarna weer informeren over de afloop van deze buitenlandse wedstrijden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.