Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer)

VoV. 09-01-2021. 6:46 uur. Het is weer zover, eindelijk, eindelijk. Er gaat weer om competitiepunten gevolleybald worden op het hoogste niveau in Nederland.  Een zucht van verlichting gaat door de lage landen, met name in de plaatsen waar de selecties van de op dit niveau uitkomende teams gevestigd zijn. Uiteraard is er een uitgebreid, uitvoerig en wellicht prikkend scherp scenario voor wat betreft het voorkomen van corona besmettingen, maar dat mag de pret niet drukken. We zouden bijna theatraal op de herstart kunnen proclameren:

 • Triomf, triomf! Heft aan den luit, heft aan den luit
 • Want de Nevobo zegt: De corona time out is uit!
 • Laat ballen weer dreunen op vloeren
 • Het kabinet is voor NOC*NSF gezwicht,
 • Eerst ging het sein voor trainingen op groen licht
 • Nu is het aan de eredivisieteams om zich te roeren!

Waardeloze rijmerij natuurlijk en ook nog eens zwaar overdreven, net zo overdreven als het gedicht van Joost van den Vondel op de eerste tand van zijn dochtertje.

Maar desalniettemin, hoe de meningen ook mogen zijn en wat de argumenten voor deze meningen ook mogen wezen, er mag in de Eredivisie weer gevolleybald worden en daarmee komt er een einde aan de Top 10 loze tijd van de VoV Weekend Top 10. Er is weer keuze. Eigenlijk zouden we alle zes Eredivisiewedstrijden moeten opnemen, maar het is niet zo dat we minder kieskeurig zijn geworden met onze zaterdag ochtendedities van de Weekend Top 10 zonder Weekend Top 10. Scherp blijven is het ‘lidwoord met iets smerigs erachter’ (devies).

Aan de voorwaarden waaraan een selectie, team, staf, club en arbitrage moet voldoen voor wat betreft de corona maatregelen is wel duidelijk, maar dat mag de pret voor zestien van de twintig teams niet drukken. Over het wat, wanneer en waarom berichten we reeds eerder in het (En Meer) deel van de Top 10.

Verder was er rond de jaarwisseling weinig volleybalnieuws.  In diverse Europese competities werd stevig doorgespeeld om achterstanden op het wedstrijdschema in te halen of om alvast in verband met Champions League of andere Europese verplichtingen in het voren te spelen. We hielden u bijna dagelijks op de hoogte van de uitslagen en van de prestaties van daarbij betrokken Nederlandse speelsters en spelers.

Prijzengeld in Champions League naar totaal 4.8 miljoen.

De Europese volleybalbond (CEV) heeft het prijzengeld voorde 20-21 editie van de Champions League bekend gemaakt. Het gaat om een totaalbedrag van 4.8 miljoen Euro. De winnaars krijgen een cheque van 500.000 euro, de verliezend finalist kan rekenen op 250.000 en de teams die in de halve finales werden uitgeschakeld kunnen altijd nog 125.000 euro bijschrijven. Deze bedragen gelden voor zowel de dames als de heren. Naast deze ‘hoofdprijzen’ worden er uiteraard nog bedragen aan de andere teams uitgekeerd.

Voor onze Top 10 konden we uit een ruim aanbod kiezen. Naast de zes Nederlandse wedstrijden waren er Europees gezien nog zo’n twintig duels met rood-wit-blauwe inbreng. Maar zoals gezegd, we zijn kritisch gebleven, ook tijdens de corona pauze. Dus naar de Top 10 dan maar. We hebben er zolang op moeten wachten, dus laten we het vooral niet te lang uitstellen met alinea’s vol inleidende teksten.

Onze keuze voor aanstaand weekend is gevallen op:

 • 1. Eurosped vs. Apollo 8.

De Twentse derby, het weerzien met voormalige ploeggenoten. Dat gaat onder andere op voor Eline Gommans, Eline Geerdink, Daphne Knijff, Fleur Meinders en Lieke Hilgenberg. Het trainersduo van Apollo geeft aan dat hun ploeg, ondanks de korte voorbereidingstijd en slechts twee oefenwedstrijden, klaar is voor deze derby. Bij Eurosped zal dat niet anders zijn. Ze zullen in Vroomshoop toch nooit zeggen dat ze er niet klaar voor zijn.

Quotes uit TC Tubantia van gisteren: Bart Oosting: “Nu kunnen we speelsters weer gericht beter proberen te maken op basis van resultaten en analyses” Marcel Jansink, bestuurslid technische zaken Eurosped: “Normaal gesproken hebben we bij dit soort duels rond de 500 man publiek, nu is niemand welkom”.

 • 2. Sliedrecht Sport vs. Draisma Dynamo.

Net voor begin van hun eerste wedstrijd van het seizoen 20-21 verlengde Sliedrecht Sport het contract van het trainersduo met een jaar. Dat moet het goede gevoel voor de topper tegen koploper Dynamo een extra boost geven.

“Gezien de situatie rondom corona hebben we zo vroeg mogelijk een besluit willen nemen over het volgende seizoen”, aldus voorzitter Cees Boer.  “We hebben een zeer gedreven, talentvol team. Daar zit nog volop potentie in, waar we graag mee verder willen werken”, reageerde hoofdcoach Paul van der Ven. Maar eerst gaat de focus op de herstart van dit seizoen. Zaterdag knallen tegen Dynamo!”

Bij Dynamo weten ze wat hen te wachten staat. De uitzege in Groningen zal het zelfvertrouwen goed hebben gedaan. Het zou ons niet verbazen als hun gedachte is “Zaterdag knallen tegen Sliedrecht Sport.”

 • 3. Zwolle vs. Set-Up ’65

Djoppz Regio Zwolle Volleybal kwam nog niet in actie voor competitiepunten in dit seizoen, Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65 verloor met 3-1 bij TTP, via o.a. twee nipte (26-24, 25-23) set nederlagen. Beide teams ondergingen behoorlijk veel wijzigingen en tevens staat er bij beide een nieuwe trainer/ coach voor de selectie. Laten we het er maar ophouden dat de eerste (van Zwolle) of de tweede (van Set-Up) klap een daalder waard kan zijn. Manon van ’t Rood, spelverdeelster bij Set-Up ’65 in de TC Tubantia van gisteren: “Wij zijn bij Set-Up ’65 heel blij dat we weer mogen volleyballen en we zijn er ons allemaal erg bewust van de bevoorrechte positie die we hebben.”

 • 4. RECO/ ZVH vs. Taurus.

“We mogen weer”, jubelde trainer/ coach Erik Gras van Taurus op RTV Utrecht. Een korte voorbereiding en een enkele oefenwedstrijd tegen SSS Barneveld (3-1 winst) sinds de competitiestop moeten de opmaat worden van het nieuwe seizoen! “Die winst zegt nog niet heel veel over komend weekend. We hebben er vooral veel zin in. Ik was vooral benieuwd naar het niveau na drie weken trainen. Zaten de automatismen er al in? Dat viel gelukkig mee, waardoor we ons op de kwaliteit konden focussen. Het wordt voor ons een heel lastige, maar ook mooie uitdaging om ons voor de kampioenspoule te plaatsen” aldus de trainer. Voor RECO/ ZVH zal hetzelfde gelden.

Noot: De wedstrijden 1 t/m 4 zijn op volleybal.nl via de livestream te volgen. De wedstrijden in de mannen Eredivisie zullen in verband met het plotselinge overlijden van SSS trainer/ coach Olaf Ratterman starten met een minuut stilte en spelers wordt verzocht met een rouwband te spelen. Ook in de Eredivisie vrouwen zal een minuut stilte in acht genomen worden voordat de wedstrijden worden aangefloten.

 • 5. Greenyard Maaseik vs. Knack Roeselare (België)

De topper in België. De nummer twee van de ranglijst is gastheer voor de nummer één. Ze hebben drie punten achterstand. Bij beide ploegen kan er volop Nederlandse inbreng (Maan, Dronkers, Ahyi, van Schie) zijn.

 • 6. Tchalou vs. Hermes Oostende (België, beker dames)

Na een aantal maanden de pauzeknop te hebben ingedrukt ten gevolge van de corona crisis gaan de dames in België in 2021 met de bekerwedstrijden van start. Het eerste duel van Hermes Oostende heeft als inzet een plaats in de halve finale. Winnen betekent in de volgende ronde (volgende week) spelen tegen de winnaar van het duel tussen VC Oudegem en Ladies Volley Limburg.

Dit duel is door ons genomineerd omdat bij Oostende de Nederlandse inbreng wordt gevormd door Fanny Lafeber, Loladina Zwaanswijk, Lisa Nobel en de Twentse Merle Baasdam, voormalig speelster van Set-Up ’65 Ootmarsum, die ons in het verleden trakteerde op menig prachtig punt in de Schalm. Zet ‘m op Merle!

 • 7. Rote Raben Vilsbiburg vs. USC Münster (Duitsland)

Een wedstrijd uit de Bundesliga mag natuurlijk niet ontbreken. En de keuze op dit duel verklaren we met de twee openstaande rekeningen die Münster in een keer kan vereffenen tegen de Rote Raben. Thuis werd namelijk twee keer in vijf sets van Vilsbiburg verloren, zowel in de competitie als de beker, dus het voornemen op revanche zal er wel heel dik bovenop liggen bij het team van Sarah van Aalen en Demi Korevaar. Maar of Mythe Schoot er met haar ploeg een stokje voor kan steken moeten we nog maar even afwachten.

 • 8. De keuze is aan u.

U hebt de keuze uit bijvoorbeeld Monza (Meijners) vs. Chieri (Meinders), Zlin vs. Karlovarsko of Beskydy vs. Karlovarsko (Karlovarsko van Wessel Keemink speelt twee keer dit weekend), SC Schwerin (Stoltenborg, Oude Luttikhuis) vs. NawaRo Straubing (Iris Scholten) en Ravenna vs. Perugia (Thijs ter Horst). Om maar een aantal opties te noemen.

Dat was ’t voor nu wel, blijf negatief in de positieve betekenis van het woord.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.