Vizier op volleybal

 

Op de borrel bij Team Eurosped

VoV, 09-01-2021. 6:40 uur. Omdat corona de samenleving in Nederland nog steeds stevig in de greep houdt organiseerde Team Eurosped een nieuwjaarsborrel online, waarbij de deelnemers overigens bij de livestream verbinding zelf voor hun borrel en de bijbehorende hapjes moesten zorgen. Ook was deze online sessie een soort van teampresentatie, omdat deze aan het begin van het seizoen (eind september, begin oktober) niet door kon gaan. Ook toen al was corona de spelbreker op het feestje.

Enfin, gisteren om 18:30 uur zaten we klaar, klikten op de ons toegezonden link voor de rechtstreekse verbinding met Vroomshoop, en waren gespannen wat Team Eurosped en staf voor ons in petto zouden hebben. Geduld is een schone zaak bleek al snel. Na de aanmeldingsprocedure doorlopen te hebben kregen we de melding

”Wanneer de vergadering (red: zal wel presentatie worden bedoeld) begint, laten we anderen weten dat u wacht”

18:33 uur We staan nog steeds in de wacht.

18:35 uur. “We hebben de personen in de vergadering (red: zal wel teampresentatie worden bedoeld) laten weten dat u wacht”

18:37 uur. Er verschijnt een dame met koptelefoon op in beeld en er is veel geroezemoes van stemmen op de achtergrond, en dan ineens

18:38 uur: “Welkom”, Lisanne Baak (overgekomen van Sliedrecht Sport) en Kirsten Spruijt heten de kijkers welkom, heffen het glas en brengen een prosit uit op het nieuwe jaar, tezamen met de keurig op twee rijen achter hen zittende selectie. Lisanne geeft het woord daarna aan voorzitter Eric Lamsma.

Hij heet via zijn onlineverbinding de kijkers ook van harte welkom en brengt de beste wensen over. Hij geeft aan voor speelsters en staf blij te zijn dat het seizoen aanstaande zondag weer verder gaat, maar hij hoopt dat ze via de livestream van de wedstrijd (en de beelden van NOS Sport en RTV Oost, die ook aanwezig zullen zijn) toch nog wat sportieve vreugde bij de fans in de huiskamers kunnen brengen. Het team zal het publiek heel erg missen, dat is wel zeker.

Een team met tien van de dertien nieuwe speelsters, we begrepen tijdens de uitzending dat ook Vera Mulder bij de selectie zit terwijl ze niet meer op de Eurosped websitepagina staat, is nou niet bepaald een open boek, al waren we natuurlijk een aantal dames uit de selectie elders in het Twentse volleybal al eerder tegengekomen. Zoals Lieke Hilgenberg, Wies Bekhuis, Evie van Kerkvoorde en Eline Geerdink.

Toch waren we erg benieuwd, al was onze verwachting dat het een presentatie als eerder ‘gehabt’ zou worden. Proosten, woordje voorzitter, voorstellen speelsters via een quizje en wellicht even een terugblik op de verloren supercupfinale en/of kleine vooruitblik op aanstaand weekend en het komende seizoen. En eventueel het noemen van een target.

Na het welkom, het proosten en het woordje van de voorzitter volgde het voorstellen van de speelsters middels babyfoto’s en antwoorden op ‘Wist u dat’ weetjes. Totaal waren dat 36 vragen, waarvan Henny Mulder er het meeste goed had en met de hoofdprijs aan de haal ging.

Wat dat quizje betreft, hoe schattig de babyfoto’s ook waren en wat voor wolken van baby’s er ook geportretteerd werden, dit was dus typisch een gokronde, uitgezonderd voor de papa’s en de mama’s. Hoe moet een buitenstaander nu weten hoe Wies Bekhuis of Evie van Kerkvoorde als wolk van een baby/peuter eruitzag? Dus typisch de ronde waarin pa en ma de punten scoorden. De keer dat we dachten het antwoord te weten was toen een peuter in een pak sneeuw getoond werd. Dat moet Alaska Zwaanswijk zijn dachten we, mooi mis dus!

Toen na de babyfoto’s een derde van de quiz erop zat werd vervolgd met allerlei weetjes vragen, totaal 24 dus, voor iedere speelster twee, Lisanne Baak uitgezonderd. Zij presenteerde de quiz en was als presentator niet in de reeks opgenomen, voor zover we het allemaal konden volgen. Het beeld stond namelijk nogal eens stil en de geluidskwaliteit was bij ons ook niet altijd even goed.

Zomaar een greep uit de weetjes, want het is toch altijd wel prettig iets meer van een speelster te weten dan alleen haar rugnummer, positie in het veld en geboortejaar.  

Wist u bijvoorbeeld, natuurlijk wist u dat niet, dat Anneclaire ter Brugge (overgekomen van TTP) vroeger is gaan volleyballen omdat haar vriendinnen op volleybal zaten. Had ze dat niet gedaan dan was ze waarschijnlijk kok geworden of eigenaar van een lunchroom. Vera Mulder zou daar een graag geziene gast zijn, die lust namelijk alles en zegt nergens neen tegen, is wat eten betreft net een echt vuilnisvat.

Zullen we “saampjes naar Vlieland gaan” moet je tegen Alaska Zwaanswijk (overgekomen van Sliedrecht Sport) niet zeggen, ze heeft een hekel aan het woord ‘saampjes’ en zij beschouwd Terschelling als haar tweede huis, en dus niet Vlieland. Met 11 zwemdiploma’s op zak is Eline Geerdink (overgekomen van Apollo 8) niet van de boot afhankelijk om op een van de eilanden te komen. Maar ze moest wel extra gymlessen volgen omdat ze geen bal kon vangen en geen koprol kon maken. In het water voelde ze zich blijkbaar een stuk prettiger dan op het droge.

Jolien Knollema is niet alleen met de handen goed maar ook met de vingers. Ze heeft een jaar of vijf piano gespeeld en had daarmee zoveel precieze toetsaanslagen geoefend dat ze zomaar met slagbal een gebroken neus opliep, veroorzaakte. (Toen viel het geluid weg). Lieke Hilgenberg (overgekomen van Apollo 8) slaapt met anderhalf oog dicht, als libero mag je gewoon niks missen, moet je altijd waakzaam en scherp zijn. Als anderen daar hard om beginnen te lachen en zij daarin meegaat begint ze om de een of andere reden te knorren. Te knorren als een miss Piggy? Ja!

Evie van Kerkvoorde (overgekomen van Set- Up ’65) slalomt zich op de buitenpositie in het veld niet voor niets steeds weer sierlijk in scoringspositie, ze staat namelijk al sinds haar vierde op ski’s, overigens was het bijna niet goed gekomen met de volleyballoopbaan van haar, ze was er bijna mee gestopt toen men van haar een spelverdeelster wilde maken.

Ook Lisa Boer (overgekomen van Sudosa-Desto), die als baby van 10 maanden al voor het eerst naar de kapper moest, had vroeger andere sportambities dan volleybal. Turnen deed ze, totdat ze haar arm brak en er een streep door een carrière op de balk, het paard, of de vrijde oefening ging. Ook bij Kirsten Spruijt (overgekomen van VC Zwolle) was volleybal niet de eerste keuze, zij was tot haar twaalfde een fanatiek hockeyster. En ooit haalde ze ook nog de cover van de Privé, waarom of waarvoor hebben we gemist. We moesten net even bijschenken.

Met een trampoline in de woonkamer was het voor Charlot Vellener en haar tweelingbroer makkelijk ‘jumpen’. Het springen is haar bij wijze van spreken met de paplepel ingegeven. En als laatste nog een bekentenis van de andere spelverdeelster van Eurosped. Iets van Calimero, van zij zijn groot en ik ben klein. “Ik was altijd de kleinste van het team” bekent Wies Bekhuis (overgekomen van Set-Up ’65) en voegt daaraan toe “En ik ben ook nog bang in het donker.”

Laura Roelofs (overgekomen van de de Bevers) koos voor het eerst het luchtruim (niet als aanvalster) zonder haar ouders. Met wie dan wel? blijft voor ons een vraagteken vanwege de geluidskwaliteit.

Als we actief hadden meegedaan met de quiz hadden we vast en zeker een prijs gewonnen. De troostprijs.

Dat was het, geen vooruitblik, geen terugblik, geen woordje van de trainer of de coach. Lisanne nam namens de selectie afscheid, iedereen zwaaide nog even en vervolgens ging het beeld op donker, wat wel vervelend voor Wies.

We hoefden voor deze presentatie in ieder geval geen 1,5 uur in de auto te zitten, zaten thuis eerste rang en konden gerust een borrel nemen zonder angst te hebben  dat oom agent ons op de terugweg zou laten blazen. “Heb corona ook voordelen?” “Ja, corona heb ook oordelen!” Heb corona ook nadelen?” “Jazeker, wis en waarachtig, corona heb veel meer nadelen dan voordelen”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Eurosped.