Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer).

VoV. 23-01-2021. 2:25 uur. Wat een bijzonder week hebben we achter ons liggen. Om meer dan één reden. Natuurlijk vanwege het instellen van de avondklok, die de derde wereldoorlog, die tegen het Coronavirus hier in Nederland aan banden moet leggen, maar ook vanwege nog een andere historische gebeurtenis in deze eeuw. Eentje die meer met cijfers te maken heeft en de cijferfreaks onder ons zal aanspreken. Namelijk die van  donderdag, de 21ste januari 2021.

Het was volstrekt een uniek tijdstip op een unieke dag afgelopen week in deze eeuw. Helemaal om 21 uur, 21 minuten en 21 seconden op de 21ste dag van de 21ste eeuw. Wat een dag als je op 21 januari 2000 geboren bent en dan afgelopen donderdag 21 bent geworden, zoals bijvoorbeeld spelverdeelster Sarah van Aalen van USC Münster. Alsnog proficiat Sarah.

De avondklok: De invoering van een avondklok zorgt voor verdere inkrimping van de mogelijkheden voor de topsport en het volleybal. Joop Alberda, technisch directeur van de Nevobo, daarover in de Gelderlander: “We kunnen daar wel tegen protesteren, maar het is beter om mee te werken. Om in sporttermen te blijven: zoek de randen van het speelveld niet op, maar houd je aan de regels.”

Alberda verder: “De topsportcompetities hebben vrijstelling van de avondklok, maar ten opzichte van de maatschappij zou het netjes zijn om de tijden van trainingen en wedstrijden daarop aan te passen. Iedereen kan overdag rustig trainen, alle sporthallen staan leeg. Maar tegelijk worden nu ook de haarscheurtjes van onze topsport zichtbaar: sommige sporters werken overdag. Ben je dan topsporter? Of kijk naar de verplichte coronatests voor topsporters. Bij de Nevobo hebben we voor 70.000 euro aan tests ingekocht, om de clubs door de eerste tien, twaalf weken van het seizoen te helpen. Maar voor veel bonden is dat niet te betalen en die starten dus nog niet.”

Nog even de (gewijzigde) aanvangstijden van de eredivisie duels op een rijtje zoals ze nu bij ons bekend zijn:

 • Bij de dames:
 • TTP vs. Eurosped om 17:30 uur
 • VCN vs. FAST om 13:30 uur
 • Sliedrecht Sport vs. Regio Zwolle 16:00 uur
 • Apollo 8 vs. Set-Up ’65 blijft op 20:00 uur staan.
 • Bij de heren:
 • Dynamo vs. Orion om 15:00 uur.
 • SSS vs. Lycurgus om 16:00 uur.
 • VCN vs. Sliedrecht Sport om 17:00 uur.
 • TTP vs. ZVH om 15:00 uur.
 • Taurus vs. VoCASA om 16:00 uur.

Wilt u alles weten van de volleybal carrière van Lonneke Slöetjes, hoe ze haar topjaren (sportief en fysiek) heeft beleefd bij haar clubs in Italië, Turkije en in Oranje en wat haar dierbaarste sportieve herinneringen zijn, lees dan het interview op de FIVB-site over haar alles of niets mentaliteit.

Met DEZE LINK wordt u ernaar doorverbonden.

Wat anders, hoe wordt de sportzomer?  Volgens The Times is er in gastland Japan zelfs al een besluit genomen over het niet door gaan van de Olympische Spelen. De Japanse regering zou achter gesloten deuren besloten hebben om de Olympische Spelen in Tokio vanwege het coronavirus af te gelasten. Maar het IOC wijkt niet af van haar ingeslagen koers. “Er is geen reden om te geloven dat de Spelen van Tokio niet op 23 juli geopend zullen worden in het Olympisch Stadion”, aldus het IOC. Verder komen er de nodige tegenstrijdige berichten uit Japan over uitstel of afstel.

Er wordt door deskundigen in Nederland nu ook openlijk getwijfeld aan sportevenementen die dit jaar op de agenda staan. Niet alleen de Spelen, maar ook evenementen als het EK voetbal (met vier duels in Amsterdam) en een Grand Prix op Zandvoort.

Viroloog Ab Osterhaus in het AD: “Een jaar terug zei ik rond deze tijd: die sportzomer kun je wel vergeten. En ook nu moet je er weer je vraagtekens bij plaatsen. We hebben nu al een Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant en dat gaat niet zomaar ophouden. Maatregelen worden overal verscherpt. In de zomer zijn we echt nog niet uit deze ellende.”

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, sluit zich daarbij aan: “Die derde golf, die naar verwachting half april zijn piek bereikt, gooit absoluut roet in het eten. “Op papier past het allemaal nog, nu. Maar het wordt wel echt kielekiele. En tot nu toe is altijd alles tegengevallen, met dit virus. Elke keer weer.”

In het internationale seizoen voor de Oranje dames staat deze zomer als eerste de VNL-poule van 11 t/m 13 mei in Apeldoorn op de agenda met als gastteams Rusland, Duitsland en België. Daarna vliegt Oranje de wereld over naar Servië, Ottawa, Hong Kong en Seoul voor de volgende poulewedstrijden. Op 10-06 spelen ze dan hun laatste wedstrijd in de eerste ronde. De Oranje mannen nemen deel aan de Golden European League en spelen van 28-05 tot en met begin juli hun toernooi met als tegenstanders Roemenië, Slowakije en Oekraïne.

We zijn geen doemdenkers maar vragen ons wel af hoe dat gaat met mogelijke quarantaines, verboden vluchten, testen en coronaproof spelen als de virologen half april de piek verwachten en we in de zomer volgens hen nog echt niet uit deze ellende zijn. Moeten topsporters overal ter wereld voorrang krijgen bij de vaccinatie? Tja, de tijd zal het leren!

Er waren doordeweeks, gisteravond, een aantal wedstrijden die we hier nog even kort nader willen belichten.

VDK Gent vs. Aalst in België. Ondanks 23 punten van Jente de Vries en 8 van Chris Ogink leed VDK een 1-3 nederlaag. Via de setstanden 19-25, 22-25, 29-27 en 21-25. Twan Wiltenburg kwam niet in actie voor Aalst, dat de vierde plaats op de ranglijst inneemt, Gent staat zevende en voorlaatste.

Vandoeuvre vs. Paris werd een zege voor de ploeg van Paula Boonstra. Ze scoorde 13 keer. Het was in de sets met 22-25, 25-27 en 23-25 nipt, maar in de wedstrijd met 0-3 ruim. De eigen score bedroeg 54 om 55, de foutenlast 22 om 16. Boonstra haalde een scoringspercentage in de aanval van 28%. Paris is zevende in de stand.

Düdingen vs. Schaffhausen werd via een vijfsetter beslist in het voordeel van de ploeg van Anna Mebus, die overigens geen speeltijd kreeg. Beide ploegen waren via 25-15 en 18-25 duidelijk een keer de beste in de eerste set, daarna waren ze met 26-24, 24-26 en 15-13 aan elkaar gewaagd. Düdingen is met 13-28 de nummer vier in de stand.

Karlovarsko vs. Praag leverde en 3-0 zege voor de ploeg van Wessel Keemink op. Via 25-20, 25-20 en 25-16. Keemink scoorde 2 keer, hij stond 3 sets in de basis. Karlovarsko blijft de koploper in Tsjechië.

Voor onze Top 10 konden kozen we uit de Eredivisiewedstrijden en het ruime aanbod van over onze landsgrenzen, waar landgenoten of landgenotes in actie zullen of kunnen zijn. Onderstaand onze keuzes.

 • 01. Dynamo vs. Orion. De topper van het weekend bij de mannen. Neemt Dynamo revanche of is Orion hen weer de baas? Wie lijdt de eerste nederlaag van het seizoen? Alle vragen omtrent dit duel zullen worden beantwoord. Daar zorgen de teams en de spelers voor. Mooi affiche, mooie onderlinge tweede krachtmeting, waarop er dit seizoen waarschijnlijk nog meer zullen volgen.
 • 02. Apollo 8 vs. Set-Up ‘65. De Twentse streekderby. Als we een favoriet mogen aanwijzen is dat Apollo 8. Vanwege het getoonde spel, de behaalde resultaten tot nu en het thuisvoordeel. Dat komt allemaal in de stand tot uitdrukking, Apollo is koploper (3-7), Set-Up is achtste met 3-1). Maar het is en blijft een derby, en men zegt dat dan de afloop redelijk onvoorspelbaar is. Niet onvoorstelbaar, dat niet!
 • 03. Sliedrecht Sport vs. Regio Zwolle Volleybal. De strijd tussen de huidige nummers twee en drie op het podium. Nummer twee tegen nummer drie, beide teams azen op een plek bij de top 4, Sliedrecht lijkt daar wat meer aanspraak op te kunnen maken dan de tegenstander, die ongetwijfeld nog met een paar andere teams de strijd moet aangaan. Verwachting? Zege voor Sliedrecht.
 • 04. VCN vs. Sliedrecht Sport. Middenmoot gevecht bij de mannen om aansluiting met Top 4 te houden. Het tweede streekderby voor de thuisploeg in 7 dagen. En voor de tweede keer thuis. Vorige week leed ZVH in Capelle verlies, VCN zal hetzelfde voor Sliedrecht in gedachten hebben, al mag het ook één of twee setjes sneller gaan. Wat Sliedrecht betreft, aanknopen bij de winst van vorige week, en dat mag dan ook in één of twee setjes minder.

Noot: De wedstrijden 1 t/m 4 zijn op volleybal.nl via de livestream te volgen.

 • 05. Tongeren vs. Oostende. De allereerste competitiewedstrijd van Hermes Oostende in het seizoen 2020-2021. Dat is juist, de allereerste! Ze spelen uit tegen LVL As Tongeren, het is een duel met heel veel Nederlandse inbreng aan beide kanten van het net.
 • 06. Bursa vs. Ziraat Bankasi. Met Wouter ter Maat en Maarten van Garderen. Blijft hun ploeg volop in de race voor de koppositie en winnen ze voor de 14de keer op rij?  
 • 07. Lüneburg vs. Herrsching. Nederlands onderonsje in de Bundesliga tussen spelverdeler Gijs van Solkema en mid Luuc van der Ent. Middenmoot gevecht.
 • 08. Perugia vs. Brescia. Nederlands onderonsje in de kelder van de Serie A1. Beide teams kunnen de puntjes heel goed gebruiken, om (voorlopig) een beetje minder in de degradatieproblemen te zitten/ te komen. Nicole Koolhaas vs. Marrit Jasper.
 • 09. De keuze is aan u. We geven een paar opties: Karlovarsko, koploper in Tsjechië van Wessel Keemink, speelt twee keer dit weekend. Als u fan bent van Anna Mebus kunt u stemmen op Düdingen, dat ook twee wedstrijden dit weekend afwerkt. Supporters van Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz geven hun voorkeur uiteraard aan Modena vs. Perugia en Valentia vs. Trentino. En de fans van Anna Buijs gaan ongetwijfeld het duel Pinheiros vs. Praia Clube nomineren.

Dat was ’t voor nu wel, blijf negatief in de positieve betekenis van het woord en zorg dat u op tijd thuis bent.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.