Winnend Eredivisie debuut dames VCN.

VoV, 23-01-2021. 17:00 uur. De dames van Laudame Financials VCN hebben door allerlei (corona) omstandigheden even op hun debuut in de Eredivisie moeten wachten, maar nu ze de eerste wedstrijd erop hebben zitten kunnen ze van een geslaagde eerste optreden spreken. Thuis werd FAST met 3-1 verslagen, via de setstanden 20-25, 25-21, 27-25 en 25-21.

FAST kwam met goede papieren naar Capelle aan den IJssel, vorige week was in Ootmarsum met 1-3 gewonnen en dat gaf vertrouwen. Hun eerste set was daar ook een afspiegeling van. Een 4-1 achterstand werd omgedraaid naar een 4-5 voorsprong door scores van Lara Hendricks en nadat VCN bij 7-7 er weer naast was gekomen sloeg FAST zich naar een 7-11 voorsprong. Lisan Simonsma scoorde vanaf de midpositie en Noa Rahangmetan blokkeerde raak. Bij 8-13 ging Ivo Munter de time out in met VCN.

De thuisploeg liep in tot 11-14, FAST liep uit naar 11-17 waarop VCN het verschil middels o.a. een ace van Elles Dambrink terugbracht naar drie punten bij 14-17. Deze keer was het de beurt aan Ivo Martinovic om de ploeg naar de kant te halen. Steffie Janshen hield het verschil op drie punten met een ace en een foutserve, daarna bouwde FAST uit naar vijf punten bij 17-22. Op de side out ging het vervolgens naar de 20-25 eindstand.

In set twee deed FAST zich bij wijze van spreken zelf de das om door een torenhoge foutenlast. Maar liefst zeven aanvallende fouten en zeven foutserves met ook nog een technische fout, hielden ze VCN voortdurend in het zadel, als de thuisploeg even zelf niet tot scoren kwam. VCN kwam op 5-1 voor, FAST draaide dat om naar 7-8, waarna het potje fout serveren (vier keer op rij) er 9-10 van maakte.

VCN profiteerde van de ene na de andere fout van FAST en kon naar 18-12 uitlopen, mede ook door scores van Tessa de Boer en Lisa Vossen. FAST verkleinde het verschil naar drie punten bij 18-15 en bleef tot 23-20 op het vinkentouw zitten voor de aansluiting. De foutenlast stond dat echter in de weg. Met een uitgeslagen bal (24-20) en een foutserve (25-21) sloot FAST de set af.

In set drie leek FAST zich goed te herstellen van de geleden nederlaag in de vorige. De foutenlast bleef weliswaar hoog, maar de eigen score, vooral via veel punten door Veerle van den Heuvel, maakte dat ongedaan. Na 6-8 liep FAST uit naar 8-14 en 10-16. Vanaf die stand ging VCN in de overdrive aan het inhalen, waarbij ze wederom dankbaar de kadootjes van de gasten accepteerden.

Laura Kerkhof en Elles Dambrink benutten de kansen die ze kregen en via 14-17 en 17-20 was er bij 20-20 ineens zomaar weer een gelijke stand. Het bleef in de big points tegen elkaar opgaan, met scores over en weer werd de stand via 21-22 en 24-23 naar 25-25 getild. Elles Dambrink en een kill block van Louise Bijlsma bezegelden het lot van FAST voor de 27-25 set nederlaag.

Winst in drie sets of tiebreak, de inzet van set vier! Opnieuw was er een gelijk opgaand begin, waarbij libero Susan Kos, die overigens ook nog een punt scoorde met een plaatsbal, zich bij FAST onderscheidde met een aantal prachtige reddingen, die door haar teamgenoten vervolgens werden afgemaakt. Na 8-8 liep VCN uit naar 11-8. FAST knokte zich terug naar 14-13 met scores van Lisan Simonsma en Lara Hendricks. Op de side out bleven de teams elkaars gelijke, Maus Smeets zette de gasten op 19-20, waarna drie fouten op rij VCN aan een 22-20 voorsprong hielpen. Time out FAST. Het verschil van twee punten stond er bij 23-21 nog, een netfout gaf VCN matchpoint. Met een ace van Laura Kerkhof haalde de thuisploeg vervolgens de 3-1 winst en de eerste drie punten in de Eredivisie binnen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.