Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer).

VoV, 03-04-2021. 5:50 uur. Goedemorgen lezers van VoV en voor de late opstaanders, goedemiddag. Het is paaszaterdag na een hectische week, waarin we het verschil tussen een leugen, een bijna leugen, een halve leugen, een hele leugen, de halve waarheid en de hele waarheid nader uitgelegd kregen. En we nog steeds niet weten wat er nu wel of niet waar is.

Een mooi paasweekend staat ons te wachten waarin de cijfers de waarheid en niets dan de waarheid zullen vertellen over de afloop van de bekerwedstrijden bij de dames en heren. Gisteravond werd daarvoor de aftrap gegeven. Separaat hebben we u geïnformeerd over de afloop van die duels. Daar is niets aan gelogen. We hebben geen teams weggepromoveerd, alle ploegen die doorgaan hebben het zelf gedaan. Door hun eigen scores en de gekregen punten van de tegenpartij. En dus niet via, via, via.

De wedstrijden van gisteravond:

Minas vs. Praia Clube in Brazilië: Eerste finaleduel met een zeer goede afloop voor de ploeg van Anne Buijs. Uit werd namelijk met 1-3 gewonnen. Via de setstanden 21-25, 12-25, 25-21 en 22-25. Een eerste stap naar de Braziliaanse titel is gezet, daar is geen woord aan gelogen. Buijs scoorde tijdens 2 invalbeurten 3 keer. Collegae Brayelin Martinez maakte er 22.

LKS Lodz vs. Rzeszow, het tweede duel in de best of three halve finale waarin Lodz met 1-0 aan de leiding ging. Winnen is de finale spelen tegen Chemik Police. Maar die vlieger ging (nog) niet op voor Lodz. Er werd met 0-3 verloren via de setstanden 20-25, 22-25 en 23-25. Kiera van Ryk was de grote plaaggeest voor Lodz, ze scoorde 27 keer voor Rzeszow. Britt Bongaerts liet 2 punten noteren.

Kaliningrad vs. Uralochka de halve finale in Rusland. Eerste en enige duel, dat een finale plaats voor Laura Dijkema en collega’s opleverde. Ze wonnen met 3-1. De eerste set ging nipt verloren (24-26), vervolgens pakten ze de volgende drie sets met 25-16, 25-20 en 25-18. Valeria Zaytseva was met 18 scores belangrijk, net Voronkova met 17 en Lippmann met 15. Dijkema scoorde 5 keer.

Ziraat Bankkart vs. Galatasaray, de eerste wedstrijd in de halve finale in Turkije. De ploeg van Wouter ter Maat en Maarten van Garderen won met 3-2. De openingsset was voor hun, constant een paar tot vier punten voor en daarna met 25-19 afsluiten. In de tweede set trok Galatasaray de stand gelijk (22-25) door na 18-19 uit te lopen naar 18-22. De derde set was voor Ziraat Bankkart, het setpoint op 23-24 werd ongedaan gemaakt, waarna met 26-24 werd gewonnen. De tiebreak volgde op de 17-25 in de vierde set. In de beslissende set kon de ploeg van het Nederlandse duo na 11-11 hun slag slaan, via 14-11 naar 15-13. Ter Maat werd met 33 (!) punten topscorer van de partij. Van Garderen liet er 16 noteren.

Volleybal allerlei, van de hak op de tak.  Het Wereldkampioenschap Volleybal Vrouwen, waaraan 24 landen deelnemen, wordt in 2022 in Nederland (voor het eerst) en Polen gehouden. Gelderland is gastprovincie voor alle deelnemende landen. Naast hoofdlocatie Arnhem (GelreDome), worden er ook wedstrijden gespeeld in Rotterdam (Ahoy) en Apeldoorn (Omnisport). Ede en Nijmegen organiseren evenementen gekoppeld aan het WK. De organisatie is in handen van de Nederlandse Volleybalbond en TIG Sports.

Toernooidirecteur Manon Nummerdor-Flier ging op bezoek bij de Nevobo, provincie Gelderland en de vier steden om handtekeningen op te halen. ‘lk ben heel trots om samen met Bas van de Goor het eerste Wereldkampioenschap Volleybal in Nederland te mogen organiseren. Gelderland is een enthousiaste sportprovincie en daardoor een perfecte partner merk ik. Ook bij de gemeenten is veel enthousiasme voor het WK. De overeenkomst die we nu allemaal ondertekend hebben, geeft een stevige basis voor een onvergetelijk evenement.’

Michel Everaert, directeur topsport bij de Nevobo; “Vanaf het moment dat we voor dit evenement gingen, hebben de Gelderse steden, Rotterdam en het ministerie het concept omarmt. Mooi dat Gelderland naast het topsportevenement ook aandacht geeft aan thema`s zoals voeding, duurzaamheid en gezondheid.’

Start beachvolleybalcompetitie nog onduidelijk: Helaas is er nog veel onduidelijkheid over wanneer er kan worden gestart met de beachvolleybal- competities en -toernooien.   De coronamaatregelen vanuit de overheid hebben mogelijk invloed op de start van de Nationale Beach Competitie (NBC), het Junior Beach Circuit (JBC) en Summer Beach Volleyball Circuit (SBVC). De definitieve kalenders worden daarom pas gepubliceerd zodra er weer toernooien georganiseerd mogen worden. We hopen dat het kabinet hier tijdens de persconferentie van dinsdag 13 april aanstaande meer duidelijkheid over geeft.

Streefdata start beachvolleybalcompetities en -toernooien: De Nevobo hoopt, als alles meezit, dat er op zaterdag 1 en zondag 2 mei van start kunnen gaan met de Nationale Beach Competitie en het Junior Beach Circuit. Op zaterdag 8 en zondag 9 mei is hopelijk de aftrap met het Summer Beach Volleyball Circuit.

Doe mee aan de verkiezing Club van het Jaar 2021: Je mag trots zijn op jouw club. De veerkracht die jouw club het afgelopen jaar heeft getoond is de titel ‘Club van het Jaar 2021’ sowieso waard, alleen kan er maar een de winnaar zijn. Geef je nu op!

Gaat jouw club de uitdaging aan? Doe dan mee aan de verkiezing Club van het Jaar 2021. Naast de titel ‘Club van het Jaar 2021’ maak je ook kans op een masterclass naar keuze van een expert en een professionele promotievideo van jouw club. Maar dit is nog niet alles. Wint jouw club de titel, dan kun je uitstekend gebruikmaken van alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht die het met zich meebrengt. De Club van het Jaar 2021 staat gegarandeerd in de schijnwerpers. Mooie bijkomstigheid: naast de titel ‘Club van het Jaar 2021’ maak je met jouw deelname automatisch kans op de titel ‘Volleybalclub van het Jaar 2021’! Nog een reden om mee te doen. Lees snel verder voor meer informatie.

Aanmelden kan via DEZE LINK, zie voor meer info ook DEZE LINK

Onze Top 10: We noemen geen namen, we gaan niet verraden wie we uit het bekertoernooi op de eerste en tweede plaats hebben gezet. Daar hebben we goed en lang over nagedacht. Onze bron en de namen van de teams blijven we nog even voor ons houden. U kunt er steeds weer op aandringen, maar we gaan de namen niet prijsgeven, ook al zijn we er eerder van de uitkomst in kennis gesteld dan u. Ook niet in de tweede termijn, bij de verslagen van de halve finales zullen we deze aan het papier toevertrouwen.  Nu nog niet, ook niet als u er een kwestie van maakt. U mag onze werkkamer overhoophalen, van ons wordt u niet gewaar wie ons de namen verstrekte van de finalisen, die we dus niet gaan noemen. Nooit, nooit, nooit!

1> 2de Paasdag, bekerfinale bij de dames. Ieder woord kan er één te veel zijn voor wat betreft de teams die in de finale staan, dus we doen er het zwijgen toe. Neen Apollo 8 fan, we verklappen niet of uw ploeg de finale haalt. En ook voor u VCN-fan is het afwachten. We houden ons van den domme, daar zijn we goed in. We weten van niks.  

2> 2de Paasdag, bekerfinale bij de heren. Hier geldt hetzelfde en neen Lycurgus fan, ook aan u gaan we niet vertellen of uw ploeg een thuiswedstrijd in de finale speelt. Dat komt vanzelf, geduld. En dat geldt ook voor u Dynamo fan.

Onder voorbehoud dat de livestreams tijdig worden gestart en er zo een eind aan het wachten komt zijn de bovenstaande wedstrijd net als alle andere Eredivisie duels bij de heren en dames te volgen via de livestream van Volleybal.nl

3> Praia Clube vs. Minas. Tweede finale duel in de Brazilië, eerste duel werd met 1-3 door de ploeg van Anne Buijs gewonnen.

4> Roeselare va. Maaseik. Eerste duel in de Belgische finale. Daar is niet zoveel van te zeggen. Het is de zoveelste keer dat beide teams het tegen elkaar opnemen in een eindstrijd.   

5> Perugia vs. Monza en Civitanova vs. Trentino. Halve finales in Italië. Derde duel in de best of five serie. Perugia (Thijs ter Horst) staat met 2-0 voor, bij Trentino (Abdel-Aziz, Kooy) is het 1-1

6> Mulhouse vs. Chamalières. Koploper (Tessa Polder) vs. de ploeg uit de onderste middenmoot van spelverdeelster Nynke Oud. Lijkt bij voorbaat een gelopen race.

7> Monza vs. Chieri ’76. Beslissend duel voor een plaats in de halve finale om de landstitel in Italië. Gaat Floortje Meijners door, of wordt het toch noch Annick Meijers? That’s the question!

8> Aan u de keuze voor de laatste ploeg in deze rij. Uiteraard bent u vrij om uw favoriete ploeg uit de Nederlandse bekertoernooien op deze plek te zetten. Maar het mag natuurlijk ook een duel uit het buitenland zijn. Mogelijke kandidaten daarvoor zijn:

  • Hermes Oostende vs. Volley Antwerp. Lukt het Hermes om de vijfde plaats, die recht geeft op Europees volleybal terug te veroveren?
  • Paris St. Cloud vs. Cannes. Zonder verder commentaar!
  • LVL Volley As/ Tongeren vs. VDK Gent. Blijft Tongeren tweede in België?

Goed paasweekend, blijf gezond. Hou de moed erin.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.