Teams kampioenspoule door in bekertoernooi (m)

VoV, 03-04-2021. 5:34 uur. De ploegen die de afgelopen weken in de Kampioenspoule uitkwamen, de top 4 van Nederland, hebben zich via een zege op de nummers vijf tot en met acht uit het reguliere seizoen ook geplaatst voor de halve finales in het bekertoernooi. Draisma Dynamo, Amysoft Lycurgus, Active Living Orion en Sliedrecht Sport gaan door naar de laatste vier en spelen vandaag voor een plek in de finale.

Het programma in de halve finales is vandaag:

• 16:00 uur,  Sliedrecht Sport – Draisma Dynamo
  • 20:00 uur,  Active Living Orion – Amysoft Lycurgus

Amysoft Lycurgus heeft zich gistermiddag geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi. In Nijmegen werd VoCASA met 1-3 verslagen. De setstanden waren 25-22, 14-25, 20-25 en 23-25. In de halve finale speelt Lycurgus vandaag in Doetinchem tegen Active Living Orion. Het wordt de vierde confrontatie dit seizoen tegen Orion, Lycurgus won er daarvan drie.

De thuisploeg speelde in de eerste set vrijuit en met lef. Vooral Tom van Steenis kwam regelmatig gevaarlijk door. Alleen bij 3-4 stond Lycurgus in de eerste set op voorsprong. Verder keek het steeds tegen een achterstand aan. Het werd nog 19-19, maar doordrukken zat er niet in. Na 24-21 scoorde Tuinstra nog via een pipe, maar het was Imre Harnischmacher die met een simpel tikje aan het net de set afmaakte.

In de tweede set stond er geen maat op Amysoft Lycurgus. De energie en overtuiging was er. De punten kwamen gemakkelijk op het scorebord. Na een ace van Tuinstra stond het al 14-4. Via een aantal goede services van Van Gent boven de twintig punten werd het 24-14. Vervolgens was een tikje van Ghanbari voldoende om de stand in sets gelijk te trekken.

Een lastige start in set drie, 5-1 achter, werd snel weggewerkt naar 10-10. Vervolgens had Lycurgus na de 11-11 controle in de set. Dat tussensprintje was voldoende om steeds aan de goede kant van de score te blijven. Op 20-18 kwam Sam Gortzak in het veld voor de serve. Met succes, want twee aces verder was het verschil vier; 22-18. Het slot van de set was wat rommelig, maar de winst kwam niet meer in gevaar.

In de laatste set hetzelfde spelbeeld. De thuisploeg bleef het proberen waardoor Amysoft Lycurgus het hoofd koel moest houden. De voorsprong in de set werd nooit groot. Sterker nog er moest bij een 18-16 achterstand alles aan gedaan worden om het in vier sets af te maken. Dat lukte dankzij een sterk eindschot. Het waren de twee beste spelers van de wedstrijd Van der Schaaf en Van Gent die zich aanvallend wisten te blijven onderscheiden. Via Van der Schaaf kwamen twee setpoints op het bord; 24-22. Uiteindelijk was het aanvoerder Borst die de wedstrijd naar het verleden tikte

Bielderman Koetsier/ SSS vs. Active Living Orion werd 0-3 via de setstanden 22-25, 23-25 en 19-25.

De thuisploeg speelde twee sterke sets en had daarin de kans om Orion op achterstand te zetten. Orion maakte echter de favorietenrol waar en wist via Adam White en Bas van Bemmelen de stand op 0-2 te brengen. In de derde set was het verschil in score zoals mocht worden verwacht n.a.v. de eindstand in het reguliere seizoen.

RECO ZVH vs. Draisma Dynamo eindigde in 1-3 via de setstanden 25-21, 18-25, 18-25 en 21-25.

RECO ZVH begon goed en wist Dynamo, dat zowel in het reguliere seizoen als de Kampioenspoule als eerste eindigde, met 25-21 eronder te houden. Dynamo herstelde zich na de verloren eerste set en deed wat mocht worden verwacht in he t verdere verloop van de wedstrijd. Ze namen het initiatief over en gaven dat niet meer af. Alleen in de vierde set wist de thuisploeg de barrière van twintig punten nog te slechten. Sjoerd Hoogendoorn werd met 21 punten topscorer

Taurus vs. Sliedrecht Sport werd door de gasten met 0-3 gewonnen. Via de setstanden 19-25, 22-25 en 26-28.

De midweekse zege in vijf sets in de kampioenspoule tegen Orion kreeg in Houten een mooi vervolg voor de ploeg van Paul van der Ven. Nadat Sliedrecht op 0-2 was gekomen leek Taurus er nog een vierde set uit te slepen toen het in de derde met voorsprong de finale inging.  Aan het einde van die set kwamen de gasten terug, maakten de achterstand ongedaan en pakten na 26-26 de laatste twee punten van de wedstrijd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Draisma Dynamo. Bron o.a. Lycurgus en Nevobo.