Bekerstunt in Gennep, derbyzege Apollo, Eurosped uitgeschakeld.

VoV, 03-04-2021. 5:26 uur. Twee ploegen die het klappen van de zweep in het bekertoernooi kennen zijn er vandaag in de halve finale niet meer bij. Sliedrecht Sport, dat de afgelopen drie jaar de beker mee mocht nemen naar de Basis, werd in Gennep uitgeschakeld door FAST en Eurosped leed in Vroomhoop een 1-3 nederlaag tegen Djopzz Regio Zwolle Volleybal. Het derde duel in Ootmarsum leverde de verwachte overwinning op voor Apollo 8. VCN had vanwege het terugtrekken van VC Sneek uit het toernooi een bye en is dus zonder spelen ook door naar de laatste vier.

Het programma voor de halve finales ziet er voor vandaag als volgt uit:

• 15:30 uur, Regio Zwolle Volleybal vs. Apollo 8
  • 17:00 uur, VCN vs. FAST

De bekerstunt van FAST kreeg in vijf sets gestalte. Via de setstanden 25-11, 20-25, 23-25, 25-15 en 16-14. De thuisploeg schoot als een raket uit de startblokken en ook in de tweede set leek het snel gedaan met de hanterende landskampioen en bekerwinnaar, dat zonder Carlijn Ghijssen-Jans, Denise de Kant en Ana Rekar aantrad. Via 10-6 en 18-16 hield FAST lang het initiatief, waarna Sliedrecht zich op zijn kwaliteiten bezon en keihard terugsloeg. Met een 2 om 9 score pakten ze de winst en de gelijke stand.

Sliedrecht Sport won ook de derde set, maar om nu te zeggen dat het allemaal soepeltjes verliep! Met veel wissels trachtte trainster Vera Koenen de ploeg aan de praat te krijgen c.q. te houden. Al met al was het net genoeg voor de benauwde winst. Sliedrecht Sport werd in de vierde set als in de eerste volledig afgetroefd. De thuisploeg denderde naar een 25-15 zege en haalde daarmee de tiebreak binnen.

FAST kreeg in de finale van de vijfde set een fel bediscussieerd punt bijgeschreven en vervolgens nog eentje extra vanwege een rode kaart voor Sliedrecht. De gasten slaagden erin de spanning terug te brengen, na 14-9 achter werd het 14-14. De 16-14 had aan de ene kant van het net een vreugde-uitbarsting van jewelste tot gevolg, terwijl aan de andere kant een paar meter verder op de dames in gebogen houding de teleurstelling van het verlies op zich lieten inwerken.

Eurosped zag ook een vervroegd einde aan het bekertoernooi komen. Nadat de Kampioenspoule niet gehaald was, was de hoop gevestigd op een succesvol bekertoernooi. Maar ook dat ging dus niet door. Thuis werd via de setstanden 14-25, 25-18, 19-25 en 32-24 van Djopzz Regio Zwolle Volleybal verloren. De ploeg waarmee men vanwege het 1-3 verlies in het reguliere seizoen nog een appeltje te schillen had.

Regio Zwolle had de beste start, na warmdraaien in de openingsfase van de eerste set, nam de ploeg in het middendeel afstand en sloot met een dikke 14-25 af. In de tweede set draaide de thuisploeg de rollen om, nam vlot een punt of drie afstand en hield dat tot aan 12-9 vast. In het verdere verloop bouwden ze uit naar 20-14 en wonnen met overmacht.

Na aanvankelijk in de derde set met een paar punten aan de leiding te zijn gegaan, moest de ploeg van Diane Rademaker al snel weer zien een achterstand goed te maken. Dat wilde niet echt lukken en bij begin van de big points (19-21) was er nog steeds een mogelijk beslissend verschil. Zwolle maakte daarna met een mooie  serie de set ineens uit. De 19-25 gaf hen een 1-2 voorsprong in sets.

De vierde set was vooral een aanslag op de zenuwen van de trouwe fans die de livestream volgden. Eurosped leek diverse keren goed op weg de tiebreak binnen te halen, maar steeds kwam Zwolle terug. Vanaf 19-19 ging het om winst in vier sets voor Zwolle of een tiebreak spelen voor Eurosped. Eurosped kreeg setpoints, Zwolle matchpoints tot aan de 32-32 stand. Daarna scoorde Zwolle de twee beslissende punten voor de 32-24 zege, het laatste blokkeerde Marianne Het Lam – Scholten tegen haar voormalige ploeg tegen de vloer.

Apollo 8 gaat zonder al te veel problemen naar halve finale. Set-Up ’65 heeft met een bekerstunt niet kunnen voorkomen dat de buren uit Borne doorgaan. In Ootmarsum werd het 1-3 via de setstanden 18-25, 16-25, 25-21 en 20-25. Set-Up verzette zich in de vierde set nog hevig, maar moest uiteindelijk toch capituleren.

De thuisploeg kwam in de eerste set uit een 8-11 achterstand terug naar 12-11, kon tot 13-14 aanklampen en verloor daarna het contact (14-19). Froukje Hoenderboom bracht het verschil tot twee punten terug, Apollo ging de time out in en maakte daarna de set met 19-25 af.

Apollo 8 lag in de tweede set, na de 0-4 door een serve serie van Fleur Meinders bij 3-10 ver voor en bleef tijdens de set die voorsprong vasthouden. Via 7-15 en 11-18 werd na 16-20 de set met een vijfpunter in een keer uitgemaakt.

In de derde set had Apollo tot aan 6-8 de leiding, Set-Up nam bij 9-8 over en kwam in het verdere verloop van de set niet meer op achterstand. Na de 20-20 en de time out van Apollo op 22-20 nam Set-Up definitief afstand en won met 25-21.

Set-Up ’65 leek goede kans te maken op tweede setwinst toen ze in de vierde set vlot op 9-6 kwamen en ook een 11-13 achterstand naar 14-13 ombogen. Met de serie naar 14-18 haalde Apollo 8 een streep door die ambitie, Set-Up knokte zich nog wel terug naar 18-19 maar moest uiteindelijk met 20-25 in Apollo 8 zijn meerdere erkennen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.