Oranje U16 wint van Duitse leeftijdsgenootjes

VoV, 02-04-2021. 18:30 uur. De Oranje U16 ploeg van trainer/ coach William Klaver speelde vanmiddag in poule B van het EKK U16 tegen onze Oosterburen. Beide teams hadden met 3-0 van Portugal verloren en dit duel ging dus om de tweede plaats in de poule.  Oranje had beter gescoord dan Duitsland, maar het punt gemiddelde is niet van belang, alleen de winst telde.

De Oranje meisjes hadden in de eerste set tot aan 17-16 het betere van het spel. Ze liepen uit (7-4), werden ingehaald (7-7), namen opnieuw afstand (11-7) en werden opnieuw bijna ingehaald. Maar bij 17-17 was het wel zover en stoomde Duitsland door naar 17-19, daarna kreeg de Oranjeploeg nog twee puntjes mee. Met 19-25 kwamen ze op 0-1 in sets achter.

De Nederlandse talenten hadden de beste start in de tweede set, de 7-2 en 9-4 voorsprong ging echter ook snel weer verloren (9-9), waarna Duitsland even aan de leiding kwam bij 10-12. Dat verschil was bij 13-13 ongedaan gemaakt en daarna kwam de Oranjeploeg niet meer op achterstand. Via de side out ging het naar 22-21, twee scores op eigen opslag maakten setpoint, dat bij eerste gelegenheid werd benut. De 25-21 betekende 1-1 in sets.

In de derde set nam Nederland al vlot een ruime voorsprong (10-5, 11-6), die echter door hun Duitse leeftijdsgenootjes met een mooie serie ook vlot weer ongedaan werd gemaakt (11-12). Nederland herpakte zich, ging er weer voorbij (16-13, 19-14) en gaf daarna geen krimp meer. Met een ruime 25-18 pakten ze de 2-1 voorsprong in sets.

Tot en met de derde set waren Femke Zegswaard en Aysha Meering scorend erg belangrijk voor Oranje. Femke scoorde in deze drie sets respectievelijk 4, 2 en 5 punten. Aysha nam er 2, 6 en 5 voor haar rekening.

In de vierde en laatste set maakte Oranje de klus af. Met overmacht sloegen de meiden zich naar een ruime 25-16 zege. Bij de tussenstanden 8-6 en 16-13 was het verschil nog te overbruggen, maar na die tweede tussenstand liep Oranje uit naar 20-14 en 24-15. Met een terechte en duidelijke zege sloten ze de poulefase af en gaan ze door naar de halve finale.

Aysha Meering scoorde 17 punten, Femke Zegswaard 16 en Floortje van Losser kwam met 11 punten ook in de dubbele cijfers. Oranje had met 67 om 43 punten wel de veel betere eigen score. Klein smetje waren de 20 foutserves, die in de foutenlast van 37 punten voor de tegenstander begrepen waren.

Overigens stond de wedstrijd in Poule A tussen Italië en Frankrijk onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Raymond Haamberg.