Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer) #14-2024.

 

VoV, 27-01-2024. 1:15 uur. Verdulleme, meteen al een probleem. De Eredivisie topper bij de manen tussen SV Dynamo vs. Orion is op vrijdagavond om 20:00 uur. Hoort die nu bij het weekend of niet? Eigenlijk niet, want het is de bedoeling dat je in de VoV weekend Top 10 vooruitblikt op de belangrijke wedstrijden en niet terugblikt op wat als was.

Dan zouden we onze Top 10 bijvoorbeeld op vrijdagavond om 19:55 uur moeten presenteren in plaats van zaterdagmorgen vroeg. Maar dat is tegen de traditie, sinds jaar en dag staat de Top 10 op zaterdag online bij VoV, om u een hint te geven voor een belangrijk en mogelijk te bezoeken duel, als u clubneutraal bent.

Verdulleme en verdorie, een uitzondering maken, een incident?  Dit duel is wel te belangrijk om zomaar aan voorbij te gaan. We houden niet van problemen, dus nemen we een snelle beslissing, dan is het probleem opgelost. Plaatsen zonder uitslag, De Top 10 voor dit weekend wordt.:

  • 01> Uw keuze. Daar had natuurlijk van de SV Dynamo en Orion fans al onzichtbaar de Eredivisie topper gestaan, Maar ook nog heel veel andere duels. Tot en met CMV-wedstrijden toe.
  • 02> SV Dynamo vs. Orion. Eredivisie Heren. We doen alsof we onwetend zijn over de uitslag. Gaan er in ieder geval hier niet verder op in. Een vs. twee, met als het voor twee goed uitpakt zij met een driepunter uit de inhaalwedstrijd op één puntje van één kunnen komen. Zie het separate verslag of het gelukt is.
  • 03> Sudosa-Desto vs. Orion Heren2. Topdivisie A mannen. De nummer één thuis tegen de nummer twee, die één puntje minder heeft en met een driepunter heel graag nummer één van de eerste plaats wil verstoten om zelf nummer één te worden. Maar dat lukt in Assen niet zomaar, de ploeg staat thuis stevig in de schoenen en ze leden thuis nog geen nederlaag.
  • 04> Apollo 8 vs. VC Sneek. Ook twee vs. één, maar hier is de nummer één onbereikbaar en zal Apollo 8 willen winnen om uit de greep van de achtervolgers (Sliedrecht, Sudosa) te blijven. Zondag middag om 14:30 uur, met gratis entree voor alle inwoners uit Borne. Mochten ze bij wijze van ‘grap’ allemaal komen dan wordt de wedstrijd wellicht verplaatst naar die andere Veste, in Enschede. Okay, wie rijdt er zaterdagmorgen met de megafoon op de auto door Borne en nodigt alle inwoners uit voor dit Topduel? Wie neemt het initiatief?
  • 05> Volley Tilburg vs. Sliedrecht Sport H2. Topdivisie B Heren. Kan Volley Tilburg zich met een zege vaster op de vierde plaats nestelen of maken Inter Rijswijk, Spaarnestad en Peelpush met een glimlach gebruik van een zegevierend Sliedrecht Sport. Het kan of linksom of rechtsom alle kanten op, ook op rechtdoor en ook de goede.
  • 06> Apollo 8 D2 vs. Rivo. Topdivisie A Dames. Ons wekelijks portie Twentse derby in de Top 10. Meer dan genoeg dwarsverbanden om er een mooie partij van te maken. We gaan ze niet allemaal nog eens benoemen, maar het zijn er genoeg.
  • 07> Armixtos vs. Pegasus. Topdivisie B dames. Er kwam onlangs een eind aan de winnende serie van Armixtos, leggen ze tegen de bovenburen in de ranglijst de eerste steen en de basis voor een nieuwe reeks, die hen in de top 5 moet houden of toont Pegasus zich beter dan de Amsterdammers van Armixtos en US, waarvan ze vorige week wonnen. Misschien dan niet de beste in Nijmegen, maar wel in Amsterdam.
  • 08> VCN vs. Ledûb. Topdivisie B Dames. Twee punten staat Ledûb achter VCN. Ook twee plaatsen. En dan is daar nog het vlekje van vorige week tegen Volley Tilburg. Knallen, gaan met die banaan, dat zal de ploeg in Capelle willen gaan doen, maar of het genoeg zal zijn?
  • 09> VC Zwolle vs. Dynamo T. Eerste Divisie A Dames. De strijd om in de Top 3 te blijven of te komen. Want de Top 3 promoveert rechtstreeks en Dynamo is nu nog vierde. Een mooie uitdaging.
  • 10> Tjoba vs. PDK. Eerste Divisie A Dames. Van hetzelfde laken een pak als onder nummer 9>, Teams staan tweede en derde, met een voordelig verschil van 3 punten voor Tjoba, dat wel 2 wedstrijden meer speelde.

Oranje, de VNL-competitie en de OS in Parijs: De poulefase van de 2024 editie van de Volleybal Nations League is o.a. bepalend voor de laatste vijf te vergeven tickets voor de Olympische Spelen in Parijs.

Bij de dames hebben zich al voor Parijs geplaatst, met tussen haakjes de huidige positie op de FIVB Ranking: Turkije (1), USA (2), Brazilië (3), Servië (4), Polen (7), Dominicaanse Republiek (8) en gastland Frankrijk (15).

Uit de top 12 van de ranking hebben zich Italië ((5), China (6), Japan (9), Nederland (10), Canada (11) en Duitsland (12) nog niet geplaatst. Deze zes teams gaan in de VNL de strijd met elkaar en anderen aan voor vier tickets. Vier?  Ja want Kenia krijgt als vertegenwoordigend land van Afrika ook een ticket toegewezen.

In de rechtstreekse confrontaties in de poulefase om de punten speelt Nederland tegen Duitsland, China en Canada, maar niet tegen Italië en Japan. Oranje staat in de ranking wel 21 punten voor op Canada en 59 op Duitsland, maar bij 12 te spelen wedstrijden kan zo’n verschil makkelijk overbrugd of verdubbeld worden, helemaal als het plus/ min is in een onderling duel.

Bij de mannen hebben zich Polen (1), USA (2), Japan (4), Brazilië (5), Duitsland (10), Canada (12) en gastland Frankrijk (8) al voor Parijs geplaatst. Ook hier gaan zes teams proberen een van de resterende tickets te bemachtigen. Dat zijn Italië (3), Argentinië (6), Slovenië (7), Servië (9), Cuba (11) en Nederland (13).

Ook hier in de poulefase rechtstreekse confrontaties met naaste concurrenten. Zo speelt Oranje tegen Italië, Slovenië, Servië en Cuba voor belangrijke punten. Oranje staat 22 punten achter Cuba, met 12 wedstrijden te gaan een minimaal verschil.

Volleyballen in de USA. De Pro League Volleybal competitie in de USA is deze week van start gegaan. Zeven teams vormen deze professionele League. Met onder andere de klinkende namen Omaha Supernovas, San Diego Mojo, Vegas Thrill, Atlanta Vibe, Columbus Fury en de Grand Rapids Rise.

Bij de selecties kwamen we een aantal bekende namen tegen. Bijvoorbeeld Saskia Hippe die eerder in Duitsland voor Dresden, Schwerin en Potsdam speelde, maar ook in Griekenland bij Olympiacos actief was. De Thaise Nootsara Tomkom, die al eens als beste spelverdeelster ter wereld werd betiteld en die o.a. in Baku en Turkije speelde.

Tori Dixon speelt nu voor de Supernovas en kwam in het verleden ook uit in bijvoorbeeld Turkije (THY) en Baku. En van uit de Dominicaanse Republiek is Bethania de la Cruz naar USA overgestapt. Ook een bekende naam in de internationale volleybalwereld. En Megan Courtney kent een Italiaans verleden bij Conegliano, Scandicci en Novara.

Twee wedstrijden zijn er inmiddels gespeeld, Atlanta won met 2-3 van Omaha. Lea Edmond werd bij Atlanta met 29 punten topscorer, bij Omaha scoorden De La Cruz en Dixon respectievelijk 15 en 14 punten. Verder won Grand Rapids Rise met 3-0 van Columbus Fury (17, 23, 19)

Om u een indruk te geven van de wedstrijden en de entourage eromheen staan hieronder de links naar de YouTube livestreams. Aan fans geen gebrek bij de duels gezien de volle tribunes. Bij Omaha vs. Atlanta zaten bijvoorbeeld 11.800 toeschouwers.

Omaha vs. Atlanta via DEZE LINK

Grand Rapids vs. Columbus Fury via  DEZE LINK.  

De donderdag en vrijdag wedstrijden in het buitenland.

In Polen won ZAKSA met 3-2 va n Olsztyn via o.a. 25-23 in de vierde en 15-13 in de vijfde set. ZAKSA heeft onlangs zijn coach Tuomas Sammelvuo ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten in de competitie. Twan Wiltenburg kwam niet in actie.

In Italië won Padova van Fabian Plak voor 2.000 toeschouwers met 3-1 van Modena. De setstanden waren allemaal nipt met 25-22, 25-23, 22-25 en 25-23. Plak scoorde 9 punten, zijn team staat nu 10de, Modena is de nummer 8 in de stand.

Trainersmutaties: Hans Giesselink en Krekkers gaan na dit seizoen in een prima verstandhouding uit elkaar. Voor Giesselink is zijn 40-urige baan niet meer te combineren met het trainen en coachen van een Topdivisieteam.

Gerjan Heerkes heeft zijn contract met Flash Nieuwleusen met een seizoen verlengd. Beide partijen zullen dus wel dik tevreden met elkaar zijn.

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto Jan van den Noort.