Orion de sterkste in Apeldoorn.

VoV, 27-01-2024. 0:50 uur. De topper in de Eredivisie tussen SV Dynamo (nr.2) en Orion (nr. 1) is door de bezoekers dik verdiend met 1-3 gewonnen. En daarmee heeft de ploeg uit Doetinchem zich definitief geplaats voor de A-poule en gaan ze als koploper het reguliere seizoen afsluiten. Thuisploeg Dynamo kon alleen in de tweede set via 26-24 de winst claimen, in de andere drie sets gingen ze met ruime cijfers onderuit. Via 20-25 en twee keer 17-25.

Orion behaalde het voordeel in de score via de blokpunten (6 om 11) en de opslag (5 om 12 aces). Ook was hun foutenlast aanzienlijk minder (30 om 20), bij de opslag (18 om 11 foutserves) en de aanval (12 om 8). Aanvallend had Dynamo een 49 om 46 voordeel. Orion had in Tom Koops de topscorer, hij maakte 21 punten, Erik van der Schaaf scoorde het vaakst voor SV Dynamo, totaal 14 keer.

In de openingsset kwamen de gasten het beste uit de startblokken (1-5) en moest Dynamo meteen in de achtervolging. Het verschil bleef vier à vijf punten in het voordeel van de gasten bij 5-10, 10-15 en 16-20. Dynamo kon de marge verkleinen tot drie bij 19-22, maar moest daarna de eerste set met 20-25 afgeven.

Gedurende het grootste deel van de tweede set ging Orion, op een enkele gelijke stand na bij bijvoorbeeld 6-6, aan de leiding. De 19-22 leek voldoende voor de setzege, ook nadat SV Dynamo met 22-22 gelijk had gemaakt, was er bij 23-24 kans om de stand op 0-2 te brengen. Daar slaagden de bezoekers niet in en met drie punten op rij pakte SV Dynamo de setwinst (26-24).

In de derde set maakte Orion van een 11-9 en 14-12 achterstand een 14-17 voorsprong via een handvol punten op rij. Dat kunstje herhaalden ze nog eens toen de thuisploeg bij 17-19 dichtbij kwam. Met een serie van zes punten werd de set in een keer uitgemaakt voor de 17-25 eindstand.

Dezelfde score stond er in de vierde set op het scorebord. Nu domineerde Orion vanaf het begin (2-4, 3-7, 7-12) en liet in het set verloop niets meer aanbranden. De marge werd uitgebouwd naar tien punten bij 13-23 en de set werd met 17-25 afgesloten.