Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #15-2021

VoV, 08-01-2022. 4:40 uur. De eerste in het nieuwe jaar is een karige. Er is niet veel om over te schrijven na het kerstreces.  Misschien ook wel goed, een rustig begin. Er langzaam weer inkomen.

Bij het WEVZA-toernooi in Herenthals, België, dat tevens als EK kwalificatietoernooi dient, verloor Oranje U17 gisteren de koppositie door de 0-3 nederlaag tegen Italië. Twee sets was de U17 ploeg kansloos (2x 14-25), in de tweede set pakte de dubbele wissel op 24-21 voor verkeerd uit en werd alsnog met 24-26 verloren.

Nederland is in de stand ook door Duitsland voorbijgegaan en staat nu derde. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich rechtstreeks voor het EK, de andere teams krijgen later dit jaar nog een herkansing. De stand na drie wedstrijden, met vermelding van gewonnen duels en behaalde punten, is nu:

 • 1. Italië 3-8
 • 2. Duitsland 2-6
 • 3. Nederland 2-6
 • 4. België 2-4
 • 5. Spanje 0-2
 • 6. Portugal 0-1.

Nederland behaalde de zeges tegen Spanje en Portugal, vandaag spelen ze om 19:30 uur tegen België.

De U18 jongensploeg is voor hun WEVZA-EKK toernooi in Italië. Zij zijn na nederlagen tegen het gastland en Duitsland inmiddels uitgeschakeld voor de halve finale en vervolgen het toernooi met de duels voor de plaatsen vijf tot en met zeven. Daarin neemt Nederland het vandaag op tegen Spanje en morgen tegen Portugal. Beide keren begint de wedstrijd om 15:30 uur.

Geef je UBO’s voor 27 maart op! Wat zijn UBO’s?  UBO’s (Ultimate Beneficial Owners, oftewel uiteindelijk belanghebbenden) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie.

Sinds september 2020 moeten verenigingen hun UBO’s, vaak de bestuursleden, opgeven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Nog niet gedaan? Doe dit voor 27 maart om problemen te voorkomen!

Waarom is inschrijving nodig?  Het doel van het UBO-register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan, zoals: witwassen, corruptie, belastingontduiking, fraude, financiering van terrorisme.  Omdat de gegevens in het register deels openbaar zijn, kunnen personen en organisaties beter geïnformeerd besluiten met wie zij zaken willen doen. Voor meer informatie en het opgeven van de UBO’s ga naar de Kvk site.

Binnenkort beoordeelt het kabinet of de coronamaatregelen verlengd of versoepeld kunnen worden. Dus of er na 14 januari weer gesport kan worden door teams uit de Topdivisie en lager. Wij zien gezien de besmettingscijfers en de zinspelingen in interviews aankomen dat dit nog niet zal gaan gebeuren. De (avond) lockdown kon weleens tot eind januari verlengd worden.

Ook vragen we ons af hoe het met het vervolg van het bekertoernooi zal gaan. Voor 25 januari moeten alle wedstrijden in de tussenronde gespeeld zijn, de achtste finales tussen de acht al geplaatste teams en de winnaars van de tussenronde staan op 25, 26 en 27 januari gepland. En dat gaat dus sowieso door, tenzij teambesmettingen roet in het eten gooit!

Overigens zorgt het bekertoernooi wel voor scheve verhoudingen tussen de teams die in de Topdivisie en lager uitkomen en nog door bekeren. Die teams is het (in overleg met de gemeente) wel toegestaan gewoon te trainen, waardoor ze straks bij de herstart van de competitie een voordeel op de teams hebben die dat niet mochten omdat ze uitgeschakeld waren in het bekertoernooi of er niet aan deelnamen.

Wedstrijden in Europa van gisteren: dat was alleen het geval in Duitsland waar koploper MTV Stuttgart het thuis opnam tegen de Rote Raben uit Vilsbiburg, de nummer negen van de ranglijst. Stuttgart behaalde zijn twaalfde zege in de Bundesliga en bleef middels de 3-1 nog steeds ongeslagen dit seizoen. Met 34 punten staan ze er inmiddels 8 voor op Suhl, dat nog een wedstrijd (vandaag tegen Schwerin) moet inhalen. Er werden drie sets met duidelijke cijfers gewonnen (25-18, 25-16, 25-17), de derde set werd met duidelijke cijfers verloren (15-25). Hetgeen ook tot uitdrukking kwam in de 69 om 51 eigen score.

Eline Timmerman werd tot MVP gekozen, zij scoorde totaal 16 punten, waarvan 5 blokkerend. Juliët Lohuis speelde niet, Hester Jasper was wegens een blessure/ herstel van een blessure nog niet inzetbaar.

De Top 10 dan maar. Met slechts drie wedstrijden bij de dames en drie bij de heren is er niet veel te kiezen voor de weekend Top 10. Het programma leent zich niet voor een spectaculair begin van het nieuwe jaar. Bij de dames misschien nog wel een beetje meer dan bij de heren, waar de staartteams tegen ploegen uit de top van de huidige ranking uitkomen. En omdat vooraf niemand weet of er een stunt aan zit te komen kan daarvan eigenlijk ook geen enkel duel verwachten dat er een schijnwerper op de wedstrijd gericht wordt.

De uitgestelde wedstrijden van het weekend programma zijn:

 • Dames: VCN vs. Regio Zwolle Volleybal
 • Dames: Set-Up ’65 vs. Peelpush
 • Dames: Team 22 vs. SV Dynamo
 • Heren: Lycurgus vs. SV Dynamo

Blijven over de duels bij de dames:

 • Zaterdag 20:00 uur: Sliedrecht Sport vs. Eurosped
 • Zondag 14:30 uur: Apollo 8 vs. VV Utrecht
 • Zondag 15:30 uur: FAST vs. VC Sneek

En bij de mannen:

 • Zaterdag 20:00 uur: VoCASA vs. ZVH
 • Zaterdag 20:30 uur: Orion vs. SSS
 • Zondag 16:30 uur: TV Limburg vs. Sliedrecht Sport.

Onze keuze, zonder nadere toelichting, is gevallen op:

 • 01> FAST vs. VC Sneek.
 • 02> TV Limburg vs. Sliedrecht Sport.
 • 03> Apollo 8 vs. VV Utrecht.

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.

Goed weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.