Oranje U17 niet opgewassen tegen Italië

VoV, 07-01-2021. 15:45 uur. Voor de Oranje U17 ploeg stond vanmiddag bij het EKK in Herenthals, België de belangrijke wedstrijd tegen de leeftijdgenootjes uit Italië op het programma. Oranje had tot nu twee zeges zonder set verlies geboekt, Italië stond ook op twee zeges, maar had tegen Spanje de winst via de tiebreak binnen gehaald. Dus stond de ploeg van bondscoach William Klaver als koploper één puntje voor op de naaste belager. Een mooie uitgangspositie voor een mogelijk spannend duel.

Echter, in de eerste en de derde set was Italië met twee keer 14-25 een maatje te groot voor de Oranje U17 ploeg, de tweede set had Nederland moeten winnen. Een 24-21 voorsprong werd uit handen gegeven en via een serie van vijf punten pakte Italië deze set met 24-26.

In de openingsset kon Oranje tot 9-10 prima meekomen. Via een sterke side out hielden ze aansluiting, waarbij Floortje van Losser, Maaike Heilig en Femke Zegwaard voor de eigen scores zorgden. De side out na 9-11 mislukte, Giorgia Amorusa blokkeerde Italië naar 9-12, daarop volgde nog een blokpunt, waarop Oranje naar de zijlijn werd gehaald door coach William Klaver.

Zonder succes, na de pauze scoorde Femke Zegwaard nog wel de 10-14, maar vervolgens pakte Italië via Merit Adigue de 10-15 voorsprong. Aysha Meering haalde de serve terug, maar die ging net zo snel weer naar Italië, dat via de opslagen van Merit Adigue uitliep naar 11-22. En daarmee was de set wel gespeeld. Italië gaf nog een paar punten weg, maar sloot met ruim verschil (14-25) af.

Oranje herstelde zich heel knap van deze ongetwijfeld morele pijnlijke tik in de eerste set. De 4-2 voorsprong bouwden ze uit naar 8-5 en bij 10-7 stond het verschil van drie punten nog steeds op het scorebord. Maia Monaco en een ace maakte er 10-10 van en vervolgens waren de teams tot 13-13 gelijkwaardig. Femke Zegwaard scoorde voor Oranje, Merit Adigue pakte veel punten voor Italië mee.

Oranje forceerde een breakpoint op 15-13 en kon daarna op 18-16 via Aysha Meering het verschil op drie punten in hun voordeel brengen, waarop Italië de time out inging. Met een ace en een foutserve hield Janne Koops het verschil bij 20-17 op drie punten, Italië maakte er middels een foutserve voor 21-17 vier van. Opnieuw was het Merit Adigue die belangrijke punten voor Italië scoorde (21-20) waarop Nederland de tweede time out opnam.

Na twee aanvallende fouten ging Italië bij 23-20 ook de time out in, het eerste punt na de pauze was voor Italië, het tweede voor Oranje waarmee de stand op 24-21 en dus op setpoint voor Nederland kwam.  Één voor één maakte Italië de setpoints ongedaan. Erika Esposito scoorde twee keer, Oranje gaf een punt weg en bij 24-24 volgde de tweede time out van Oranje. Een uitgeslagen aanval en een opstellingsfout zorgden daarna voor de 24-26 setzege en 0-2 stand in het voordeel van Italië.

In de derde en laatste set ging de stand van 1-5 naar 2-9 en 3-13. Oranje oogde aangeslagen, had via scores van Roos Wessels en de ingevallen Heleen Wiegerinck nog een opleving, die voor de 7-14 tussenstand zorgde (time out Italië), maar daarna liep het verschil weer vlot op naar meer dan tien punten bij 8-19 en 10-22. Op 13-24 scoorde Roos Wessel het laatste Oranje punt, Esposito maakte de set daarna uit voor de 0-3 winst van Italië.