Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer) #15-2024

VoV, 03-02-2024. 6:41 uur. Het is weer zover, het weekend staat weer voor de deur. En met het weekend het aanbod van te bezoeken volleybalwedstrijden. Natuurlijk bezoekt u als fan uw favoriete club of team, en uiteraard is dat voor u de meest belangrijke wedstrijd van dit weekend. Het maakt dan niet zoveel uit of uw club koploper, middenmoter of hekkensluiter is, u bent fan en het team komt dus op de eerste plaats. En dat is dan ook helemaal terecht, want niets is er belangrijker dan de wedstrijd van uw man, vrouw, partner, zoon, dochter, kleinkind of welke relatie er nog meer van toepassing kan zijn. Uw keuze blijft nummer 1, de rest van de Top 10 is dan:

  • 02> VC Sneek vs. Sliedrecht Sport. Eredivisie Dames. Een duel waar voor veel teams veel van afhangt. Niet alleen voor Sliedrecht Sport zelf, maar ook voor bijvoorbeeld Sudosa-Desto, Apollo 8 en VC Zwolle. Natuurlijk gaat het allemaal om plaatsing bij de Top 4, winnen in vijf sets of minder geeft Sliedrecht 100% zekerheid op een plaats in de A-poule. En dan moeten de andere teams maar zien de laatste twee tickets te bemachtigen.
  • 03> Twentse derby’s. Topdivisie A Dames. Apollo 8 vs. Set-Up ’65 en Rivo vs. DeVoKo. Gaan de Twentse teams het elkaar moeilijk maken om een Top 5 plaats te bemachtigen? Gaan ze elkaar de weg versperren en bijvoorbeeld Alterno en VoCASA de gelegenheid geven om bij de ‘promotiegroep’ aan te haken. Een ding is zeker, dat zoals de vlaggen er nu bijhangen, van de uitkomst niets zeker is.
  • 04> Dinto vs. Keistad. Topdivisie B Dames. De topper in deze divisie. Maar we hadden net zo goed voor Armixtos vs. Sliedrecht Sport D2 of Ledûb vs. US kunnen kiezen, want ook die duels zijn van groot belang voor de ranglijst. En voor wie er wel of niet haar plaatsje behoudt in de kansrijke groep promotiekandidaten. Maar Dinto vs. Keistad is de nummer drie vs. de koploper en dat sprak om meerdere redenen het meeste aan.
  • 05> Orion H2 vs. VC Sneek. Topdivisie A Heren. Beide teams maakten onlangs kennis met de sterkte van koploper Sudosa-Desto. Beide verloren ervan en kunnen nu als top 5 teams onder elkaar uitmaken wie van hun beide de sterkste is.
  • 06> VIVES vs. Madjoe. Topdivisie A Heren. Nummer drie thuis tegen nummer zes. Zes punten verschil bij een gelijk aantal wedstrijden. Dan zal Madjoe moeten vlammen om die marge kleiner te maken en zo tevens de kans benutten zich weer bij de Top 5 te voegen.
  • 07> Zaanstad vs. Peelpush. Topdivisie B Heren. Een Top 5 clash, waar andere teams (Rijswijk, Volley Tilburg, Spaarnestad) met belangstelling het resultaat tot zich zullen nemen. Schuift de top verder in elkaar bij winst Peelpush of wordt het verschil van zeven punten juist groter? Afwachten het wordt vanzelf duidelijk.
  • 08> Taurus vs. Inter Rijswijk. Topdivisie B Heren. Hier kunnen we ongeveer hetzelfde vertellen als onder 07>. Niet alleen de belangen van deze twee teams zijn groot voor de stand, maar er kijken nog een paar over de schouder mee en hopen hun voordeel met een gunstige uitslag te doen.
  • 09> VIVES vs. VCN D3. Eerste Divisie B Dames. Een duel waar de dames van VIVES zich ongetwijfeld op verheugen. Want wat is er mooier dan de absolute koploper te ontvangen in de eigen hal en dan meer dan 100% voor de zege gaan. Bewijzen dat je in ieder geval op dat moment, op die zaterdag, op dat tijdstip mogelijk gelijk of wellicht beter bent dan de koploper. Prachtige uitdaging, die een volle meelevende tribune verdient.
  • 10> Compaen vs. VC Limax H2. Eerste Divisie B Heren. Compaen staat als koploper inmiddels zeven punten voor op VC Limax H2, de nummer drie, er kan dus in de stand t.o.v. hen niets aanbranden. De marge vergroten, verder afstand nemen, inlopen en meer van deze gedachten zullen door de hoofden van beide teams gaan. Wat er van terecht komt? We gaan het zien!

Trainersmutaties: “Er is een tijd van komen en een tijd van gaan” zegt Christopher George op Facebook, waaraan wij zouden willen toevoegen “en de tijd van gaan is gekomen”.  Na 5 seizoenen neemt hij afscheid van US Dames1, zonder dat de oorspronkelijk gekoesterde wens terug te keren naar de Eredivisie in vervulling is gegaan. Sowieso eindigen in de Top 5 en zorgen dat US D1 de super/über Topdivisie haalt. Dat is voor nu de doelstelling.

En nu we het toch over de trainersmutaties hebben, eerder was deze week op VoV te lezen dat Rinke Olthof aan het eind van het seizoen stopt bij Webton en dat de staf van Eredivisionist Sliedrecht Sport Heren1 in ongewijzigde samenstelling ook volgend seizoen de selectie van oefenstaf gaat voorzien.

Over trainers gesproken. Het is toch wel een zeer bijzonder gegeven dat één trainer tegelijkertijd alle belangrijke titels achter zijn naam heeft. Daniele Santarelli werd met Servië wereldkampioen in 2022 en is dus nog steeds de regerend wereldkampioen, met Conegliano won het de wereldtitel voor clubteams vorig jaar en met de Turkse nationale damesploeg won hij de laatste editie van de Volleybal Nations League. Daarnaast pakte hij in Italië met Conegliano ook nog de titel, de beker en de Supercup. Dat is wat ze een succescoach noemen!

Niet alleen is de trainerscarrousel alweer volop draaiende, ook de spelers en speelsters zijn zich alweer aan het oriënteren naar hun toekomstige club. Blijven of vertrekken? Dat zal menigeen zich afvragen. Overigens gezien de transfers door het seizoen heen lijkt het wel of dat het hele jaar doorgaat.

Zo is in China het seizoen in de verliezersronde afgelopen en vertrekken veel van de Europese/ Amerikaanse/ Aziatische speelsters naar competities elders in de wereld, waar ze nog met het reguliere seizoen bezig zijn en nog niet aan de play-offs zijn begonnen of waar door blessures vacante plaatsen ontstaan.

Zo vertrok Brankica Mihajlovic, Servisch wereldkampioen, van Liaoning in China naar Voléro Le Cannet in Frankrijk. Liaoning versloeg in de strijd om de zevende plaats Shenzhen, de ploeg van diagonaal Iris Scholten, die voor de rest van het seizoen onderdak heeft gevonden bij Trentino, de hekkensluiter van de Italiaanse Serie A1.

In Nederland is PDK actief op de transfermarkt. Ze legden eerder al Sjoerd Hoogendoorn vast, deze week volgde Tomas Halanda en voor volgend seizoen is libero Mats Bleeker al gecontracteerd.

En Siebe Korenblek, die bij Powervolleys Düren maar weinig speeltijd kreeg, is uitgeleend aan het Limburgse VC Limax voor de rest van het seizoen. Om speelminuten te maken en dan volgend seizoen weer terug te keren naar de Bundesliga.

Hoe heet de nieuwe Divisie die aan het eind van het seizoen tussen Eredivisie en Topdivisie wordt geschoven nu eigenlijk? En hoeveel teams komen erin uit?

Super Divisie, Super Topdivisie, Top Amateurs Dames, Top Amateurs Heren. Geeft de publicatie van het terugtrekken van Voltena uit de Eredivisie een vingerwijzing naar de nieuwe naam? Op de Nevobo site staat dat Voltena uit gaan komen in de Superdivisie. Ook Voltena zelf spreekt daarover. Maar is dat definitief? Als dat zo is dan vinden wij dat Superdivisie internationaal de indruk geeft hoger te zijn dan Eredivisie. Bijvoorbeeld SuperLega bij de mannen in Italië, de hoogste divisie daar.

We menen ooit gelezen te hebben dat de Nevobo nog op zoek was naar een passende naam, maar we hebben nooit een bericht gelezen dat die naam is vastgelegd voor 2024/2025. Of hebben we wat gemist?

Wordt het principe van 10 teams per divisie meteen na introductie in het nieuwe pyramide systeem ook weer door de Nevobo overboord gegooid en komen er 11 teams in de nieuw te vormen divisie en gaat de Eredivisie met negen teams door?

Staan er teams uit de huidige Topdivisie of lager te dringen om te promoveren naar de Eredivisie? De amateurkampioen van Nederland misschien? Afwachten, theedrinken en dan maar weer afwachten bij nog een kop thee!

EK U22 in Nederland. Van 9 tot en met 14 juli wordt in Nederland het EK U22 gehouden voor de mannen. Apeldoorn en Groningen zijn de speelsteden. Zelf het toernooi organiseren is een vrijkaartje voor deelname. Nederland speelt in Groningen in de poulefase tegen Polen, Hongarije en Spanje.

In de andere poule spelen titelverdediger Italië, Frankrijk, Portugal en Tsjechië in Apeldoorn (Omnisport) tegen elkaar. De nummers één en twee van beide poules spelen vanaf de halve finales in Apeldoorn.

Internationaal.

België: Menen won in een doordeweekse wedstrijd met 3-0 (23, 22, 21) van Achel. Daar gaven 11 om 3 aces mede de doorslag voor de winst van de thuisploeg. Dion Verwey van Achel scoorde 6 keer. Gisteravond ging Menen op bezoek bij Aalst en die partij eindigde in een 2-3 zege. Via 23-25 dwongen ze de tiebreak af, die ze met 6-15 wonnen. Robin Overbeeke scoorde 20 keer voor Aalst. Aalst staat tweede, Menen vijfde.

Asterix Avo was met 3-0 (16, 20, 18) te sterk voor Noorderkempen. Laura Overwater scoorde 6 punten, Iris Vos 10. Beide speelsters stonden twee sets in de basis.

In het Tsjechische bekertoernooi verloor Karlovarsko van Wessel Keemink met 3-1 van Kralova. Via de setstanden 25-23, 25-23, 16-25 en 25-25. Een set ruim de betere, drie sets nipt de mindere. Keemink stond vier sets op spelverdeling, hij scoorde 4 keer.

Kepco van Thijs ter Horst won in Zuid-Korea met 3-1 van hekkensluiter KB Stars. Via 25-23, 25-22, 15-25 en 25-22. Ter Horst scoorde 22 keer, Zijn ploeg staat nu vijfde, met hetzelfde aantal punten als nummer vier.

USA: In de Pro League won Atlanta Vibe met 3-0 van San Diego Mojo. Via de setstanden 25-17, 25-15 en 25-16 waren ze duidelijk een maatje te groot voor de tegenstander. In een prachtige entourage werd bij dit duel Leah Edmond met 20 punten de topscorer. Haar teamgenote Alli Linneman werd tot “Player of the Week” gekozen, zeg maar de MVP van de afgelopen wedstrijden deze week.

Benieuwd naar het volleybal en de Amerikaanse entourage rond een wedstrijd in de Pro League in de USA, DEZE LINK verbindt u door met het duel.

In de Duitse Bundesliga speelde Düren, dat Siebe Korenblek aan VC Limax uitleende, thuis tegen Herrsching en won met 3-0. Via 25-23, 26-24 en 25-23. Luuc van der Ent scoorde 7 keer, De lagere eigen score (51 om 54) werd met de lagere foutenlast (16 om 25) goedgemaakt. Düren staat vierde.

In Hongarije kwam de ploeg van Lavinia Maiorano in actie tegen DVTK. Ofwel KNRC vs. DVTK, dat de rode lantaarn in bezit heeft. Het werd een dikke 3-0 zege via 25-12, 25-19 en 25-13. Lavinia had een invalbeurt en scoorde 2 keer. De 62 om 27 eigen score spreekt boekdoelen. KNRC staat tweede.

That’s all, goed weekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.