Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #16-2021

VoV, 15-01-2022. 5:06 uur. Eens even volledig wat anders. Zomaar een afslag, die niets met volleybal te maken heeft. “Leuker kunnen we het niet maken” een aardigheidje van de belastingdienst. Om de zaterdag mee te beginnen wel aardig. Geeft het humeur een boost, tenminste als je de gein ervan inziet.

Bij ons, net als bij heel veel andere ondernemers in Nederland, viel deze week de voorlopige aanslag 2022 op de mat. Nou ja op de mat, dat gezegde dateert nog van de tijd dat de post nog door de brievenbus werd gedaan. Ik kan beter zeggen, deze week kwam de voorlopige aanslag digitaal binnen. Naar die mailtjes zijn we helemaal niet nieuwsgierig, dus wachten we af totdat de papieren aanslag een paar dagen later in de brievenbus lag.

Aanslag was correct, niets om tegen te reclameren. Een ding verbaasde ons echter wel, dat was de korting die we van het totaal mochten aftrekken als we de aanslag in een keer betaalden, we praten dan over een aanslag van een handvol duizenden euro’s. Die korting bedroeg precies op de kop af, en nu spreek ik de waarheid zo waarlijk etc… Ik mocht € 1,00 van het totaalbedrag in mindering brengen als ik alles in een keer betaalde.

Deed ik het in 11 termijnen dan ging dit extra voordeeltje aan mijn neus voorbij. U zult begrijpen dat ik niet wist hoe snel ik het totaalbedrag minus € 1,00 euro moest overmaken, want zo’n buitenkansje laat je toch niet aan je neus voorbijgaan. (:-)  Veel leuker kon de belastingdienst het niet maken, blijkbaar zijn de rijksinkomsten tijdens corona zwaar tegengevallen, anders kunnen we ons een korting in duizendste procenten niet verklaren.

Deze week werd ons ook duidelijk wie er in Nederland beste clubtrainers zijn.  Dat lazen we zomaar tussen de regels door in een Nevobo artikel over het Oranje U22 mannenteam. Daarin lazen we ” Uniek is de samenstelling van de staf. Naast hoofd opleidingen Arnold van Ree maken namelijk ook de beste clubcoaches van Nederland, Arjan Taaij (Amysoft Lycurgus) en Redbad Strikwerda (Draisma Dynamo), onderdeel uit van het begeleidingsteam.

Dat is dus duidelijk, als de bond het zegt zal het wel zo zijn, alhoewel hoe bepaal je nu precies wie de beste clubcoaches van Nederland zijn. Aan de hand van de gewonnen titels, aan de hand van de behaalde diploma ’s en certificaten, aan de hand van ervaring, aan de hand van een enquête onder eredivisie spelers of eredivisie coaches?  En is het niet erg subjectief. Vindt de auteur van het artikeltje deze twee heren de beste clubcoaches van Nederland en is dat dan meteen ook de mening van de bond? En zijn de beste clubcoaches ook de beste trainers? Dat is o.i. weer heel iets anders.

Wellicht ja, want als bond wil je natuurlijk wel de beste clubcoaches voor de groep hebben. En dan is het ook wel weer te verklaren, dat het geschreven wordt, maar we kunnen ons ook voorstellen dat er in Nederland genoeg volleybalkenners rondlopen die een heel andere mening zijn toegedaan. Of zoals nr. 14 ooit zei “Als we gedaan hadden wat de trainer wilde hadden we nooit een titel gewonnen.”

Gisteravond werden de nieuwe coronamaatregelen, die vandaag ingaan, bekendgemaakt door de heren Rutte en Kuipers. Vanaf vandaag mag er weer getraind worden in groepsverband, binnen en buiten, door jeugd en senioren. Ook mogen er binnen de club wedstrijden worden gespeeld. Helaas ligt de competitie voorlopig nog stil, maar de Nevobo hoopt dat dit ook op korte termijn weer mogelijk is. Een nieuw persmoment volgt op dinsdag 25 januari.

Aan het sporten zijn wel een aantal regels verbonden:

Mondkapjes: draag binnen, tenzij je aan het sporten bent, een mondkapje. Voor buiten geldt het advies om deze te dragen wanneer er geen 1,5 meter afstand tot elkaar gehouden kan worden.

Coronatoegangsbewijs: voor binnensport is een coronatoegangsbewijs voor 18 jaar en ouder verplicht.

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

Vrijwilligers of personen die beroeps– of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten.

Professionele sporters en spelers in de Eredivisie.

Afhaal bij sportkantines.

Wedstrijden: Helaas is het nog niet mogelijk om de competitie ter herstarten. Wel kunnen er onderlinge wedstrijden op de club gespeeld worden, door jeugd en senioren.

Publiek: Toeschouwers zijn niet toegestaan, niet bij trainingen en niet bij onderlinge wedstrijden op de club.

Kleedkamers, toiletten en douchen: Hier kan gewoon gebruik van worden gemaakt.

Kantine: De kantine is geopend voor afhaal. Voor andere doeleinden blijft deze gesloten.

Quarantaine: De quarantaineregels zijn ook aangepast. Iedereen met een boosterprik van minimaal een week oud of wie korter dan acht weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon.

Competitie, hoe verder?  Het is op dit moment nog niet duidelijk per wanneer er competitie gespeeld kan worden. Omdat alle teams wel vanaf morgen kunnen trainen, gaat de Nevobo vanaf maandag de wedstrijden alvast in het schema zetten. De Nevobo zal dan ook aangeven via welke scenario’s zij de competitie dan opbouwen en tot wanneer deze gepland worden. Welke scenario’s gevolgd worden, zal dan afhankelijk zijn van het moment dat er weer gespeeld kan worden. De Nevobo hoopt op dinsdag 25 januari meer duidelijkheid hierover te krijgen.

Wedstrijden in Europa van gisteren: In Duitsland werd de topper SC Dresden vs. Schwerin met 3-0 door Dresden gewonnen. Via de setstanden 25-22, 25-15 en 25-21 was Dresden deze keer de betere ploeg. In de eerste set ging met een score van 13 om 6 punten na de 3-8 tussenstand een mooie voorsprong verloren voor Schwerin.  Via 21-17 ging de set daarna naar Dresden. In de volgende sets was de thuisploeg de bovenliggende partij.

Indy Baijens scoorde 6 keer, Femke Stoltenborg had twee invalbeurten. Dresden is nu met 12-24 derde, Schwerin met 13-23 vierde.

In Frankrijk verloor Toulouse met 3-2 van Nice. Via 23-25 en 14-25 kwamen ze met 1-2 voor, de winst glipte hen echter in de vierde en vijfde set met 25-20 en 15-12 door de vingers. Gijs Jorna stond de eerste set in de basis en had daarna nog twee keer een invalbeurt. Hij scoorde 1 keer.  Toulouse staat met 16-15 twaalfde, Cannes is met 16-7 veertiende en laatste.

In Griekenland speelde Freek de Weijer met Kifisia tegen koploper PAOK. Ze verloren met 3-0 via de setstanden 25-23, 25-20 en 25-18. Een 23-20 achterstand in de eerste set kon nog ongedaan gemaakt worden bij 23-23, maar setwinst zat er daarna niet meer in. Kifisia bezet de zesde plaats op de ranglijst.

De Top 10 dan maar. Met slechts vier wedstrijden bij de dames en vijf bij de heren was de keuze niet reuze. We houden het nu dus ook maar weer, net als vorige week, simpel.

De tot nu uitgestelde wedstrijden van het weekend programma zijn:

 • Dames: zaterdag: Regio Zwolle Volleybal vs. Apollo 8
 • Dames: zaterdag: VV Utrecht vs. Sliedrecht Sport
 • Heren: zondag: Orion vs. Talent Team

Blijven over de duels bij de dames:

 • Zaterdag 19:00 uur: Voltena vs. VC Sneek
 • Zaterdag 16:00 uur: Set-Up ’65 vs. Team 22.
 • Zondag 15:30 uur: Peelpush vs. VCN
 • Zondag 15:30 uur: Eurosped vs. FAST

En bij de mannen:

 • Zaterdag 19:30 uur: SSS vs. VoCASA
 • Zaterdag 19:30 uur: ZVH vs. Taurus
 • Zaterdag 20:00 uur Sliedrecht Sport vs. Lycurgus
 • Zaterdag 20:00 uur: VCN vs. Orion
 • Zaterdag 20:00 uur. Dynamo vs. TV Limburg

Onze keuze, zonder nadere toelichting, zie daarvoor onze voorbeschouwing op het weekend programma, is gevallen op:

 • 01> Sliedrecht Sport vs. Lycurgus.
 • 02> Eurosped vs. FAST.
 • 03> SSS vs. VoCASA.

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.

Goed weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.