Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer), #16-2024

VoV, 10-02-2024. 3:07 uur. Op het hoogste niveau wordt er dit weekend voor een finaleticket voor de nationale beker gespeeld, maar dat is geen reden om van ons standpunt inzake een eerder ingenomen standpunt  af te wijken. Uw keuze blijft nog steeds op de eerste plaats staan. Misschien kiest u ook voor een van de bekerduels, het zij zo, bij onze Top 10 staan ze niet bovenaan. Daar blijft uw keuze prominent staan. Daar wordt niet aan getornd, die positie is vergeven voor de rest van het seizoen. Wat daarna komt zien we dan wel weer,

02> Halve finale in de beker bij de dames, die in één wedstrijd het ticket voor de finale moeten zien binnen te halen. Dus alles of niets. Apollo 8 vs. Sudosa-Desto en VV Utrecht vs. VC Zwolle gaan voor een plaats in de eindstrijd  op 1 april. In de competitiewedstrijden won Sudosa-Desto twee keer van Apollo 8, VC Zwolle was zowel thuis als uit te sterk voor VV Utrecht. Maar volgens Bartje zegt dat niks, want het is de beker en de vorm van de dag beslist, volgens Bartje.

03> Bij de mannen staan vandaag de heenwedstrijden op het programma in de halve finale van de beker en morgen de returns. Voor het verschil in wedstrijden tussen dames en heren is gekozen om het eenvoudig te houden. Om het verschil tussen de Eredivisie heren en dames te benadrukken. Professionals t.o.v. professionals op een iets lager treetje. Of wellicht omdat er dan meer te gokken valt op een uitslag. Lycurgus vs. Orion en Sliedrecht Sport vs. VC Limax is het programma voor zaterdag, zondag hebben Orion en VC Limax thuisvoordeel.

04> US vs. Dinto. Topdivisie B Dames. Een topduel in deze divisie, waarin beide teams met wisselend succes zich proberen te handhaven in de Top 5 en een positie direct achter koploper Keistad proberen te verwerven. US verloor vorige week in Budel, Dito deed toen tegen Keistad goede zaken met 3-0 winst. Maar van US in de Amstelcampus winnen is gemakkelijker gezegd dan gedaan en niet voor iedereen weggelegd.

05> Veracles vs. Rivo. Topdivisie A Dames. In Groningen zal Rivo proberen de koploper het leven lastig te maken. En er een of meerder puntjes te bemachtigen. Dat dit bij voorbaat geen gemakkelijke opgave is moge duidelijk zijn, Veracles is niet voor niets koploper en in de Groen Hel heeft menig team hun kracht moeten ervaren.

06> Sudosa-Desto vs. VIVES. Topdivisie A mannen. Koploper ontvangt nummer vier. Beide teams leden vorige week een nederlaag, tijdens het weekend van de nederlagen voor de topteams. Een ploeg zal in ieder geval weer de winnende draad oppakken.

07> DIO vs. Orion H2. Topdivisie A mannen. Na de topper in eigen huis tegen VC Sneek vorige week, reist Orion H2 nu naar het hoge noorden voor de ontmoeting met DIO, dat de laatste weken duidelijk punten aan het sprokkelen is tegen tegenstanders die hoger op de ranglijst staan.

08> VV Utrecht vs. Taurus. Topdivisie B mannen. Kan Taurus na vier zeges op rij ook een vijfde overwinning aan de reeks toevoegen of weet VV Utrecht de reeks te stoppen?

09> Inter Rijswijk vs. Zaanstad. Topdivisie B mannen. Een top 5 duel, Zaanstad is derde (15-30), Inter Rijswijk vijfde (15-25). Aanklampen tot op een overbrugbaar verschil of heel ver afstand nemen is de inzet van dit duel.

10>Volley Meerkerk ’95 vs. Peelpush D2. Eerste Divisie Dames. De voetjes van de vloer, bij crazy piano’s lukte dat aardig voor de dames uit Meerkerk, wellicht een mooie generale om ook tegen Peelpush tot grote hoogten te reiken. Virtueel en in de praktijk.

Nu het reguliere seizoen erop zit zijn ook de startposities in de A- en B-poules bekend en de puntenbonus die de teams uit het reguliere seizoen meenemen.

 • Dames A-Poule: VC Sneek 3 pnt, Sudosa-Desto 2 pnt, Apollo 8 1 pnt en VC Zwolle 0 pnt.
 • Dames B-Poule: Sliedrecht Sport 5 pnt, VV Utrecht 4 pnt, SV Dynamo 3 pnt, Peelpush 2 pnt, Activia 1 pnt en Voltena 0 pnt.

Volgens Bartje van de voorspellingen worden Sliedrecht en VV Utrecht de nummers 1 en 2 van de B-poule en gaan zij in de tussenronde voor de halve finale spelen voor een ticket voor die halve finale. De nummers 1 en 2 van de A-Poule plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale.

Is Voltena eindelijk aan de winnende hand, worden ze weer teruggezet naar 0 pnt. De B-Poule hervat het seizoen op 16-02, de A-Poule op 24-02.

 • Heren A-Poule: Orion 3 pnt, Dynamo 2 pnt, VC Limax 1 pnt en Lycurgus 0 pnt.
 • Heren B-Poule: Sliedrecht 4 pnt, SSS 3 pnt, VoCASA 2 pnt, PDK 1 pnt en ZVH 0 pnt.

Ook hier is volgens Bartje wel duidelijk dat één ticket naar Sliedrecht gaat voor de tussen ronde en dat SSS en VoCASA het maar moeten uitvechten voor het andere ticket. Het seizoen krijgt een vervolg met de B-Poule op 17-02 en op 24-02 gaat ook de A-Poule weer spelen.

Trainersmutaties, of juist niet: VC Zwolle heeft trainer/ coach Pascal Veneman ook voor het volgende seizoen vastgelegd. Hij begint dan aan zijn tweede seizoen bij de ploeg uit de Hanzestad. Pascal Veneman: “Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij VC Zwolle. We werken continu hard met staf en speelsters om een hoger niveau te bereiken. Daarom ben ik blij dat ik ook volgend jaar onderdeel ben van dit team.”

Transfers: We noteerden twee opvallende transfers deze week. Kay van Dijk stapte van Lvi Praha (laatst bekende seizoen 2021/ 2022) over naar Lycurgus en Anneclaire ter Brugge verruilde Alba Blaj in Roemenië voor Changas de Naranjito in Puerto Rico. Dat is wel even wat anders, zeg!

Melissa Vargas, de MVP van de laatste VNL- competitie komt vanuit Tianjin in China weer terug naar Fenerbahce in Turkije, een gang die ze in eerdere jaren ook maakte. En we zagen voorbijkomen dat Noah Aerts de overstap maakt van VollinGo naar PDK Huizen.

De Eredivisie bij de mannen en de BeNe-League: Dat TTP volgend seizoen niet meer in de Eredivisie mannen uitkomt is inmiddels neergedaald in de volleybalwereld, met 9 teams en dus 16 wedstrijden in het reguliere seizoen 2024/ 2025 gaan ze dan verder.

Je zou bijna denken dat er ruimte vrijkomt voor de Belgisch Nederlandse competitie voor de topteams bij de mannen. Het was toch allemaal hartstikke positief zoals er door de Belgische Bond, de Nevobo en de clubs over gedacht werd.

De eerste onderzoeken gaven aan dat de BeNe-League zowel sportief als financieel kansen bood, dat was de reden om de plannen voor een internationale topcompetitie tussen beide landen door te zetten.

In december 2023 werden eigenlijk de bevindingen van de tweede fase van het onderzoek verwacht en zou het format verder uitgewerkt worden. We hebben tot heden nog niets gelezen over de status per heden, terwijl december alweer een eindje achter ons ligt. Een update zou welkom zijn.

De Europese toernooien: We hebben u deze week geïnformeerd over de afloop van de wedstrijden van de teams met Nederlandse inbreng. Maar er namen natuurlijk ook teams deel die geen NL-speelsters of spelers in hun team hadden. Daarom onderstaand een overzicht van de stand van zaken in Europa bij de Champions League, de CEV Cup en de Challenge Cup

Kwartfinales Champions League Dames

 • LKS Lodz vs. Vero Volley Milano
 • Scandicci vs. Eczacibasi
 • Fenerbahce vs. MTV Stuttgart
 • Conegliano vs. VakifBank

Halve finales CEV Cup Dames

 • Budowlani Lodz vs. NUC Viteos
 • Chieri ’76 vs. Paris St. Cloud

Finale Challenge Cup Dames

 • Nantes vs. Novara.

Totaal 14 teams die zich naar de eindfase van een Europees damestoernooi hebben gespeeld. Waarvan 5 uit Italië, 3 uit Turkije, 2 uit Frankrijk en Polen en 1 uit Duitsland en Zwitserland. Nederland is met 9 speelsters in de diverse teams vertegenwoordig.

Kwartfinales Champions League Mannen

 • Piacenza vs. Jastrzebski Wegiel
 • Ziraat Bankasi vs. Las Palmas
 • Civitanova vs. Halkbank
 • Trentino vs. BR Volleys

Halve finales CEV Cup Mannen

 • Arkas Izmir vs. SVG Lüneburg
 • Fenerbahce vs. Rzeszow

Finale Challenge Cup Mannen

 • Project Warszawa vs. Volley Monza.

Ook hier 14 teams die zich door het toernooi hebben geworsteld. Hiervan komen er 4 uit Italië en Turkije, 3 uit Polen, 2 uit Duitsland en 1 uit Spanje. Nederland is met 5 spelers vertegenwoordig.

Nationale wedstrijden: In Zuid Korea verloor Thijs ter Horst met Kepco van de Skywalkers. Met 3-2 na een 1-2 voorsprong. De 25-17 en 15-13 beslisten na die stand de wedstrijd. Ter Horst scoorde 25 keer. Kepco staat vierde.

Gijs Jorna speelde met Epicent Podollyany uit tegen koploper Prometey Dnipro. Het werd een 3-0 nederlaag (20, 23, 23) voor de ploeg van Jorna. Prometey is de ongeslagen koploper, Epicentr staat derde. Gijs Jorna scoorde 10 keer.

In de Bundesliga had Giesen van Michiel Ahyi de uitwedstrijd tegen Herrsching op het programma staan. Ze wonnen met 1-3 met setzeges van 23-25, 23-25 en 20-25. En een verloren set, de eerste van 25-16. Ahyi speelde 1 set en had een invalbeurt in de derde. Hij scoorde 4 keer. Giesen is na BR Volleys de tweede in de stand.

En in de USA was Omaha tegen Vegas de wedstrijd op de donderdag. Het werd een spannende vijfsetter, die door Vegas Thrill met 2-3 gewonnen werd, na de 1-2 in sets kon Omaha via 25-18 in de wedstrijd blijven, de 12-15 met als laatste punt de score van de Duitse Saskia Hippe, ze scoorde totaal 13 keer, gaf de winst aan de bezoekers.

Dat was het wel voor deze zaterdag. Goed (carnavals)weekend.

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto’s Jan van den Noort.