Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer), #18-2024

 

VoV, 24-02-2024. 5:08 uur. Veel stemmen zullen deze keer niet worden uitgebracht op de nummer één, in ieder geval beduidend minder dan voorheen het geval was. Met een beperkt programma is Uw Keuze natuurlijk ook beperkt en als uw favoriete team niet in actie komt kun je best een keer aan stemonthouding doen. En dus geen keuze maken. Dat kan, maar het is ook gewoon mogelijk uw keuze op een van de schaarse andere wedstrijden te laten vallen. Enfin, we houden vast aan ons principe, Uw Keuze staat op numero uno.

  • 02> A-Poule dames: Kiezen is gewoon moeilijk, net als je de keuze hebt bepaald slaat de twijfel weer toe, was VC Zwolle vs. VC Sneek wel de juiste of had het toch Apollo 8 vs. Sudosa-Desto moeten zijn. Of wellicht en van de wedstrijden uit de A-poule bij de mannen. De oplossing is onzes inziens heel simpel, gewoon deze week de A-Poule bij de dames op twee, volgende keer de A-Poule bij de heren. Voor Nederlandse begrippen zijn het alle vier topwedstrijden. Dus Apollo 8 vs. Sudosa-Desto en VC Zwolle vs. VC Sneek ex-aequo tweede deze week.
  • 03> A-poule Heren. Zie motivering hierboven. SV Dynamo vs. Lycurgus en Orion vs. VC Limax ex-aequo derde.
  • 04> SV Dynamo vs. Sliedrecht Sport. De Topper in de B-Poule. We hebben geen voorkeur, zijn wat de uitslag betreft onpartijdig, maar zouden een spannend duel met een Apeldoornse zege, sorry Sliedrecht, niet vervelend vinden. Alleen al om de spanning in de stand te verhogen. Daar is tenslotte de splitsing in A- en B-poule voor gemaakt. Om na een regulier seizoen (met een aantal uitblinkende teams) nog strijd te hebben om een ticket voor een halve finale tussen de top twee uit de B-Poule en de laatste twee uit de A-poule. Zet ‘m op!
  • 05> Apollo 8 Dames2 vs. VoCASA. Topdivisie A Dames. Een wedstrijd om te gaan zien. Ook voor VoV. Eens zien hoe Lotte van Hal, onze VoCASA correspondente en spelverdeelster bij dat team, het doet in dit voor de Top 5 rangschikking belangrijke duel. VoCASA staat nadrukkelijk te dringen voor een positieverbetering binnen de Top 5. Apollo 8 Dames2 is als nummer twee na Veracles op dit moment de best of the rest.
  • 06> Peelpush vs. Sliedrecht Sport H2. Topdivisie B Heren. Naar Meijel uit, altijd lastig. Tenminste voor veel team die in het verleden daar grote moeite hadden om met punten huiswaarts te keren. Of dat ook voor Sliedrecht Sport Heren 2 zal opgaan is nog maar de vraag? Ze zijn wel de koploper en Peelpush is de nummer vijf, maar in Sliedrecht ging de winst naar Peelpush. Was het een off-day tegen een top-day? De return zal het uitwijzen. Hopelijk.
  • 07> Olhaco vs. SV Dynamo Heren 2. Topdivisie A Heren. Lukt het Olhaco om de rode lantaarn aan het niet spelende Webton over te doen? Webton heeft een puntje meer, dan is wel te berekenen wat Olhaco moet scoren om van de laatste plaats verlost te zijn. Webton speelde dan wel een wedstrijd minder.

Dat waren ze wel. Het stopt bij zeven. Natuurlijk hadden we ook nu weer een uitstapje naar de Bundesliga kunnen maken (MTV Stuttgart vs. SC Dresden) waar ook veel NL-inbreng mag worden verwacht of naar Italië bij Novara vs. Vallefoglia (Buijs vs. Dijkema) maar dat doen we niet. We laten het bij zeven.

Trainers mutaties: VC Limax moet op zoek naar een nieuwe trainer/ coach. Guido Görtzen neemt na dit seizoen afscheid en gaat zijn trainerscarrière vervolgen bij het Belgische Maaseik.

Buitenlands volleybal. We vallen maar meteen met een foto van Anna Mebus het buitenlands volleybal binnen. Haar team Liiga Ploky speelde afgelopen woensdag tegen LP Viesti. Ze verloren met 0-3, maar de gasten kregen het beslist niet cadeau. Spelverdeelster Mebus was prima in vorm, maar kon niet voorkomen dat haar team met 22-25, 22-25 en 24-26 zonder setwinst bleef. Liiga Ploky staat voorlaatste (21-21), maar speelde wel twee wedstrijden minder dan één van de bovenburen met hetzelfde aantal punten.

In Zuid-Korea behaalde Thijs ter Horst met Kepco een belangrijke zege uit bij Ansan OK. Het werd er 0-3 via 21-25, 28-30 en 18-25. En met deze zege werd de vijfde speelronde van de teams afgesloten. Kepco staat derde, voor de verandering werd Thijs ter Horst eens een keer geen topscorer, maar wel de beste blokkeerder van zijn team.

In Hongarije speelde KNRC van Lavinia Maiorano uit tegen SBRA.  In de vijfsetter kwam de ploeg van Maiorano met 2-0 achter, maar via 29-31 hielden ze de nederlaag voor het eerst en met 19-25 voor de tweede keer buiten de deur, om vervolgens met 12-15 de zege op te eisen. Maiorano had invalbeurten, ze scoorde niet. Haar ploeg staat tweede (14-28), koploper is Vasas Obuda met 14-41.

In België speelde VDK Gent tegen Achel. Veel Nederlandse inbreng bij dat duel, dat met 3-0 door Gent gewonnen werd. Via 25-17, 25-18 en 26-24. Ricardo Hofman scoorde 15 keer voor Gent, Chris Ogink had 8 keer succes en spelverdeler Markus Held moest met een invalbeurt genoegen nemen bij de winnende ploeg. Bij Achel liet Dion Verweij 6 punten noteren. Gent staat laatste (16-17), Achel en Guibertin staan met 3 punten meer net boven hen.

En Gijs Jorna ging met Epicentr Podolani op bezoek bij Vinnytsiva. En nam daar een 0-3 zege mee. Via de setstanden 22-25, 9-25 en 19-25. Jorna scoorde 7 keer, waarvan 2 aces en 2 blokpunten. Zijn team staat derde en heeft 7 punten minder dan de nummers één en twee in de stand.

Europese toernooien: Deze week werd er weer volop in de Europese toernooien gespeeld, in de Champions League, de CEV Cup en de Challenge Cup, waar de teams respectievelijk tot de kwartfinales, halve finales en finales zijn aanbeland.  De teams met Nederlandse inbreng staan er na de heenwedstrijd als volgt voor:

Champions League Dames: Conegliano (Robin de Kruijf) heeft na de 1-3 zege in Istanbul thuis aan twee sets voldoende voor de halve finale, tegenstander VakifBank (Sarah van Aalen) zal met 0-3 of 1-3 moeten winnen om de Golden Set af te dwingen.

Volley Milano (Nika Daalderop) staat er net zo goed voor als Conegliano. Zij hebben thuis tegen Lodz ook aan twee sets voldoende voor de halve finale.

Bij Stuttgart van Britt Bongaerts, Jolien Knollema, Eline Timmerman en Vera Mulder en bij Eczacibasi, die thuis beide met 3-2 van respectievelijk Fenerbahce en Scandicci wonnen, ligt het anders. Iedere zege levert hen het ticket voor de halve finale op, verliezen in drie of vier sets betekent uitschakeling en een golden set spelen wordt noodzaak bij een 3-2 nederlaag.

Champions League Heren: Halkbank van Nimir Abdel-Aziz zal uit bij Civitanova met 0-3 of 1-3 moeten winnen om de Golden Set af te dwingen, Piacenza van Robbert Andringa heeft na de 3-2 thuiszege tegen Jastrzebski Wegiel aan ieder uitwinst voldoende om door te gaan. Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra hebben nog twee setwinsten nodig tegen Las Palmas om zich halvefinalist te mogen noemen.

CEV Cup-mannen. Fenerbahce van Dick Kooy verloor in Polen met 3-1 en zal in Turkije met 3-0 of 3-1 moeten winnen om de Golden Set te spelen en zo kans te houden op het finale ticket.

Challenge Cup dames: Novara (Anne Buijs) was in Italië met 3-0 te sterk voor Neptunes de Nantes (Marrit Jasper). De Italiaanse ploeg heeft bij de return aan twee sets voldoende om zich kampioen te mogen noemen, Marrit Jasper en Nantes moeten eerst een 3-0 of 3-1 zege behalen en dan ook nog de Golden Set winnen om zich de titel te kunnen toe eigenen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort, FB Liiga Ploky.