Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer), #19-2022

VoV, 21-01-2023. 6:00 uur. Goedemorgen dames en heren, lezers van de VoV weekend Top 10 (en meer). De ene week moet je het volleybalnieuws met een loep zoeken, zoals vorige week, de andere week komt het stereofonisch van alle kanten tegelijk op je af, zoals deze week. Met plotseling vaststaande feiten en ook met geruchten, die nog niet bevestigd werden. En daarom nog steeds in de ‘geruchtenfase’ zijn gebleven.

Die vaststaande feiten blijken soms minder vaststaand te zijn als ze lijken, helemaal als je beide kanten van een verhaal hebt beluisterd en dan ineens niet echt meer weet welke partij de volledige waarheid en niets dan de waarheid heeft gesproken. Of die waarheid een beetje naar zijn eigen voordeel heeft verdraaid of er een stukje van vergeten is. We hebben het dan uiteraard over ‘de zaak €sped.’ Vaak is iets toch achteraf niet meteen zoals het in het begin lijkt! En ligt het er maar net aan of ook goed geluisterd is.

Bij FAST was de persverklaring over het stoppen in d Eredivisie in ieder geval helder en duidelijk en ook tekstueel lang genoeg. FAST wordt dan het vijfde team dat het in één jaar op het hoogste Nederlandse niveau voor gezien houdt. Je zou zeggen, daar moet dan toch iets mis zijn met dat hoogste niveau. Op de een of andere manier is het blijkbaar moeilijk om je daar lang te handhaven. En het vertrek wordt dan niet vanwege slechte sportieve prestaties noodzaak, maar vanwege de euro’s.

We lazen ergens, we lezen veel, dat de hele competitie opzet anders zou moeten. Omdat er in de afgelopen 15 jaar geen enkele vooruitgang is geboekt wat dat betreft. Wat moet er dan anders, wat lazen we dan wel?

**Ten eerste is volleybal in Nederland een amateursport en de beleidsbepalers zouden dat ook zo moeten behandelen. We zijn een opleidingsland. Leiden op voor buitenlandse teams, waar onze speelsters hun volleybalkwaliteiten onder buitenlandse coaches en via buitenlandse topduels verder bekwamen en zo goed worden dat de nationale ploeg, de bond en de fan daar profijt van heeft.

**Verder is er te weinig geld op clubniveau beschikbaar. Als dat zo is moet je de uitgaven aanpassen, naar beneden bijstellen, of zorgen dat de inkomsten via sponsoring hoger worden. Maar als we op de tribunes bij Eredivisiewedstrijden zo’n 100 tot 150 toeschouwers, en heel vaak dezelfde, zien zitten kunnen we ons wel voorstellen dat sponsoren hun budget anders besteden. En via TV of Livestream uitzendingen wordt een sponsor nou ook niet bepaald in de watten gelegd. Daar krijgen andere landelijke spotjes vaak de sponsortijd. Dus in ieder geval snoeien in de kosten.

**Er zijn te weinig spelers en speelsters op topniveau en de clubs worden te zwaar belast met alle te spelen wedstrijden. Het is niet normaal hoeveel een topamateur er voor over moet hebben om dit seizoen in de Eredivisie uit te komen. Het lijkt ons dat er door alle wedstrijden nauwelijks getraind wordt, dat straks alle snipperuren op zijn en er een heel vaak absent staat bij te volgen colleges.

**Promotie moet met hard werken verdiend worden en niet met geld of gratis vergeven worden. Dat ingevoerde systeem van aantonen dat je de organisatie hebt om in de Eredivisie uit te komen en ook het budget (wat is dat waard als in korte tijd teams aangeven dat hen het aan financiële middelen ontbreekt) moet op de helling. Promoveren doe je op basis van prestaties en dan ga je proberen de organisatie en de financiële middelen in overeenstemming te brengen met het spelen op hoger niveau. Niet andersom!

En wat die geruchten betreft dan? Wat hoorden we in de wandelgangen? Wat deed er de rondte en hoeveel is er van waar? Wat lazen we zo links en rechts op volleybalmedia, wat hoorden we daarover en waarom volgde er nog steeds geen bevestiging? Omdat het nog niet definitief is en zich nog in de ‘geruchtenmodus’ bevindt?

We vernamen dat de Nevobo onderzoek doet naar de mogelijkheid om een “Super Topdivisie’ te vormen, de verbindende schakel tussen de Eredivisie en de Topdivisie. Alweer een nieuwe divisie, die dan ook waarschijnlijk duurder is dan de huidige Topdivisie. Meer teamgelden, meer reiskosten. Die Super Topdivisie zou dan moeten bestaan uit de bovenste vijf/ zes teams van de huidige A en B divisie. De niet voor promotie naar de Super Topdivisie in aanmerking komende teams blijven dan de Topdivisie vormen.

En hoe zit dat nou met de bondscoach van het Nederlandse damesteam? Ineens meldde ‘de hele wereld’ dat de Nevobo een nieuwe bondscoach had benoemd, waarschijnlijk naar aanleiding van een Italiaanse veronderstelling dat Felix Koslowski van Schwerin Olanda zou gaan trainen en coachen. In een mum van tijd was het overal te lezen, echter niet bij de Nevobo en niet op VoV. Wij wachten dan liever even de bevestiging van de bond af, dan is het ook 100% zeker. Wat is een primeur waard als het een fake-primeur blijkt te zijn!

Maar die bevestiging kwam deze week maar niet. Er was genoeg ander nieuws van de bond, bijvoorbeeld over het EK beachvolleybal, dat in 2024 in Nederland wordt georganiseerd, over het stoppen van Eurosped, over het verlengen van het contract met Roberto Piazza, over het vertrek van Saskia van Hintum bij BTN vanwege een fundamenteel verschil van inzicht over talentontwikkeling binnen het Nederlandse volleybal, maar niet over de aanstelling van Koslowski.

We hoorden in de wandelgangen, daar wordt heel wat afgepraat en geluisterd in die wandelgangen, dat het nog niet zeker zou zijn dat Koslowski zou komen. Er was nog een tweede kandidaat. Ook een trainer die in Duitsland werkzaam is. En de staf was voor wat betreft de assistent- trainers nog niet rond. Wil Vera Koenen niet vroegen we ons af?

We hebben voor de zekerheid vanmorgen nog even op de Nevobo site gekeken, maar daar stond nog steeds geen melding, ook SSC Schwerin, waar Koslowski hoofdcoach is, meldt niets van een verbintenis tussen de Nevobo en hun hoofdcoach. We wachten af, vroeg of laat komt er duidelijkheid. Een kennis zegt altijd “ ’t löp zoals ’t löp en ‘t is zoals ’t is”  en daar kunnen we hem geen ongelijk in geven. Daar is geen speld tussen te krijgen.

We blijven in Nederland grote toernooien organiseren! Zoals het EK Beachvolleybal in 2024, dat wordt gespeeld van 12 t/m 18 augustus 2024, vlak na de Olympische Spelen van Parijs. Het EK Beach zal plaatsvinden in verschillende steden. Die over iets meer dan een jaar worden bekendgemaakt. Geduld is een schone zaak!

Nederland was de laatste jaren het podium voor het WK Beachvolleybal 2015, het EK Volleybal Vrouwen 2015, het WK Zitvolleybal 2018, het EK Beachvolleybal 2018, het EK Volleybal Mannen 2019 en natuurlijk het recente WK Volleybal Vrouwen 2022. Daar wordt het EK Beachvolleybal 2024, dat voor de vierde keer in de historie naar Nederland komt, dus nu aan toegevoegd. Dit jaar vindt het EK plaats in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Tijd voor volleybal in het buitenland: Stuttgart vs. Wiesbaden werd gisteravond een 3-1 zege voor Stuttgart. De derde set ging met 31-33 naar Wiesbaden, in de andere drie kregen de gasten 18 (2x) en 14 punten mee.  Annick Meijers had een invalbeurt en Lena Grosse Scharmann werd MVP bij Wiesbaden. Zij scoorde 17 keer. Bij Stuttgart werd Krystal Rivers MVP, zij maakte 25 punten. Eline Timmerman kreeg er 6 op naam en Britt Bongaerts 4. Stuttgart blijft koploper.

Viesti vs. Nurmon Jymy in Finland werd 3-1. Dagmar Boom stond niet op het matchreport. Paris vs. Tours leverde een 1-3 zege op voor de koploper in Frankrijk, dat met 4 om 17 blokpunten, waarvan er 6 door Michael Parkinson gescoord werden, het verschil maakte. Parkinson scoorde totaal 9 keer.

Bij Bielsko Biala vs. Olsztyn in Polen had Robbert Andringa in de vierde set een invalbeurt, waarin hij 7 keer scoorde. Zijn ploeg Olsztyn won met 1-3. Spor Toto vs. Halkbank leverde de bezoekers een 1-3 zege op, Nimir Abdel-Aziz maakte 23 punten voor Halkbank. In Zuid-Korea verloor Kepco met 2-3 van Kal Jumbo. Twee keer konden ze een achterstand wegwerken, maar in de vijfde set trokken ze met 16-18 net aan het kortste eind. Thijs ter Horst scoorde voor 1.000 toeschouwers 26 keer.

De Top 10 dan maar. In deze uitgave zijn de Topdivisies hofleverancier voor de Top 10. Met een aantal topduels bij de dames en heren maar vooral met veel derby’s, die voor de verliezende partijen uit de heenwedstrijd revanche moeten opleveren. Onze keuze is dit keer gevallen op:

01> Alterno vs. Krekkers. Topdivisie A Dames. De thuisploeg is koploper en staat met een wedstrijd meer drie punten voor op Krekkers. In Maria Parochie werd het vroeg in het seizoen 3-1 voor Krekkers, waarbij na een spannende eerste set (25-23) de buit met ruime setzeges binnengehaald werd (14-25, 25-18, 25-12). Alterno speelde donderdagavond nog voor de beker in Amsterdam (1-3 winst bij US), voor Krekkers wordt het de eerste wedstrijd van 2023. Kan een mooie volleybalavond worden in de Alterno hal.

02> Sudosa-Desto vs. DIO Bedum. Topdivisie A Heren. De topper in de Topdivisie A mannen. Beide teams hebben 28 punten en staan op een gedeelde tweede plaats, drie punten achter koploper Keistad. Dat wordt verlaat vuurwerk in Assen!

03> US vs. Armixtos. Topdivisie B Dames. De Amsterdamse derby die in de heenwedstrijd door US werd gewonnen. Armixtos is uit op revanche en om de beste van Amsterdam te worden. In ieder geval voor deze zaterdag. Zal best een denderende volleybalavond worden, waar de vonken vanaf zullen vliegen.

04> Veracles vs. Donitas. Topdivisie A dames. Beide teams staan alweer tegenover elkaar. Donderdag trok Veracles in de achtste finale van het bekertoernooi aan het langste eind (3-2), maar nu het om competitiepunten gaat zouden de kaarten ook zo maar anders kunnen liggen, al moeten we wel zeggen dat Veracles ook de heenwedstrijd al won. Met 0-3 (23, 22, 22). Je zou kunnen zeggen dat Donitas er sindsdien op vooruit is gegaan gezien de laatste uitslag. Het was heet in de Groene Hel en dat wordt het opnieuw!

05> Apollo 8 D2 vs. Set-Up ‘65. Topdivisie A Dames. In het begin van het seizoen leed Set-Up ’65 een aantal derby nederlagen, nu is de tijd aangebroken om dat recht te zetten. Van de eerste vijf aanstaande wedstrijden zijn er vier een Twentse derby, meer dan genoeg mogelijkheden om te laten zien dat er met de huidige positie (derde) op de ranglijst niets mis is. Apollo 8 D2 staat één puntje achter Set-Up ’65.

06> Activia vs. VollinGo. Topdivisie Dames B. Vooruitlopend op hetgeen nog komen gaat zouden we kunnen zeggen dat VollinGo het zaterdag opneemt tegen een Eredivisieploeg in spé. Immers de kans bestaat dat Activia de plaats van FAST in de Eredivisie inneemt. En daar misschien ook wel het meeste recht op heeft gezien hun sportieve prestaties. Zij zijn namelijk koploper met een boulevardlengte voorsprong.

07> VC Zwolle vs. VV Utrecht. De thuisploeg krijgt de kans om in de competitie revanche te nemen voor de in de beker deze week geleden nederlaag.

08> Mag u zelf invullen. Vul er uw favoriete club/ team in. Niemand die u om uw keuze met een scheef oog zal aankijken. Het is en blijft uw eigen keuze, ook als is het een juniorenteam!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.