Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer), #21-2022

VoV, 04-02-2023. 4:32 uur. Goedemorgen dames en heren, lezers van de VoV weekend Top 10 (en meer). Wees welkom bij de 21ste uitgave.

Weet u waar we ontzettend blij van worden als het over volleybal gaat? Nee natuurlijk weet u dat niet! Hoe zou u dat ook moeten weten. We vertellen het u. Ontzettend blij worden we ervan als anderen, derden, dus niet wijzelf of landgenoten zeggen dat we goed zijn. Onbevooroordeeld de loftrompet blazen over onze prestaties als team, als duo (dat is uiteraard ook een team), en over individuele speelsters of spelers. Dan kijken, luisteren en lezen we met heel veel plezier, ook al worden de namen dan helemaal niet goed uitgesproken of niet goed geschreven. Dat is dan maar een kleine nadelige bijkomstigheid.

Zo werden we ontzettend blij van het commentaar bij het duel tussen het NL-duo Stam/ Schoon vs. Borger/ Ittlinger in de poulefase van het Elite 16 toernooi in Doha. De Engelse commentator van Volleybal.tv had werkelijk de ene lofuiting na de andere voor Katja Stam en Raïsa Schoon, maar ook voor hun tegenstanders. Maar goed dat ze dat tijdens de wedstrijd zelf niet hoorden, je zou zomaar naast de schoenen gaan lopen, al is dat natuurlijk bij een beachvolleybalpartij wel een hele moeilijke opgave.

De ene ‘Oh my goodness’ en ‘Fantastic’ volgde de andere in snel tempo op. Zowel bij aanvallende, de tot op de millimeter nauwkeurige ‘Rainbow Shots’, als ook bij de verdedigende acties van Raïsa Schoon waarbij ze ‘All Over The Field’ aanwezig was. Samen met de ‘linker’ van Katja Stam en haar blocks met beide handen werden deze acties zo ongeveer tot het eerste en tweede wereldwonder in beachvolleybal verklaard. Ook de omlooptruc van Raïsa was ‘Amazingly Smart’. Mooi dat mensen met verstand van zaken dat van onze landgenotes zeggen.

Weet u waar we een beetje minder vrolijk van worden. Van het feit dat in januari steeds de facturen voor het in de lucht houden van de website Vizier op Volleybal binnenkomen. En we er ons op betrappen dat we nalatig zijn geweest en we weer vergeten zijn om een beroep op de lezers te doen voor de jaarbijdrage van 12,00 euro.

Dat mag meer zijn, maar als iedere lezer 12,00 euro per jaar betaalt ofwel 1 euro per maand hebben wij de kosten wel gedekt. Wees nou eerlijk, wat is 1 euro per maand, nog minder dan een halve kop koffie voor al dat volleybalnieuws uit binnen en buitenland.

Voor degenen die nu hun telefoon met bankapp pakken: Rek.nr. NL 47 RABO 0108 3290 03 t.n.v. Bureau Arghent o.v.v. VoV. Alvast bedankt.

De Nevobo heeft 20 licentie aanvragen voor het Eredivisieseizoen 2023-2024 in behandeling genomen. Voor zowel de dames als de heren 10. De status ‘in behandeling’ hebben bij de dames: Sliedrecht Sport, SV Dynamo, Voltena, VV Utrecht, Apollo 8, VC Sneek, Sudosa-Desto, VC Zwolle, Peelpush en FAST.

En bij de heren Sliedrecht Sport, Orion, SV Dynamo, Lycurgus, VoCASA, SSS, ZVH, VC LIMAX, PDK Huizen en Talentteam Papendal

De boordeling van de licentieaanvragen door expertpanel vindt plaats tussen 1 februari en 1 april. Uiterlijk 15 april volgt het besluit en de terugkoppeling licentieverstrekking vanuit Nevobo aan aanvragers.

Drie teams dienden geen nieuwe aanvraag in. Eurosped bij de dames en VCN en Taurus bij de heren.

Trainerscarrousel draait volop: Zo eind januari, begin februari als de contracten ten einde lopen beginnen trainers en clubs zich af te vragen of ze wel de juiste man/ vrouw voor de eerste of tweede selectie hebben staan c.q. of ze wel bij de juiste club zitten. En dan komt de carrousel langzaam op gang.

Nationale teams: Bij de nationale mannenploeg is Roberto Piazza vastgelegd tot 2024, hetzelfde geldt voor de trainers/ coach functie bij het NL-damesteam voor Felix Koslowski. Bij de zitvolleyballers is afscheid genomen van Ger van Heugten en voor wat de nationale beachduo’s betreft is talentcoach Saskia van Hintum gestopt bij de bond. Casper Groenhuizen vervangt haar voorlopig.

Eredivisie: Ali Moghadassian stopt bij Utrecht, Harry van den Brink en VC Sneek gaan uit elkaar en Jeffrey Scharbaai is noodgedwongen gestopt bij Eurosped. Ook het trainersduo Jacek Ziemba en Josha Kailola van FAST overkwam hetzelfde. Bij de mannen stopt Erik Gras bij VoCASA.

Topdivisie: Johan Booyink heeft verlengd bij DeVoKo, Damir Colo keert na een jaartje bij Dynamo Tubbergen terug naar Set-Up ’65, waar Marcel Veneklaas vertrekt. Patrick te Vaarwerk stopt bij Rivo, Wilfried Groothuis bij Alterno. Beiden nemen een sabbatical. Henk Goor is de nieuwe trainer/ coach van de Orion-dames.

1ste Divisie: Michael Schoppmann verlengt bij Tornado. Gerjan Heerkes neemt afscheid van Wevo ’70.

2de Divisie: De mannen van Side-Out Heren1 zoeken nog een nieuwe trainer/ coach.  De dames van Olhaco zagen Tjarko Muis vertrekken.

Kent u nog meerdere mutatis bij het vaderlandse trainersgilde, laat het ons weten, dan updaten we de stand van zaken binnenkort nog een keer. Dan weten de zoekende clubs wie er vrij zijn en de zoekende trainers welke club nog zonder zit. En tevens wie er niet benaderd hoeven te worden omdat ze reeds vastgelegd zijn.

Dagmar Boom heel lang uitgeschakeld.

We zagen dat Dagmar Boom een aantal keren ontbrak op het matchreport bij Viesti uit Finland en deden bij haar navraag naar de redenen.

Zij berichtte ons: “Ik ben helaas ernstig geblesseerd. Heb mijn kruisband afgescheurd, mijn meniscus gescheurd en die is dubbelgevouwen en ik heb een botbreuk opgelopen. Dus dat is al met al niet fraai. Dat gebeurde in de verre uitwedstrijd tegen Jymy, kun je wel nagaan dat de terugreis van ca.  5 uur beslist geen pretje was.

Ik ben afgelopen woensdag geopereerd en die operatie is heel goed gegaan. Alles ziet er volgens de specialisten goed uit en ik kan dus nu weer langzaamaan aan herstel gaan denken. Maar ik zal nog wel 8 tot 10 maanden uit de roulatie zijn.”

Uiteraard wensen we haar een voorspoedig herstel toe, met uw goedvinden ook namens de VoV lezers.

NawaRo Straubing heeft zich wegens financiële problemen per direct (31-01) teruggetrokken uit de Duitse Bundesliga. Mede om de speelsters in de gelegenheid te stellen nog een nieuwe club te vinden gedurende de nog lopende transferperiode werd deze maatregel door de club genomen. Alle resultaten door Straubing behaalt werden geschrapt en er werd een nieuwe stand opgemaakt. Straubing doet er alles aan om volgend seizoen weer een licentie voor de Bundesliga aan te vragen en te verkrijgen. NawaRo Straubing lijkt daarmee wel een beetje de Duitse variant van het Nederlandse Eurosped.

In de nieuwe stand aan kop is:  SC Potsdam  (13-35), MTV Stuttgart (12-33) en SC Schwerin (13-33).

Tijd voor wedstrijden van deze week uit het buitenland.

In België leverde de doordeweekse competitieronde een 3-2 zege op voor Roeselare (vs. Menen), won Leuven met 2-3 bij VDK Gent en behaalde Maaseik een 0-3 zege bij Aalst, waar Robin Overbeeke 16 punten voor de verliezers liet noteren. Jente de Vries en Chris Ogink scoorden beide 12 keer bij het verliezende Gent en Michiel Ahyi had bij Roeselare een serveer-invalbeurt.

In Frankrijk ontving de ploeg van Nicole Oude Luttikhuis Chamalières en zag hun tegenstander met de volle buit vertrekken na de 0-3 (20, 20, 20) nederlaag. Nicole Oude Luttikhuis scoorde 4 keer.

De mannen in Frankrijk speelden deze week bekerwedstrijden. Chaumont van Fabian Plak werd middels een 2-3 nederlaag tegen St. Nazaire uitgeschakeld. Ook voor Cambrai van Maikel van Zeist, dat met 3-0 van Nice verloor, zit het bekertoernooi erop. Alleen Michael Parkinson bekert met Tours verder, zij wonnen met 3-2 van Tourcoing en staan in de kwartfinale tegenover Montpellier.

In Tsjechië won Budejovice (Stijn van Schie) de bekerwedstrijd in de kwartfinale van Kladno (Gijs van Solkema). Met 3-0 (22, 16, 23). Zij bekeren verder tegen Beskydy.

In Griekenland verloor Anna Mebus met Lamias in het bekertoernooi met 1-3 van Markopoulo. Met 25-15 en 14-25 waren beide teams een keer veel sterker. De 30-32 was nipt voor de gasten, die daarna in de vierde set met 20-25 de trekker overhaalden.   

In Zuid-Korea zorgde de Kepco van Thijs ter Horst voor een daverende verassing door koploper KAL Jumbo’s in eigen huis met 1-3 te verslaan. Daar leek het na 25-13 in de eerste set helemaal niet op, maar de 22-25, 23-25 en 18-25 bezorgden Kepco daarna de winst. Thijs ter Horst scoorde 20 keer.

In Roemenië won Dinamo Bucuresti de doordeweekse competitiewedstrijd met 3-1 van CSM Constanta. Ewoud Gommans begon in de eerste set in de basis maar speelde daarna in de tweede set alleen nog via een invalbeurt, Hij scoorde 1 keer.

Vanuit Turkije komt de uitslag van de wedstrijd Galatasaray vs. Ziraat Bankasi. Dat werd 2-3 via 29-31 (!!!) in de vijfde set. Daarvoor waren 23-25 (1ste set) en 26-24 (3de set) ook al spannend. Wouter ter maat scoorde 29 keer, Bennie Tuinstra maakte er 9, hij werd in de derde set vervangen door Osmany Juantorena, die 11 keer scoorde.

We keken ook meteen maar even wat UKF Nitra, de nieuwe club van Lavinia Maiorano in Slowakije, had gedaan. Ze speelden tegen Brusno en wonnen met 1-3 via 25-19, 21-25, 20-25 en 23-25.

In Duitsland is het reguliere seizoen bij de mannen afgelopen en speelde Herrsching van Stijn van Tilburg gisteravond in de B-poule, voor de plaatsen 5 t/m 8, tegen Unterhaching. Ze wonnen met 3-1. Steijn van Tilburg scoorde 15 keer.

De Top 10 dan maar. In deze uitgave hebben we voor het eerst na lange tijd weer een echte Top 10, daarvoor hadden we het buitenland wel nodig.

01> Orion vs. SSS. Eredivisie Heren. Nummer vijf tegen nummer twee. Vier punten verschil. Het gaat nu om de verdeling van de bonuspunten, de startpremie in de Kampioenspoule.

02> VC Zwolle vs. Voltena. Eredivisie dames. Belangrijk voor beide teams. Inzet is het bereiken van de Kampioenspoule, die voor allebei nog haalbaar is.

03> Volley Tilburg vs. VIVES. Topdivisie B Heren. Tweede test voor de thuisploeg, koploper in de Topdivisie, in de aanloop naar de topduels tegen Sliedrecht Sport Heren 2. Voor VIVES ligt er de uitdaging om de thuisploeg de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen.

04> Set-Up ’65 vs. DeVoKo. Topdivisie A Dames. Siepels tegen Köttelpeern. Gemeentelijke burenruzie tussen de stadsen uit Ootmarsum en de doarpers uit Denekamp. Het werd in de heenwedstrijd 3-1 voor de doarpers.

05> Sliedrecht D2 vs. Ledub. Topdivisie B Dames. Topduel uit het linker rijtje. Nummer twee gaat op bezoek bij nummer vier. Vijf punten verschil.

06> Apollo 8 D2 vs. Krekkers. Topdivisie A Dames. Topduel uit het linker rijtje. Nummer twee gaat op bezoek bij nummer drie. Één puntje verschil.

07> Orion Heren 2 vs. Keistad. Topdivisie A Heren. Is Orion H2 tot een stunt in staat en kan het koploper Keistad zonder de volle buit naar Amersfoort terugsturen?

08> Activia vs. US D1. Topdivisie B dames. Topduel uit het linker rijtje. Nummer vijf gaat op bezoek bij de koploper, die deze week een bekernederlaag leed. Weliswaar tegen de koploper van de Eredivisie, maar verliezen is nooit fijn. US krijgt het lastig, zeker weten!

09a> Duitsland: Schwerin vs. De Duitse confrontatie is een topper en daarna is door de thuisploeg lang naar uitgezien. Onlangs de zware uitwedstrijd bij Scandicci (3-2 verlies) heeft de ploeg er wel vertrouwen in. Datzelfde geldt voor Stuttgart dat in de CL Lodz met 3-2 versloeg. Met Indy Baijens, Elles Dambrink, Britt Bongaerts en Eline Timmerman is Nederland sterk vertegenwoordigd bij deze Bundesliga topper. En uiteraard met de Oranje bondscoach aan de lijn.

09b> Roemenië: Steaua Bucuresti vs. Dinamo Bucuresti. Een stadsderby om van te likkebaarden. Met 41 punten uit 15 wedstrijden staan beide ploegen boven aan. Ewoud Gommans speelt bij Dinamo.

10> Mag u zelf invullen. Vul er uw favoriete club/ team in. Niemand die u uw keuze kwalijk zal nemen, mag ook een buitenlands duel zijn. Wel een volleybalteam kiezen, geen andere sporten s.v.p.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.