Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #24-2021

VoV, 12-03-2022. 4:25 uur.  Zo het is duidelijk waarom de Nevobo heeft gekozen voor driemaal ‘geen’ aangaande promotie, degradatie en kampioenschap. Althans het wordt een stuk duidelijker na het lezen van het artikel “Vragen en Antwoorden restant seizoen 2021-2022”, waarin de meest gestelde vragen een antwoord krijgen, die we u onderstaand niet willen onthouden.

Waarom is de Nevobo tot dit besluit gekomen?  In de afgelopen weken werd steeds duidelijker dat er sprake was van scheefgroei in de competitie. Daar was natuurlijk al deels sprake van op het moment dat duidelijk werd dat de competitie niet volledig uitgespeeld kon worden. Dat beeld werd alleen groter doordat teams verschillend omgingen met de situatie die is ontstaan als gevolg van corona.

Zo zijn er teams die alles willen spelen om degradatie te voorkomen, zijn er teams die noodgedwongen gebruik moeten maken van spelers buiten het team, met als mogelijk gevolg een vergrote kans op degradatie, en zijn er teams die op basis van quotiënt op promoveren stonden en daardoor de mogelijkheid hadden om strategisch te kiezen welke wedstrijden wel of niet gespeeld konden worden. Om verschillende redenen werd het dus steeds lastiger om tot een min of meer eerlijke en evenwichtige uitkomst van de competitie te komen.

Daarnaast werd de operationele belasting voor verenigingen steeds groter. Wedstrijdsecretarissen van verenigingen maakten overuren om de wedstrijden ingepland te krijgen, om er vervolgens een dag voor de wedstrijd achter te komen dat er alsnog wedstrijden uitvielen.

Naast corona, was ook zaalbeschikbaarheid en beschikbaarheid van de teams op inhaalmomenten een beperkende factor om wedstrijden in te halen. In sommige gevallen was de oplossing om doordeweeks op trainingsavonden wedstrijden in te halen, wat dan ook weer deels ten koste gaat van trainingen van andere teams.

Waarom is dit niet eerder besloten, bijvoorbeeld in januari?  We kregen in de loop van januari en februari meer vragen binnen om de competitie te beëindigen en werden de negatieve effecten en scheefgroei steeds meer zichtbaar. Daarnaast hebben de versoepelingen van de invalbepalingen niet het gewenste effect gehad.

Waarom niet alsnog promoveren en degraderen op basis van quotiënt? We willen voorkomen dat teams degraderen als gevolg van de huidige situatie die is ontstaan, terwijl zij qua prestaties wel nu op het niveau spelen waar ze thuishoren.

Waarom wel beker en geen competitie? De hoeveelheid bekerwedstrijden is minimaal in vergelijking met de competitiewedstrijden. Bovendien is er in de beker geen sprake van scheefgroei, zoals bij de competitie nu wel het geval is.

Wie maken onderdeel uit van de besluitvorming? De leden van de Bondsraad is om input gevraagd. Op basis van deze input heeft het directieteam een voorstel geformuleerd en voorgelegd aan het Bondsbestuur. Het Bondsbestuur heeft vervolgens in samenspraak met de directie het besluit genomen.

Waarom wordt er wel een enquête uitgezet voor het verlengen van het seizoen en niet voor deze beslissing? Om de competitie te kunnen verlengen zijn we ook afhankelijk van de beschikbaarheid van zalen en de medewerking van verenigingen en vrijwilligers. Om die reden is ook geïnventariseerd onder de verenigingen wat de mogelijkheden zijn.

Kan dit besluit nog worden teruggedraaid? Het besluit is door het bestuur genomen. Dit zal niet teruggedraaid worden.

Tot wanneer duurt de competitie dit seizoen?  Zoals eerder is gecommuniceerd kan er doorgespeeld worden tot en met 21 mei. We willen daarmee ruimte bieden om in ieder geval zo veel als mogelijk wedstrijden te spelen. Het is niet verplicht om na 1 mei te spelen. Dat spreken teams met elkaar af. (Bron Nevobo)

Geen strijd om de amateurtitel van Nederland: Via Bob Dixon, coördinator Nationale Competitie & Nationale Jeugdkampioenschappen vernamen we dat er aan het eind van het seizoen geen strijd om het amateurkampioenschap van Nederland gespeeld zal worden. Oorspronkelijk stond die titelstrijd op het programma voor de als nummers één geëindigde teams in de Topdivisie A en B bij de dames en heren. Ook die duels zijn dus vervallen. Ook in de Topdivisie is er dus geen eer meer te behalen en gaat het seizoen een beetje als een nachtkaars uit.

Aangezien deze omstandigheid en het feit dat er ook in de divisies onder de Topdivisie niet meer om het behalen van een prijs of het voorkomen van een teleurstelling wordt gespeeld, zullen er ingaande volgende week geen voorbeschouwingen meer op Vizier op Volleybal te lezen zijn van deze divisies. Vooruitblikken op wedstrijden waar niets op het spel staat heeft o.i. geen enkele zin. We zouden de afloop van het seizoen met een aantal ‘What if’ stellingen naar een spannend slot kunnen schrijven, maar daar zit onzes inziens niemand op te wachten. Het is zoals het is en in zoals het is komt geen verandering meer.

Net als na uitschakeling in het bekertoernooi altijd wordt gezegd dat de ploeg zich nu volledig kan richten op de competitie, zouden we kunnen zeggen dat we ons nu volledig op de Eredivisies en het buitenlands volleybal kunnen richten.

De eerste voorbereidingsperiode op het nieuwe seizoen zal een lange zijn. Tot 1 mei of wellicht voor een aantal teams tot eind mei, eerst dit seizoen met vriendschappelijke competitiewedstrijden afmaken. Dan een paar weken pauze, vervolgens in de nieuwe samenstelling naar de vakantieperiode en de beach wedstrijden en daarna op naar het seizoen 2022-2023.

Noteer alvast in uw agenda: Bekerfinales op 18 april (Tweede Paasdag) in Ede. De finales van het nationale bekertoernooi worden dit jaar gespeeld op maandag 18 april (Tweede Paasdag) in de Van der Knaaphal in Ede. De mannenfinale begint om 13.00 uur en gaat tussen Orion en Lycurgus. De vrouwenfinale begint om 16.00 uur en gaat tussen Sliedrecht Sport en VV Utrecht.

U17 meiden gaan voor EK-ticket:  Van vrijdag 22 april t/m zondag 24 april wordt op Papendal een kwalificatietoernooi voor het EK Meisjes U17 georganiseerd door de Nevobo. Naast de Oranje U17 doen daar verder aan mee Griekenland, Portugal en Georgië. Jeugd oranje werd in januari in België tweede bij het eerste EKK, dat leverde een ticket voor het EKK2 op. Gezien de resultaten op EKK1 van de teams lijkt Griekenland lichtelijk favoriet.

Voor het EK in Tsjechië (16 t/m 24 juli 2022) hebben zich al geplaatst gastland Tsjechië, Servië, Slovenië, Finland, Italië en Polen, dat de plaats van Rusland inneemt. Er zijn nog zes tickets te verdienen. EKK2 bestaat uit vier toernooien, waarvan de vier winnaars alsmede de twee beste nummers twee van de poules het ticket krijgen.

Volleybal en de oorlogWe vroegen ons nog af, welk land gaat Rusland vervangen bij de aanstaande grote internationale toernooien. Inmiddels is duidelijke dat Tunesië de plaats van de Russische mannen inneemt bij de Volleybal Nations League en Oekraïne Rusland vervangt bij het WK 2022 mannen. Zou dat laatste toeval zijn?

Het woord ‘uitgesteld’ werd tot nu ingevuld op acht plaatsen van de uitslag bij:

 • Eredivisie Dames (0): geen, toegevoegd aan het programma Regio Zwolle Volleybal vs. Team 22 (13:00 uur, zondag)
 • Eredivisie Heren (0): geen.
 • Topdivisies Dames (1): Donitas vs. WVC Volley. Toegevoegd Alterno vs. Veracles.
 • Topdivisies Heren (3): Madjoe vs. E.V.V., Olhaco vs. Dynamo H2 en Inter Rijswijk vs. VCV. Toegevoegd Volley Tilburg vs. Zaanstad.
 • Eerste Divisie dames (2): Rosstars vs. SV Dynamo Dames 2. Stravoc vs. Volley Meerkerk.
 • Eerste Divisie Heren (2): Avior vs. DIO en EMD-Tooling vs. VC Limac Heren 2.
 • Totaal uitgesteld dus 8 wedstrijden in Eredivisies t/m Eerste Divisie, vorige week waren dat er 14.

Net als bij mijzelf overheerste ook bij enkele van onze lezers het gevoel dat corona is gebruikt en misbruikt om wedstrijden uit te stellen en af te zeggen. Ondanks een zeer sterke stijging van het aantal positieve tests de laatste weken lijkt het gevaar voor besmettingen bij volleybalsters en volleyballers een stuk minder te zijn geworden. Afgaande op het aantal uitgestelde wedstrijden na bekend worden van de ‘geen, geen, geen’ regeling.

Trainers mutaties: Henk Gootjes vertrekt aan het eind van het seizoen bij de mannen van Topdivisionist Sudosa-Desto uit Assen. Jan van Uitert neemt na vijf jaar afscheid bij Salvora in Raalte.

Buitenlands nieuws. De Champions League bij de mannen heeft twee teams die een bye hebben gekregen in de kwartfinales. Perugia en ZAKSA zijn door zonder te spelen omdat Zenit St. Petersburg en Dynamo Moskou van verdere deelname zijn uitgesloten. Verder hebben Trentino (3-0 vs. BR Volleys) en Jastrebski Wegiel de beste papieren om zich bij de laatste vier te plaatsen.   

Bij de dames staat Conegliano met één been in de finale na de 0-3 winst bij Monza.  Bij de laatste acht in dit toernooi plaatsten zich drie Russische teams. Kazan en Moskou, die tegen elkaar zouden spelen moest de tegenstander van Conegliano leveren, en Kaliningrad, dat zonder te spelen van Fenerbahce verloor. In de halve finale speelt Fenerbahce tegen de winnaar van Rzeszow vs. VakifBank. Rzeszow won de thuiswedstrijd met 3-2.

Wedstrijden van gisteravond in Europa: In de Belgische play-offs voor plaatsing in de Challenge-4 of Champions-4, best off three wedstrijden, speelde VDK Gent gisteravond tegen Maaseik en verloor thuis met 2-3. Dit ondanks de 23 punten van Jente de Vries en de 7 treffers van Chris Ogink. De return is op 16-03.

In de Bundesliga stond het Nieder-Bayern derby tussen Vilsbiburg en NawaRo Straubing op het programma. De Rote Raben wonnen met 3-0. NawaRo kreeg per set 22, 13 en 16 punten mee. Puck Hoogers scoorde 11 keer voor de gasten, Anna Mebus had een invalbeurt op spelverdeling.

In La Douce France speelde Saint Raphaël tegen France Avenir 2024, de talentenploeg die klaargestoomd wordt voor de Olympische Spelen in Parijs. De ploeg van Lynn Blenckers, die geen speeltijd kreeg, won met 3-0 via 25-23, 25-9 en 25-21. Ze staan nu zevende.

In Polen nam Belchatow van Dick Kooy het op tegen Suwalki, de voorlaatste in de stand, en won met 3-0. (17, 22, 19). Kooy scoorde 9 keer, zijn team bezet de derde plaats in de stand.

De Top 10 dan maar, die gereduceerd is tot een Top 5, en alleen bestaat uit wedstrijden uit de Eredivisies omdat het daar nog ergens om gaat. Onze keuze, zie voor toelichting de voorbeschouwing, is gevallen op:

 • 01> Eredivisie Heren: Sliedrecht vs. SSS Barneveld, de strijd om plaats vier.
 • 02> Eredivisie Dames: Peelpush vs. SV Dynamo. Nr. 8 vs. nr. 9
 • 03> Eredivisie Dames: VV Utrecht vs. Team 22. Kan Utrecht weer verrassen?
 • 04> Eredivisie Dames: Eurosped vs. Set-Up ’65. De Twentse Derby.
 • 05> Eredivisie Dames: VC Sneek vs. VCN. Nr. 4 vs. nr. 7.

Goed weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.