Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer), #26-2022

VoV, 11-03-2023. 5:35 uur. Goedemorgen dames en heren, lezers van de VoV weekend Top 10 (en meer). Wees welkom. Fijn dat u ervoor hebt gekozen om vanmorgen opnieuw de VoV weekend Top 10 te lezen. Alweer de nummer 26 van dit seizoen. Een half jaar in weken hebben we erop zitten.

Speelster allerlei: Het is alweer meer dan een maand geleden dat Dagmar Boom, die de ballen tegen de vloeren van Finse sporthallen sloeg, aan een ernstige knieblessure werd geopereerd. En dan willen u en wij natuurlijk weten hoe het nu met haar herstel gaat. En dat moet je haar dan vragen, hetgeen we dus deden.

Dagmar: “Het gaat echt met de dag beter. Natuurlijk zitten er soms wel dagen bij dat het wat minder is maar overall genomen gaat het elke dag beter. Ik kan nu normaal lopen en traplopen en mag beginnen met mijn been weer sterk te maken. Kleine stapjes die mij hopelijk fit naar volgend seizoen kunnen brengen.”

Dat is toch geweldig nieuws voor iedereen die haar als fan volgt. Volhouden Dagmar. ‘Komt goed!’

Bij Draisma Dynamo zijn ze al volop met de invulling van de selectie voor volgend seizoen van Dames1 bezig. Daar is al veel nieuws voor wat betreft blijvers en vertrekkers.

Vijf speelsters en coach Arjen Schimmel van de huidige selectie blijven ook volgend seizoen voor de hoofdmacht uit Apeldoorn behouden. Marscha Sinnema (libero), de van een blessure herstellende Aysha Meering (diagonaal), Suus Gerritsen (mid), Carlijn Radstake (spelverdeelster) en Benthe Wismans (diagonaal) maken dan ook weer deel uit van de eerste selectie. Naast deze verlengingen is er ook het vertrek van twee selectiespeelsters te melden, namelijk van Lisanne Samsom en Mila Konink.

Niet alleen in Nederland maar ook bijvoorbeeld in Italië en Turkije, twee zeer belangrijke landen wat het damesvolleybal betreft, zijn de teams al druk bezig met het volgend seizoen. Zo werd bekend dat de Duitse international Hanna Orthmann, thans uitkomend voor het Turkse THY, zal verkassen naar Novara, waar Ebrar Karakurt zal vertrekken naar Rusland. Orthmann kwam in Italië al eerder uit voor Scandicci en Monza.

Verder verlengde wereldster Tijana Boskovic haar contract bij Eczacibasi, waarvoor ze al sedert 2015 uitkomt. En de van oorsprong Cubaanse Melissa Vargas, een andere voor Fenerbahce uitkomende ster aan het Turkse volleybalfirmament, die in 2021 de Turkse nationaliteit aannam, kan vanaf dit seizoen uitkomen voor het nationale Turkse team. Volgens mededeling zal zij in de Volleybal Nations League van dit jaar haar debuut maken.

Bij topdivisionist Dynamo Tubbergen, uitkomend in de A Divisie, is besloten aan het eind van dit seizoen een stapje terug te doen naar de Eerste Divisie. Om de eigen jeugd bij doorstroming aansluiting te laten vinden bij dames1 en 2, die dan in de Eerste Divisie en de Promotieklasse uitkomen.

Dynamo staat op dit moment op de p/d plaats. VC Sneek Dames2 staat ruim onderaan en is gezien hun achterstand op een veilige plek (15 punten) de topfavoriet om te degraderen. Betekent dit nu dat VC Sneek Dames2 in aanmerking komt voor de p/d wedstrijden? Nu er een team vrijwillig de Topdivisie verlaat. Wie weet waar we de regelgeving in een dergelijke casus in de Nevobo reglementen kunnen vinden?

Olympische Spelen in Parijs. De FIVB heeft de gastlanden voor de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs bekend gemaakt. Voor de drie toernooien bij zowel de dames als de heren, met ieder 8 teams per poule, is gekozen voor China, Japan en Polen (dames) en Brazilië, China en Japan (heren). Op 17 maart is de loting voor de poule-indeling.

Per gender nemen twaalf teams deel aan de Spelen. Gastland Frankrijk heeft zich sowieso geplaatst. De overige 11 landen zullen in twee stappen geselecteerd worden uit de 24 landen, die aan de kwalificaties deelnemen. Zo gaan de beste landen naar de OS en niet zoals in het verleden, toen bijvoorbeeld Kenia als vertegenwoordiger voor Afrika een ticket bemachtigde, ook beduidend zwakkere zusters en broeders.

Uit de drie kwalificatietoernooien komen zes plaatsen beschikbaar, twee per toernooi. De nummers één en twee van elke poule verdienen het OS-ticket. Dan zijn er bij de heren en dames totaal zeven tickets vergeven. Blijven er dus nog vijf beschikbaar.

Uit de eindstand van de Volleybal Nations League 2024 (na de poulefase) worden dan de laatste vijf landen geselecteerd, waarbij om de universele gedachte van de Olympische Spelen eer aan te doen gekeken zal worden naar het aantal landen per continent en de resterende toplanden, die nog geen ticket hebben.

Bij de mannen nemen deel aan de kwalificatietoernooien met tussen haakjes de positie op de FIVB World Ranking: Polen (1), Italië (2), Brazilië (4), USA (6), Japan (7), Argentinië (8), Slovenië (9), Iran (10), Servië (11), Cuba (12), Nederland (13), Turkije (14), Canada (15), Oekraïne (16), Duitsland (17), Mexico (18) Tunesië (19), Egypte (20), België (21), Tsjechië (22), Bulgarije (23), Finland (24), Qatar (25) en China (26). Rusland neemt om de bekende reden niet deel.

En bij de dames: Servië (1), Italië (2), Brazilië (3), USA (4), China (5), Japan (6), Turkije (7), Dominicaanse Republiek (9), Polen (10), België (11), Nederland (12), Duitsland (13), Canada (14) Thailand (15), Bulgarije (16), Puerto Rico (17),  Tsjechië (18), Colombia (19), Mexico (20), Argentinië (22), Korea (23), Oekraïne (24),  Slovenië (25) en Peru (26). Ook hier dus geen Rusland.

Trainerscarrousel blijft draaien: Deze week werden weer een aantal mutaties in trainersland bekend, die we hieronder met -> hebben vermeld.

Nevobo Talententeams: Eric Meijer en Gil Ferrer Cutinho nemen het trainers/ coaches stokje over van Avital Selinger en assistenten.  

Eredivisie Dames: Bij hun huidige club stoppen Ali Moghadassian (VVU) en Harry van den Brink (VC Sneek) en noodgedwongen Jeffrey Scharbaai (Eurosped) en het trainersduo Jacek Ziemba en Josha Kailola (FAST). Arjen Schimmel heeft bij SV Dynamo Apeldoorn verlengd.

  • Eric Meijer vertrekt bij VC Zwolle en gaat naar de Nevobo.
  • Johan van Vliet en Voltena hebben hun samenwerking verlengd.

Eredivisie Heren: Erik Gras stopt (VoCASA). Martijn van Goeverden en Frank Vlot hebben verlengd (Sliedrecht Sport). Paul van der Ven, Marnix Elbers en Gert Hoogendoorn hebben hun contracten bij SSS Barneveld H1verlengd.

Topdivisie Dames: Bij hun huidige clubs stoppen Damir Colo, Marcel Veneklaas, Patrick te Vaarwerk, Wilfried Groothuis, Frank van den Noort en Robèrt Misset. Bij zijn huidige club heeft verlengd Johan Booyink. Van Henk Goor (naar Orion D1) en Damir Colo (naar Set-Up ’65) is de nieuwe club al bekend. Vera Koenen gaat VC Spaarnestad als interim-trainer/ coach van oefenstof voorzien. Bob Soberjé vertrekt aan het eind van dit seizoen bij Activia D1.

  • Het is nog niet officieel, maar wel officieus. Elroy Bezemer stopt volgend seizoen bij Sliedrecht Sport Dames2.

Topdivisie Heren: Bij hun huidige club stoppen Mark Schoonen (Zaanstad) en Marcel Ruijterlinde en Michiel Bakker (Keistad), Gerlof Verstoep neemt afscheid van USV Protos H1. Compaen H1 en Sven Vermeulen zijn al uit elkaar gegaan en Kasper Langendoen en VIVES Heren1 doen dat aan het eind van dit seizoen.

1ste Divisie Dames: Gerjan Heerkes stopt bij Wevo’70. Michael Schoppmann verlengde bij Tornado.

  • Bij Next Volley Dames 1 stopt Martijn van de Berg.

2de Divisie Dames en heren: Tjarko Muis vertrok bij Olhaco dames, Nico Huisman stopt bij Side-Out H1. Jan van Uitert stopt aan het eind van het seizoen bij Gemini D1 uit Borculo. Harry Proost stopt bij Heyendaal Heren 1

3de Divisie Dames: Alfred Oonk verlengde bij Boemerang Eibergen

Zijn we niet volledig? Laat het ons dan weten

Buitenlands volleybal: Er was een grote hoeveelheid aan uitslagen voor de Europese bekers en nationale competities, met teams met Nederlandse inbreng op woensdag en daarna. Reden dat we volstaan met de kengetallen, anders wordt het wel een heel erg lang verhaal vanmorgen.

Europees volleybal. In de kwartfinales van de Champions League bij de mannen waren er zeges voor Halkbank (Nimir Abdel-Aziz) vs. Civitanova (3-1) en ZAKSA (Twan Wiltenburg) vs. Trentino. (3-2). BR Volleys verloor met 1-3 van Perugia en Friedrichshafen leed een 0-3 nederlaag tegen Jastrzebski Wegiel.

In de halve finale van de CEV Cup won Roeselare (Michiel Ahyi) met 3-0 van Piacenza (Freek de Weyer) en was er voor Dick Kooy in Italië met Belchatow 3-1 verlies tegen Modena. Kooy scoorde 9 keer.

België: Menen vs. Roeselare was in de tweede set met 29-31 spannend, daarvoor en daarna niet met 16-25 en 19-25. Michiel Ahyi had invalbeurten en scoorde 1 keer. Roeselare blijft koploper in de champions play-offs.

Bij de dames verloor Famke Boonstra thuis met 2-3 van Oostende. Met 25-16 dwongen ze in de vierde set de tiebreak af, die daarna met 5-15 verloren ging.  Famke Boonstra had in de eerste twee sets invalbeurten, daarna begon ze steeds in de basis. Ze scoorde 9 keer.

Tsjechië: Liberec, de ploeg van Hyke Lyklema, verloor met 3-2 bij Olomouc. Twee keer kwamen ze uit achterstand terug, maar na de 2-2 had de thuisploeg met 17-15 net iets meer over. Hyke Lyklema had invalbeurten in de eerste twee sets en stond in de derde en vierde in de basis. Daarna niet meer. Ze scoorde 2 keer.

Polen: Sowalki vs. Olsztyn eindigde via drie keer 22-25 in een 0-3 zege voor de ploeg van Robbert Andringa. Hij scoorde 6 keer en was foutloos in de servepass. Olsztyn staat zevende.

Slowakije: Nitra vs. Pezinok werd een vijfsetter, met 14-16 tiebreakwinst voor de bezoekers, die daarmee na een 2-0 achterstand in sets alsnog wonnen. Lavinia Maiorano scoorde 14 keer en was een van de drie topscorers van haar team.

Turkije: Hekimoglu Global Connect Travel BVI vs. Halkbank leverde een vlotte 0-3 zege op voor de ploeg van Nimir Abdel-Aziz, die met 14 punten topscorer werd. Zijn ploeg blijft koploper.

VakifBank speelde voor de beker tegen Galatasaray (3-0; 14, 19, 18) en voor de competitie tegen Nilufer. In de bekerwedstrijd bleef Nika Daalderop aan de kant. Egonu scoorde 21 keer, Gabi 14 keer. Ook in de competitiewedstrijd, die ook met 0-3 (14, 17, 18) werd gewonnen, kreeg Nika net als Egonu geen speeltijd. VakifBank staat 2de, speelde een wedstrijd meer en heeft zes punten minder dan Eczacibasi.

Roemenië Dinamo Bucuresti vs. Baia Mare in de eerste fase van de play-offs om de titel, werd 3-0 (13, 21, 20) voor de ploeg van Ewoud Gommans. Hij had twee invalbeurten en scoorde niet.

Italië: Busto A. verloor op eigen veld met 0-3 van Scandicci. (23, 23, 19) Yvon Beliën scoorde 8 keer. Er waren 1.750 toeschouwers en Zhu Ting werd MVP.

Zuid-Korea: Skywalkers vs. Kepco werd 0-3 (21, 20, 22). Thijs ter Horst scoorde voor 1.275 toeschouwers 16 keer voor de winnende ploeg.

De Top 10 dan maar. Dit weekend krijgen de Kampioenspoule en de B-poule zowel bij de dames als de heren een vervolg. En ook de Topdivisies en lager hervatten de competitie voor de laatste serie wedstrijden. Er was dus weer een ruime keuze. Het zal u niet verbazen dat de eerste fase van de play-offs bij de dames en heren een belangrijk aandeel in onze keuze heeft.

01> VC Sneek vs. Apollo 8. Kampioenspoule Dames. Nummer 2 met 9 punten vs. de nummer vier met 7 punten. Kan Apollo de mindere fase, waarin het even niet zo goed liep (verlies vs. Zwolle en VV Utrecht) ombuigen naar iets positiefs, juist op het moment dat het eropaan komt. Of stoomt VC Sneek gewoon door na de zege tegen VV Utrecht. Het gaat om uiterst belangrijke punten, mogelijk al een eerste aanzet tot een ‘Vorentscheidung’.

02> Orion vs. SV Dynamo. Kampioenspoule Heren. Wordt het opnieuw een thuisnederlaag voor Orion? Of slagen ze erin tegen koploper Dynamo revanche te nemen voor het verlies van de laatste thuiswedstrijd tegen VC Limax. Dynamo won wel van VC Limax deze week (0-3), een voorteken? Of zegt dat niks als toppers tegen elkaar spelen en het alle kanten op kan vallen?

03> Lycurgus vs. VC Limax. Kampioenspoule Heren. De thuisploeg won midweeks van Sliedrecht, VC Limax verloor van Dynamo. Blijft de winnaar een winnaar en de verliezer een verliezer of wordt de winnaar een verliezer en de verliezer een winnaar. Who knows?

04> Sliedrecht Sport vs. VV Utrecht. Kampioenspoule Dames. Wat we onder 1> zeiden bij VC Sneek vs. Apollo 8 kunnen we ook herhalen bij deze kraker. Maar dat doen we niet. VVU gaf Apollo 8 geen kans van de week, Sliedrecht Sport zette Sudosa-Desto aan de kant. Sliedrecht moet winnen gezien de achterstand op positie twee en hopen dat Apollo 8 punten meeneemt uit Sneek. Dan schuift het mooi weer in elkaar en blijft het spannend.

05> Ledûb vs. Activia. Topdivisie B Dames. De topper, revanche (voor Activia) of bevestigingen (voor Ledûb) van de door de thuisploeg behaalde zege in de heenwedstrijd. What’s gonna be?

O6> Spaarnestad vs. VCN. Topdivisie B Dames. Duel in de kelder, waar p/d en rechtstreekse degradatie op de loer liggen. Zal  de trainerswissel bij Spaarnestad voor een positieve wending gaan zorgen?

07> Dynamo T vs. DeVoKo. Topdivisie A Dames. Naoberkracht derby. Op gemeentelijk niveau is er de samenwerking tussen Dinkelland (DeVoKo) en Dynamo (Tubbergen), op sportief niveau zal er keihard voor de punten worden gestreden ook al heeft Dynamo aangegeven een stapje terug te doen aan het eind van het seizoen.

08> DIO Bedum vs. Keistad. Topdivisie A Heren. Podium duel. Slaagt DIO erin wat van de achterstand van zes punten op koploper Keistad af te knabbelen of raken ze juist verder achterop?

09> Mag u zelf invullen. Vul er uw favoriete club/ team in. Niemand die u uw keuze kwalijk zal nemen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.