Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #27-2021

VoV, 02-04-2022. 4:37 uur.  En dan is het Eredivisie doek gevallen, voor wat eens een volleybalgrootmacht met een geweldige jeugdopleiding was in het Oosten van het land, in Twente om precies te zijn. Vroeger, ja vroeger, woonde in zo’n beetje elke staat in Ootmarsum wel een Nederlandse kampioen volleybal. Titels die via het NOJK naar de club en de stad kwamen. Hoor ik de scepticus nu denken “Zal Ootmarsum wel niet zoveel straten hebben geteld?”

Set-Up ’65 moest een voor staf en speelsters heel vervelend besluit nemen, afscheid van het hoogste niveau in Nederland was onontkoombaar. Spelen bij Set-Up was niet meer in trek, de club had niet meer die uitstraling en aantrekkingskracht die nodig is om speelsters over de streep te trekken naar Ootmarsum te komen of er te blijven spelen.

Na dit seizoen zullen van de huidige selectie Jorieke Bodde en Elyne Nijhuis naar Apollo 8 vertrekken, Ilse Sinnige is de zoveelste speelster die in al die Eredivisiejaren richting Eurosped verkast, Luna en Daphne Broekhuis zullen richting Apeldoorn gaan en Joanne Brilhuis en Pien Vos gaan een studie elders in Nederland beginnen en zullen niet meer in staat zijn om de wekelijkse trainingen in Ootmarsum te volgen. Dat zijn dan 7 vertrekkers, buiten Femke Vlutters waarvan ook in de wandelgangen wordt gehoord dat zij naar Borne zal gaan. Dan blijven er nog drie dames over van de huidige selectie.

Manager Albert Abbing gaf in een interview in de TC Tubantia aan dat er zeker wel 30 speelsters benaderd waren, maar dat het allemaal niets opgeleverd had. Vechten tegen de bierkaai dus. Van geen werkvergunning krijgen voor Mexicaanse en Braziliaanse speelsters tot een ware uittocht van selectiespeelsters is het dus maar een hele kleine stap.  In een paar maanden kan zo een Eredivisieplaatje van een club er behoorlijk anders uitzien.

De potentiële vervanger van Set-Up ’65 heeft zich eerder al gemeld. Sudosa-Desto uit Assen heeft een tijdje geleden al een aanvraag ingediend om in te mogen stromen, we nemen aan dat de onderzoeken naar de haalbaarheid in volle gang zijn, maar nemen ook meteen aan dat Sudosa- Desto geen aanvraag zal indienen als ze niet met grote zekerheid ervan uit kunnen gaan dat die aanvraag gehonoreerd wordt. Dan heeft Drenthe dus weer een Eredivisionist.

Hoe gaat het in de Eredivisie dames verder als het reguliere is afgelopen (aanstaande donderdag 7 april) en Team 22 zijn nationale plichten heeft vervuld?

De geschoonde Top 8 speelt dan de kwartfinales over twee wedstrijden met eventueel een golden set, indien de uitslag dit noodzakelijk maakt. De nummer één speelt tegen de nummer 8, de nummer 2 tegen de nummer 7 etc. De winnaars van de kwartfinales gaan door naar de halve finales, voor de verliezers zit het seizoen er in dit knock-out systeem op. De winnaars van de halve finale gaan via een best of five serie voor de titel spelen, de verliezers via een best of three voor plek drie.

De nummers 9 t/m 12 van het reguliere seizoen spelen in een ‘play–out poule’, waaruit degradatie niet mogelijk is, een dubbele competitie tegen elkaar. Dus zes wedstrijden helemaal nergens om. Om te blijven volleyballen, om het seizoen vol te maken, maar daar is geen eer meer mee te behalen.

Kampioen, sorry maar dat noemen we toch niet zo dit jaar!  Halley Dames 1 kan vandaag bij een 4-0 winst tegen Alterno D2 kampioen worden in de Eerste Divisie A. maar helaas heeft Nevobo besloten om dit seizoen geen kampioenen/ degradanten uit te roepen maar desondanks verdienen de meiden van Halley wel terdege een kampioensfeestje.

Al twee seizoenen laten zij prachtig volleybal op een hoog niveau zien. Met plezier, enthousiasme en gevarieerd spel maakt Halley D1 het iedere tegenstander week in, week uit moeilijk. En dat niet alleen, slechts één nederlaag in dit seizoen is wel het bewijs dat ze er met kop en schouder bovenuit steken. Halley D1 gaat vandaag proberen om alle punten in Wehl te houden. Als dat lukt zijn ze de terechte Kampioen!

Webton speelde gisteravond in de Topdivisie A het eerste duel in Hengelo van het tweeluik vs. E.V.V. Ze wonnen met 3-2, de 2-1 voorsprong (23-25, 25-21, 25-11) kon pas na 17-25 in de tiebreak met 15-10 tot wedstrijdwinst gemaakt worden. Vandaag spelen de teams in Elburg tegen elkaar.

Afgelopen donderdagavond was er een 3-0 zege in dezelfde Topdivisie voor AVV Keistad tegen Orion Heren 2, dat per set tot 20, 18 en 19 punten kwam.

Kampioenspoule Eredivisie mannen: In de kampioenspoule speelt Sliedrecht Sport vandaag tegen koploper Orion, dat bij winst het eerste play-off ticket in bezit kan krijgen. Morgen staat het duel tussen Lycurgus en Dynamo op het programma. Een belangrijke wedstrijd voor beide teams, immers staan ze beide op 5 punten na 3 wedstrijden. Valt hier ook een voorlopige beslissing voor het tweede ticket?

In de niet-kampioenspoule speelt SSS vandaag tegen TV Limburg. Morgen staan VoCASA vs. Taurus en VCN vs. ZVH tegenover elkaar.

Het woord ‘uitgesteld’ werd tot nu, net als vorige week, ingevuld op vier plaatsen van de uitslag.

  • Topdivisies Heren: VCV Veenendaal vs. Protos.
  • Eerste Divisie Dames: Armixtos vs. VC Velden en Stravoc vs. VC WIK.
  • Eerste Divisies Heren: Kangeroes vs. Donki Sjot H2.

Trainers mutaties: De Braziliaanse topcoach Bernardo Rezende, die zijn functie als trainer/ coach van Olympisch kampioen Frankrijk heeft neergelegd, wordt opgevolgd door Andrea Giani, die bij Duisland vertrekt. In januari had Giani zijn contract met de DVV nog verlengd, maar hij had om ontbinding ervan gevraagd toen zich de Franse kans voordeed.

Duitsland is met de meeste spoed op zoek naar een opvolger voor Giani, want de Volleybal Nations League (7 juni tot 24 juli) en het WK 2022 (26 augustus tot 11 september) zitten eraan te komen.

SV Dynamo Apeldoorn Dames 2 moet het in de resterende wedstrijden van het seizoen stellen zonder trainer/ coach Luuk Jothmann, die deze week per direct vertrok, nadat bleek dat hij binnen de selectie geen draagvalk meer had en het contract niet verlengd zou worden.

Christophe George heeft toch besloten bij US Amsterdam dames 1 te blijven. Omdat US zich wil richten op een terugkeer in de Eredivisie dames in het seizoen 2023/ 2024.

Voor Busto Arsizio en Laura Dijkema is de race tegen de klok om voor 2 april de benodigde papieren in orde te hebben om haar transfer van Leningradka naar de Italiaanse ploeg rond te krijgen niet goed afgelopen. Dijkema is inmiddels bedankt voor haar steun en diensten tijdens de trainingen in de laatste weken maar ondertussen vervangen door de Argentijnse Victoria Mayer, die vanuit Frankrijk waar ze bij Paris St. Cloud een collega van Kirsten Knip was, de overstap naar Italië maakt.

Europese toernooien. De Champions League werkt de finales toe. Conegliano (Robin de Kruijf) heeft het finale ticket al op zak, bij VakifBank vs. Fenerbahce staat het 1-0 voor de ploeg van Guidetti. Ze wonnen de heenwedstrijd met 3-1. Bij de mannen staan Trentino en ZAKSA met 1-0 voor tegen Perugia (Thijs ter Horst) en Jastrzebski Wegiel.

Wedstrijden deze week in Europa: In Duitsland speelde MTV Stuttgart vs. SC Dresden. Het was een nieuwe nr. 1 vs. nr. 2, die dit keer met 3-0 door de nr. 1 (Stuttgart) werd gewonnen. Vorige week was de oude nr.2 SC Potsdam met 0-3 te sterk voor Stuttgart, dat als leider het reguliere seizoen afsluit. Ze staan 10 punten voor op Dresden. De sets eindigden met 25-17 (na 11-1), 25-19 (na 6-0 en 17-10) en nogmaals 25-19 (na 15-13 en 19-14).  Juliët Lohuis scoorde 9 keer, Hester Jasper stond vanaf het begin in de basis en maakte 7 punten, ze was foutloos in de pass, en Eline Timmerman pakte in de derde set 3 puntjes mee.

Bij de play-offs in Tsjechië stond de derde ontmoeting in de ‘best off five’ serie van de kwartfinales op het programma. Karlovarsko en Budejovice zijn na drie zeges door naar de halve finales.

Karlovarsko (Wessel Keemink) ging via 3-1 wedstrijdwinst door. Keemink scoorde 2 keer. Budejovice ging tegen Usti met 3-0 door, hier scoorde Rik van Solkema 8 keer voor de verliezer.  Bij Lvi Praag (Kay van Dijk) vs. Kladno (Gijs van Solkema) werd het 0-3 (22, 23, 14), hetgeen een 1-2 in wedstrijden betekent voor Kladno. Van Dijk scoorde 10 keer, van Solkema 2 keer. Ook bij Pribram vs. Odolena Voda staat het 1-2 en is een vierde en eventueel vijfde duel nog noodzakelijk.

In Turkije speelde Ziraat Bankasi uit tegen Altekma. En won met 0-3. Ziraat sluit het seizoen als derde af, 8 punten achter Halkbank en 2 punten achter Fenerbahce, maar 8 punten voor Arkas Spor. Ter Maat en Tuinstra hadden een rustdag.

In Roemenië won Dinamo Bucurestie in de play-offs met 3-2 van Arcada Galati. Via 25-20 en 15-10 in de vierde en vijfde set. Ewoud Gommans scoorde 8 keer voor Bucuresti, zijn ploeg staat 2de in de poulefase van de teams om de eerste vier plaatsen.

De Top 10 dan maar, die we deze week maar vullen met Nederlandse wedstrijden uit de Eredivisie, en eentje als eerbetoon aan een potentiële kampioen, die zich eigenlijk niet zo mag noemen.

  • 01> Eredivisie Heren: Lycurgus vs. Dynamo. Beide 5 punten, wie pakt de tweede positie in de stand.
  • 02> Eredivisie Dames: Team 22 vs. Set-Up ’65 en SV Dynamo vs. Set-Up ’65. De laatste twee duels in het reguliere Eredivisie seizoen van Set-Up ’65, de laatste van Team 22 in dit reguliere seizoen en mogelijk de strijd om het laatste kwartfinale ticket voor SV Dynamo.
  • 03> Eredivisie Heren: Sliedrecht Sport vs. Orion. Kan Sliedrecht nog een keer, net als vorige week thuis tegen Dynamo, voor een stunt zorgen en Orion de eerste nederlaag van het seizoen toebrengen?
  • 04> Eerste Divisie A dames: Halley vs. Alterno D2. Daar hebben we het al over gehad.

Goed weekend. Blijf positief, blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.