Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #28-2021

VoV, 09-04-2022. 5:48 uur.  Het zit erop, met hangen en wurgen en met heel veel wedstrijden in een korte periode is er een eind gekomen aan het reguliere seizoen bij de dames in de Eredivisie.  Het buiten mededinging meedoende Team 22 is eerste geworden, Set-Up ’65 bezet de laatste plaats en doet (vrijwillig) een stapje terug.

De teams worden nu opgesplitst in een A en een B poule, waarin geen plaats meer is voor Team 22. De nummers 1 t/m 8 van de geschoonde lijst gaan in een knock-out systeem door voor de landstitel, de andere vier teams spelen om des keizersbaard nog zes wedstrijden

De koppelingen voor deze KO fase zijn: Sliedrecht Sport vs. SV Dynamo: In het zojuist beëindigde seizoen won Sliedrecht zowel uit als thuis zonder setverlies van Dynamo. De setpunten voor Dynamo varieerden van 10 t/m 22 in de zes gespeelde sets. Apollo 8 vs. Peelpush: Apollo was in Borne en in Meijel met 3-0 te winnende partij. Als er geen gekke dingen gebeuren is de dubbele ontmoeting in de kwartfinale voor SV Dynamo en Peelpush het einde van het seizoen.

VC  Zwolle vs. VCN: Heel vroeg in het seizoen won VCN met 1-3 in Zwolle, laat in het seizoen verloren ze met 0-3 in Capelle. Een soortgelijke situatie was er bij VC Sneek vs. VV Utrecht. VC Sneek verloor thuis met 0-3 en won uit met 3-0. Zondagmiddag spelen VVU en VC Sneek hun eerste kwartfinale ontmoeting. Wellicht zijn dit de partijen die via een golden set beslist gaan worden.

Nog één maal over de statistieken, over die allerbelabberdste registratie van de prestatie van bijvoorbeeld de dames in de Eredivisie. We hadden soms ook nog goede hoop dat het goed zou komen, maar nu het reguliere seizoen erop zit en we nog eens steekproefsgewijze een paar getallen met elkaar vergelijken is het te hopen dat mogelijk geïnteresseerden in de prestaties van de speelsters zich niet laten beïnvloeden door wat er staat.

Wat te denken van Marrit Zander, spelverdeelster van Apollo 8, als de beste aanvalster met een scoringspercentage van 56,7%. Wat te denken van de topscorer Benthe Wismans met 390 punten, van haar team werden alle wedstrijden in de statistieken opgenomen, hetgeen we niet kunnen zeggen van de wedstrijden van Jorieke Bodde (361 punten) en Jolijn de Haan (316 punten). Bij Set-Up ontbreken 12 sets, bij Sliedrecht Sport 13 sets. Dus die ranglijsten die de Nevobo presenteert kloppen van geen kant, en dat terwijl wij vernamen dat als er computerstoringen zijn de teams een hard copy van het matchreport moeten inleveren ter verwerking. Nou in ieder geval niet ter verwerking van de statistieken.

Hopelijk is de zomer een vruchtbare tijd om de automatisering op orde te brengen zodat we volgend seizoen weten wie de echte topscorers van Nederland gaan worden. En s.v.p een beetje logisch indelen, bij voorkeur naar posities, zodat geen libero met een gescoord punt en 100% als de beste aanvaller de boeken van 2022/2023 ingaat.

Internationaal seizoen: Nu Talent Team Papendal bij de mannen en Team 22 bij de dames nationaal geen deel meer uitmaken van de competitie kunnen de teams zich gaan richten op de voorbereiding van het internationale seizoen.

Zoals het EK U20 bij de mannen, waar Oranje gisteren de eerste wedstrijd speelde in de poulefase van de tweede ronde in Sofia, Bulgarije. Nederland is daar ingedeeld bij Estland, Denemarken en Bulgarije. Zie voor de afloop van de wedstrijd tegen Estland het gisteren geplaatste verslag. Vandaag speelt Oranje tegen Denemarken en morgen tegen Bulgarije.

De U17 bij de meiden spelen hun poulewedstrijden voor het EK op Papendal. Op 22, 23 en 24 april staan dan de duels tegen Georgië, Portugal en Griekenland op het programma.

De Oranje damesploeg speelt op 18 en 19 mei in de aanloop naar de VNL-competitie oefeninterlands in Sportcentrum Arcus (Wijchen) en SaZa Topsporthal (Doetinchem). Frankrijk is dan twee keer de tegenstander.

De verschillen zijn groot, als we naar de status van gespeelde wedstrijden per heden kijken. Webton Hengelo spant de kroon, is de absolute koploper wat gespeelde wedstrijden betreft.  Zij gaan vandaag voor hun laatste duel ‘de wei’ in. Zij hebben er dan 22 opzitten, ofwel de gehele competitie afgewerkt, terwijl er een drietal teams in hun Topdivisie na vandaag nog maar op 15 duels staan.

En werd er nog doordeweeks gespeeld in de Topdivisie en lager? Ja hoor, In de Topdivisie B won Sovoco met 3-0 van VV Utrecht. In de Eerste Divisie A bij de dames was Set-Up ’65 D2 met 4-0 te sterk voor SV Dynamo D2.

VTC Woerden won in de Eerste Divisie B bij de mannen via de tiebreak van Skunk, dat de 2-1 achterstand met 22-25 wegwerkte maar in de vijfde set niet verder kwam dan 15-10. En RVV won in deze divisie met 4-0 van Donki Sjot.

Kampioenspoule Eredivisie mannen: In de kampioenspoule gaat het erom wie zich het tweede play-off ticket gaat toe eigenen. Orion (13 punten) heeft het eerste ticket binnen, bij Dynamo (5 punten) vs. Sliedrecht Sport (4 punten) staat de aansluiting met Lycurgus (8 punten) op het spel. Lycurgus kan heel veel duidelijk maken als ze in Doetinchem Orion de eerste nederlaag van het seizoen toebrengen.

In de ‘niet-kampioenspoule’ bij de mannen staan de wedstrijden VoCASA vs. ZVH, SSS vs. VCN en op zondag Taurus vs. SSS in de agenda. Bij de dames speelt zondag FAST vs. Set-Up.

Het woord ‘uitgesteld’ werd tot nu voor vandaag ingevuld bij:

  • Eerste Divisie Dames: Sudosa-Desto vs. Dash, Donitas D2 vs. Rosstars en Peelpush D2 vs. Volley Meerkerk ’95.
  • Eerste Divisies Heren: EMD-Tooling vs. Inter Rijswijk H2, EMD Tooling vs. VC Limac H2, welke wedstrijd overigens ook om 19:30 uur gespeeld gaat worden, volgens het programma in 1BH.

Trainers mutaties: Ze zijn er nog, trainers die heel veel jaren achtereen aan een en dezelfde vereniging verbonden blijven. Voorbeelden uit de Eredivisie zijn Johan Leenders bij Peelpush en was Jan Berendsen bij Pollux/ Eurosped.  In de Topdivisie B bij de dames neemt een trainer afscheid die al 17 jaar, vanaf 17 mei 2008, verbonden was aan o.a. de eerste selectie van ‘zijn’ club. John Stubbe, draagt na dit seizoen de verantwoording van het vlaggenschip van VollinGo over aan Sieme Boom, die de afgelopen jaren Thor Dames 1, ook Topdivisie B, onder zijn hoede had.  Voor VollinGo D1 kent dit seizoen nog 3 wedstrijden, met als absolute knaller op 19 mei VollinGo vs. Thor. Dan staan de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ coach van VollinGo dames 1 dus tegenover elkaar.

Ivo Munter van VCN gaat er wat volleybal trainer zijn betreft een jaartje tussenuit. Hij neemt een sabbatical. En de mannen van VIVES hebben volgend seizoen nog dezelfde trainer voor de groep. Kasper Langendoen heeft met nog een jaartje verlengd.

Internationaal volleybalnieuws.  Bulgarije neemt de plaats in van Rusland in de VNL- dames competitie. Sofia zal in week 3 van de damescompetitie ook gastheer zijn.

Het format van het volleybal op de Olympische Spelen in Parijs zal veranderd worden. Geen twee poules van 6 teams maar drie poules van 4. Door gaan dan de top 2 van elke poule en de beste twee nummers 2. Ook het format van de kwalificatiewedstrijden voor de 11 andere teams naast Frankrijk wordt aangepast.

Europese toernooien. De vier ploegen voor de Champions League finale bij de mannen en vrouwen zijn bekend. Conegliano (Robin de Kruijf) speelt tegen VakifBank en Trentino heeft ZAKSA als tegenstander. De halve finale was voor Thijs ter Horst en Perugia na de verloren golden set het eindstation.

Wedstrijden deze week in Europa: Bij de play-offs in Tsjechië schakelde Prague (Kay van Dijk) via een 3-0 (17, 22, 23) zege Kladno van Gijs van Solkema uit en gaat door naar de halve finale, waarin ze tegen Budejovice spelen. Van Dijk kon geen scores laten noteren tijdens twee invalbeurten, van Solkema had één keer succes.

In Duitsland zijn MTV Stuttgart en SC Schwerin door naar de halve finale om de titel. Stuttgart won het tweede duel in de kwartfinale met 0-3 (18, 16, 16) in Vilsbiburg van de Rote Raben, SC Schwerin was met een tweede 2-3 zege tegen VfB Suhl minder duidelijk de betere. Met 23-25 dwong Schwerin de tiebreak af, die ze met 13-15 voor zich beslisten.

Bij Stuttgart stond Eline Timmerman drie sets in de basis, ze scoorde 6 keer. Juliët Lohuis had twee invalbeurten, waarin ze niet tot scoren kwam en Hester Jasper kreeg geen speeltijd. Laura de Zwart liet 13 punten noteren voor Suhl, haar collega Annick Meijers maakte er 7. Indy Baijens scoorde 12 keer voor Schwerin en Femke Stoltenborg moest met twee invalbeurten genoegen nemen.

Potsdam en Dresden, die met 1-0 in wedstrijden voorstaan, kunnen zich vandaag bij de laatste vier plaatsen.

Bij de play-offs in Frankrijk bij de mannen won Chaumont de eerste kwartfinalewedstrijd met 3-1 van Tourcoing. Via 25-22, 20-25, 25-17 en 25-18. Fabian Plak scoorde 12 keer, waarvan 6 blokkerend. Verder won Narbonne met 3-1 van Sète, Dezelfde uitslag stond er bij Montpellier vs. Paris en Tours was met 3-2 de meerdere van Nice.

In Roemenië won Dinamo Bucurestie met 3-0 van Steaua Bucuresti in de play-offs. Ze staan nu tweede, achter Arcada Galati. Ewoud Gommans scoorde 16 keer in de met 25-19, 25-22 en 26-24 gewonnen wedstrijd.

Anne Buijs leed met Praia Clube een 0-3 nederlaag op eigen veld tegen SESC Flamengo in de eerste halve finale om de Braziliaanse titel. Via de setstanden 23-25, 29-31 en 22-25. Met name de 18 om 13 foutenlast woog zwaar bij het verlies. In Griekenland verloor Freek de Weijer met 0-3 van PAOK. Ze kregen 16, 15 en 19 punten mee en ze staan vijfde en voorlaatste in de kampioenspoule

De Top 10 dan maar, die we deze week maar weer vullen met een drietal Nederlandse wedstrijden uit de Eredivisie.

  • 01> Eredivisie Heren: Orion vs. Lycurgus. Brengt dit duel de beslissing over het tweede play-off ticket?
  • 02> Eredivisie Dames: VV Utrecht vs. VC Sneek. Sneek won onlangs nog in Utrecht, maar lukt hen dat ook een tweede keer in korte tijd? En waarom staat deze wedstrijd niet in het wedstrijdschema van de play-offs, dat in zijn geheel nog niet op de Nevobo site staat?
  • 03> Eredivisie Heren: Dynamo vs. Sliedrecht Sport. Kunnen beide teams de hoop in leven houden en tot de laatste speeldag de beslissing omtrent het tweede play-off finale ticket uitstellen?

Goed weekend. Blijf positief, blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.