Zaanstad boekt reguliere zege op Spaarnestad

VoV, 09-04-2022. 5:19 uur. Een enigszins gehavend Zaanstad-team boekte als nummer 2 van de ranglijst een reguliere overwinning met 25-21, 25-20 en 25-21 tegen Spaarnestad dat nog op de laatste plaats staat, maar als het zo blijft spelen zit een plaatsje hoger er vast wel in. Spaarnestad speelde een verdienstelijke wedstrijd, maar merkte dat het niet op kon tegen een Zaanstad-team dat vele jaren ervaring in de eredivisie meebracht.

Zaanstad had ook meer servicedruk en vooral een hoger rendement van de service dan Spaarnestad. Zaanstad scoorde 12 aces ten koste van 8 fouten, terwijl Spaarnestad maar 3 aces scoorde ten koste van 16 fouten. Op een onderdeel was Spaarnestad beter: het scoorde 8 blokpunten, tegen maar 1 blokpunt bij Zaanstad.

Coach Martin Rutten startte met Hidde Uittenbosch, Kjeld Broekema, Robin Ottenhof, Dwin Brouwer, Lorenzo Rampersad, Daniel Hoonhout en libero Rueben Schoones. Door serviceseries van Lorenzo Rampersad en Robin Ottenhof bouwde Zaanstad een voorsprong van 16-10. Spaarnestad begon daarna meer aanvalsfouten te maken en op 22-13 leek de set gespeeld, maar door 3 Haarlemse blokpunten en 3 Zaanse fouten werd het uiteindelijk 25-21.

In de tweede set kwam Wouter Slim op de plaats van Robin Ottenhof spelen en moest Zaanstad hard voor de aanvalspunten werken, want Spaarnestad maakte deze set geen aanvalsfouten. Een serviceserie van Dwin Brouwer en 2 aces van Kjeld Broekema brachten de stand op 14-8. Spaarnestad gaf zich niet meteen gewonnen. Vooral de ingebrachte diagonaal Hiele Wilkes werd een plaag voor de Zaanse verdediging. Zaanstad wist toch met 19 aanvalspunten in deze set die met 25-20 te winnen.

In de derde set nam Spaarnestad een voorsprong, die Zaanstad pas op 9-9 ongedaan kon maken. Daarna zorgden Dwin Brouwer en de jonkies Lorenzo Rampersad en Wouter Slim met hun servicebeurt dat Zaanstad toch op 22-16 kwam. Spaarnestad kon via Hugo van Veen nog wat terug doen, maar Zaanstad speelde de set koelbloedig uit: 25-21.

De belangrijkste topscorers bij Zaanstad waren Dwin Brouwer (15 punten), Kjeld Broekema (11, waarvan 2 aces), Lorenzo Rampersad (9), Wouter Slim (7, waarvan 3 aces). Spaarnestad krijgt een herkansing tegen Zaanstad op donderdag 16 april om 19:45 uur in de nieuwe Yvonne van Genniphal in Haarlem (een mooie hal met een prachtige kantine)

gh @ VoV. Verslag van en foto via Andre Triep.