Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer). #29-2021.

 

VoV, 16-04-2022. 5:50 uur. Het Paasweekend staat helemaal bol van de beslissingen in finales, in halve finales, in kwartfinales en het laatste ticket voor de finale om de landstitel bij de mannen.

De bekerfinales op Tweede Paasdag, op zaterdag de halve finales van het NOJK, de tweede kwartfinales in de dames Eredivisie (met eventueel de golden sets) om de titel en de beslissing bij de mannen. Wordt het Lycurgus of toch nog Dynamo die de strijd om de titel met Orion gaat aanbinden. Op de Eerste Paasdag weten we heel veel meer. En op de derde Paasdag weten we alles.

Verder zijn er ook in de Topdivisie en lager nog teams die het paasweekend gebruiken om in te halen. Met al die wedstrijden in één weekend kan het bijna niet anders dat er ‘conflictsituaties’ ontstaan. Speelsters die in het NOJK meedoen, die eigenlijk ook nog voor hun club in actie moesten komen. Teams die op zaterdag en maandag zeer belangrijke duels spelen zoals Sliedrecht en Lycurgus en teams die op die dagen wel/ niet spelen, maar waar eigenlijk buiten de eer niets meer op het spel staat, zoals Orion.

Het NOJK, de jeugd heeft de toekomst of toch niet?  Om voldoende talent door te laten stromen is het noodzakelijk dat talentvolle jeugd veel speelt. Dit kan in het eigen team, met een team hoger in de reguliere competitie. Maar dit geldt ook voor het spelen met leeftijdsgenoten voor de eigen vereniging tijdens het Volleybal Direct Open oftewel het NOJK.  Door COVID-19 besmettingen is de hele competitie van dit seizoen veranderd. Gelukkig heeft de bond besloten om hèt jeugdtoernooi nu wel door te laten gaan.

Maar tegelijkertijd worden ook de play-offs uit de Eredivisie en overige wedstrijden ingepland. Teams waar jeugdspelers ook deel vanuit maken of jeugd die graag bij deze teams komt kijken om te leren omdat zij dat ene doel hebben spelen in het eerste.

Nu alles op het einde loopt en de definitieve programma’s bekend zijn moeten coaches of speelsters een keuze maken die eigenlijk niet oké is. Want tegelijkertijd worden er relevante reguliere wedstrijden ingepland door diezelfde bond die dit toernooi cachet wil geven. Hier worden namelijk ook clubteams door benadeeld en dan is alle effort om de jeugd te laten shinen in een keer tenietgedaan en dat zou jammer zijn.

Dus als het de bond en verenigingen iets interesseert proberen ze invulling aan te geven aan het Volleybal Direct Open en plant men geen Eredivisiewedstrijd om bijvoorbeeld 14.30 uur op 16 april en dus ’s avonds. Want het Volleybal Direct Open is dan in volle gang. Bijkomstigheid zou zijn dat de jeugd dus gewoon ’s avonds kunnen deelnemen aan hun wedstrijd of hun eerste team toejuichen. Win win want enerzijds wordt er meegespeeld met het mooiste toernooi van het jaar en anderzijds wordt hen de gelegenheid geboden om aan te sluiten bij hun team of hun eerste team toe te juichen. (Bijdrage van Luuk Jothman)

Deelnemende niveaus: Net zoals bij elk NOJK nemen CMV-, C-, B- en A-jeugdteams deel. Totaal zijn dat dit jaar bijna 270 teams, die strijden voor een finaleplek in het grootste jeugdkampioenschap.

Aangezien er afgelopen twee jaar geen (compleet) jeugdkampioenschap gespeeld kon worden, is er gekozen om dit jaar een A+-categorie toe te voegen. Op deze manier kunnen oud-A-spelers, die qua leeftijd niet meer in aanmerking komen om deel te nemen, toch nog meespelen. De A+ categorie komt zaterdag ook in actie. De NOJK-finales zijn op 21 mei in de Regio Zuid.  Uiteraard wenst VoV alle teams en verdere betrokkenen veel succes en plezier aankomend weekend.

Er werd ook doordeweeks gespeeld in de Topdivisie en lager! In de Topdivisie B speelde VCN D2 op donderdagavond thuis tegen Spaarnestad. Ze wonnen met 3-1. Spaarnestad H1 had op die avond in de Topdivisie B een thuiswedstrijd tegen Zaanstad. Zij verloren met 2-3 via 10-15 in de vijfde set.

In de Eerste Divisie A bij de dames stonden de wedstrijden Alterno D2 vs. DeVoKo en Dash vs. Wevo op het programma. Beide partijen eindigden in een vijfsetter die door de thuisploegen met 15-11 werden beslist. DeVoKo won ruim (15-25 en 12-25) en verloor twee keer met 25-21. Wevo gaf een 0-2 voorsprong in sets uit handen.

In de Eerste Divisie A bij de mannen won VVH met 4-0 van Avior en was VC Zwolle met 2-3 de mindere vs. C.S.V. De 9-15 in de tiebreak besliste het duel.  En in de B-divisie was VTC Woerden te sterk voor Kangeroes. Ze namen een 2-3 zege mee via 9-15 in de vijfde set.

Al met al dus veel doordeweekse vijfsetters!

Kampioenspoule Eredivisie mannen: In de kampioenspoule krijgt het laatste ticket voor de play-offs vandaag een eigenaar. Dat wordt of Dynamo of Lycurgus. Lycurgus heet aan een zege bij Sliedrecht Sport genoeg, Dynamo moet Orion de eerste nederlaag van het seizoen toebrengen en is dan afhankelijk van het resultaat in Sliedrecht om zich voor de best off serie te plaatsen.

Het woord ‘uitgesteld’ werd tot nu voor vandaag ingevuld bij:

  • Topdivisie Heren: Volley Tilburg vs. Sovoco
  • Eerste Divisie Dames: Halley vs. Donitas D2
  • Eerste Divisies Heren: Renswouw vs. Apollo 8 en Inter Rijswijk H2 vs. VC Limac H2.

Nieuwe licenties Eredivisie Dames en Heren: Sudosa-Desto bij de Dames en PDK Huizen bij de Heren zijn de nieuwkomers in de Eredivisie. Geen licentie is er volgend seizoen voor VCN Dames1 en Set-Up ’65 Dames 1, dat op eigen verzoek een stapje terug doet naar de Topdivisie.

De licentie aan VC Sneek Dames1 is nog niet verleend. De ploeg van de nieuwe trainer/ coach Vera Koenen zit nog in de wachtkamer. Verder hebben alle teams die dit seizoen in de Eredivisie uitkwamen ook een nieuwe licentie gekregen.

Trainers mutaties: Marius Wouterse en SV Blau Weiss Dingden uit de 2de Bundesliga dames hebben hun samenwerking beëindigd. Wouterse wordt opgevolgd door Danuta Brinkman, die vele jaren als trainster coach aan Emlichheim verbonden was en ook de heren van BOVO Aalten in de Tweede Divisie trainde.

Het interim duo Ziemba/ Kailola dat bij FAST het stokje van Martinovic overnam, staat volgend seizoen ook bij FAST aan het roer. Trainer/ coach Remco Reitsma last een pauzejaar in zijn trainersloopbaan in. En Elroy Bezemer wordt bij Sliedrecht Sport de opvolger van Vera Koenen. Hij vervangt Mark Roper, die het oorspronkelijk van haar zou overnemen.

Sandor Rieuwers heeft verlengd bij Armixtos Dames 1, Lesley de Jonge gaat niet verlengen bij Sudosa-Desto dames 1 en voor Renzo Borrani geldt hetzelfde bij Volley Tilburg Heren 1.

Internationaal volleybalnieuws.  Het WK 2022 voor mannen wordt komende zomer georganiseerd in Polen en Slovenië. Het toernooi, dat in eerste instantie in Rusland gehouden zou worden, begint op 26 augustus. Het Nederlandse mannenteam is ingedeeld in poule F bij Argentinië, Iran en Egypte ingedeeld zijn.

De FIVB heeft deze week het wedstrijdschema voor het WK 2022 in Nederland en Polen bekend gemaakt. Oranje speelt in de eerste poulefase in het Arnhemse Gelredome achtereenvolgens tegen Kenia (23 september), Kameroen (25 september), Puerto Rico (28 september), België (30 september) en Italië (2 oktober).

De openingswedstrijd van het WK wordt op vrijdag 23 september om 18.00 uur in Arnhem gespeeld tussen Polen en Kroatië. Later op diezelfde avond, om 20.00 uur, speelt Nederland haar openingsduel tegen Kenia.

Wedstrijden deze week in Europa: Op donderdagavond kregen de kwartfinales in Frankrijk bij de mannen een vervolg. Chaumont van Fabian Plak stond met 2-0 in wedstrijden voor en ging op bezoek bij Tourcoing. Via 3-2 pakte Tourcoing de winst en het ticket voor een vierde duel. Plak scoorde 7 keer. Verder kwalificeerden zich Tours (vs. Nice) en Montpellier (vs. Paris) via de derde zege voor de halve finale. Sète en Narbonne gaan ook op herhaling, daar is de stand 1-2 in het voordeel van Narbonne.

In Tsjechië won Karlovarsko in de tweede halve finalewedstrijd met 0-3 van Odolena Vola. De ploeg van Wessel Keemink pakte via 19-25, 18-25 en 21-25 de winst. Keemink stond 3 sets op spelverdeling en scoorde 1 keer.  Stand is nu 2-0 in wedstrijden. Lvi Praag speelde thuis tegen Budejovic. De ploeg van Kay van Dijk won met 3-0 (16, 23, 19), van Dijk liet 17 punten noteren. Stand is daar nu 1-1 in wedstrijden.

In Polen had Olsztyn van Robbert Andringa in de eerste wedstrijd van de kwartfinale Belchatow verrast. Ze wonnen uit met 1-3. Gisteravond was er thuis een 0-3 nederlaag, waardoor het dus 1-1 is geworden. Andringa scoorde 4 keer, Kooy 11 keer.

Praia Clube van Anne Buijs en SESC-RJ hadden beide een wedstrijd gewonnen in de halve finale in Brazilië. Gisteravond pakte de ploeg van Anne Buijs via een 3-1 zege een 2-1 voorsprong in wedstrijden. Anne Buijs maakte 7 punten.

VC Tirol van Lotte Groninger speelde tegen Sokol/ Post in Oostenrijk in de play-offs om de titel. Ze verloren met 1-3 en staan met 0-2 achter in wedstrijden en gaan niet door naar de finale. Lotte Groninger scoorde 2 keer.

Dinamo Bucuresti van Ewoud Gommans behaalde in Roemenië tegen Craiova een 3-0 zege. Ze staan in de play-off poule nu tweede.

In België was in de Champions Final Four er een 3-1 zege van Roeselare vs. Maaseik en een 3-0 van Menen tegen Aalst. Bij dat laatste duel scoorde Robin Overbeeke 14 keer. Van Roeselare vs. Maaseik was nog geen matchreport aanwezig. Stand na 4 duels nu: Roeselare 11, Menen 9, Maaseik 4, Aalst 0.

In de Challenge Final Four won VDK Gent met 1-3 bij Waremme en was Achel met 3-1 te sterk voor Leuven. De Vries maakte 23 punten en Ogink 9 voor Gent. Verweij scoor 8 keer en Smit 10 keer voor Achel. Stand na 4 duels nu: Gent 12, Achel 8, Waremme 3 en Leuven 1.

Bij de dames in de play-outs pakte Charleroi een 3-0 zege tegen Michelbeke waardoor Hermes Oostende nog kans maakt de p/d wedstrijd te ontlopen. Moeten ze wel met 3-0 of 3-2 van Michelbeke winnen aanstaande woensdag.

De Top 10 dan maar, die we deze week kunnen invullen met meer dan drie wedstrijden gezien het grote aanbod in het paasweekend. Onze keuze is daarbij gevallen op:

  • 01> Bekerfinale Heren: Orion vs. Lycurgus. Is het een voorproefje van wat ons in de ‘Best of Five’ strijd om de NL-titel nog te wachten staat?
  • 02> Bekerfinale Dames: VV Utrecht gaat als underdog de strijd aan met Sliedrecht Sport. Wordt het qua uitslag een herhaling van de competitieduels of kan VVU voor een stunt zorgen? Ana Rekar, spelverdeelster van VVU en voormalig speelster van Sliedrecht, denkt van wel, Jolijn de Haan wil nu zelf met Sliedrecht de beker winnen nadat het vorig jaar misging.
  • 03> Eredivisie Heren: Dynamo vs. Orion en Sliedrecht Sport vs. Lycurgus. Wie pakt het tweede ticket voor de finale. Dynamo of Lycurgus, Lycurgus of Dynamo?
  • 04> VC Sneek vs. VVU. Spaart VVU zich i.v.m. de bekerfinale van maandag of gaan ze voluit om een golden set af te dwingen? Wordt het 2-0 of 1-1 met golden set?
  • 05> Regio Zwolle Volleybal vs. VCN. Na de 1-1 in wedstrijden in het reguliere seizoen zal blijken wie er deze keer voordeel heeft. Wordt het 2-0 voor Zwolle of 1-1 met een golden set?
  • 06> NOJK, dat door het overaanbod aan belangrijke wedstrijden op zaterdag en maandag wel een beetje ondergesneeuwd raakt.

Goed weekend. Blijf positief, blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.