Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 en meer (#3-2022)

VoV, 01-10-2022. 4:22 uur. We zijn weer een week verder met het WK dames in Nederland en Polen en intussen zijn van de 24 teams alle zestien landen bekend die doorgaan en dus ook de acht die het ticket voor de thuisreis al kunnen boeken. Kijken we naar de FIVB World Ranking dan gaan naar fase 2 de nummers:

01> USA, 02> Brazilië, 03> Italië, 04> China, 05> Servië, 06> Turkije, 07> Japan, 08> Dominicaanse Republiek, 10> Nederland, 11> Duitsland, 12> België, 13> Polen, 14> Thailand, 16> Canada, 18> Puerto Rico, 19> Argentinië.

Rusland, de nr. 9 op de ranking, nam niet deel aan het WK. Bulgarije, de nummer 15 plaatste zich niet voor de volgende ronde.

In Parijs is deze week het FIVB Elite 16 toernooi begonnen en daar worden dit weekend de prijzen verdeeld. Nederland had vier teams in het hoofdtoernooi, na de poulefase bleven daarvan over Stam/ Schoon en Brouwer/ Meeuwsen en Immers/ Boermans. Luini/ Penninga overleefden de poule niet.

Dit weekend gaat ook de Eredivisie Heren van start. De programmering ziet eruit alsof er al een titel op het spel staat. Alle wedstrijden beginnen namelijk op zaterdag om 20:00 uur, zodat er van afkijken hoe het er bij de tegenstander bijstaat even niet van komt. En omdat er altijd een uitzondering is speelt VC Limac op zondag om 16:30 uur tegen Taurus. Een beetje een ongelukkig tijdstip omdat de Oranje dames om 16:00 uur op het WK tegen Italië spelen.

Prima Donna Kaas Huizen debuteert in de Eredivisie, maakt hun debuut op het hoogste Nederlandse niveau. Dynamo moet deze weken al meteen fors aan de bak, met doordeweekse wedstrijden tegen Benfica in de Champions League voorronde en de verplichtingen in de Eredivisie.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • PDK vs. VCN
 • VoCASA vs. ZvH
 • Lycurgus vs. SSS
 • Orion vs. Sliedrecht Sport
 • Dynamo vs. TTP
 • Zo 02/10 VC Limac vs. Taurus.

De Top 10 dan maar. Waarin we onze keuze maakten uit de nog te spelen WK wedstrijden, waar de organisatie de toppers voor de laatste speelronden heeft bewaard en  het om poulewinst gaat. Verder duels uit de Ere- en Topdivisies, waarin debutanten actief zullen zijn.

 • 1> We kunnen natuurlijk niet om de wedstrijd Nederland vs. Italië heen van aanstaande zondag. Met stip bovenaan op onze ranglijst, of dat in de poule ook zo zal zijn durven we niet te voorspellen. Na het verlies van de Oranje leeuwinnen vs. de Yellow Tigers, is het maar afwachten hoe het tegen Italië zal aflopen, waarbij wij Italië wel als favoriet zien. Als duidelijke favoriet, ook al loopt het bij hen ook niet altijd even soepeltjes, zoals tegen Puerto Rico en België.
 • 2> In poule D is Brazilië vs. China de topper, in poule C is USA vs. Servië een duel om naar uit te zien en in dat rijtje mag Polen vs. Turkije uit poule B eigenlijk niet ontbreken. Allemaal op de tweede plaats.

Een aantal debutanten op de hoogste niveaus geven we ook een plaatsje in de Top 10. Als stimuleringspush, als hart onder de riem voor een goed seizoen 2022/ 2023.

 • 3> Uit de Eredivisie Heren, logisch want de dames mogen nog niet beginnen, PDK vs. VCN.
 • 4> Uit de Topdivisies bij de dames Sudosa-Desto D2 vs. Krekkers, Rivo vs. Set-Up ’65, Alterno vs. DeVoKo, VollinGo vs. Armixtos en VCN vs. AVV Keistad. Een aantal teams zijn herintreders, maar daar maken we geen verschil in als we over debutanten spreken.
 • 5> Hetzelfde verhaal bij de Topdivisies mannen. PDK H2 vs. AVV Keistad en Donki Sjot vs. VIVES.

Nog iets anders, iets waar we ons eigenlijk wel over verbazen. Dat is dat de NOS zo weinig aandacht aan het WK Volleybal Dames besteed. De hele zomer hebben we sport uit alle uithoeken van Europa en de wereld via mega-uitzendingen kunnen volgen zoals het wielrennen bij de Giro, de Vuelta, de Tour, het WK uit Australië, het EK vrouwenvoetbal van A tot Z en straks natuurlijk weer alle wedstrijden van het WK in Qatar, ongeacht wie er tegen wie speelt.

Maar zendtijd inruimen voor volleybal is er niet bij terwijl het wereldwijd toch een zeer belangrijke sport is en Nederland voor het eerst de organisator van het WK is. Okay, Ziggo zendt volleybal uit, maar niet iedereen heeft een Ziggo abonnement. Wij in ieder geval niet.

Daar verbazen we ons over, wel urenlange kamer debatten waarin 16 partijen dezelfde vragen stellen worden uitgezonden. Zo’n debat lijkt soms wel een herhaling van een herhaling, Middagen achtereen. Alsof Nederland daarop zit te wachten op die discussies, die alleen oplaaien als iemand op het persoonlijke vlak meent de ander de les te moeten lezen. Wij zien dan toch liever volleybal daarvoor in de plaats. Soms moet je gewoon even de verbazing op papier zetten.

Goed weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.