Drie NL-duo’s door in Parijs.

VoV, 01-10-2022. 4:13 uur. Voor de Nederlanders in het hoofdtoernooi van de FIVB Elite 16 in Parijs ging het gisteren om het overleven van de poulefase. Luini/ Penninga hadden net als Brouwer/ Meeuwsen twee wedstrijden te spelen, Immers/ Boermans en Stam/ Schoon kwamen één keer in actie.

Luini/ Penninga, die gisteren een nederlaag leden, kwamen ook tegen Krou/ Gauthier-Rat net tekort voor de winst. Set één wonnen ze met 21-16, set twee werd na een gemist matchpoint met 21-23 verloren. Waarna de beslissende derde set met 11-15 naar de Fransen ging.

Tegen Cherif/ Ahmed uit Qatar viel er voor het NL-duo net geen eer te behalen. Na de verloren eerste set (21-15) pakten ze de tweede set met 23-25. Bij het vierde setpoint was het raak, nadat de tegenstander op 23-22 matchpoint niet kon verzilveren.  In de tiebreak ging het tot 11-10 gelijk op, de serie naar 14-10 maakte daarna het verschil. Luini/ Penninga werden na hun derde nederlaag vierde in de poule en zijn uitgeschakeld voor verdere deelname.

Brouwer/ Meeuwsen namen het op tegen Bryl/ Losiak uit Polen en wonnen net als gisteren hun partij met 2-1. Na 19-21 en 21-16 werd de derde set beslissend. Daarin duurde het tot 17-18 voordat de Nederlanders het winnende punt konden binnenslaan. Daarvoor hadden ze wel drie matchpoints van de Polen weggewerkt. In de eerste set werd 15-19 nog 19-20 voordat het NL-duo het beslissende punt maakte.

Tegen de Fransen Bassereau Rémi/  Lyneel pakten ze een 2-0 zege via de setstanden 21-18 en een hele dikke 21-12. Brouwer/ Meeuwsen werden ongeslagen poulewinnaar. In de kwartfinale treffen ze vanmiddag de Spanjaarden Herrera/ Gavira.

Immers/ Boermans sloten dag 1 met een zege en een nederlaag af. Tegen de Spanjaarden Herrera/ Gavira hadden ze een zege nodig om door te gaan. En die zege werd via twee keer 18-21 binnengehaald. In de eerste set ging het van 14-14 tot 18-18 gelijk op, drie punten op rij bezorgden de Nederlanders de winst. In set twee maakten Immers/ Boermans van 17-15 achter een 17-20 voorsprong, waarna ze op de side out de 18-21 en 0-2 op het scorebord zetten.

Immers/ Boermans sluiten de poulefase ook als winnaar af en gaan door naar de volgende ronde. Drie teams eindigden in hun poule met 3-2-5, de Nederlanders hadden de beste set ratio. Immers en Boermans staan in de kwartfinale tegenover Nicolai/Cottafava uit Italië.

Ook Stam/ Schoon noteerden een zege en een verliespartij op de eerste dag. Om in het toernooi te blijven was winst tegen het Amerikaanse duo Sponcil/ Cannon noodzaak. Via een zege in twee sets (twee keer 19-21) slaagden ze daarin. In set één maakten ze van een 19-16 achterstand in een ruk de 19-21 setwinst. In set twee pakten ze na 17-17  het beslissende verschil (17-19) voor de latere setwinst.

Vandaag spelen Stam en Schoon tegen de Zwitserse Esmée Böbner en Zoé Vergé-Dépré voor een plekje bij de laatste vier.