Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer). #32-2021.

VoV, 07-05-2022. 3:00 uur. Gaan we dit weekend het Eredivisieseizoen 2021/2022 met een geweldige knal afsluiten of komt er misschien toch nog een vervolg? Het kan dus zo maar over en uit zijn, bij zowel de dames als de heren. Immers Sliedrecht Sport staat bij de dames op 1-0 in wedstrijden en is dus vanwege de ‘best of three’ één zege verwijderd van de titel. En bij de mannen staat Dynamo Apeldoorn op 2-0 in wedstrijden en heeft dus bij de ‘best of five’ reeks ook nog één zege nodig voor de titel.

De vraag is of Apollo 8 titelgewin van Sliedrecht kan uitstellen en misschien ook nog ongedaan maken en of Orion zich na een geweldig regulier seizoen kan herpakken. Hen scheiden drie zeges van een geweldige come-back. Voor de ploeg uit Doetinchem lijkt het allemaal net iets te lang te duren gezien het verlies in de bekerfinale en de daaropvolgende nederlagen tegen Dynamo. Maar wie weet wat de Achterhoekers nog voor ons en Dynamo in petto hebben?

In de B-poule bij zowel de dames al de heren zijn ze nog niet klaar, ook wordt er nog door VC Sneek en Regio Zwolle Volleybal om de bronzen plak bij de dames gestreden. Maar dat zijn wedstrijden om de troostprijzen, het gaat dit weekend om de beide titelgevechten.

Gisteravond speelde in de B-poule bij de mannen SSS tegen ZVH. SSS zegevierde met 3-1 via de setstanden 25-19, 23-25, 25-23 en 25-22. In de stand zijn ze nu met 9-24 tweede na TV Limburg dat 8-24 heeft. ZVH staat zesde met 9-6.

Beide teams komen vandaag voor een tweede keer dit weekend in actie: ZVH treft thuis op VoCASA, SSS reist naar Capelle aan den IJssel voor hun duel met VCN.

Trainers mutaties: Gido Vermeulen, voormalig bondscoach bij de dames en heren, keert weer terug naar Egypte om de komende drie jaar het nationale mannen – volleybalteam te coachen. “Sterk gemotiveerd om hen naar nieuwe uitdagingen te leiden” zegt Vermeulen er zelf van.

Henk Goor vertrekt bij de mannen van Apollo 8, het is ons nog niet bekend welke ploeg hij volgend seizoen van oefenstof gaat voorzien. Dennis Gelissen wordt de nieuwe trainer/ coach van Topdivisionist Volley Tilburg Dames 1.

Transfer update dames Nederland: Waarbij we niet pretenderen volledig te zijn, we geven een overzicht van de bij ons bekende wijzigingen bij de dames en we houden ons aanbevolen voor aanvullingen en opmerkingen. Tussen haakjes hun vorige club.

Apollo 8: Gekomen voor het volgende seizoen Charlotte Haar (FAST), Jorieke Bodde en Elyne Nijhuis (Set-Up ’65), Eline Rohaan en Noa Krikhaar (VV Krekkers), Lotte van der Horst (Peelpush) en Pippa Molenaar (Regio Zwolle Volleybal)

SV Dynamo Apeldoorn: Aysha Meering (eigen jeugd), Lotte Bruinsma (Regio Zwolle Volleybal), Mila Konink (Alterno) en Marscha Sinnema (US Amsterdam).

Team Eurosped: Daphne Broekhuis en Ilse Sinnige (beide Set-Up ’65), Maureen van der Woude (Regio Zwolle Volleybal).

Regio Zwolle Volleybal: Jet Kok (VCN), Tess de Vries (Apollo 8), Lisa Nobel (Hermes Oostende, België), Nynke Hofstede (Asterix Avo, België) en Yara van de Ven (FAST).

Sliedrecht Sport: Noa Rahangmetan (FAST), Louise Bijlsma en Lana Lijkendijk (VCN)

Sudosa Desto: Paula Boonstra (zonder club).

Team 22: Jolijn de Haan (Sliedrecht Sport)

VV Utrecht: Iris Reinders, Bjorna Gras, Marly Bak (allen Regio Zwolle Volleybal), Denise de Kant (Sliedrecht Sport).

Buitenland: Nova Marring vernieuwde haar overeenkomst met Asterix Avo in België, Anlène van der Meer verruilt VC Sneek voor Jaraco LVL uit Genk, België. Lynn Blenckers zal haar contract met Saint Raphael in Frankrijk niet verlengen. En Tessa Polder verhuist van Frankrijk naar Italië, zij komt volgend seizoen voor Perugia uit.

In Italië lijkt het principe op te gaan dat een speelster aantrekken van een titel concurrent jezelf versterkt, maar in ieder geval de tegenstander verzwakt. Bij de top 4 van het reguliere seizoen (Conegliano, Novara, Monza, Scandicci) wordt stevig bij elkaar geshopt om zelf sterker te worden en misschien om de opponent te verzwakken.

Zo gaat Miryam Sylla van Conegliano naar Monza, haar teamgenote mid Raphaela Folie maakte dezelfde overstap. De Belgische Britt Herbots gaat van Novara naar Firenze, mid Anna Danesi verlaat Monza en gaat naar Novara, waar ze Haleigh Washington opvolgt, die naar Scandicci vertrekt. En de Braziliaanse Rosamaria Montibeller verlaat Novara, zij heeft getekend bij Busto Arsizio. En tenslotte wordt er gemompeld dat Yvon Beliën van Firenze naar Scandicci switcht. Christina Chirichella tekende bij Novara voor 2 seizoen bij, waarmee ze 10 jaar bij dezelfde club volmaakt.

Volgende week meer over de mannen.

Buitenlands nieuws: Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra zijn de eerste Nederlanders in buitenlandse dienst die de nationale titel met hun club op hun CV kunnen bijschrijven. Grote en kleine kanshebbers zijn dit weekend verder:

 • Duitsland: Juliët Lohuis, Eline Timmerman en Hester Jasper met MTV Stuttgart of Sarah van Aalen met SC Potsdam.
 • Frankrijk: Tessa Polder met Le Cannet.
 • Italië: Robin de Kruijf met Conegliano en Thijs ter Horst met Perugia.
 • Griekenland: Maret Grothues met Panathinaikos
 • Tsjechië: Wessel Keemink met Karlovarsko of Kay van Dijk met Lvi Prague.
 • België: Michiel Ahyi en Stijn van Schie met Roeselare.

Wedstrijden deze week in Europa en Zuid-Amerika: In de alinea hierboven somden we een aantal landgenoten op die nog een kans op de nationale titel hadden in het land waar ze spelen. We kunnen daar alvast aan toevoegen dat de wedstrijden van gisteravond niet voor beslissingen zorgden.

Potsdam vs. Stuttgart. Het stond 2-1 in wedstrijden voor SC Potsdam, Stuttgart slaagde er in om voor de tweede keer de stand gelijk te trekken middels een uitzege in Potsdam. Het werd er 2-3. Ze wonnen de oneven sets met 23-25, 25-27 en 15-17 en verloren de even met 25-19 en 25-22. Bij Potsdam kreeg Sarah van Aalen het hoogste rapportcijfer (6.6), zij scoorde 1 keer. Bij Stuttgart ging de beste notering naar Eline Timmerman (6.8), die totaal 14 punten op naam kreeg, waarvan 4 via een blokkeeractie.

Juliët Lohuis en Hester Jasper hadden invalbeurten, waarin Lohuis 2 keer en Jasper niet scoorde. Lee en Rivers waren weer de meest scorende speelsters bij Stuttgart met 27 en 22 punten. Van de 166 set ups gingen er 135 naar de beide passer lopers en de diagonaal van de winnende ploeg. Zondag is de beslissende vijfde partij in Stuttgart!

Lvi Prague vs. Karlovarsko. Ook hier won de bezoekende partij en dwong via deze zege een vijfde duel af. Karlovarsko moest alleen de derde set aan Lvi Praag van Kay van Dijk laten. Met 25-23, in de andere drie bleven ze met 19-25, 20-25 en 17-25 aan de goede kant van de score. Wel bijzonder is dat ook hier, net als bij Stuttgart vs. Potsdam, steeds de bezoekende teams de wedstrijden wonnen.

Kay van Dijk scoorde 12 keer, Wessel Keemink maakte 3 punten. Zijn ploeg had met 57 om 84 punten een groot voordelig verschil in de eigen score. Vooral door de 11 om 30 blokpunten en aces. Maandag is de vijfde en beslissende partij.

Olympiacos vs. Panathinaikos eindigde in een 3-1 zege voor Olympiacos, waardoor ze op een 2-1 voorsprong in wedstrijden kwamen. De verschillen waren met 25-23, 25-22, 20-25 en 26-24 klein, maar wel in het voordeel van de thuisploeg. In de set finales was het scoreverloop:

 • Set 1: 20-21, 23-21, 23-23, 25-23 na een uitgeslagen aanval van Grothues.
 • Set 2: 21-21, 23-21, 23-22 en 25-22
 • Set 3: 16-17, 18-22, 20-23 en 20-25.
 • Set 4: 17-20, 21-20, 24-24 en 26-24.

In Zuid-Amerika krijgt het spelen om het Braziliaans kampioenschap meteen een vervolg bij de strijd om de titel van Zuid-Amerika. Anne Buijs slaagde met Praia Clube niet om kampioen van Brazilië te worden, via 2-0 in wedstrijden eiste Minas voor 10.000 toeschouwers vorige week via de 3-1 zege de titel op. Minas en Praia Clube nemen deel aan de Zuid-Amerikaanse titelstrijd. Praia speelde de eerste wedstrijd in poule A tegen San Martin en won met 3-0 via de setstanden 25-13, 25-12 en 25-18.

De Top 10 dan maar, die we deze week weer vullen met alleen maar de laatste play-off duels in de Eredivisie dames en heren.

 • 01> Play-off finale dames: Apollo 8 vs. Sliedrecht Sport, maar wat niet kan is nog nooit gebeurt. Dus waarom niet.
 • 02> Play-off finale heren: Orion vs. Dynamo. Orion zit klem, na een onberispelijk seizoen dreigt na de beker ook de titel aan hun neus voorbij te gaan. Ze staan met de rug tegen de muur, moeten winnen.
 • 03> Play-off om het brons bij de dames: VC Sneek vs. Regio Zwolle Volleybal.t Volgens ons kan het alle kanten op, maar als dat het geval is gaat het in Friesland meestal de kant van VC Sneek op.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.