Vizier op volleybal

 

Sliedrecht Sport voor zevende keer landskampioen.

VoV, 08-05-2022. 3:16 uur. Sliedrecht Sport is erin geslaagd om de ‘best of three’ strijd om de Nederlandse titel tegen Apollo 8 in twee wedstrijden te beslissen. Na de 3-0 thuiszege was er gistermiddag een 1-3 overwinning in Borne en kon de Cup weer mee naar De Basis.

De thuisploeg wilde met de volgende starting seven een derde wedstrijd afdwingen: Fleur Meinders (spelverdeelster), Tess de Vries (diagonaal), Rianne Vos en Juliët Huisman (passer/lopers), Marije ten Brinke en Eline Gommans (middens) en Florien Reesink (libero). Daar zetten de gasten Rochelle Wopereis (spelverdeelster), Vera Mulder (diagonaal), Jolijn de Haan en Christie Wolt (passer/lopers), Carlijn Ghijssen-Jans en Denise de Kant (middens) en Emma Rekar (libero) tegenover.

Sliedrecht Sport opende op de manier waarop ze in het thuisduel hadden afgesloten. Met veel blokkeer- en aanvalsdruk namen ze vlot afstand, o.a. twee kill-blocks van Denise de Kant (tot 1-4) en rake klappen van Jolijn de Haan en Vera Mulder (tot 4-10) maakten het verschil. Na de time out op 4-9 kwam Apollo beter voor de dag en met o.a. een ace van Fleur Meinders en een kill-block van Eline Gommans werd het 9-10.

De Kant scoorde 10-13, Jette Kuipers 11-13, waarna de gasten opnieuw afstand namen. De 11-17 werd 13-19, waarop trainer/ coach Thijs Oosting de thuisploeg voor de tweede keer naar de zijlijn haalde. Hij scoorde nog wel het puntje voor de coach, maar dat was ook het laatste puntje van Apolo 8 in deze set. Christie Wolt, Vera Mulder en Carlijn Ghijssen-Jans zorgden voor de 14-25.

In de tweede set slaagde Apollo 8 erin om na een 3-6 achterstand bij 7-7 de gelijkmaker te scoren. En daarna het initiatief naar zich toe te trekken. Even liepen de teams in de score gelijk op (tot 11-11), met een scorende midaanval, een kill block van het duo Marije ten Brinke/ Jette Kuipers en een complete misser op mid bij Sliedrecht tilden ze de stand naar 14-11, echter maakte het veel scorende duo de Haan en Wolt er even later 16-14 van.

Apollo 8 ging bij 18-17 de time out in, en scoorde vervolgens vier keer op rij, waarop Vera Koenen bij 22-17 haar ploeg rond zich verzamelde aan de zijlijn. Sliedrecht Sport herpakte zich en liet een imposante serie van acht punten noteren, waarmee o.a. Kirsten Wessels, blokpunten van Denise de Kant, drie achter elkaar van 22-18 naar 22-21, de setzege binnenhaalden. Apollo 8 had een bijna zeker lijkende setwinst alsnog uit handen gegeven en stond met de rug tegen de muur. De volgende set moest gewonnen worden om in de wedstrijd te blijven.

In de derde set had Apollo bij 5-2 het initiatief stevig in handen, moest echter toestaan dat de gasten via Jolijn de Haan erop en erover gingen bij 8-10. En vervolgens ontspon zich een gelijk opgaand duel waarin Apollo de leiding terugpakte (12-10) en op de side out tot 18-17 dat ene puntje voordeel behield. Tess de Vries scoorde het breakpoint, bij wijze van hoge uitzondering maakte Jolijn de Haan een puntje voor Apollo en bij 20-17 ging Sliedrecht de time out in.

Protesteren hielp niet toe de scheids de 21-17 toekende, de driepunter naar 21-20 bracht de spanning terug. Apollo 8 kon daarna de vierde set afdwingen, door naar 24-20 uit te lopen en het tweede setpoint te benutten voor de 25-21 setwinst en 1-2 tussenstand.

Met Marit Zander voor Fleur Meinders op de spelverdeling bij de thuisploeg en Kirsten Wessels op de diagonaal voor Vera Mulder bij de gasten werd aan de vierde set begonnen.

Tot 8-9 (na 4-7) bleven de teams in de score bij elkaar, Kirsten Wessels haalde de serve naar Sliedrecht en Jolijn de Haan lanceerde vervolgens vanaf de negen meterlijn een aantal kanonskogels waarop de passlinie van Apollo 8 het antwoord schuldig moest blijven. Met drie aces op rij en een verwoestende pipe aanval bracht de Haan de stand op 8-14, voordat Apollo 8 middels Juliët Huisman iets terug kon doen.

Na 12-16 kon Apollo terugkomen naar 15-16, hield bij 17-18 de aansluiting en nam na twee scores van Juliët Huisman de leiding over bij 21-20, waarop Sliedrecht Sport de time out in ging. Het was weer een heel best gekozen tijdstip van Vera Koenen om haar ploeg bij de les te halen want met een serie van vijf punten op rij pakte Sliedrecht na die pauze en de time out van Apollo 8 op 21-22 de 21-25 setzege, waarmee ze op 1-3 in sets kwamen. Kirsten Wessels scoorde het laatste punt in deze ‘best of three’ serie.

Bij Apollo 8 kwamen de 65 eigen punten op naam van Tess de Vries en Juliët Huisman (beiden 13), Jette Kuipers (12), Marije ten Brinke (10), Carlijn Koebrugge en Eline Gommans (beiden 5), Rianne Vos (3) en Emma Bredewoud en Fleur Meinders (beiden 2)

Topscorer en absolute uitblinker van de partij, die met recht de virtuele MVP-titel opgespeld zou krijgen als die vergeven werd, was Jolijn de Haan. Zij scoorde 25 keer. Christie Wolt (14), Kirsten Wessels (12), Vera Mulder (10), Denise de Kant (7), Carlijn Ghijssen-Jans (5) en Rochelle Wopereis (2) zorgden voor de andere punten van het totaal van de 75 eigen score.

Jolijn de Haan serveerde de meeste aces (6), Marije ten Brinke scoorde de meeste blokpunten (6). Sliedrecht Sport speelde met een iets lagere foutenlast (21 om 17)

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto’s Rudy van ’t Rood.