Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer) #7-2024

VoV, 18-11-2023. 5:26 uur, De voorkeur via één stem op het ‘oude’ format van de VoV weekend Top 10 (en meer) is deze week radicaal maar dan ook radicaal veranderd. De 100% voor het oude format daalde naar 33,33 procent doordat twee stemmen werden uitgebracht voor het nieuwe format, dat dus nu met 66,67 procent van alle uitgebrachte stemmen aan kop gaat. En dus blijft de nieuwe manier van presenteren nog even gehandhaafd. Bij deze dus.

01>Uw keuze. Daar tornen we dus niet aan. Moet toch geweldig zijn om elke week de eerste plaats te bezetten. En zeker weten dat uw keuze ook volgende week weer eerste staat en de volgende week weer.

02>VC Limax vs. SV Dynamo. Eredivisie Heren. Na de 2-3 winst bij Orion en de 3-2 nederlaag tegen Lycurgus is het moeilijk om niet opnieuw een vijfsetter van de Limburgers te verwachten in een topduel. Maar deze keer hebben ze thuisvoordeel, dat maakt misschien een setje verschil uit.

03> Apollo 8 D2 vs. Veracles. Topdivisie A Dames. De topper in deze Topdivisie, waarbij de eerste plaats de inzet is. Apollo 8 D2 komt met een 2-3 zege in Nijmegen naar dit duel, Veracles met een 2-3 nederlaag, hun eerste verlies van dit seizoen, in Groningen. Beide teams wonnen in een vijfsetter van VoCASA, Apollo 8 won ruim van DeVoKo, Veracles verloor ertegen. Nog wel in de Groene Hel.

04> Pegasus vs. Keistad. Topdivisie B Dames. Ook hier een gevecht tussen de koploper (Keistad) en de naaste belager. Al is de inzet hier niet de koppositie, daarvoor staat Keistad al te ver voor. Maar bewijzen dat je beter bent dan de koploper is altijd een uitdaging, maar daar staat wel tegenover dat aantonen dat je terecht koploper bent ook een mooie target is.

05>Zaanstad vs. VV Utrecht. Topdivisie B Heren. Twee ploegen die in de achtervolging zijn op koploper Sliedrecht Sport H2 en die zich allebei geen misstap kunnen veroorloven.

06>VC Zwolle vs. Sudosa-Desto. Eredivisie dames. De koploper heeft drie zeges in thuisduels achter de naam. Voor Voltena, Sliedrecht Sport en Peelpush waren ze te sterk, Sneek nam de punten uit Zwolle mee. Sudosa verraste met een sterke uitwedstrijd bij Sliedrecht Sport (2-3) en wist ook bij Voltena de volle buit mee te nemen. De thuisnederlaag van vorige week tegen VV Utrecht zal extra motivering geven om er in Zwolle vol in te knallen.

07>Krekkers vs. US D2. Topdivisie A Dames. De ploeg uit Amsterdam blijft visa versa Twente reizen. De bezoeken aan Apollo 8, DeVoKo, Rivo, Set-Up, Krekkers zorgen vlot voor een 1.500 kilometer op de teller. En dan staat de puntenteller in de competitie nog op nul. Voor beide teams is het bij uitstek de kans om hun schamele subtotaal (Krekkers heeft er 3) te verhogen. Het thuisvoordeel voor de Krekkers, vier keer al dit seizoen bij vijf wedstrijden, is nog geen echt voordeel gebleken.

08> Dynamo Tubbergen vs. Dash Eerste Divisie Dames. Voor de ploeg uit Vorden de tweede topper in korte tijd. Vorige week tegen Tornado thuis, nu naar Dynamo uit. De ploeg uit Tubbergen staat 5de, heeft zeven punten minder dan hun gasten, die tweede staan, maar speelde ook 2 wedstrijden minder. Theoretisch en virtueel kan er dus veel aan deze stand wijzigen, maar dat hangt wel van het onderlinge resultaat af.

09> Emmen ’95 vs. Tjoba, Eerste Divisie Dames. Drentse Derby. Drentse burenruzie. Tjoba is de nummer drie in de A-Divisie, Emmen de nummer acht. Derby’s hebben hun eigen wetten, dus laten we maar zeggen dat het alle kanten op kan gaan.

10> MTV Stuttgart vs. SC Dresden. Bundesliga. Met de mogelijkheid dat daar zes Nederlandse speelsters in het veld komen mogen we volgens ons dit duel rustig een tiende plaats in onze Topperslijst van dit weekend geven. En het is historisch gezien altijd een clash tussen deze twee Duitse topploegen, die doordeweeks nog in actie kwamen in de Champions League en de CEV Cup. Het affiche is te mooi om er niets mee te doen.

En dan nu het (en meer) gedeelte:

Wat was voor u het hoogtepunt van het internationale volleybalseizoen voor wat betreft de Oranjeteams? Indoor en in het zand. Welke prestatie vond u het waard om als beste van het de afgelopen zomer te benoemen?

Voor ons was toch wel de winst van de Oranje dames tegen Italië en daarmee het brons op het EK het hoogtepunt. Bij de mannen zouden we zo niet weten of er hoogtepunten waren. De 3-0 en 3-2 winst tegen Duitsland in de VNL en het EK? Het 3-2 verlies tegen Italië in de kwartfinale van het EK, waardoor Oranje als vijfde eindigde op dat EK? Maar kan verliezen een hoogtepunt zijn? Er schiet ons zo niets anders te binnen.

En bij de beachduo’s was dat voor ons zonder meer de WK U21 titel van het duo Poiesz/ Piersma, dat overtrof het EK zilver van De Groot/ Luini. Al was het wel een laat hoogtepunt, gezien het tijdstip dat het werd behaald. U mag er gerust anders over denken, geen probleem wat ons betreft.

Met onze blik over de landsgrenzen naar wedstrijden van buitenlandse teams met landgenoten in de selectie hadden we u tot en met de duels van woensdag geïnformeerd. Inclusief de wedstrijden in de drie Europese beker toernooien.

Van de Champions League bij de dames publiceerden we deze week al de verslagen van de teams met Nederlandse inbreng. Onderstaand geven we de standen per poule na twee wedstrijden, waarbij vermeld zijn de gewonnen duels en de behaalde punten.

Poule A: 1> Milano 2-6, 2> VakifBank 2-6, 3> Mulhouse 0-0, 4> Stara Pazova 0-0

Poule B: 1> Scandicci 2-6. 2> Eczacibasi 2-6, 3> Vasas Budapest 0-0. 4> Plovdiv 0-0

Poule C: 1> Fenerbahce 2-6. 2> SC Potsdam 1-3. 3> Lodz 1-3. 4> Calcit Kamrik 0-0

Poule D: 1> Conegliano 2-6, 2> Rzeszow 2-5, 3> MTV Stuttgart 0-1. 4> Asterix Avo 0-0

Poule E: 1> Le Cannet 2-5, 2> Alba Blaj 1-4, 3> LKS Lodz 1-3. 4> Dnipro 0-0

De groepswinnaars van de vijf poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen play-offs, waarbij er voor de verliezers een plaatsje in de CEV Cup is.

In de nationale competities werd er donderdag nog gespeeld in Tsjechië tussen hekkensluiter Ostrava en Karlovarsko (Wessel Keemink). Die partij eindigde in een 0-3 zege voor de ploeg van de Oranje spelverdeler. Via de setstanden 23-25, 18-25 en 22-25. Keemink stond alle sets in de basis en scoorde 4 keer, waarvan drie keer blokkerend.

En in Oekraïne kwam Gijs Jorna met Episentr vs. Bukovyna in actie. Ze wonnen met 3-0 via 34-32, 25-22 en 26-24. De ploeg van Jorna kreeg in de openingsset bij 24-23 het eerste setpoint, daarna bij 29-28 pas weer het volgende en bij 33-32 konden ze het afmaken. In de derde set liep de ploeg van Jorna vanaf de 0-4 tot en met 21-24 achter de feiten aan, maar met vijf punten op rij pakten ze alsnog de setwinst.  Jorna stond twee sets in de basis en scoorde 6 keer.

Uit Finland kregen we nieuws binnen van Liiga Ploky, de ploeg van Anna Mebus. Daar heeft men de trainer ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Kim Buchwald geeft het stokje over aan zijn assistent Hakan Can Turan. “When things are not working, we need to make changes.” Een verandering van hoofdcoach is volgens hen de beste manier op dit moment de gestelde targets te bereiken. Liiga Ploky staat op dit moment op de 7de plaats met 3 gewonnen wedstrijden uit  8 duels.

Beachvolleybal. Matthew Immers en Steven van de Velde speelden hun eerste wedstrijden in het Challenge toernooi in Chiang Mai, Thailand. Bij dit toernooi zijn zij als vierde geplaatst. Eerste tegenstander was het duo Hammersberg/ Grössig. Verder zijn in hun poule D nog ingedeeld een Duits en een Chinees duo.

Tegen Hammersberg/ Grössig wonnen ze met 2- 0 via de setstanden 23-21 en 21-17. Aces en blokpunten (8 om 4) maakten het verschil. Hun partij in de winnaarsronde van de poule tegen Pfretschner/ Winter werd ook een 2-0 zege. Via 21-14 en 28-26. Daarmee plaatsten ze zich rechtstreeks voor de zgn. Round of 16, waarin vannacht om 3:40 uur Schachter/ Dearing uit Canada als tegenstander hadden.

De Nederlanders verloren de eerste set met 16-21 na de veldwissels bij 4-3, 7-7, 9-12, 13-15 en 16-19, waarbij hun foutenlast na 13-15 te hoog was. In set twee was dat omgekeerd. Oranje won die set met 21-18 na de tussenstanden bij de veldwissels van 4-3, 7-7, 11-10, 15-13 en 19-16. Nu speelde Canada in de eindfase van de set met een te hoge foutenlast. Oranje kon in de derde set de beslissing forceren. Via 6-4, 9-6 en 13-7 werd het 15-7 en dus 2-1, waarmee ze doorgingen naar de laatste acht.

Op de FIVB World ranking beachvolleybal staat het duo Stam/ Schoon 6de. Zij werden in deze zomer eerste in Doha, derde in Parijs, vierde in Montreal en vijfde in Tepic en Tlaxcala. Brouwer/ Meeuwsen staan op de achtste plaats bij de mannen. Zij werden derde in Parijs en behaalden daarnaast nog vier keer een vijfde plaats. Het duo Immers/ van de Velde staat 25ste, Boermans/ de Groot bezet de 27ste plaats.

VT2 -3 NVVO clinic op 7 januari: Zondag 7 januari 2024 zal de jaarlijkse NVVO voorjaars clinic voor de VT 2/3 weer in de vertrouwde v/d Knaaphal in Ede gehouden worden. Dit jaar is er een duidelijk gescheiden ochtend- en middagprogramma. Aanvang van de clinic is 09.30 uur. De koffie (inloop) staat vanaf 09.00 klaar. We zullen de dag rond 16.00 uur afsluiten.

In de ochtend zal Remko Kenter aandacht schenken aan de beginnende volleyballers. Remko timmert de laatste tijd met zijn ACTION volleybal behoorlijk aan de weg.

Het middagprogramma zal verzorgd worden door Rémon ter Harmsel. Hij is al jaren trainer van de Wageningse studentenvereniging WAHO. Daarnaast traint hij dit jaar het 2e damesteam van Dynamo Apeldoorn, uitkomend in de Topdivisie. Rémon zal naast een groot aantal volleybalzaken, kenmerkend voor de lagere en regiodivisie volleybalteams ook aandacht schenken aan volleybalsituaties die zo nu en dan kenmerkend zijn voor het studentenvolleybal waarvan de trainer van de “normale” verenigingen hun voordeel mee kan doen. Het zal een middag worden met veel op de praktijkgerichte situaties.

Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk wat de kosten van deze clinic zullen zijn. Houd hiervoor de site van de NVVO en VoV in de gaten.

Gratis workshops bij Stichting Amsterdams Jeugd Volleybal: Via de VoV Top 10 (en meer) wil het bestuur van de Stichting Amsterdams Jeugd Volleybal jullie informeren over aankomende workshops  en de zondag trainingen.

Workshops: Trainers/coaches en ander kader zijn van harte welkom op de komende workshops bij Stichting Amsterdams Jeugd Volleybal. Deze worden mede mogelijk gemaakt door de Setup Club Amsterdam bestaande uit VV Amsterdam, SV West!, Volamos, US Volleybal en Albatros Volleybal in samenwerking met de Nevobo en Gemeente Amsterdam.

  • 19 november: workshop Q&A: Elke trainer die een vraag heeft is hier welkom.
  • 26 november: workshop Skilldrills; CMV training breed motorisch.
  • 03 december: workshop Impliciet leren; Leren zonder instructie?
  • 10 december: workshop Pubercoaching: Hoe motiveer je ze?

Meer info over de workshops staat onder DEZE LINK. Inschrijven kan ook via die link. Inschrijven is nodig voor licentiepunten anders kun je ook gewoon langskomen. Elke clinic is om 11:30 – 14:00 uur in Sporthal Bajeskwartier; H.J. Wenckebachstraat 40, Amsterdam.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.