Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer)

VoV, 10-03-2018. 6:18 uur.  Afgelopen met het volleybal vakantiegevoel dat er wellicht heerste na de carnavalsperiode en het voorjaarsverlof bij alle betrokkenen vanaf de Topdivisies neerwaarts. Het is weer bikkelen geblazen, de keiharde realiteit van overleven, van gaan voor de titel, de p/d plek of het proberen te ontkomen aan degradatie is vanaf vandaag weer de inzet. En daarmee gaat de laatste fase van het seizoen in.

Het moet nu gebeuren, nu moeten er spijkers met koppen geslagen worden, punten op de i en op het scorebord worden gezet, geen verder uitstel meer mogelijk! In een paar woorden  “Doe wat je doen moet”, wat het ook is, maar het zal vooral neerkomen op ‘ wedstrijden winnen’. De druk wordt groter en groter, onder druk wordt alles vloeibaar, behalve de punten, die komen niet zomaar naar je toestromen.

Europese toernooien:  Daar is geen nieuws van te melden. Volgende week gaan ze verder met de  toernooien in de drie Europa Cups. Wel is het zo dat er voor Robin de Kruijf dit jaar geen Champions League meer zal zijn en ook geen Italiaans seizoen. Vanwege een meniscusoperatie zit deze jaargang er voor haar op, hoe dat dan gaat met Oranje competitie vanaf eind mei is nog maar afwachten.

Polen: Gido Vermeulen is nog niet in veiligheid met zijn ploeg MKS Bedzin, maar afgelopen woensdag was er de derde opeenvolgende zege. Met 1-3 van een mede degradatiekandidaat.  Weer een stapje gezet naar het uiteindelijke doel, lijfsbehoud.

In Zwitserland  gaat Tess von Piekartz met Pfeffingen nog steeds op kop. Ze worden op de voet, één puntje verschil,  gevolgd door Voléro Zürich van Avital Selinger. Een derde Nederlandse heeft zich enkele maanden geleden ook in de Zwitserse competitie gemeld. Annelien Alons verkaste van Charleroi Volley in België naar  VBC Galina, de huidige nummer acht van de Zwitserse Eredivisie.

Turkije:  We zouden u nog informeren of het Yvon Beliën met Bursa BBSK gelukt was om Fenerbahce Istanbul uit de halve finale te houden. Neen dus, er werd met 3-2 verloren, via 19-17 in de tiebreak. In de eerste wedstrijd was een 1-3 nederlaag geleden. Beliën speelde drie sets en scoorde zes keer.

Overigens gingen Galatasaray en Halkbank gisteravond op herhaling omdat beide ploegen één keer gewonnen hadden en dan is er ongeacht de gewonnen sets een derde ontmoeting. De winst ging met 3-1 naar Galatasaray. Halkbank kwam drie sets niet verder dan vijftien punten, één set bleef Galatasaray op twaalf steken.

Dit maakt de halve finales een volledige Istanbulse aangelegenheid. VakifBank, Fenerbahce, Galatasaray en Eczacibasi Vitra gaan het titelgevecht met elkaar aan. De andere vier teams uit de play-offs gaan strijden voor de plaatsen vijf tot en met acht.

Italië: In de Italiaanse play offs bij de mannen gaat de strijd voor plaatsing in de volgende ronde tussen Modena (Maarten van Garderen) en Milano (Nimir Abdelaziz).

De Nevobo in Nepal:  Dat Lesley de Jonge, de trainer coach van Springendal Set-Up ’65, voor volleybalzaken in Nepal was, zal u bekend zijn. Daar hebben we e.a. over bericht. Dat hij daar in gezelschap is van Peter Sprenger, voorzitter van de Nevobo, Peter van Tarel, manager sportontwikkeling Nevobo en lid sport development FIVB, en Arno de Kloet was, was u wellicht nog niet bekend.

Nederland wil namelijk tot een samenwerking met Nepal komen en hoopt op een voorbeeldfunctie, wat de samenwerking betreft, voor de rest van de wereld. In Nepal is behoefte aan technische en beleidskennis,  begeleiding trainers, sportfaciliteiten en marketing. En wij als Nederland hebben dat in overvloed. Ja, ja Nederland trekt en duwt de kar als het op de voorbeeldfunctie aankomt.

De beachvolleybal mannen zijn na  de Major in Fort Lauderdale afgereisd naar het viersterren toernooi in Doha, Qatar. Daar plaatsten Brouwer – Meeuwsen zich eergisteren voor de halve finale en wonnen die gisteren van de thuisfavorieten. Vandaag wordt er om goud tegen een Russisch duo gespeeld.

De Top 10  dan maar. Deze keer eens wat meer aandacht voor teams die in de verdrukking zitten, teams die bezig zijn met finales te spelen voor lijfsbehoud, die zich week in week uit geen verlies meer kunnen permitteren en wekelijks onder zware druk staan. Druk wat is dat dan wel?  Je kunt het niet zien, niet aanraken, niet proeven en ook niet fysiek voelen. Niets tastbaars dus. Prestatiedruk, wie kan ertegen, wie kan er mee omgaan, wie niet?

1>Peelpush vs Flynth FAST.  Degradatiepoule Dames. En daar ligt de meeste druk op de schouders van de het Team Peelpush. Zij staan laatste in de groep van drie en ‘moeten’ toch wel minimaal twee punten pakken. Om de druk meer tot een gedeelde en gemeenschappelijke factor te maken. Peelpush heeft 1-1, Weert 2-3 en Flynth FAST 1-5. Dat zegt alles over de volleybalkoorts in Limburg. Aspirine helpt niet, punten wel.

2>Inter Rijswijk vs VV Zaanstad.  Degradatiepoule Heren. De enigen die niet onder druk staan zijn dood, wordt weleens gezegd, dus ook bij Rijswijk tegen Zaanstad zal de druk als een loden deken over de teams liggen. Met voor Rijswijk dezelfde zwaarte ervan als voor Peelpush hierboven. Met dat verschil dat zij drie punten achter staan, dus eigenlijk drie punten moeten pakken om weer gelijk te komen met de andere twee teams.

3>Compaen vs Sliedrecht Sport.  Topdivisie Heren. Twee vliegen in één klap. De in degradatienood verkerende ploeg tegen de ploeg met titelaspiraties. Dus prestatiedruk aan weerskanten van het net. We citeren Jackson Brown  “Als je je best doet, heb je geen tijd om je druk te maken over mislukking.” En zo is ’t maar net.

4>Axell Claims Sovoco vs Scylla. Eerste Divisie A Heren. Degradatie kraker of p/d kraker, het is maar waar men de nadruk op wilt leggen. Feit is wel dat de druk voor de verliezer alleen maar groter zal worden, winst en het merendeel van de punten haalt de druk van de ketel, al zal het fluitje op de fluitketel nog geen halleluja melodie laten horen. Daar is het nog te vroeg voor!

5>Skunk vs Next Volley Dordrecht. Eerste Divisie B  Heren. Degradatieduel. Voor Skunk een kans om het ongelijk van de lage klassering te bewijzen en punten te pakken, zoals ze in de laatste wedstrijden deden. En veel druk bij Next Volley neer te leggen. Voor Next Volley de ultieme kans om de rode lantaarndrager in een wedstrijd op nog veel meer achterstand te zetten. Hoezo druk?

6>Finale in Doha. Beachvolleybal. Brouwer – Meeuwsen gaan voor de titel in het snikhete Qatar. Als je toch in een snikhete finale staat, kun je ‘m maar beter winnen!  Want wie niet hoopt te winnen is al overwonnen zei ooit Benito Juárez.

7>Maatwerkers VCN vs City Lens VC krimpen. Eerste Divisie B. Alweer twee vliegen in één klap. Dat zijn er dus nu al vier. Koploper tegen degradatiekandidaat. Alles wat er is gezegd onder de nummer 3> is hier ook van toepassing en gaan we niet nog een keer zeggen. Om niet in de herhaling te vallen. Die druk nemen we bij onszelf weg.

8>Krekkers vs De Bevers. Eerste Divisie A Dames. En nog twee vliegen in dezelfde klap. Maakt dus al zes vliegen in drie keer uithalen. Alweer een koploper tegen een team in de degradatiezone. Kunnen we het hele riedeltje van onder 3> en 7> wel herhalen, maar dat doen we niet. Krekkers en de Bevers weten wat er op het spel staat. Het verhaal van de lauwwarme adem in de nek en de druk.

9>Eurosped vs Sneek, Kampioenspoule dames. We kunnen het niet laten, maar dit is wel het sleutelduel voor de tweede plaats in de Kampioenspoule, waar mogelijk ook Regio Zwolle Volleybal en Alterno met belangstelling naar zullen kijken, als ze zelf tenminste de volle buit pakken tegen Sliedrecht Sport en Set-Up ’65. Dat is wel een vereiste!  Laten we het er maar op houden dat een optimist de kans om te verliezen accepteert en een pessimist de kans om te winnen verliest. Alles te winnen dus! Waar ligt de druk dan precies?

10>Mag u zelf invullen. Als het maar niet een van de bovenstaande negen noteringen is, want dubbele noteringen kan nu eenmaal niet in een Top 10. Die druk ligt bij u!

Dat was ’t dan wel.  Meer hebben we niet voor u. We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV.

gh @ Vizier op Volleybal.