Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en veel meer) #12-2022.

VoV, 03-12-2022. 6:44 uur. Goedemorgen dames en heren, lezers van de VoV weekend Top 10 (en meer). Welkom op deze zaterdagmorgen, het begin van een bijzonder interessant weekend. Niet alleen vanwege de kadootjes, maar ook om nog veel meer redenen.

Pay attention to what your coach has to say here-over. Today is an important day. For the whole country of the Netherlands. For all Dutchman. Today starts the second part of the journey that will bring us an end. The whole end to the end of our stay in Qatar till the last day of the WK and then we can say:

We are the best team in Qatar, we are better than all the teams form Europe, from Asia, from North and South America and from Africa. We are the best team in the world. And I am the trainer/ coach from the best team in the world, what makes me…..”

Ik zie het van Gaal vanmorgen zo zeggen in de prachtige receptie van het vijfsterrenhotel St. Regis Doha, waar staf en team van Oranje hun onderkomen heeft tijdens het WK verblijf (goedkoopste kamer net geen 500 euro per nacht, 40 euro voor een ontbijtje) voordat hij met het team naar de achtste finale tegen de VS  vertrekt. Al met al kan de rekening voor het verblijf zo richting de 1 miljoen dollar of wat meer gaan.

En wat wordt er verdiend op het WK?  De startbonus voor alle deelnemers is 1,5 miljoen Amerikaanse dollars. Daarnaast levert elke wedstrijd 1,5 miljoen dollar op, dus de KNVB heeft al 4 keer 1,5 miljoen is 6 miljoen dollar binnen. Plus het prijzengeld voor de huidige plaats (13 miljoen). De hotelrekening kan dus wel betaald worden. Daarover hoeft de penningmeester zich geen zorgen te maken

En welk prijzengeld is er te verdienen?  De WK-titel is goed voor 42 miljoen dollar, plaats twee levert 30 miljoen op en de winnaar van brons mag nog 27 miljoen meenemen. De verliezer van de troostfinale krijgt een cheque van 25 miljoen.

Voor de teams op de 5de t/m 8ste plaats ligt 17 miljoen klaar, voor de 9de t/m de 16 plek 13 miljoen en de teams die al naar huis zijn kunnen een overboeking van 9 miljoen tegemoetzien. Je zou dus ook kunnen zeggen dat de inzet voor de KNVB vanmiddag 4 miljoen is. Dat zijn pas bedragen!

In Tubbergen hebben ze maar het zekere voor het onzekere genomen en er niet op gewacht of de FIFA wellicht Nederland vs. VS zou willen verplaatsen. In verband met hun eigen derby tegen Set-Up ’65, waar nogal wat extra aspecten aan zitten. Zij beginnen vanmiddag om 14:00 uur, dus fans van beide partijen er kan gewoon naar deze aansprekende tweestrijd gegaan worden zonder de wedstrijd van Oranje te missen.

Er werd nogal gespeculeerd over wat het volgende nationale team zou zijn dat Guidetti, die onlangs bij Turkije werd ontslagen, zou gaan trainen. Italië werd genoemd, Nederland ook. Op vragen dienaangaande antwoordde hij m.b.t. Italië: “At the moment, there’s a successful coach for Italy, and the conditions for this aren’t favorable“ en wat Nederland betreft “There’s still no initiative from their side.” Om eraan toe te voegen “It’s only November 25 (de dag van de persconferentie). The road to summer is still long.“

Dat Guidetti in Turkije geweldig populair is en hij daar een berg aan verdiensten voor de volleybalsport heeft gehad werd onlangs beloond met een prijs. Het Amerikaanse maandelijks uitkomende blad GQ koos hem tot “De man van het jaar 2022” in Turkije.

Europese toernooien: Tot en met woensdag waren we bij met de wedstrijden in de drie Europese toernooien voor wat Nederlandse inbreng betreft. Donderdag speelde PAOK Thessaloniki van Gijs Jorna in de Challenge Cup uit tegen Tel Aviv en verloor met 3-1. De eerste set werd nipt gewonnen (25-27).  De volgende twee waren voor de thuisploeg (25-22 en 25-17). Daarna had PAOK de tiebreak bij 29-30 in de vierde set voor het grijpen, maar greep mis. De set werd met 32-20 verloren. Gijs Jorna scoorde 10 keer.

Europese competities: In Tsjechië was er een 1-3 zege van Hyke Lyklema met Liberec bij KR.Pole. Na de verloren eerste set (25-22) werd de wedstrijd via 21-25, 20-25 en 17-25 in winst omgezet. Hyke Lyklema speelde de eerste twee sets en scoorde 3 punten. Haar team staat met 13-23 op de derde plaats. De koploper heeft 11-27.

In Brazilië won Praia Clube, de ploeg van Anne Buijs, met 0-3 (18, 22, 17) bij Maringa. Anne Buijs had twee invalbeurten waarin ze 5 keer scoorde.

En in Polen kwam Niels Klapwijk met Project Warszawa tot een 3-0 zege tegen hekkensluiter Bielsko-Biala. Klapwijk scoorde 15 keer, de tegenstanders kreeg per set 20, 16 en 15 punten mee. Trainer/ coach Santilli van de ploeg uit de hoofdstad werd deze week nog wegens tegenvallende resultaten van Warszawa ontslagen. Assistent Piotr Graban nam zijn functie over.

Geen NK Beach Indoor in 2023, maar wel een FIVB Beach Pro Tour Future toernooi in Den Haag. Van dinsdag 27 december t/m vrijdag 30 december. Met deelname van maar liefst een dozijn Nederlandse duo’s.

Hoofdtoernooi mannen: Mart van Werkhoven/ Thijs Nijeboer (3e geplaatst), Dirk Boehlé/ Mees Sengers (6e geplaatst), Sam van Der Loo/ Quinten Groenewold (8e geplaatst) en Erik Nijland/ Yannick Verberne (12e geplaatst)

Kwalificatietoernooi mannen: Thijmen Heemskerk/ Mick Toet en Kyran Versteegen/ Lennaert Hogenhout.

Hoofdtoernooi vrouwen: Brecht Piersma/ Emi van Driel (1e geplaatst), Wies Bekhuis/ Pleun Ypma (2e geplaatst), Kirsten Bröring/ Emma Piersma (5e geplaatst), Desy Poiesz/ Leanne van Vegten (12e geplaatst)

Kwalificatietoernooi vrouwen: Noa Sonneville/ Mila Konink en Esther Cramer/ Laura Overwater

Tijd voor de Top 10. Het sluitstuk van elke zaterdag, dus ook van vandaag, is de Top 10 of als we zoals vandaag de tien niet halen wegens een ingekort programma de Top zoveel. Deze week is het een mix van topduels en derby’s.

  • 01> VC Limax vs. SSS Barneveld. De twee teams die zich dit seizoen als ‘nieuwelingen’ in de top van de Eredivisie mannen hebben gemeld tegen elkaar. De koploper komt zondag op bezoek bij de nummer drie.
  • 02> Sliedrecht Sport vs. Apollo 8. Eredivisie Dames. Nummer twee tegen nummer vier van de actuele stand. Kan Sliedrecht de koppositie voor één dag (of langer) terugveroveren, lukt het Apollo om VC Sneek voorbij te gaan? Deze vragen worden zaterdagvond beantwoord.
  • 03> Dynamo vs. Orion. Eredivisie Mannen. Klassieker. Super Saturday in Apeldoorn. Wie geeft wie deze keer een wake-up call. Kan Orion revanche nemen voor de thuisnederlaag?
  • 04> Dynamo Tubbergen vs. Set-Up ‘65. Topdivisie A Dames. Aanvangstijd vervroegd naar 14:00 uur. Uiteraard om Oranje te kunnen zien. Een derby met ‘das gewisse etwas’, als u wilt weten wat dat etwas is, lees dan de voorbeschouwing van vrijdag.
  • 05> Rivo vs. Krekkers. Topdivisie A Dames. Ook een derby met iets extra’s. “Niet alleen voor het Nederlands elftal is het vandaag een belangrijke wedstrijddag, maar ook voor Rivo Dames 1 en Krekkers. Ze beginnen een half uurtje later dan de boys in oranje. Namelijk zoals altijd om 16.30 uur. In de kantine staat de wedstrijd aan, dus kom gezellig naar de Reggehal voor een sportieve middag/avond om maar liefst twee teams in het oranje te supporten.” Zo was ongeveer de melding op Facebook van de Rivo dames.
  • 06> Mag u uw eigen favoriet een plaatsje in deze ranglijst geven. Geen team kiezen dat er al in staat, anders komt de VoV Weekend Top 10 opsporingsbrigade in actie.

Hier laten we het bij. Goed en sportief weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.