Zeges voor Sliedrecht, Dynamo en Sudosa.

VoV, 04-12-2022. 6:45 uur. In de Basis in Sliedrecht stonden gisteravond twee teams tegenover elkaar die afgelopen week actief waren in de returns van de Europese Challenge Cup. Na de 0-3 zege van Sliedrecht in Montenegro en het verlies via de golden set in Borne moest de focus van beide teams meteen weer op dit duel staan. Na de heenwedstrijden in de Challenge Cup was er voor zowel Sliedrecht als Apollo 8 een 2-3 uitzege bij respectievelijk SV Dynamo en Eurosped.

Met VV Utrecht als koploper twee punten voor op Sliedrecht en vier voor op Apollo en VC Sneek met een gelijk aantal punten als Apollo was de inzet voor beide ploegen duidelijk. Sliedrecht kan weer koploper worden (als is het misschien maar voor één dag) en Apollo, dat met 2 zeges uit 16 duels een zwaar negatieve balans heeft tegen Sliedrecht Sport, kan VC Sneek van de laagste podiumplaats verdringen. Voor in ieder geval een week.

De wedstrijd: In Borne was er nog niet zo lang geleden een 0-3 zege voor Sliedrecht Sport, nu lukte het Apollo om één setje mee te pakken. Daar bleef het bij.

Sliedrecht nam vlot een voorsprong in de eerste set (7-3, 14-6) en leverde daar in het verder verloop tot aan de big points niets meer op in. Na 23-14 kon Apollo 8 door scores van o.a. Elyne Nijhuis en Rianne Vos nog inlopen naar 24-20 voordat na de time out op die stand de foutserve de set besliste.

In set twee maakte Sliedrecht Sport het verschil na de 9-9 stand. Bij 15-10 was het gaatje geslagen en daarna gaf de thuisploeg niets meer weg. De 25-19 setwinst maakte 2-0 in sets. Apollo 8 had wel een antwoord op de gevarieerde Sliedrecht aanvallen in de derde set.  Nu trokken zij het initiatief naar zich toe (6-10, 11-15) en begonnen na scores van o.a. Jorieke Bodde met een ruime voorsprong (15-21) aan de big points. Via 19-25 konden ze in de wedstrijd blijven.

Ook het begin van de vierde set was nog positief voor de gasten uit Borne (4-5, 5-8), maar na de 10-10 kantelde de set. Sliedrecht liep uit naar 17-11 en 23-13  en won heel ruim met 25-15.

Iris Vos werd met 16 punten topscorer, direct gevolgd door Jorieke Bodde van Apollo met 15 punten. Bij Sliedrecht kwamen ook Louise Bijlsma (12), Lana Lijkendijk (12) en Jolijn de Haan (11) in de dubbele cijfers met hun scores. Carlijn Koebrugge van Apollo 8 ook (10). Aanvallend (48 om 42 punten) en in de foutenlast (21 om 29 punten) maakte Sliedrecht het verschil.

SV Dynamo moest de teleurstelling van de 3-0 nederlaag afgelopen donderdag bij Peelpush snel een plaatsje geven, wetende dat het weer door moest. Want gisteren kregen ze de kans om zich te revancheren. Voltena kwam op bezoek in Apeldoorn, dat na hun midweekse nederlaag bij VV Utrecht ook wel weer een positief resultaat kon gebruiken.

De wedstrijd: Het werd een 3-2 zege voor SV Dynamo. De thuisploeg wist een kloof van zes punten te slaan toen ze in de eerste set van 20-17 naar 23-17 uitliepen. De set werd met 25-19 afgesloten. Voltena was in de tweede set van begin (0-4) via het midden (10-15) tot aan het einde (17-25) de leidende en vervolgens winnende ploeg.

In de derde set herhaalde SV Dynamo het verloop in de eindfase van de eerste set. Nadat Voltena een 19-15 achterstand tot 19-18 had ingelopen, sloeg Dynamo zich naar 22-18 en won met 25-19. In de vierde set ging de thuisploeg bij 18-21 de time out in, Voltena volgde dat voorbeeld bij 21-24, kreeg nog een puntje tegen, maar kon toen met 22-25 een competitiepuntje binnenhalen en de tiebreak afdwingen.

Daarin nam SV Dynamo na 3-3 een beslissende voorsprong (8-3), ondanks time-outs van Voltena op 5-3 en 7-3. Via 12-7 volgde de winst daarna met 15-9. Benthe Wismans liet het laatste puntje noteren.

Na vier nederlagen op rij van de thuisploeg, de laatste zege dateerde van 5 november, en na vier zeges op rij van de bezoekers, de laatste nederlaag dateerde van 12 november, stonden in Assen Sudosa-Desto en VC Zwolle tegenover elkaar. In Zwolle was de thuisploeg met 3-2 de sterkste. Na 0-2 en 2-2 werd de tiebreak met maar liefst 15-2 gewonnen. Wellicht was daaraan terugdenken voor Sudosa-Desto genoeg reden om de thuiswedstrijd nu vol gas te beëindigen.

De wedstrijd: Want de bezoekers namen dit keer een 0-2 voorsprong, die Sudosa-Desto in een 3-2 zege kon veranderen. Het omgekeerde verloop dus van in Zwolle.

Sudosa-Desto kwam in de eerste set van 17-24 nog terug naar 22-24 voordat Zwolle de set afmaakte (22-25). In set twee had de inhaalrace van 5-10 naar 10-11 geen positief vervolg. VC Zwolle ging via 11-16 en 17-23 naar de 17-25 winst en de 0-2 stand.

In de derde set kon de ploeg uit Assen na 17-15 het verschil maken (20-15, 22-17) en met 25-18 de wedstrijd in leven houden.  In de vierde set veranderden ze een 9-8 tussenstand in 12-8, 15-9 en 21-10 om met 25-16 de vijfde set af te dwingen. De voorsprong van zes punten in de tiebreak via de openingsserie (6-0) stond er aan het eind nog toen met 15-9 werd afgesloten.

Paula Boonstra werd met 24 punten topscorer van de partij. Bij VC Zwolle  hadden Nicole van de Vosse en Susan Schut het vaakst succes. Ze scoorden beiden 17 keer.

Voor vanmiddag staan nog de duels tussen Eurosped vs. Peelpush (begint om 14:30 uur) en FAST vs. koploper VV Utrecht (begint om 15:30 uur) op het programma.