Orion klopt Dynamo, opnieuw winst Lycurgus

VoV, 04-12-2022. 6:55 uur. Bij Dynamo vs. Orion was de inzet wel helder en duidelijk. De ploeg uit Apeldoorn kon weer eerste worden (misschien maar voor één dag) en de gasten uit Doetinchem, die al zes punten achterstand in de eerste competitiehelft hadden opgelopen, konden zich geen verlies permitteren om de aansluiting met de bovenste teams niet te verliezen. Genoeg redenen dus om een mooie wedstrijd te verwachten.

Orion kent tot nu pieken en dalen in het seizoen, gisteren was er een mooie piek voor de ploeg uit Doetinchem. Tegen landskampioen Dynamo behaalden ze een 0-3 zege. Via de setstanden 17-25, 22-25 en 20-25.

Meteen al in de eerste set werd het initiatief gepakt (0-4, 4-10) en eigenlijk de hele set niet meer afgegeven. In set twee raakte Dynamo een 15-12 voorsprong kwijt (15-16) en kon ook het verschil bij 19-18 niet vasthouden (20-23), waarop verlies volgde. In de derde set nam Orion na 12-12 afstand (12-14, 14-19) en haalde met 20-25 de 0-3 de winst binnen.

In Groningen ontving Lycurgus, dat door de week in de CEV Cup een 2-3 thuisnederlaag tegen Lüneburg had geleden, Sliedrecht Sport, dat in de vaderlandse competitie deze week thuis met 1-3 van SSS had verloren. Ook tegen de andere teams uit het linker rijtje leed Sliedrecht in de eerste seizoenshelft een nederlaag, thuis werd het 2-3 begin november tegen de Groningers.

De achtste competitiezege op rij liet Lycurgus dankzij een 3-0 zege op Sliedrecht Sport noteren. In het Alfa-college Sportcentrum waren de setstanden 38-36, 25-18 en 25-18.

In de eerste set begon Lycurgus vrij scherp en stond vrijwel steeds aan de goede kant van de score. Toen Coenen met een goed blok 20-16 aantekende leek de eerste set eenvoudig binnen te rollen. Niets bleek minder waar. Sliedrecht weigerde te capituleren. Via De Vries werd met 22-20 en het was McCauley die op 24-23 het eerste setpoint noteerde. Daarna kwam er geen einde aan tot het punt voor de 38-36.

In de twee sets daarna speelde Samen Lycurgus een degelijke wedstrijd met een lage foutenlast waardoor set twee (14-7, 20-13) en drie (12-7, 20-15) eenvoudig over de streep getrokken konden worden.

Rode lantaarndrager ZvH had bij PDK de gelegenheid om een bevestiging te geven van de opwaartse lijn in de laatste weken, waarin goede resultaten tegen topteams werden gehaald. Zoals 2-3 verlies tegen VC Limax en 3-2 winst tegen Orion.

Tegen PDK behaalden ze een 1-3 zege.  Na de verloren eerste set (25-16) herpakte de ploeg zich en met nipte zeges in de tweede en derde set (23-25, 24-26) werd de 1-0 achterstand veranderd in een 1-2 voorsprong. In de vierde set kon ZvH na een 12-9 achterstand de set laten kantelen en via 13-13 en 16-16 werd met 18-21 aan de big points begonnen. Dit verschil gaven ze niet meer weg en met 21-25 haalden ze de tweede zege van het seizoen binnen.

Marlison Kleinmoedig van PDK maakte de meeste punten (23), Benjamin Parkinson en Max Nieuwstad scoorden 13 en 11 keer voor ZvH. PDK kon het ruime voordeel op blokpunten (15 om 5) niet verzilveren.

VoCASA vs. Taurus ging om plek zeven, ofwel om de koppositie van het rechter rijtje en wat belangrijker is om de aansluiting met de Top 6. In Houten was er bij de heenwedstrijd een 3-1 zege voor Taurus, met drie keer 25-22 als winnende sets.

De return werd door VoCASA met 3-0 gewonnen. Via 29-27, 25-12 en 25-22. De eerste twee sets stonden in schril contrast van elkaar. In de eerste kreeg Taurus bij 22-24, 24-25, 25-26 en 26-27 setpoints, die allemaal niet verzilverd konden worden. VoCASA deed dat bij eerste gelegenheid (28-27) wel.

Die klap kwam waarschijnlijk hard aan, want in set twee nam de thuisploeg een 15-6 voorsprong en kon na 24-11 met 25-12 op 2-0 komen. De na 10-10 tot 22-21 gelijk opgaande derde set wist VoCASA met de side out en het breakpoint naar 24-21 met 25-22 te winnen.

Hans van Westrienen van Taurus werd met 15 punten topscorer, Job Groenendaal van VoCASA kwam tot 14 punten.