Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en veel meer)

VoV, 10-11-2018. 5:55 uur. Daar zijn er weer, met onze Top 10. Met wat ons betreft de belangrijkste wedstrijden van het aanstaande weekend. En wat andere zaken.  Het is onze keuze en daar valt niet over te corresponderen. Om u op de voorhand de eventuele drang om te mailen, dat u het er niet mee eens bent, te ontnemen.

Europese Champions League. Femke Stoltenborg staat met Lodz met één been in de poulefase van de Champions League. Uit in Mulhouse twee setjes winnen en dat andere been is er ook. Voor Deborah van Daelen zit de deur naar de Champions League poulefase nog dicht. Zij moeten eerst thuis met minimaal 3-1 van Alba Blaj winnen, dan gaat ie open en kunnen ze een stapje over de drempel doen, om ook met het andere been daar te komen moeten ze dan de golden set winnen. Wordt een lastig verhaal voor Stuttgart, misschien moeten ze wel teveel pasjes maken.

Midweeks Europees:  Italië mannen. Op woensdag was er een midweeks programma. De uitslagen en de Nederlandse inbreng daarbij onderstaand.

 • Modena vs Padova 3-0. Luuc van der Ent en Wessel Keemink speelden niet voor Modena. Hun ploegmaat Zaytsev maakte 17 punten.
 • Trentino vs Latina 3-0. Maarten van Garderen had invalbeurt in derde set. Hij scoorde niet.
 • Valentia vs Perugia 0-3. Sjoerd Hoogendoorn kreeg geen speeltijd.
 • Sora vs Milano 1-3. Nimir Abdelaziz had in de eerste drie sets invalbeurten, stond in de vierde in de basis. Hij scoorde 11 keer.

In de Duitse Bundesliga speelde USC Münster, zonder Juliët Lohuis, in Schwerin. De ploeg van Teun Buijs verloor met 3-1. De eerste set heel nipt met 27-25, daarna volgde een overtuigende setwinst na met 17-25 na een 13-16 en 15-21 tussenstand. Na twee sets werden Tessa Polder (3 punten) en Britt Bongaerts (1 punt) bij Schwerin vervangen door Lauren Barfield en Denise Hanke. Set drie en vier gingen met 25-15 en 25-22 naar de thuisploeg. In de vierde bleef het lang spannend, bij voorbeeld bij 21-20 was er nog niets beslist.

In België speelden de mannen de eerste van een tweeluik in de kwart finales van de beker. Bij Gent vs Menen ging de winst met drie keer 21-25 naar de ploeg van ex – Gent speler Jente de Vries, die nu voor Menen de ballen scoorde. Chris Ogink en Stijn van Schie krijgen volgende week weer een kans bij de return. Verder wonnen ook de andere drie uitspelende teams met 0-3. Roeselare bij Lendelede, Aalst van Tim Smit bij Waremme, Maaseik met Jelte Maan en Just Dronkers bij Leuven. De teams voor halve finale lijken Menen, Roeselare, Aalst en Maaseik te worden. Dus niet zoveel nieuws onder de Belgische Bekerzon.

En in Frankrijk werd gisteravond al een deel van de weekend wedstrijden afgewerkt.  Nantes Rezé van libero Dirk Sparidans, 14 keer foutloos op de servepass, won met 0-3 bij Cannes, Toulouse van Jorna, 15 punten totaal, en Martinez Gion, 1 punt tijdens invalbeurt, verloor na 2-0 voor met 2-3 van Montpellier en Tourcoing van Bennie Tuinstra, die niet in actie kwam, won thuis met 3-1 van Nice, met Robin Overbeeke drie sets in de basis. Overbeeke scoorde 20 punten.

EK nieuws:  Alle fans van Oranje, die dachten dat het EK circus 2019 misschien naar het Noorden of Oosten van Nederland zou komen, moeten we teleurstellen. Geen Groningen (MartiniPlaza) of Almelo (IISPA) voor een groepsduel van de Oranje mannen volgend jaar. Noordelingen en Oosterlingen die hun favorieten willen zien moeten naar Apeldoorn, Rotterdam of Amsterdam. Als Ziggo er is of de CEV met een live stream vinden we het ook goed.

En wie de Oranje dames eind augustus / begin september 2019 op het EK wil zien kan het beste nu al reservering in Ankara doen. Want daar gaan de beste vier van Europa om de medailles strijden, daarvoor worden de poulewedstrijden in  Polen, Hongarije, Slowakije en Turkije afgewerkt. Waar Oranje speelt is nog niet bekend, het beste dus maar gewoon Ankara boeken, want daar zijn we toch wel van de partij…..hopelijk!

En U dacht dat het WK jaar 2018 afgelopen was? Echt, dacht u dat!  Dan zit u er wel helemaal naast. Want we hebben het WK voor clubteams nog tegoed. Voor de mannen in Polen (van 26/11 – 02/12) en voor de dames in Zhaoxing in China (van 04/12 – 9/12). Duurt nog even voordat het zover is, maar bij de heren staan onder andere bij de acht deelnemers Civitanova (Italië), Trentino (Italië), Skra Belchatow (Polen),  Zenit Kazan (Rusland) aan nog wat andere volleybalgrootmachten uit Brazilië, Polen en Iran.

Bij de dames zijn uiteraard VakifBank en Eczacibasi uit Turkije van de partij, verder Voléro Le Cannet uit Frankrijk van Avital Selinger en teams uit China, Brazilië, Thailand en Kazakstan. Opvallend geen Italiaanse teams. Geen Novara of Conegliano. We komen er later nog op terug, als het zover is dat het begint.

De Europese volleybalbond (CEV) koos onlangs weer het hele rijtje aan prijswinnaars 2018 in de categorie ‘de beste van 2018’ . U kent dat wel, speler van het jaar, club van het jaar etc.

 • Speler van het jaar 2018: De Pool Bartosz Kurek, die bij het WK in Italië tot MVP werd gekozen en tevens toernooi topscorer werd met totaal 171 punten.
 • Speelster van het jaar 2018: Drie keer raden? De Servische Tijana Boskovic natuurlijk! Mede door haar scores won Servië het WK in Japan. Ook vorig jaar werd ze speelster van het jaar in Europa. Ook zij werd MVP bij het afgelopen WK.
 • King of the Beach: Dat kan niet anders zijn dan het Noorse duo Anders Bernten Mol en Christian Sandlie Sorum. Goud wonnen ze bij het EK in Den Haag. Twee keer was er goud in een vijfsterren toernooi en ze wonnen de World Tour Finals in Hamburg.
 • Queens of the Beach: Barbora Hermannova en Marketa Slukova uit Tsjechië. Brons was er voor dit duo bij het EK in Den Haag en verder vielen ze ook bij drie- en viersterren toernooien in de prijzen. Bij de World Tours Finals pakten ze het zilver.
 • Coach van het jaar, damesteams: Zoran Terzic vanwege uiteraard het goud op het WK met Servië, maar ook omdat met dat damesteam het EK in 2011 en 2017 werd gewonnen en zilver bij de Olympische Spelen in Rio werd behaald.
 • Coach van het jaar, herenteams: Vital Heynen, de coach van de Poolse wereldkampioen 2018 en de Duitse Bundesligaclub VFB Friedrichshafen. Hoeft geen verder betoog.
 • Evenement van het jaar 2018: Valt Nederland en de Nevobo dan toch nog met een evenement in de prijzen? Nee het evenement van het jaar werd het EK sneeuwvolleybal. En we hadden nog wel drie kanjers van evenementen in Nederland, tegelijkertijd, uniek, nooit vertoond. Jawel hoor, en dan wordt het sneeuwvolleybal. CEV,  dat doen we hier te lande niet! Moeten we een competitie watervolleybal opzetten? Of ? ja of wat om in de prijzen te vallen.

Beachvolleybal: Het NK Beach Indoor wordt van 21 t/m 23 december in Aalsmeer gespeeld. Het DELA  Beach Open vindt plaats van 2 t/m 6 januari 2019 in Den Haag. Voor Christiaan Varenhorst, die deze week en kijkoperatie aan de knie onderging, zullen deze toernooien te vroeg komen. Dan is hij nog herstellende en hij heeft ook nog geen nieuwe partner nadat het duo met Jasper Bouter in oktober ophield te bestaan.

De Top 10  dan maar. Onze keuze voor de nummer één is ook nu weer meer dan logisch. Trouwens we doen alleen maar logische keuzes, als u dat nog niet wist. En iedereen die dacht dat deze week weer een Twentse derby op één zouden zetten  komt bedrogen uit. Wij vinden een ander duel niet iets meer aansprekend, hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat we zondag niet bij Apollo vs Set-Up op de tribune zitten.

Dat wil je toch niet missen! Want ze mogen in Twente dan niet zo erg betrokken worden bij de wedstrijden van de nationale teams, op dames Eredivisieniveau kunnen we het bijna niet behappen met Eurosped, Set-Up en Apollo. Ofwel 30% van de teams die zich naar dat niveau gespeeld hebben. Okay genoeg!

1>Abiant Lycurgus vs Draisma Dynamo.  Eredivisie mannen. Al jaren en jaren en jaren een topper in de Eredivisie bij de mannen. Bijna vanzelfsprekend dat deze teams heel ver komen in de Kampioenspoule en de beker. Voor niemand een verrassing en zo is er ook eigenlijk nooit sprake van een verrassing als de een of de ander wint. Dat kan gewoon, een mindere dag als team, net niet scherp genoeg of door welke oorzaak dan ook. Dynamo staat 2de met 6-14, Lycurgus 3de met 5-12. Het is Super Sunday in Groningen, dat geeft bij het laatste hoofdstuk deel van deze superdag, de Groningers misschien ook nog wel een super gevoel.

2>Apollo 8 vs Springendal Set – Up ’65.  Eredivisie dames. Bij Apollo 8 werd deze week bekend dat midspeelster Laury Donker niet meer in de eerste selectie zit. Volleyballen (trainen en spelen) en studie / werk was even niet meer te combineren. Met Jeanine Stoeten, Ilona ter Avest en Carlijn Koebrugge houdt Apollo nog drie midspeelsters over, dus. De derby op zondag (14:30 uur), gaat om Twents zilver en om uiterst belangrijke punten om de kampioenspoule te halen. Set-Up zal de acclimatiseringperiode na het verblijf in Istanbul achter de rug hebben, Apollo was in ter voorbereiding in de Veste. Juist, vlakbij huis.

3>Autoschade Kuiper / D.B.S. vs Koffievoordeel.nl Sudosa – Desto. Eerste Divisie A dames. Friesland vs Drenthe. De nummer 2 krijgt de nummer 1 tegenover zich. Wat moeten we er meer van zeggen. Waarschijnlijk staat het begin bol van de zenuwen, maar zal zich gaande weg de betere ploeg voordeel verschaffen. Dat is geen riskante bewering, zo gaat het meestal. Maar wie, wanneer en hoe? Om dat te weten te komen zult u zaterdag om 19:00 uur in Balk op de tribune moeten zitten.

4> Compaen vs Zaanstad II .  Eerste Divisie B heren Derby! Buren. En niet alleen op de ranglijst. Het is menigeen wat waard om een derby te winnen! Vreemd eigenlijk, want de puntenoogst is niet anders dan anders. Precies hetzelfde, exact gelijk! Is het de eer? Daar kun je niets voor kopen! Maar het blijft altijd weer intrigeren, een derby. Of is dat alleen voor hen die erover schrijven en zijn de direct betrokkenen binnen de lijnen, welke lijnen ook, daar minder mee bezig. Gewoon een wedstrijd als alle andere, die we willen winnen. Hoe vaak hebben we dat al gehoord!

5>Ledub vs Volley Tilburg.  Eerste Divisie B dames. Laten we het een zuidelijke derby noemen, een waarbij het woord derby met een zachte g zou worden uitgesproken als er een g in voorkwam. Keihard is in ieder geval dat Tilburg de koploper is en Ledub de thuis spelende uitdager. Wat daarvan de consequenties zijn? Nou ja, het is gewoon een wedstrijd die beide partijen willen winnen, meer is er niet van. Dat hele derby gedoe, leuk om het verhaaltje op te leuken, maar de punten tellen ook hier pas als de bal op de grond ligt.

6> Keistad vs VC Sneek.  Eerste Divisie A Heren . Voor de variatie, gewoon zonder commentaar. Zonder toelichting. Keistad vs Sneek, niet omdat het moet, maar zomaar. Wees zelf eens creatief en bedenk waarom. En laat het ons in het verslag weten. We zijn benieuwd.

7>Dros – Alterno vs Pharmafilter US. Eredivisie dames. Kelder duel. Nummer voorlaatst ontvangt nummer laatst. Voor beide parijen is het hoge noodzaak om punten te pakken om uit de zone onder dat stippellijntje te komen. Om niet met z’n beiden straks 66,667% van de degradatiepoule uit te maken. Om niet één jaar na het zilver in de problemen te komen, om niet één jaar na promotie de omgekeerde weg te hoeven gaan. En neen, zeker niet, dit is geen wedstrijd als alle andere, deze moet gewonnen worden. zonder setverlies.

8>Hake Tjoba vs VC Zwolle II. Eerste Divisie A dames. Kelderduel in Eerste Divisie. Nummer voorlaatst tegen nummer laatst. Het verhaal van de 66,67% gaat hier niet op, het is gewoon 100% als ze zich niet van deze plaatsen af weten te spelen. Nog niet aan denken, ook niet een klein beetje, Doen alsof het gewoon een wedstrijd als alle andere is, met het verschil dat de tegenstander niet zo goed is als in de andere wedstrijden. Want anders stonden ze wel ergens waar ze nu niet staan. Winstkansen dus? Zeker voor beide.

8>Dynamo vs Rosstars. Eerste Divisie Dames, Een van de vele Twentse derby’s. U weet het wel 4-0 winnen is vijf punten, 0-4 verliezen is nul punten. Dus gewoon een wedstrijd als alle tot nu gespeelde wedstrijden, thuis en uit. Uit is maar een kleine 15 kilometer reizen, dat is wel lekker. Laat weg, vroeg thuis. Dus niet helemaal als anders, Zo heb je nog wat aan de middag en avond, tenminste als je wint, want anders is de avond veel te lang.

9> Orion Volleybal Doetinchem vs VV Utrecht.  Eredivisie dames. Topduel. Nummer drie tegen nummer vier, twee teams die er klaar voor zijn om de Top 2 serieus te gaan bedreigen. Dus een duel als…, laten we het er niet over hebben. Hier zijn maar maximaal drie punten te verdienen, dus beslist niet zoals in die divisies onder de Topdivisie, maar qua wedstrijd, geen verschil. Er moet gewonnen worden. Veel servedruk om de tegenstander het aanvallen lastig te maken, de servepass perfect brengen om de eigen aanval legio kansen te geven. Net als anders. Zes tegen zes op 81 vierkante meter met een net ertussen. Im Osten nichts neues!

10>Mag u dus zelf invullen, als het maar niet een van de bovenstaande noteringen is, want dubbele noteringen kan nu eenmaal niet in een Top 10. Het is maar dat u het weet!

Dat was ’t wel.  Meer hebben we niet voor u. We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV. Stuur ze maar naar g.heerink@arghent.nl dan plaatsen we ze. Als u al een teamfoto hebt, stuur die dan even als bijlage mee!

gh @ Vizier op Volleybal.