Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en veel meer)

VoV, 10-10-2020. 1:20 uur. Het wordt het tweede en hopelijk voorlaatste weekend dat er geen publiek in de sporthallen bij volleybal welkom is. Tenminste als het kabinet afziet van een verlenging van de termijn van 3 weken, maar gezien het steeds maar stijgende aantal besmettingen per dag lijkt de kans hierop niet al te groot. We zien de volgende corona briefing (aanstaande dinsdag) dan ook met spanning tegemoet.

Een ingrijpend besluit nam het hoofdbestuur van Set-Up ’65 uit Ootmarsum aangaande corona en de te spelen wedstrijden. “Voorlopig geen trainingen en wedstrijden meer!”, het hoofdbestuur besloot om per direct alle trainingen en wedstrijden (zowel uit- als thuis) van het programma te halen. Dit zal voor alle teams gelden. Door toenemende besmettingen is het hoofdbestuur van mening dat het beter is om alles even tot en met 18 oktober stop te zetten. Over dames 1 wordt nog overleg gevoerd en is het dus nog niet zeker dat de ploeg van Brahim Abchir zondagmiddag in actie komt tegen TTP.

En om maar meteen man en paard te noemen, voor aanstaand weekend gaan de volgende duels in de landelijke competities (Eredivisies t/m Eerste Divisies) niet door, het zijn er totaal toch weer 19 van de 57. Een derde deel dus, ofwel 33 procent.

  • ED (2): VCN vs. Peelpush en Eurosped vs. Regio Zwolle Volleybal, dat ondanks de voorbeschouwing van gisteren.
  • EH (4): SSS vs. Taurus, Orion vs. Sliedrecht Sport, TTP vs. VoCASA en VCN vs. Dynamo. Een echte valse start dus bij de heren in de Eredivisie.
  • TDA (2): VC Sneek 2 vs. Veracles en Alterno vs. Dynamo T.
  • TDB (2): VCN Dames 2 vs. VV Utrecht en Zaanstad vs. Voltena
  • THA (1): DIO Bedum vs. Sudosa-Desto
  • THB (2): Inter Rijswijk vs. Sliedrecht Sport H2 en Peelpush vs. Protos
  • 1AD (3): Alterno D2 vs. VC Zwolle D2, Wevo’70 vs. Rosstars en Dash vs. Set-Up 65 D2.
  • 1BD (0): Alle wedstrijden gaan door
  • 1AH (1): Set-Up IJsselmuiden vs. Veracles.
  • 1BH (2): Volley Zuid vs. EMD Tooling en HLB van Daal Heren2 vs. VTC Woerden.

Ook vrijdagmorgen de voorbeschouwingen plaatsen was dus niet het middel om volledig te zijn. In de loop van de dag kwamen er nog diverse afgelastingen bij, die we daarom maar in bovenstaande opsomming hebben meegenomen. Wellicht moeten we publicatie van de voorbeschouwingen nog verder in de week opschorten?

Livestreams. De Nevobo maakte van de week op haar website bekend dat het met ingaan van december mogelijk is om livestreambeelden van alle Eredivisie duels te volgen. In oktober en november worden de accommodaties van alle Eredivisie teams met de camerasystemen uitgerust, die het mogelijk maken thuis de wedstrijden te zien. De samenwerkende partijen in deze hebben een contract voor een periode van vijf jaar afgesloten.

De wedstrijden zijn straks kosteloos o.a. via Nevobo.nl en de sites van de clubs te volgen. Wel dienen gebruikers (Nevobo leden, maar ook niet leden) zich hiervoor eenmalig te registreren.

Afgelopen weekend waren de Supercup duels de aftrap voor dit livestream project. Na enkele opstartproblemen op zaterdag draaide het op zondag prima. Het zal een verrijking van het Eredivisievolleybal zijn als de volgers straks thuis uit een groot aanbod te kiezen.

Maar niet alleen op Eredivisieniveau gaat de livestream gemeengoed worden. Ook de teams die uitkomen in de niveau ’s daaronder hebben laten zien van dit middel goed gebruik te maken om de fans hun prestaties niet te onthouden. Veelal wordt via de Facebookpagina van het thuisspelende team gestreamd, ook enkele clubs doen het via hun eigen YouTube kanaal. Website van de club en Facebookpagina van de teams geven meestal ruim op tijd uitsluitsel of er een livestream wordt uitgezonden.

Beachvolleybal: De tijdelijke samenwerking van Marleen Ramond-van Iersel en Pleun Ypma bij de ‘Queen of the Court’ wedstrijden in Utrecht en het EK in Letland is blijkbaar zo goed bevallen dat de dames besloten hebben om definitief als beachduo door te gaan. Na de breuk met Joy Stubbe zocht van Iersel een nieuwe partner, die ze dus nu in de in maart van dit jaar gestopte en nu weer beginnende Pleun Ypma gevonden heeft.

Rondje Europa: De doordeweekse update van de wedstrijden betrof alleen Duitsland en Frankrijk, hieronder volgt wat er verder nog over de landsgrenzen gebeurde, tenminste daar waar Nederlandse inbreng was, waarbij we niet pretenderen helemaal volledig te zijn voor heel Europa en de rest van de wereld.

Bij de dames in Italië boekte Conegliano van Robin de Kruijf (9 punten) een 3-0 (18, 16, 21) zege op Scandicci. Novara won met 0-3 bij Chieri. Nika Daalderop had bij Novara een invalbeurt in de tweede set, Annick Meijers kreeg geen speeltijd bij Chieri.  Smarzek (20 punten) en Herbots (16 punten) waren voor Novara erg waardevol en succesvol.

Perugia won met 3-1 van Cuneo. Met 25-23 en 27-25 in de eerste en derde set was het twee keer op het nippertje. Nicole Koolhaas scoorde 8 punten voor Perugia. Verder won Busto A. met 3-0 van Trentino en leed Bergamo thuis een 0-3 nederlaag tegen Casalmaggiore. Monza vs. Firenze uit deze speelronde staat voor 20-10 op de agenda.  Conegliano is met 9 punten uit drie wedstrijden koploper in Italië.

Bij de mannen in Italië leed Nimir Abdel-Aziz met Trentino een 3-0 nederlaag tegen Civitanova. De tweede set was spannend (26-24) de andere twee duidelijk (15, 18) voor de thuisploeg. Abdel-Aziz scoorde 16 keer (48% aanvallend), collega Dick Kooy maakte er 10 (39% aanvallend).  Perugia van Thijs ter Horst won thuis met 3-0 (18, 14, 21) van Padova. Ter Horst scoorde 11 keer (58% aanvallend).

In Turkije won Aydin, dat zonder Maret Grothues aantrad, met 3-0 van Besiktas. Een ruime en snelle zege waarin de gasten 15, 13 en 17 punten meekregen. Wouter ter Maat en Maarten van Garderen wonnen met Ziraat Bankasi met 3-0 van Altekma. Ter Maat scoorde 24 keer (57% aanvallend), van Garderen had 9 keer succes.

CEV Cup: Lycurgus komt in de zestiende finales van de strijd om de CEV-Cup niet in actie. De Finse tegenstander Ford Leveranta Sastamala heeft zich teruggetrokken. Hiermee is Lycurgus automatisch verzekerd van een plek bij de laatste zestien.

De reden is dat de formatie uit Finland, kortweg VaLePA, door de negatieve ontwikkeling van het coronavirus momenteel geen mogelijkheden ziet om te reizen van en naar Finland. Zowel voor zichzelf als voor de tegenstander. Momenteel zit  VaLePa zelf in quarantaine vanwege een aantal positieve gevallen in de ploeg.

Zwitserland: Volley Düdingen, de ploeg van spelverdeelster Ana Mebus, ziet af van deelname aan het CEV Cup toernooi 2020-2021. Zij hadden Budapest als tegenstander geloot. Gezien de huidige corona – omstandigheden vindt het management het om meerdere redenen (economisch, gezondheid) niet verantwoord deel te nemen.

In de 2de voorronde van de Champions League bij de dames won Commercecon Lodz, de ploeg van spelverdeelster Britt Bongaerts, het eerste duel tegen Volley Kamnik met 3-0. (18, 11, 17). Bongaerts stond drie sets in de basis en scoorde 4 keer. De return is op 14-10 aanstaande.

De Oranje mannen spelen in januari 2021 de tweede voorronde van het kwalificatietoernooi voor het EK 2021 in Rotterdam. Tegenstanders zijn Kroatië en Zweden. De eerste ronde vindt de week (8 tot 10 januari) ervoor plaats in Kroatië. De poulewinnaar plaatst zich direct voor het EK. De nummer twee maakt ook kans op plaatsing.

Oorspronkelijk waren thuis- en uitwedstrijden in de poule gepland, maar corona liet dat geen doorgang vinden. In onderling overleg is voor deze oplossing gekozen. Naast de organisatoren van het EK 2021 (Estland, Finland, Polen en Tsjechië) hebben zich ook al geplaatst Servië, Slovenië, Frankrijk, Rusland, Italië, Oekraïne, Duitsland en België.

De Top 10 maar doen?  Wel jammer van al die uitgestelde duels. Daar zat al een mooie aantal wedstrijden voor de Top 10 bij. Van uitstel komt in dit geval geen afstel, tenminste als ze t.z.t. nog belangrijk zijn, bijvoorbeeld in de strijd om de bovenste plaatsen. Onze keus is voor dit weekend gevallen op:

1 Sliedrecht Sport vs. Apollo 8. Eredivisie dames. Twee teams die favoriet zijn om bij de eerste vier in de reguliere competitie te eindigen. Waarbij iedereen het logisch vindt dat Sliedrecht daarbij hoort en het van de ploeg uit Borne knap werk is dat ze nu al daartoe gerekend worden, gezien hun nog maar korte verblijf op het hoogste niveau.

Maar we moeten niet vergeten dat het de teams niet zomaar komt aanwaaien, Sliedrecht traint wel vijf keer in de week keihard en bij Apollo zal dat niet veel minder zijn. Sliedrecht won afgelopen week de Supercup, Apollo verloor in de halve finale van streekgenoot Eurosped. Eens zien hoe de kaarten liggen bij hun onderlinge treffen.

2 VoCASA vs. Sudosa-Desto. Topdivisie A dames. Vandaag staat er een dubbele VoCASA vs. Sudosa – Desto op het menu. Met een beetje fantasie zou je zomaar kunnen denken dat we het over een sterk drankje hebben. ‘Een dubbele VoCASA Sudosa-Desto, sterk spul ligt dan al vlot voor op de tong.’ De helft van deze dubbel gaat tussen de tweede selecties in de Eerste Divisie A, waar Sudosa 2 koploper is en VoCASA tiende staat. De Topdivisie thuisploeg (4de, 3-6) krijgt de koploper uit Assen op bezoek (2-6). Er is een livestream, zie de Facebookpagina van VoCASA.   

3 US Dames1 vs. PDK Huizen.  Topdivisie B dames. Topduel tussen twee podiumteams. De ploegen zullen de handen willen laten spreken en als er een team is dat de taal der handen verstaat is het wel US. Zij zijn wat vreemde talen en lichaamstaal van alle markten thuis. We zijn benieuwd hoelang het nog duurt voor er van hun een verslag in gebarentaal voor de slechthorende VoV lezers deze kant opkomt. Aangezien koploper VVU niet in actie komt kan PDK de nieuwe koploper worden. Let wel kan!

4 Zaanstad vs. VV Utrecht. Topdivisie B Heren. De volgende topper in een Topdivisie. Deze keer bij de mannen. De nummer twee is gastheer voor de nummer één, verschil één puntje. Inzet de koppositie. VVU heeft die in bezit, maar vroeg zich al af ‘En wat nu?’ Positie verdedigen of tactisch prijsgeven en in de luwte wachten op een volgende gelegenheid om weer toe te slaan?

5 Compaen vs. Volley Tilburg. Topdivisie B Heren. Teams die in de schaduw van het duel onder 4> genoemd met een goed resultaat een slaatje kunnen slaan uit het verlies van of VVU of Zaanstad. Winnen is dan wel de voorwaarde, verliezen zal bij geen van beide in het gameplan staan.

6 Servia vs. NVC, Eerste Divisie B Heren. De nummer drie in de stand krijgt de koploper op bezoek. Vorige week maakte Servia een misstap bij RVV, zij gaan er alles aan doen om dat niet weer te laten gebeuren. Zeker weten! Maar NVC zal er alles aan doen om hen de tweede nederlaag op rij te bezorgen. Voor meerder eer en glorie van henzelf en natuurlijk om de koppositie te behouden.

7 Kangeroes vs. VC Limac. Eerste Divisie B Heren. Nummer twee tegen nummer vier, zeg maar de naaste belagers van de teams die onder 6> genoemd staan. Wie gaat er profiteren van het verlies van twee teams in de top 4?

8 Donitas vs. Apollo 8. Eerste Divisie A Heren. Kelderduel in deze divisie. De nummer voorlaatst gaat op bezoek bij de rode lantaarndrager. De mogelijkheid bestaat dat niet een van beide teams met dat kleinood opgezadeld blijft/ wordt, maar dat ze het overdoen aan Veracles.  Dan moeten ze de punten wel verdelen 2 om 3 of 3 om 2 en ook 4 om 1 en 1 om 4 is nog goed om het over te dragen aan Veracles.

9 VC Sneek vs. FAST. Eredivisie Dames. Een eerste test hoe de vlag erbij hangt. Het is nog veel te vroeg om aan de uitslag conclusies te verbinden, maar feit is wel dat ieder nu behaald puntje er één is, dat mogelijk straks bij het opmaken van de balans van het reguliere seizoen zeer waardevol kan zijn.

10 De keuze is aan u. Weet u het nog. Geen duel kiezen dat al is opgenomen! En het zou natuurlijk ook niet verstandig zijn om een uitgesteld duel te kiezen, blijft er niet zo heel veel meer over, toch?

We gaan u natuurlijk zondag en daarna weer informeren over de afloop van de wedstrijden. Eerst via korte samenvattingen, daarna middels ons eigen verslag en als laatste via de verslagen die via de mail bij ons binnenkomen, die uiteraard weer heel erg welkom zijn op g.heerink@arghent.nl

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.