Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en veel meer) #8-2022.

VoV, 05-11-2022. 5:28 uur. Hi, goedemorgen, lezer van de VoV Weekend Top 10. Wees welkom bij alweer een uitgave van deze zaterdagmorgen editie, de achtste van het seizoen. Wij zijn dus al zeven weken onderweg.

Het was wat nieuws betreft een karige week. Dat Avital Selinger stopt bij de Oranje dames was nieuws, maar eigenlijk ook niet. Want wie had nou gedacht dat de Nevobo de verbinding tot aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zou verlengen? Wie dat denkt mag de hand opsteken. Verstandig van Selinger om de eer aan zichzelf te houden. Hij heeft zijn keuze gemaakt en wellicht de keuze van de Nevobo daardoor een stuk makkelijker gemaakt. We zeiden het al eerder, het hele leven bestaat immers uit keuzes maken.

En dan kan het grote gissen beginnen, namelijk wie wordt de opvolger. Is er al een long list of wellicht al een short list. Zijn de dragende speelsters in Oranje al gevraagd wie hun voorkeur heeft. Weer een man of deze keer toch een vrouw? Een Nederlander?  Een Italiaan? Een Turk? Of een Nederlandse of Canadese?

Circuleren er al namen, Redbad Strikwerda is niet gebeld, zegt hij zelf. Vera Koenen? Is beschikbaar! Of misschien wel Shannon Winzer? Of Ferhat Akbas. U kent Winzer niet? Zij is de hoofdcoach van de Canadese damesploeg, zij was met haar team op het WK in Nederland en Polen.

En Akbas, de voormalig assistent bij Guidetti bij VakifBank, heeft inmiddels een rijke internationale ervaring bij clubs (Chemik Police, Eczacibasi, Bucuresti) en landenteams (Turkije, Japan, Kroatië). Hij was al eerder in Nederland geïnteresseerd, maar de bond toen niet in hem. Halen we Jamie Morrison terug, die nu de USA-dames U19 onder zijn hoede heeft. Of geeft een Italiaanse coach meer uitzicht op succes?

Er is een spreekwoord over een broedende kip, laten we het daar maar op houden. En daarmee stopt onze bijdrage aan de zoektocht. We laten het aan technisch directeur Herman Meppelink over een opvolger voor Selinger te vinden.

Is het misschien geen tijd om aan periodekampioenen te denken, zoals we vorige week in de VoV Weekend Top 10 opmerkten en waarover we een aantal positieve reacties mochten ontvangen. Om de competities van Topdivisie en lager een stukje interessanter te maken. Twee ranglijsten per seizoen hanteren en na 8, de volgende 7 en de laatste 7 steeds bepalen welke teams het beste in die periode hebben gepresteerd. Dat zijn dan de periodekampioenen.

En zo kan er ook bepaald worden wie er in die periode op de laatste plaats zijn geeindigd. Periodekampioenen spelen met de nummer één aan het eind van het seizoen om de divisietitel, de teams die tussentijds laatste werden met de nummer laatst aan het eind om degradatie.

Dat houdt de spanning er tijdens het seizoen in en dan spelen de teams allemaal ook ergens om. Naar het voorbeeld in het voetbal in de KK  Divisie. Beter iets goeds gekopieerd, dan iets slechts zelf bedacht.

Beachvolleybal in Cape Town. In Kaapstad is deze week voor het eerst een FIVB Elite 16 toernooi gehouden, met deelname van drie Nederlandse mannenduo’s.

Op de openingsdag (donderdag) waren er twee zeges voor Brouwer/ Meeuwsen. Tegen een Australisch duo werd het 21-14 en 21-16. In set één was bij 17-9 wel duidelijk dat het NL-duo ging winnen, hetzelfde gold in set twee bij 13-8 en 19-14. 5 tegen 0 aces en 22 tegen 16 aanvallende punten maakten het verschil.

Tegen een Oostenrijks duo hadden Brouwer/ Meeuwsen drie sets nodig. Na een overtuigende 21-14 ging de tweede set met 18-21 verloren. In de derde set was Oranje weer bij de les en won met 15-11. De derde poulewedstrijd tegen een Engels duo sloten Brouwer/ Meeuwsen gisteren af met een 2-0 (18,17) zege, waarmee ze dus poulewinnaar werden.  En zich voor de kwartfinale plaatsten. Daarin spelen ze vandaag tegen de Zweden Ahman/ Hellvig.

Luini/Penninga zagen donderdag in de eerste set tegen Cherif/ Ahmed een 17-18 voorsprong bij de big points verloren gaan, gingen bij 19-18 de time out in sloegen daarna de eerste aanval uit (20-18) De set ging met 21-19 naar Qatar. Het echte verschil maakten Cherif/ Ahmed in set twee naar de 16-10 tussenstand, waarna ze met een ace via de netband de 21-15 en 2-0 lieten noteren.

Op vrijdag wonnen Luini/ Penninga hun eerste partij van Bello/ Bello. Met 2-1 via 24-22, 13-21 en 15-12. Hun tweede partij van gisteravond 20:00 uur tegen Ahman/ Hellvig eindigde in een 2-0 (14, 17) nederlaag, hetgeen een derde plaats in de poule en uitschakeling voor verdere deelname betekende.

Stefan Boermans en Matthew Immers verloren donderdag hun eerste poulewedstrijd. Tegen het Franse duo Canet/ Rotar met 2-0, via de setstanden 20-22 en 19-21. Gisteren leden de Nederlanders een 0-2 nederlaag (0-21, 0-21) tegen Nicolai/ Cottafava en 0-2 (0-21, 0-21) tegen Williams/ Goldschmidt, omdat ze zich wegens een enkelblessure van Boermans moesten terugtrekken. Ook voor hen zit Kaapstad erop!

Nederlanders in buitenlandse competities: Weer veel volleybal in Europa deze week. Het lijkt wel of alle landen wat in te halen hebben.  

Polen: Ondanks 30 punten van Atanasijevic en 12 van Kooy verloor Belchatow met 3-2 van Barkom. Robbert Andringa, hij scoorde 6 keer, verloor met 3-0 van Stal Nysa en Niels Klapwijk won met Project Warszawa met 3-0 van Radom. Tijdens twee invalbeurten maakte Klapwijk 3 punten.

Gisteravond kwam Kooy opnieuw in actie met SKRA Belchatow. Tegen Suwalski werd thuis met 0-3 verloren. Kooy had een invalbeurt in de tweede set en startte in de derde in de basis. Hij scoorde 7 keer.

België: Bij de mannen in België won Roeselare met 3-1 van Maaseik. Ahyi had twee invalbeurten, libero Ottenvanger van Maaseik moest 31 keer in actie komen op de serve van Roeselare, 2 keer ging het mis. Ondanks 27 punten van Robin Overbeeke verloor Aalst met 3-2 bij Leuven via 15-9 in de vijfde set. VDK Gent won met 3-0 van Achel. Daar was veel Nederlandse inbreng met 15 punten van Jente de Vries en 5 van Chris Ogink voor Gent en 5, 3 en 2 punten van Verwey, Smit en Gortzak voor Achel.

Asterix Avo van Laura Overwater en Nova Marring speelden in een week tijd twee keer tegen Tchalou Volley. Het bekerduel wonnen ze met 1-3, waardoor ze het in de kwartfinale morgen tegen VC Oudegem moeten opnemen en in de competitie was er een 3-0 zege. Laura Overwater scoorde in die partij 8 keer, Nova Marring nam het dubbele aantal voor haar rekening. De eigen score van 60 om 23 zegt alles over de krachtsverhoudingen.

Duitsland: Supercup winnaar Potsdam speelde gisteravond tegen Neuwied. Het werd een eenvoudige 3-0 zege met bij Potsdam Fleur Savelkoel in de basis en een invalbeurt voor Sarah van Aalen en Hester Jasper. Fleur Savelkoel scoorde 11 keer.

Frankrijk: Nicole Oude Luttikhuis verloor met Levallois met 3-0 (12, 17, 17) tegen Mulhouse. Ze scoorde 11 keer. Lynn Blenckers leed met Venelels thuis een 2-3 nederlaag tegen Le Cannet. De 2-1 voorsprong ging via 21-25 en 12-15 verloren. Blenckers scoorde 8 keer.

Nog even iets rechtzetten, iets dat gewoon aan de aandacht was ontsnapt. Namelijk dat Puck Hoogers ook in Frankrijk speelt. Bij Nancy. Haar ploeg verloor dit seizoen met 3-1 van Paris, en was daarna twee keer de verliezende partij in een vijfsetter tegen Venelles en Nantes. Puck Hoogers had in deze drie wedstrijden invalbeurten, ze scoorde tegen Venelles 2 keer. Zo rechtgezet.

Bij de mannen in La Douce France won Chaumont van Fabian Plak (hij scoorde 10 keer) met 3-1 van St. Nazaire en was Tours van Michael Parkinson met 3-0 te sterk voor Sete. Parkinson had 8 keer succes. Chambrai van Maikel van Zeist, hij had een invalbeurt, verloor thuis met 1-3 van Tourcoing.

Turkije: Na de verloren wedstrijd om de Supercup won VakifBank de eerste competitiewedstrijd met 1-3 van Bolu BLD. Na de 1-1 in sets maakten 15-25 en 18-25 er 1-3 van. Nika Daalderop was met 24 punten trefzeker.

Tsjechië: Budejovice van Stijn van Schie won met 0-3 bij Brno. De derde set was met 24-26 op het nippertje. Kladno won voor de Tsjechische beker met 0-3 bij Kralove. Daar was de tweede set met 26-28 op het nippertje.

Finland: Dagmar Boom won met Viesti met 3-2 van OrPo. De 1-2 achterstand konden ze met 25-14 en 15-13 in winst omzetten. Dagmar Boom scoorde 10 keer, met een aanvallend scoringspercentage van 19%.

Zuid-Korea. Kepco, de ploeg van Thijs ter Horst, verloor met 0-3 (23, 21, 19) van de Skywalkers. Thijs scoorde 22 keer, waarmee hij topscorer van zijn team werd.

In Brazilië won Anne Buijs met Praia Clube met 3-0 van SESC Flamingo. Na een spannende eerste set (25-23) maakte haar ploeg er met 25-13 en 25-14 een vlot eind aan. Anne Buijs had twee invalbeurten en scoorde 3 keer.

Tijd voor de Top 10. Genoeg over het buitenland, de wedstrijden van aanstaand weekend in Nederland zijn belangrijk. We selecteerden de volgende duels voor de Top 10, zonder daar nu verder over uit te weiden. Want voor deze keer behoeft goede wijn geen krans. Soms is een woord of een paar woorden voldoende!

 • 01> Apollo 8 vs. VV Utrecht. Eredivisie Dames. Sneek is met 2-3 en 3-2 de verbindende factor in dit duel!
 • 02> VCN vs. Sliedrecht Sport. Eredivisie Heren. Derby!
 • 03> VC Zwolle vs. SV Dynamo. Eredivisie Dames. Kraker!
 • 04> Set-Up ’65 vs. Krekkers. Topdivisie A Dames. Koale Kermis derby! Weerzien in de Schalm
 • 05> Activia vs. Keistad. Topdivisie B Dames. Ongeslagen willen blijven!
 • 06> Apollo 8 D2 vs. Dynamo Tubbergen. Topdivisie A dames. Derby!
 • 07> Spaarnestad vs. US Dames 1. Topdivisie B dames. Derby!
 • 08> PDK H2 vs. E.V.V. Topdivisie A heren. Kelderkraker!
 • 09> Webton Keistad. Topdivisie A heren. Revanche voor bekersof!
 • 10> Peelpush vs. VIVES. Topdivisie B Heren. Nieuw begin!
 • 11> Mag u uw eigen favoriet een plaatsje in deze ranglijst geven. Die valt dan wel net buiten de Top 10. Geen team kiezen dat er al in staat, anders komt de VoV Weekend Top 10 opsporingsbrigade in actie.

Goed en sportief weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.