Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en wat meer)

VoV, 26-09-2020. 6:32 uur. Dat is even geleden, even is dan wel heel erg in tegenspraak tot wat het woord zegt. Het was op 2 mei, toen we voor het laatst onze VoV Weekend Top 10 (en meer) on-line zetten. Al was het toen alleen maar (en meer) en was er allang van een Top 10 geen sprake meer. We weten allemaal waarom.  Maar we pakken de draad weer op, er wordt weer gespeeld in de Topdivisie en lager en we hebben weer keus.

Maar wat is er sedert begin mei veel gebeurd in de wereld en in Nederland! Een niet te stoppen stroom corona nieuws, elke dag weer. We hebben het, voor wat het volleybal betreft, zo goed als het ging bijgehouden en bericht, de mutaties in de top nationaal en internationaal, de trainerswissels, het beachvolleybal. Één ding is wel zeker, heel erg zeker, we zullen geen international meer horen klagen dat de internationale volleybalagenda in 2020 zo barstens vol zat en er nooit tijd was om rust te pakken.

De open brief: Herinnert u zich de open brief aan de Nevobo nog? Met betrekking tot de statistieken van de Eredivisie. We vertrouwen erop dat de automatisering van de Nevobo de programmatuur voor het nieuwe seizoen wel prima op orde heeft zodat we wat dat betreft met een schone lei kunnen beginnen en de topscorer ook echt de topscorer is. We blijven natuurlijk wel zo af en toe een steekproef nemen. Meten is immers weten.

Livestreams: Indien uw team een livestream verzorgt (via bijvoorbeeld Facebook of YouTube) van uw thuiswedstrijd en u dit als service aan uw fans en die van de tegenpartij kenbaar wilt maken, kunt u de link ernaar toe aan Vizier op Volleybal doorgeven. Wij verzamelen de links en zullen dan op zaterdagmorgen in de Top 10 (en meer) een overzicht met de wedstrijden, die per livestream te volgen zijn op zaterdag/ in het weekend, opnemen.

Tweede tegemoetkoming amateursportorganisaties: Amateursportorganisaties, dus ook volleybalclubs, die, ten opzichte van 2019, ten minste 20% van hun omzet zijn verloren als gevolg van de maatregelen tegen COVID-19, kunnen hiervoor opnieuw een tegemoetkoming aanvragen. Het kabinet heeft 44,5 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de regeling ‘Tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19 II’. Eerder was er de TASO regeling, nu is een tweede regeling beschikbaar gesteld.

Hoogte tegemoetkoming: De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de doorlopende lasten in de periode waarin de vereniging ten minste 20% minder omzet had. Er kan voor 2 perioden een tegemoetkoming aangevraagd worden:

Periode 1: van 1 maart t/m 31 mei 2020, periode 2: van 1 juni t/m 31 augustus 2020

Voorwaarden: Er gelden voor verenigingen die eerder een tegemoetkoming hebben ontvangen, zoals de Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of een tegemoetkoming voor uw personele lasten, enkele voorwaarden. Een vereniging dient namelijk binnen categorie A of B te vallen. De categorieën staan hieronder uitgelegd:

Categorie A: Amateursportorganisatie met doorlopende lasten van meer dan € 500 en minder dan €4.000 in een periode.

Categorie B: Amateursportorganisatie met een sportaccommodatie in eigendom en doorlopende lasten van ten minste € 8.000 in een periode, na aftrek van een ontvangen tegemoetkoming op grond van de TOGS of TVL.

Doorlopende lasten: De tegemoetkoming is bestemd voor de doorlopende lasten van een vereniging. Dit zijn de lasten voor gas, water of licht, belastingen en heffingen, hypotheeklasten of andere kosten gerelateerd aan leningen en verzekeringen, personele lasten en onderhoud die direct betrekking hebben op het gebruik van de sportaccommodatie van de aanvrager in periode 1 of periode 2. Let op: huurverplichtingen zijn uitgesloten.

Aanvraag indienen: De aanvraag voor deze tegemoetkoming kan tussen 22 september en 11 oktober worden ingediend. Meer informatie over de regeling vind je in de publicatie in de Staatscourant. Het aanvraagformulier staat onder  DEZE LINK.

Rondje Europa: In Italië en Turkije is het seizoen op het hoogste niveau alweer van start gegaan. In vogelvlucht de resultaten uit de eerste speelronde bij de dames in Italië. Conegliano won met 3-1 van Casalmaggiore (9 treffers de Kruijf), Monza behaalde hetzelfde resultaat tegen Busto A. (10 treffers Floortje Meijners), Firenze verloor thuis met 1-3 van Cuneo ondanks 11 treffers van Yvon Beliën, Chieri gunde Perugia geen setje, Nicole Koolhaas deed één setje mee bij Perugia en scoorde 2 punten, Annick Meijers werd bij Chieri niet ingezet. Trentino versloeg Brescia met 3-0, Marrit Jasper scoorde 8 keer voor Brescia. Novara van Nika Daalderop was speelvrij.

Bij de mannen gaat het seizoen 2020-2021 in Italië aanstaand weekend van start. Daar is de Nederlandse inbreng met Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz een stukje minder dan bij de dames. Oja, Dick Kooij speelt er ook, maar die heeft de Italiaanse nationaliteit aangenomen.

In Turkije hebben de dames er al vier speelronden opzitten. Daar werd na meteen 11-09 vol gas gegeven. Maret Grothues houdt daar de Nederlandse eer bij de dames hoog. Zij komt net als vorig jaar uit voor Aydin dat met 3-2 van Galatasaray won (19 treffers Maret), met 3-0 van VakifBank verloor (5 treffers Maret), met 3-0 van Ilbank won (3 treffers Maret) en op 22 september een 3-1 nederlaag leed bij Kuzeyboru (8 treffers Maret).

Bij de mannen spelen Wouter ter Maat en Maarten van Garderen voor Ziraat Bankasi. Hun ploeg won twee keer zonder setverlies, en verloor van Halkbank en Arkas Spor in vier sets. Ter Maat scoorde in die vier duels respectievelijk 26, 24, 24 en 12 keer. Van Garderen kwam tot 11, 11, 12 en 12 punten.

Europacup duels in de Champions League: We willen nog vermelden dat Arcada Galati, de ploeg van Niels Klapwijk, de voorronde driekamp in poule B heeft gewonnen. Tegen Sastamala was er een 3-2 zege, mede door 25 punten van Klapwijk. Het was er wel spannend met setstanden 28-26, 23-25 en 20-18 in de tiebreak.

Hoe het Draisma Dynamo is vergaan in Polen is genoegzaam bekend. 3-0 winst, 3-0 verlies, tweede plaats in de driekamp in poule B en door naar de zestiende finale in de CEV Cup. Bij de dames gingen MTV Stuttgart (Juliët Lohuis, Hester Jasper) en Lodz (Britt Bongaerts) zonder te spelen naar de tweede kwalificatieronde. Had alles te maken met corona!

Scheidrechters in dubio. De datum 20 september was de laatste dag (om 23:59:59 liep de termijn af) dat scheidrechters in de Eredivisie de Nevobo konden berichten of ze een contract voor het nieuwe seizoen wilden tekenen. Een dozijn zei ja, één wilde in ieder geval niet tot 1 januari 2021 en tien scheidsen hadden op dat moment nog geen beslissing genomen.

We menen te weten dat het tekenen van het contract en de daarmee gepaard gaande contractuele vergoeding (en de fiscale perikelen dientengevolge) nogal wat stof heeft doen opwaaien binnen het scheidsrechterlijke corps van de Nevobo. Sommigen dachten hardop een stapje terug te doen naar de Topdivisie. De competitiestart in de Eredivisie zal toch niet in gevaar komen omdat er niet voldoende arbitrage is?

Nieuwe coaches voor Oranje: Ivo Munter, hoofdcoach bij Eredivisionist VCN dames1, is de nieuwe bondscoach van de Jeugd-Oranje meisjes. Als assistent – coach zal Francien Huurman aan de staf worden toegevoegd. De 35-jarige Munter “Ik vind het de mooiste baan van Nederland, daar heb ik tien jaar naartoe gewerkt. Ik heb er heel veel zin in.” Toch even opmerken dat Frank de Boer, trainer/ coach bij de mannen van Oranje (voetbal) ook vond dat hij de mooiste baan van Nederland had.

Ex-international Francien Huurman, 422 interlands, is vanaf dit seizoen de assistent-coach van Talent Team Papendal, waar zij naast Avital Selinger zal werken. Daarnaast wordt zij dus ook assistent-coach bij Jeugd-Oranje meisjes. Haar werkzaamheden op Papendal zijn reeds begonnen. Nu nog een trainer/ coach voor de Oranje dames! Wellicht de mooiste baan van Nederland!

De beachvolleybal zomer. We zijn het er denk ik wel over eens dat Nederland wat international resultaten betreft geen beste beachvolleybal zomer achter de rug heeft. Het EK viel tegen. Heel erg tegen. Toch zijn er twee duo’s die de sterren van de hemel speelden, op nationaal niveau, en zij zullen met heel veel plezier terugdenken aan de Eredivisie competitie van 2020. Katja Stam/ Raïsa Schoon heersten bij de dames en Stefan Boermans/ Yorick de Groot deden dat bij de heren.

De Top 10 dan maar.  We moeten ons nog even behelpen met de Top 10 daar de Eredivisie nog niet meedoet, maar we zien wel hoever we komen. Heel veel is er overigens nog niet van de wedstrijden te zeggen, hun posities op de ranglijst geven nog geen indicatie of het spannend gaat worden. We komen niet helemaal tot 10, dat zij dan maar zo!

1 Dros-Alterno vs. SV Dynamo Apeldoorn. Topdivisie dames A. De stadsderby, voor het eerst sinds lange tijd staan de vlaggenschepen van deze twee Apeldoornse clubs weer tegenover elkaar. Beide teams wonnen vorige week. Het is nu al spannend. Dat er Eredivisie ambitie in Apeldoorn met hoofdletters wordt geschreven is wel logisch.

2 Krekkers vs. Dynamo Tubbergen. Topdivisie dames A. Beide teams zijn door de versterkte promotieregeling weer Topdivisionist geworden. Dat waren ze jaren geleden ook al. Voor Krekkers de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen, Dynamo verloor vorige week in Nijmegen. We hebben ons aangemeld om verslag te doen van deze gemeentelijke derby, dat moet tegenwoordig i.v.m. de coronaregelingen.

3 Donitas vs. DIO Heren 2. Eerste Divisie A mannen. De stap terug van Donitas betekende een confrontatie met de tweede selectie van DIO, waar in het verleden altijd de eerste selecties tegenover elkaar stonden. Het kan verkeren!

4 AVV Keistad vs. Reflex. Topdivisie A mannen. Omdat het duel wel tot de verbeelding spreekt, mede gebaseerd op vorig seizoen, toen Keistad de Kampenaren bedwong in de tiebreak.     

5 Compaen vs. Sliedrecht Sport 2. Topdivisie B mannen. Mooi affiche. Ook al is het seizoen nog piepjong, het blijft een mooi affiche. Compaen won vorige week uit, Sliedrecht verloor thuis.

6 Renswouw vs. SSS Heren 2. Eerste Divisie A heren. De twee lijstaanvoerders, die nog geen setje afstonden na één duel, in deze divisie. Daarbij is het natuurlijk een mooie derby.

7 Donitas vs. Sudosa – Desto. Topdivisie dames A.  Noordelijke derby. Donitas heeft een nederlaag achter de naam, Sudosa-Desto een zege. Zonder publiek en zonder meer tekst.

8 Zoals altijd is de keuze weer aan u. Dat houden we er ook in het nieuwe seizoen in. En u weet het, geen wedstrijden kiezen die er al bij staan.

Nog even dit. We gaan voor 100%, met minder willen we eigenlijk geen genoegen nemen. We willen gaarne van alle wedstrijden tot en met de Eerste Divisies in ieder geval wekelijks één verslag per duel publiceren. Helpt u ons daarmee, even het verslag opsturen (zie mailadres hieronder) en we gaan ons best doen het allemaal tijdig te plaatsen. En uiteraard blijven Tweede Divisie en lager ook welkom. Een verslag van thuis- en uitploeg zou eigenlijk helemaal geweldig zijn.

Dit ter maximale info aan de volgers, zienswijzen op het gebeuren verschillen immers nogal eens. Afgelopen week waren we al goed op weg, maar er ontbreken er nog wel een paar.  Doe uw best.

We gaan u natuurlijk zondag en daarna weer informeren over de afloop van de wedstrijden. Eerst via korte samenvattingen, daarna middels ons eigen verslag en als laatste via de verslagen die via de mail bij ons binnenkomen, die uiteraard weer heel erg welkom zijn op g.heerink@arghent.nl

Goed weekend!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.