Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en wat meer)

VoV, 11-01-2020. 5:20 uur.  Zo, daar zijn we weer. Zelfs een volleybal tropenweek kon niet voorkomen dat de VoV weekend Top 10 op tijd bij u op Facebook of Twitter verscheen. De eerste ronde van twintigtwintig, de eerste Top 10 van twintigtwintig. Het gaat weer beginnen. Na een vakantieperiode is het altijd maar weer afwachten wat de wedstrijden voor ons in petto hebben. Eerst maar eens met de Top 10 warmlopen en warmdraaien, wat rekken en strekken en een paar losse flodders afvuren voordat we echt weer in het diepe springen en er volle bak tegenaan gaan.

Nogmaals een mededeling: We konden het niet laten, we moesten even kijken. Om te zien of de Nevobo de statistieken bij de mannen in de volleybal loze periode van de ‘winterstop’ op orde gebracht had. Wat denkt u? Neen, het klinkt kort door de binnenbocht, maar er klopt niks van.

Reden dat we gisteren de afdeling mediavoorlichting van de Nevobo een mail hebben gestuurd om hen op de tekortkomingen te wijzen. Nu het er zo langzaamaan om gaat willen we wel gaarne van de juiste info worden voorzien. We constateerden nog verschillen bij zeven van de tien clubs. Het OKT zal wel beslag hebben gelegd op alle tijd, dat is vanaf maandag dus niet meer het geval.

Kippenvel: Hebt u al kippenvel momenten gehad bij het OKT in Apeldoorn tijdens wedstrijden van Oranje of een ander team waarvan u fan bent. We hebben heel veel vreugde uitbarstingen van alle nationaliteiten gezien, waarbij zo ongeveer zichtbaar was wat de dames met Kerstmis hadden gegeten, maar echt koude rillingen hebben we nog niet gevoeld. Wel was er een geweldig sfeer, maar dat kan ook niet anders als er 5.000 Nederlanders voor een volleybalfeestje in Omnisport bij elkaar komen. Dat is niets nieuws, we weten hoe we stemming moeten maken, ook als we verliezen.

Het was in ieder geval qua kippenvel-momenten nog niet zoals bij de handbaldames, die met de WK titel naar huis kwamen na dramatisch spannende duels. Dan durfde je soms gewoon even niet te kijken, dat was er bij het OKT tot nu nog niet. Azerbeidzjan en Bulgarije stelden Oranje niet echt op de proef, Polen was vooral via de weergaloze spelverdeling van Wolosz gewoon te goed. Al kun je van haar toverende handjes ook weleens een koude rilling over de rug voelen.

OKT-dames en heren wereldwijd: Ze moeten nog beginnen, zijn nog bezig of hebben het OKT er al opzitten. Over de hele wereld organiseren de continentale volleybonden in deze periode de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in Tokyo.

De Oranje mannen gaan dan wel niet naar Tokyo maar hun voormalige bondscoach Gido Vermeulen heeft met Egypte nog wel kans op dat ticket. Zijn ploeg komt uit in het CAVB-OKT en staat derde in de stand met 3-2-6. Tunesië is de nummer één met 3-3-9. Bij de dames heeft Kenia het CAVB-ticket voor Tokyo bemachtigd, zij bleven met 4-4-11 ongeslagen.

In de AVC-bond, in Azië, gaan de halve finales bij de dames tussen Korea vs. Chinees Taipei en Thailand vs. Kazachstan. Bij de mannen gaan Qatar vs. China en Iran vs. Korea voor een plaats in de finale.

Het kwalificatietoernooi van de Norceca-bond (Midden en Noord-Amerika) is gisteren begonnen met de poulewedstrijden. Zowel bij de dames als bij de heren. Daar is dus nog niets van te zeggen.

In Zuid-Amerika is het ticket bij de dames naar Argentinië gegaan, bij de mannen moet het toernooi nog beginnen.

De Top 10 dan maar. Deze week kan het niet anders dan dat de finale van het OKT op één staat, ook al weten we nu nog niet wie zich ervoor plaatsen. Maar met dat evenement binnen onze landsgrenzen, dat niet alleen Nederland maar ook zeker zeven andere landen in Europa in de ban heeft gehouden, kan dat niet anders. En dan hebben we een twijfelgeval, moeten we een uitzondering maken, vroegen we ons af. Is vrijdagavond na kantoortijd, na de vrijdagmiddagborrel of winkelsluitingstijd al weekend? Voor deze keer wel, in ieder geval wat onze Top 10 betreft.

1> Finale OKT in Apeldoorn. Vier gegadigden daarvoor te weten Polen, Nederland, Duitsland en Turkije. We zeggen niks, we voorspellen niks en we hopen er het beste van op zondag. We houden de oranjebittertjes bij de hand.

2> De halve OKT-finales in Apeldoorn. Polen werd poulewinnaar in groep A, Duitsland in groep B. Polen speelt tegen Turkije, Duitsland tegen Nederland. Dat wordt een ‘walk in the park’ voor Oranje, immers we wonnen tijdens de oefenstage eind december/ begin januari drie keer van Duitsland.

Dat wordt een ‘walk in the park with lots of sunshine’. Maar we vullen Oranje nog niet als finalist bij 1> in, veronderstel dat er plots donkere wolken komen overdrijven. Volleybal is en blijft een momentensport, je zult maar net op het verkeerde moment aan een wandeling in het park beginnen.

3> Samen.Lycurgus vs. Draisma Dynamo. Eredivisie Heren. Het twijfelgeval van ons, dat gisteravond al gespeeld werd en waarvan het verslag inmiddels al op VoV staat. En dan is het dus ook niet meer zinvol om er van alles over te vertellen. Lees het verslag maar, zouden we willen zeggen. Dan weet u ook waarom Lycurgus met 0-3 verloor. Maar het was en is wel de topper uit de hoogste afdeling bij de mannen in Nederland. En daarom ook genomineerd, al was het weekend er nog niet helemaal.

4> FAST vs. Eurosped. Eredivisie Dames. Voor welk team houdt de periode met mindere resultaten aan? Wie kan zich ontworstelen aan de uitslagenmisère van de laatste weken en een punt zetten achter hetgeen geweest is. We zijn benieuwd en we denken vele fans met ons.

5> Zaanstad vs. Taurus. Eredivisie Heren. Één puntje pakte Zaanstad vorige week thuis tegen Sliedrecht, en ook ééntje uit bij VoCASA afgelopen woensdag. Het totaal daarvan zullen ze minimaal in gedachten hebben bij hun thuisduel tegen Taurus, dat afgelopen woensdag kansloos bij Orion verloor. En als het effe kan nog eentje meer. Dat Taurus daar hele andere gedachten over heeft moge duidelijk zijn. En terecht! Dat het een zes punten wedstrijd wordt is ook nog aanvaardbaar, meer niet!

6> Wevo vs. Dynamo en Set-Up II vs. Krekkers. Eerste Divisie A Dames. Normaal gesproken zou de keuze welk van deze twee wedstrijden te gaan zien een moeilijke zijn. Nu waren we er snel klaar mee omdat de tijdstippen ons niet pasten. Apeldoorn en het OKT krijgt voorrang. Voor ons een logische keuze, u moet zich daar echter niet door laten leiden en gewoon massaal naar deze derby’s gaan.

Oranje heeft namelijk niks aan steun vanachter het beeldscherm. Raar hè, we zeggen en schrijven dat we achter het beeldscherm zitten, terwijl we er gewoon voor zitten, want anders zien we toch niets. Tenzij we er een spiegel voorzetten en in die spiegel kijken. Maar dan kunnen we er toch beter zelf voor gaan zitten, wel zo gemakkelijk. Dus van voor het beeldscherm.

7> Velo vs. Banierhuis Taurus II. Eerste Divisie B Heren. Onderling verschil drie punten tussen de nummer twee (Taurus II) en drie van de ranglijst. Wordt er van plaats gewisseld of is koploper Sliedrecht Sport II gewoon de lachende derde omdat deze achtervolgers de punten bijna eerlijk verdelen?

8> EKK Jeugd Oranje meiden. WEVZA-toernooi. De strijd om het goud van onze jeugdige Oranje talenten. Gisteren werd in de kruisfinale van België met 3-1 gewonnen (zie ons separate verslag) en vandaag moet er om het goud gestreden worden tegen Italië. Met het bereiken van de finale is deelname aan EKK2 in ieder geval afgedwongen, ongeacht de uitslag vandaag. Winnen levert rechtstreekse plaatsing op.

9> Bende Services Thor vs. VollinGo. Eerste Divisie B Dames. Derby, waarbij Thor alles uit de kast zal moeten halen om de punten bij elkaar te slaan voor de klimpartij in de ranglijst naar boven. Uiteraard naar boven! Veel zakken kunnen ze met de huidige in bezit zijnde voorlaatste laatste plaats niet meer.

9a> Dash vs. Heva VCV. Eerste Divisie A Dames. We willen bij dit duel volstaan met te verwijzen nar punt 9. Beide teams hebben nog een klauterpartij te realiseren als ze afscheid willen nemen van het ‘code-rood-en-oranje’ gedeelte van de ranglijst.

10> Zoals altijd is de keuze weer aan u. En u weet het, geen wedstrijden kiezen die er al bij staan.

We gaan u natuurlijk zondag en daarna weer informeren over de afloop van de wedstrijden. Eerst via korte samenvattingen, daarna middels onze eigen verslagen en als laatste via de verslagen die via de mail bij ons binnen komen, die uiteraard weer heel erg welkom zijn op g.heerink@arghent.nl .

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.