Vizier op volleybal

 

De VoV weekend top 10 (en weer veel meer)

VoV, 30-11-2019. 4:46 uur. Het Uur U nadert, het is maar dat u het weet. Elke seconde, elke minuut, elk uur komt het uur u dichterbij, het uur van de waarheid, het moment waarop iets belangrijks te gebeuren staat. Of zoals Marinus Nijhoff schreef in zijn gedicht ‘Het uur U”, na een aantal inleidende dichtregels en een lang vervolg erop:

 ……………
 Tot een blinkende ster uiteen, en langs heel de vuurlinie heen
 weet men: dit meldt het uur u, nu gaat het beginnen, nu
 Verdwijnt de onzekerheid, van de mij gegunde tijd,
 Nu is het voor alles te laat.
 ……………..

Het is aan u om in te vullen wat uw uur u is. Het eerste fluitsignaal voor begin van uw eigen topwedstrijd, de wedstrijd van uw vriend, vriendin, dochter, zoon, kleinkind. Het OKT in Apeldoorn of Berlijn. Het uur u van nu, van vandaag of op naar een volgend uur u voor u.

Een mededeling: Okay, we waren het erover eens dat de verschillen bij de dames in de Nevobo statistieken vorige week waren opgelost, daar hebben we dus nu niet naar gekeken, maar we zullen na de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar nog weer het vergelijk tussen statistieken en stand voor wat betreft de gespeelde sets, maken. Om te zien of het nog steeds klopt. We willen tenslotte niet het jaar met verschillen afsluiten.

Maar bij de heren zijn er nog steeds verschillen. Bij Dynamo, ZVH, Orion en Zaanstad sluiten de gespeelde sets volgens de ranglijst niet aan met de gespeelde sets volgens de statistieken. En missen de spelers van die teams dus onzes inziens punten voor hun persoonlijke statistieken op de diverse individuele ranglijsten

OKT- Oranje dames en heren. Zomaar als een donderslag bij heldere hemel zijn daar ineens twee routiniers toegevoegd aan de Oranjeselecties voor het OKT. Floortje Meijners (na 12 jaar, nu spelend voor Monza) en Jelte Maan (na 4 jaar, spelend voor Maaseik) zijn terug van weggeweest bij Oranje. En daarmee hebben de trainers een helder en duidelijk signaal afgegeven. Want een speelster/ speler met een staat van dienst als deze twee haal je niet bij de selectie om ze bij de eerste of tweede schifting weer naar huis te sturen. Neen, zij nemen bij het dozijn plus twee te vergeven posities de plaats in van een ander reeds langer tot de selectie behorende speelster/ speler. Tenminste dat denken wij.

Waren er verder nog verrassingen bij de long list selecties? Ja, wij vonden van wel. Daan van Haarlem is er helemaal niet meer bij. Zonder nadere verklaring. Zelf bedankt? Wel werden een aantal dames en heren geselecteerd die na de zomer nog maar heel weinig speelminuten maakten bij hun club. Hetgeen we eigenlijk wel bijzonder tof vinden van hun clubcoaches. Onze spelers/ speelsters in de nationale competities worden zo niet te zwaar belast na een hele drukke zomer en kunnen straks bij het OKT voluit knallen. Dat noemen ze meedenken, of zou er misschien een andere reden voor zijn dat ze niet spelen?
En halleluja, bij de dames en heren hebben we een speelster/ twee spelers uit de Nederlandse competitie (Eline Timmerman van Eurosped, Stijn Held van Lycurgus en Luuk Hofhuis van TTPA)

Druk, Druk, Druk. In de voorbeschouwing op de Eredivisiewedstrijden van dit weekend maakten we er melding van dat de Nederlandse topploegen een drukke tijd tegemoet gaan. Maar wat dacht u van bijvoorbeeld de Italiaanse en Turkse clubteams Conegliano, Novara, Eczacibasi Vitra en VakifBank. Tussen alle nationale wedstrijden (competitie en beker) en internationale (Champions League) maken zij ook nog een ‘lucratief uitstapje’ naar het WK voor clubteams in China. Om daar ook nog een stuk of vier wedstrijden te spelen. Druk, druk in casu voor Robin de Kruijf.

Champions League: Winst voor Stuttgart (Juliët Lohuis), voor Conegliano (Robin de Kruijf) en voor Scandicci (Lonneke Slöetjes). Waarbij de zege van de Bundesliga ploeg op Novara er uitsprong. Winnen van de titelhouder is tenslotte niet niets. Kirsten Knip en Femke Stoltenborg verloren, dat kon ook niet anders want hun tegenstander Conegliano won, zoals we al aangaven.

In de Challenge Cup bij de mannen speelde de voor Oranje geselecteerde Niels de Vries met Waldviertel (uit Oostenrijk) de return uit bij Craiova. Thuis was met 3-1 gewonnen. Uit werd het 3-0 verloren, waarna de golden set (15-11) ook verloren ging. De Vries stond drie sets in de basis en scoorde totaal 5 keer.

In Duitsland verloor USC Münster afgelopen woensdag thuis met 0-3 van Dresden. Persoonlijk succes was er voor Demi Korevaar, die tot MVP bij de thuisploeg werd gekozen. “De eerste set hebben we staan slapen” zei trainer/ coach Teun Buijs, daarna hebben we perioden heel sterk weerstand geboden, helaas had Dresden steeds het antwoord paraat, zoals we dat van een topteam eigenlijk mogen verwachten.”

De topper In Zwitserland tussen Pfeffingen (nr. 1) en Düdingen (nr. 2) van Anna Mebus werd met 3-1 door Pfeffingen gewonnen. Na de 15-25 voor Düdingen in de derde set was er hoop op een vijfsetter, die ging echter met 25-22 de diepvries in. Düdingen is nu derde (8-19), achter Viteos (8-21) en Pfeffingen (8-24)

Rochelle Wopereis won met Liberec in Tsjechië met 0-3 (22, 21, 17) bij Ostrava, en blijft met haar team op de zesde plaats staan. Ostrava was de nummer 3 in de stand.

Late transfer. Kay van Dijk heeft de overstap gemaakt naar Griekenland, waar hij voor PAOK Volley gaat spelen. Deze volleybal nomade is aan zijn zoveelste uitdaging in weer een ander land begonnen. PAOK Volley staat vierde in de competitie.

Achterdochtig van nature: Soms bekruipt ons een wel heel achterdochtige gedachte. “Is de video challenge fraudegevoelig, manipuleerbaar?” schiet ons weleens door het hoofd als er iets getoond wordt dat wij menen niet gezien te hebben. Zou het mogelijk zijn om bij een gevraagde video challenge te putten uit een database met vroegere fragmenten die foutserves ‘in/uit’, netfouten, aanvallende fouten ‘uit’, voetfouten driemeter bevatten. Uiteraard geselecteerd op club. Op net in, net uit, op kleur vloer, kleur lijnen, etc. etc. Tot in de kleinste kleinigheid apart opgeslagen.

Waarom? Omdat bij een challenge, vooral bij ‘in/uit’ meestal alleen een stukje van de vloer en de bal wordt getoond, om een team (thuis)ploeg te bevoordelen is dan met een paar muisklikken de juiste selectie gemaakt en kan het ‘databasefragment’ getoond worden i.p.v. de actuele werkelijke situatie van even daarvoor.

Is het niet heel veel moeite, energie en kosten voor één enkel punt? Ja, en dan komt het overbekende maar, het kan ook heel veel opleveren. Een titel, een dikke bonus, en uiteraard ook een eeuwige uitsluiting van de club als het wordt ontdekt. Maar achterdochtig als we zijn denken we dat elke sportieve fraudeur denkt dat hij nooit gepakt wordt, dus waarom zou de video challenge fraudeur dan het tegenovergestelde denken.
We blijven achterdochtig, moet je elk beeld maar voor waar aannemen? Er wordt toch met van alles en nog wat gefraudeerd, ook in de sport.

De Top 10 dan maar. Deze week is de keuze weer reuze. Alle divisies komen in actie voor de serie tot aan de winterstop. En dan staan er in zo’n beetje elke divisie ook wel interessante duels op de agenda, zodat we de tien wel vol krijgen.

Menig team zal zich hebben voorgenomen om in de serie tot aan de winterpauze nog enkele keren goed te knallen om dan tevreden over de behaalde resultaten de feestdagen in te gaan. Anderen zullen hun hoop vestigen op het tweede deel van het seizoen, zullen er vertrouwen in moeten krijgen dat dan de punten worden gepakt die nu om welke reden dan ook zijn blijven liggen. Vormcrisis, sad saturday or Sunday, een sleepy saturday or Sunday, een off day of gewoon een day off van het hele team. We hebben nog enkele Top 10 lijsten te gaan dit jaar, hieronder nummer elf.

1> Orion vs. Lycurgus. Eredivisie Heren. Altijd goed voor een hoge notering voor deze twee topteams als voor hen het uur u is aangebroken bij hun onderlinge duel. Met meestal een ongewisse en soms zeer verrassende uitkomst. Met twee tot in de teennagels gemotiveerde teams, die het wel niet op de Hitchcock ontknoping van de play – offs van vorig jaar zullen laten aankomen. Dat is niet voor herhaling vatbaar. Orion heeft 17 punten, Lycurgus 18. Sliedrecht (17 punten) en Dynamo (18 punten) ook erg geïnteresseerd zijn in de afloop.

2> VV Utrecht vs. Laudame Financials VCN. Topdivisie Dames. Kan VVU het voor elkaar boksen om het bezoekende VCN de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen. Is het in Utrecht uur u voor VVU of voor VCN. Het wordt sowieso spannend, daar zorgen beide teams wel voor. VVU is 4de met 16 punten, VCN 1ste met 22. Aanhaken of afstand nemen, dat zal de inzet van de partij zijn.

3> AVV Keistad vs. VCN. Topdivisie Heren. Bij promovendus Keistad kan het niet op. Tot sportploeg van het jaar 2019 in Amersfoort gekozen, door in de beker met het duel tegen eredivisionist Lycurgus in het vooruitzicht en als eerste vandaag de topper tegen VCN Capelle, de huidige nummer één in de stand. Zelf staan ze vierde, met drie punten minder. Hun eerste uur u begint om 19:30 uur.

4> Wevo ’70 vs. IBM Client Innovation Center Benelux / Veracles. Eerste Divisie A Dames. Bij Veracles hebben ze er wel zin in. Zij gaan met Wevo de strijd aan voor de koppositie. Één ding weten ze zeker, het zal een spannende wedstrijd worden met veel vechtlust van beide kanten. Ze hebben de Wevo coach veel zien opschrijven tijdens hun bekerwedstrijd en zijn erg benieuwd of deze aantekeningen een waardig plan tegen hen hebben opgeleverd! Maar slim als Gerjan Heerkes is, zal dat pas duidelijk worden nadat er voor het eerst is opgeslagen. Of de Blauwe Muur de vuurkracht uit de Groene Hel kan weerstaan? Nait Soezen moar Broezen!!

5> SOMAS/ Activia vs. Volley Tilburg. Eerste Divisie B Dames. Koploper tegen ‘could be’ koploper. Activia heeft al een paar keer de eerste plaats bezet, terwijl Volley Tilburg bezig is aan een gestage klauterpartij omhoog. Twee 4-0 zeges in de laatste drie wedstrijden droegen daar fors aan bij. De vraag is wie er na zaterdag aan kop van deze divisie gaat. De beste papieren hiervoor heeft gewoon Activia, zij staan vier punten los van de nummer twee en de andere kandidaten moeten maar eerst gaan inhalen, wedstrijden en punten.

6> Apollo 8 Dames 2 vs. Springendal Set-Up ’65 Dames 2 en Rosstars vs. Weghorst Makelaardij WVC Volley. Eerste Divisie A Dames. De Twentse derby’s, die een abonnement op de Top 10 hebben, staan natuurlijk ook weer genoteerd. Opnieuw veel strijd in Twente tussen buren. Daar is wekelijks wel een uur u te noteren voor twee van de zeven Twentse ploegen in deze divisie. Verder maken we er niet te veel woorden aan vuil, laat de handen spreken, zouden we willen zeggen.

7> Peelpush vs. Inter Rijswijk. Topdivisie Heren. Net boven het stippellijntje tegen net onder het stippellijntje. Twee punten verschil terwijl onder het stippellijntje (Inter Rijswijk) ook nog een wedstijd meer speelde. We zeiden het al eerder, aanhaken of afstand nemen, dat is de inzet bij deze duels onderin de ranglijst.

8> Dros – Alterno vs. TTPA. Eredivisie Dames. Waarbij Alterno speelt voor de punten om aansluiting bij de onderste teams te houden en TTPA om beter te worden. Alterno is de laatste in de stand, TTPA, dat het na 18 wedstrijden in het reguliere seizoen voor gezien houdt, voorlaatste. Alterno kan maar met een opdracht het veld ingaan, zorgen dat je wint. Maakt niet zo heel veel uit hoe ze het doen, de punten zijn hard nodig, heel hard.

9> VC Wik vs. Hyundai Peter Janssen Stravoc. Eerste Divisie B Dames. Kelderduel tussen de twee laagst genoteerde teams uit deze divisie. Makkelijker krijgt VC Wik het in een thuiswedstrijd niet, dat geldt ook voor Stravoc in een uitwedstrijd. Maar of het door dit uur u wat makkelijk lijkt heel moeilijk maakt moeten we nog maar even afwachten.

10> Zoals altijd is de keuze weer aan u. En u weet het, geen wedstrijden kiezen die er al bij staan.

We gaan u natuurlijk zondag en daarna weer informeren over de afloop van de wedstrijden. Eerst via korte samenvattingen, daarna middels onze eigen verslagen en als laatste via de verslagen die via de mail bij ons binnen komen, die uiteraard weer heel erg welkom zijn op g.heerink@arghent.nl . U mag uw team of een actiefoto meesturen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.