Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (korte versie)

VoV, 15-02-2020. 5:10 uur. We zijn er weer, ook in het weekend van de bekerfinales zijn we er. De finales staan voor de deur en kloppen aan. Binnen laten zouden we willen zeggen. Net zoals ze dat waarschijnlijk bij onze Ooster- en Zuiderburen ook zullen doen.

Na aanstaande zaterdag/ zondag neemt de competitie even vrijaf, in principe is er pas op 7 maart weer een vol programma. Dat geldt overigens niet voor de ‘profs’ uit de Eredivisies, die moeten er op 22 c.q. 23 februari alweer staan. Met of zonder carnavalsoutfit.

Captcha: Sinds deze week ziet u op onze website rechts onderin het beveiligingslogo van Captcha staan. We waren namelijk ineens ongehoord populair bij bezoekers, die ons  via ons contactformulier per mail benaderden. Op een gegeven moment kwamen er elke minuut twee mailtjes binnen, dan kunt u wel uitrekenen hoeveel dat er waren als je s’ morgens de mailbox opent. Rond de 1.000, we verheugden ons op onze populariteit, maar niet als het op deze manier wordt geuit. Derhalve is er vlot een spamfilter geplaatst en zijn we ineens helemaal niet meer zo populair als we wel dachten. Van de andere kant, het ging niet om volleybalfans, maar om verkopers die uit waren op eigen gewin.

Scheidsen op OS 2020 Tokyo. Niet alleen voor de volleyballers en volleybalsters is het halen van de Olympische spelen het ultieme toppunt van hun actieve loopbaan (helemaal als ze ook nog een medaille pakken) maar ook voor bijvoorbeeld scheidsrechters. Dat er dit keer geen Nederlands indoor volleybal op de OS is, weten we ondertussen allemaal wel. Wel zal Oranje met een aantal beachduo ’s present zijn, verwachten we.

De Europese volleybalbond maakte deze week bekend welke 9 Europese scheidsrechters (van de totaal 22) er geselecteerd zijn voor het indoor volleybal. We besparen u de namen, maar er is geen Nederlandse bij. Bij het beachvolleybal zullen we ook geen Nederlandse arbiters op de bok zien. Europa levert er 9 van de 19, maar ook daar dus niemand uit Nederland.

De open brief: Onze reactie op de reactie van de Nevobo over de eredivisiestatistieken had weer een reactie tot gevolg, die we u ook niet willen onthouden. Die kwam erop neer dat de Nevobo ook niet voldoende tevreden is over de accuraatheid van de statistieken en de wijze waarop ze worden gepresenteerd. Ze werken er achter de schermen hard aan om dit z.s.m. op te lossen. Het doorgeven van zaken die niet kloppen wordt erg gewaardeerd.

Trainers wisselen: De laatste weken lijkt het wel of er in de Eredivisie bij de dames een wissel-/ stop-/ vertrek virus is uitgebroken bij de trainers. Dros- Alterno, FAST, Regio Zwolle Volleybal moeten op zoek naar een nieuwe man/ vrouw voor hun eerste damesselectie, in Sneek nam Henriëtte ter Steege het een tijdje geleden al over van Paul Oosterhof en is nog niet bekend of ze ook volgend jaar daar de verantwoordelijke zal zijn, in Vroomshoop nam Diane Rademaker de coaching van Eurosped van Jan Berendsen over. Sliedrecht Sport verlengde wel met Vera Koenen, en Apollo 8 met de broers Oosting, van Peelpush en Set-Up ’65 hoorden we nog niets en Avital Selinger zal wel bij TTP blijven.

Reminder wedstrijd van jeugdige Oranjeteams: Op maandag 24 februari is de IISPA in Almelo het strijdtoneel voor twee Jeugd/ Jong Oranje interlands. Om 16.00 uur speelt Oranje Jeugd Meisjes tegen Japan Jeugd Meisjes en om 19.00 uur speelt Jong Oranje Jongens tegen Jong Frankrijk Jongens. Entreeprijzen zijn € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor jeugd t/m 18 jaar. Daarmee heb je toegang toe beide wedstrijden.

Voor degenen die willen ontsnappen aan het Carnavalsgedoe op Rosenmontag een ideale manier om niet aan dit gekostumeerd feestje mee te doen. Als u dat niet wilt laten opvallen en toch ‘verkleed’ wilt gaan, trek dan iets oranjes aan voor uw bezoek aan de IISPA.

Het rondje langs de Europese toernooien: De stilletjes gehoopte stunt van of Lycurgus of Dynamo bleef uit. Een Frans en een Russisch team waren te sterk en dat betekende het uit voor de Nederlandse deelname in de achtste finale van de Challenge Cup en CEV Cup.

In de Champions League is Perugia (Hoogendoorn) zeker van de kwartfinale, Maaseik (Maan, Dronkers) en Roeselare (van Schie) hopen zich via de beste nummers twee te plaatsen en Fenerbahce (Wouter ter Maat) is inmiddels uitgeschakeld, ook al is er nog een wedstrijd te gaan.

In de CEV Cup zijn Twan Wiltenburg en Tim Smit van Lindemans Aast de laatste landgenoten in het toernooi en in de Challenge Cup won Milano van Nimir Abdel-Aziz deze week de return tegen Mladost Kastela met 3-0, nadat ze uit ook al met 0-3 hadden gewonnen. Abdel-Aziz kreeg rust na twee sets, waarin hij 14 keer scoorde. In dit toernooi is hij als enigste landgenoot nog actief.

Clubnieuws Sliedrecht Sport. Voorzitter Cees Boer van Sliedrecht Sport en directeur Bouw- en Inframensen Zuid-Holland-Zuid Erik van Noordenne hebben elkaar onlangs de hand geschud ter bevestiging van het Business Club-lidmaatschap. “Erik is een groot volleyballiefhebber en was in andere hoedanigheden al eerder aan onze Business Club verbonden”, licht Boer toe. “We zijn ontzettend verheugd dat hij weer terug is met Bouw- en Inframensen, dat een opleidingsbedrijf voor de bouw en infrabedrijven in de regio Sliedrecht is.

De Top 10 dan maar. Die deze keer vanwege het beperkte aanbod is veranderd in een Top 7. Moet kunnen. Maar het is wel een neusje van de zalm Top 7, als we het zo mogen noemen. Met finales en halve finales. Heel veel. Van die duels.

1 Draisma Dynamo vs. SAMEN. Lycurgus. Bekerfinale bij de heren. We vonden dat de mannenfinale meer recht had om eerste te staan dan de damesfinale. Omdat het om de nummers één en twee van de reguliere competitie ging, omdat beide teams deze week uitgeschakeld zijn in Europa en omdat Dynamo dit seizoen al twee keer van Lycurgus had gewonnen en daarom in Groningen het woord revanche na woensdag zeker vaak is gevallen. En ze het niet alleen bij woorden willen laten. Dynamo is favoriet gezien hun buitengewone resultaten dit seizoen, met maar één nederlaag. Of de Nevobo/ NOS een rechtstreekse uitzending verzorgd kunnen we nu nog niet zeggen.

2 Sliedrecht Sport vs. Laudame Financials VCN. Bekerfinale bij de dames. Okay, VCN heeft twee keer gestunt, is drie keer dan scheepsrecht? Of gaat Sliedrecht na een lastige halve finale een makkelijk finale krijgen. En omdat bij volleybal het vaak om goede en slechte fouten gaat is onderschatten van de tegenstander de slechtste fout die je als favoriet team kunt maken. De aller slechtste. Dat zal Sliedrecht toch niet gebeuren!

Het moeilijke van een makkelijke wedstrijd is namelijk om een zwakkere tegenstander ook slechter te laten volleyballen. We kunnen nog wel een formule (geleend van Einstein) geven die het succes garandeert. Als A gelijk is aan succes, dan is die formule: A = X + Y + Z, waarbij X hard werken is. Y staat voor goed samen spelen en Z voor je mond dicht houden.

3 De halve finales van het NOJK: Totaal 420 teams begonnen begin januari aan het NOJK, met als target een finaleplaats. Een plaats bij de beste acht van Nederland in hun leeftijdscategorie. Het aantal is inmiddels fors gedaald en na zaterdag is bekend welke teams er op 11 april voor de titel gaan strijden. Zeker is dat VCN MA er niet bij zal zijn, zij zijn er in de halve finale niet bij omdat een paar speelsters zondag in de bekerfinale staan.

Rabobank Orion uit Doetinchem, het Assense Sudosa-Desto en SV Dynamo plaatsten zich met acht teams voor de halve finales (meer kan niet). Dros Alterno, Sliedrecht Sport en Apollo 8 uit Borne zijn met ieder zeven teams ook goed vertegenwoordigd. Ze maken allemaal nog kans op de Jaap van Kasteel trofee voor best presterende vereniging overall, die na de finaleronde wordt vergeven. Vorig jaar won Sudosa-Desto deze.

De meeste halvefinalisten komen uit regio Oost (79), vanuit regio West wisten 52 teams zich te plaatsen voor de halve eindstrijd. Regio Noord levert 47 teams, regio Zuid wordt zaterdag vertegenwoordigd door 44 teams.

4 Kenders Bouw DIO Bedum vs. Peelpush. Topdivisie heren. De strijd om niet met de rode lantaarn opgezadeld te blijven of te worden. De nummer voorlaatst gaat op bezoek bij de nummer laatst, onderling verschil één puntje. We zijn benieuwd of de lantaarn meegaat van het hoge noorden naar het verre Zuiden of dat die toch wat steviger en vaster een plaatsje in Bedum krijgt.

5 Bekerfinales Duitsland. Waarbij onze interesse natuurlijk uitgaat naar de damesfinale, waar met Juliët Lohuis (MTV Stuttgart) en Laura de Zwart (SC Dresden) twee Nederlandse speelsters in de selecties zitten die voor ‘der Pokal’ gaan. In de mannenfinale staan Powervolleys Düren en BR Volleys uit Berlijn. Daar zijn geen Nederlanders bij betrokken.

6 Bekerfinales België. Ook hier Nederlandse inbreng en nu bij zowel de dames als de heren. De damesfinale gaat tussen Asterix Avo Beveren met Paula Boonstra en Lieke Clerckx en Hermes Oostende, waar de Nederlandse inbreng van Fanny Lafeber en Maureen van der Woude komt. De mannenfinale gaat tussen Lindemans Aalst (Twan Wiltenburg, Tim Smit) en Knack Roeselare (Stijn van Schie)

7 Zoals altijd is de keuze weer aan u. En u weet het, geen wedstrijden kiezen die er al bij staan. We beseffen dat di voor de onpartijdige een moeilijke opgave is deze week.

We gaan u natuurlijk zondag en daarna weer informeren over de afloop van de wedstrijden. Eerst via korte samenvattingen, daarna middels onze eigen verslagen en als laatste via de verslagen die via de mail bij ons binnen komen, die uiteraard weer heel erg welkom zijn op g.heerink@arghent.nl .

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort